Mutfaktaki Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir?

Lavabo Kokusu Giderme

Evinizin hijyenine önem verdiğinizi biliyoruz. Söz konusu özellikle lezzetli yemeklerin piştiği mutfak olunca temizliğe verilen önemin daha da artığının farkındayız. Fakat yüzey temizliği dışında gözle görmediğiniz alanlarda da temizlik yapmak şart. Aksi takdirde sağlıksız bir ortamla ve kötü kokularla karşı karşıya kalabilirsiniz. Mesela mutfak lavabosundan gelen kötü kokular… Peki; mutfaktaki kötü lavabo kokusu için ne yapmalı, lavabodaki koku nasıl gider?

Mutfak Lavabosu Neden Kokar?

Lavabonuzun yüzeyini ne kadar düzenli ve titiz bir şekilde temizlerseniz temizleyin, borularda biriken yağ ve yemek artıkları lavabodan koku gelmesine neden olabilir. Bunu engellemek için ise mutfak lavabosuna mümkün olduğunca yemek ve yağ artığı dökmemeye özen göstermelisiniz. Buna ek olarak lavabonuzun giderlerini düzenli olarak temizleyerek yemek ve yağ artıklarının birikip koku yapmasını engelleyebilir, hatta lavabo giderinin tıkanmasının önüne geçebilirsiniz.

Mutfaktaki Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir?

Şimdi, marketlerden alabileceğiz lavabo açıcı ürünlere alternatif olacak lavabo kokusu giderme yöntemlerini sıralamaya başlayalım.Lavabo Kokusu Giderici Formül

Lavabolar İçin Koku Giderici Formül: Sirke, Karbonat ve Kaynar Su

Bahsettiğimiz gibi lavabodaki kötü kokuların nedeni genellikle biriken artıklardır. Bu artıkları lavabo borularından sökebilmek için ise her evde bulunan malzemelerden yardım alabilirsiniz. Lavabo kokusuna doğal çözüm sunan sirke, karbonat ve kaynar su da onlardan birkaçı! Kullanabileceğiniz diğer kendin yap doğal temizlik malzeme fikirlerine ulaşmak için de Hem Ekonomik Hem Sağlıklı: Evde Doğal Temizlik Ürünleri Nasıl Yapılır? yazımızı okumayı unutmayın!

Lavabonun giderine yarım su bardağı karbonat serpin. Ardından bir su bardağı sirkeyi de dökün. Sirkeyi döktükten sonra karbonat kabaracaktır. Birkaç dakika bekledikten sonra kaynattığınız suyu gidere dökün. Lavabodan gelen kokuyu önlemek işte bu kadar kolay!

Lavabo Kokusu İçin Diğer Arındırma Seçeneği: Limon Suyu, Karbonat ve Kaynar Su

Kokunun kaynağı olan borulardaki tıkanıklığı açmanız için yararlanabileceğiniz diğer malzemeler ise kabartma tozu, limon suyu ve kaynar su!

Bir paket kabartma tozunu lavabo giderine serptikten sonra sıktığınız bir adet limonunun suyunu gidere dökün. Kabartma tozu ve limon suyunun mutfak giderindeki artıkları temizlemesi için birkaç dakika bekleyin. Ardından kaynar su dökün. Tabii ki hem bu hem diğer önerilerde kaynar suyu lavaboya dökerken buhardan ve sıcak sudan zarar görmemek için ekstra temkinli davranmanız gerektiğini not düşmeden geçmeyelim.

Mutfak Gider Kokusu

Mutfak Gider Kokusu İçin Pratik Uygulama: Kaynatılmış Sirkeli Su

Sudaki kireç; su ısıtıcısı, kahve makinesi, çay makinesi gibi elektrikli ev aletlerinde kireç birikmesine sebep olabilir. Makineleri kireçten arındırmak için ise ısıtıcının içine bir bardak sirke ve kireçli alanı geçecek kadar su ekleyip kaynatabilirsiniz. Evet, lavabo kokusunu gidermek için ne yapmalı sorusunun cevabı aslında bu kadar basit.

Kaynattığınız bu suyu lavabo giderlerine dökerek de mutfak lavabonuzdaki tıkanıklığı açabilirsiniz. Bu sayede hem küçük ev aletlerini hem de lavabonuzu temizlemiş olursunuz! 

Lavabo Kokusuna Çözüm: Sirke, Boraks ve Kaynar Su

Boraks, halı temizliğinden çamaşır yıkamaya kadar pek çok alanda kullanılabilen bir ürün. Peki, oldukça etkili olan boraks sayesinde mutfak lavabo kokusu sorunundan kurtulabileceğinizi biliyor muydunuz?

Yapmanız gereken sadece çeyrek su bardağı boraksı lavabonun giderine dökmek ve ardından yarım su bardağı sirkeyi gidere boşaltmak. Birkaç dakika sonra lavaboyu kaynar su ile durulayabilirsiniz.

Mutfak Gider Kokusu Önemli

Bonus: Mutfak Gider Kokusu Oluşmadan Önlem Alın

Lavaboya dökülen yemek yağları zamanla mutfak giderinde birikerek çamursu bir yapı oluşturuyor. Böylece hem mutfak lavabosunda kötü koku oluşuyor hem de zamanla hortumda tıkanıklık yaşanıyor. Haftalık mutfak lavabosu temizliği sayesinde tüm bu sorunları önleyebilirsiniz. İşte, lavabo gideri temizliği için uygulayabileceğiniz adımlar:

  • Lavabo giderine limon tuzu ve sirke dökün. Üzerine kaynamış su dökün. Bu aşama lavabo hortumu içerisindeki yağların çözünmesini sağlayacaktır.
  • Bir bardak suyun içerisine sadece birkaç damla portakal veya nane gibi bir esansiyel yağ damlatın. Sıcak su döktüğünüz lavabo soğuduktan sonra da giderin içerisine bu karışımı dökün.

Mutfak lavabosunda henüz kötü koku ve kir birikimi oluşmadan bu durumun önüne geçmiş olacaksınız.

Sorun Çözülmüyorsa Bir Ustadan Yardım Almayı İhmal Etmeyin

usta

Önerilerimizi uyguladıysanız ve hâlâ soruna bir çözüm bulamadıysanız ya da mutfak lavabosundan lağım kokusu gibi bir koku geliyorsa sorun düşündüğünüzden daha büyük olabilir. Bu durumda bir ustaya danışmak ve gerekirse tesisatta onarım yaptırmak gerekebilir. 

Mutfak gider kokusunun kaynağını tespit edecek bir su tesisatı ustası bulmak için Ustabilir platformunu ziyaret edebilirsiniz. Sorununuzu giderecek bir ustayı bulmak için Ustabilir uygulamasından ücretsiz şekilde faydalanabilirsiniz. Ustaların sertifikalarını inceleyebilir ve puanlarını değerlendirerek işin ehli bir ustayı kolaylıkla bulabilirsiniz. Lavabo tıkanıklığı gibi sorunlarda ihtiyacınız olabilecek eviye sifonu gibi ürünlere Koçtaş sifon kategorisinden ulaşabilirsiniz.

Mutfaktaki Lavabo Kokusu Nasıl Giderilir?

Lavabo kokusuna ne yapılır?” sorusuna en işe yarar alternatif cevapları sunduk. Dilerseniz bu önerilerimizi lavabodan kötü koku gelmeden de uygulayabilir, yemek ve yağ kalıntılarının borularda birikmesini engelleyebilirsiniz. Ayrıca evinizin hijyenini sağlama konusunda yardım alabileceğiniz temizlik ürünleri için Koçtaş’a da göz atabileceğinizi hatırlatalım. Evin diğer odalarındaki kötü kokulardan kurtulmanın yollarını keşfetmek için de İstenmeyen Kokulara Elveda: Evdeki Kötü Kokuları Nasıl Yok Edebilirsiniz? yazımızı okuyabilirsiniz.