Nostalji Sevenlerin Gözdesi: Country Dekorasyon Nedir, Nasıl Uygulanır?

Country dekorasyon uygulaması.

Bahar geldiğinde sizin de içiniz kıpır kıpır oluyor mu? Yemyeşil ağaçlara, rengârenk çiçeklere sarılmak istiyor musunuz? Cevabınız “Evet” ise ve bu duyguya aşıksanız, doğanın her renginin evinizde olmasından huzur duyacaksanız mutluluğunuzu dört mevsim yaşamanızı sağlayacak bir ev dekorasyonu stili karşınızda: Country dekorasyon! Şimdi, country dekorasyon nedir, evinizde bu dekorasyon stilini nasıl yansıtabilirsiniz incelemeye başlayalım.

Country Tarzı Dekorasyon Nasıl Yapılır?

Country dekorasyon; kırsal hayata, dolayısıyla doğaya ve nostaljiye vurgu yapıyor. Bu nedenle country dekorasyon örneklerinde bol bol ahşap, çiçek ve doğayla ilgili detaylar kullanılıyor. Eskitme mobilyalar ile beraber beyaz ve pastel tonlar, bu dekorasyon tarzı için olmazsa olmaz. Country tarzı iç mekan tasarımı uygularken amaç, doğanın sunduğu huzuru, yuvanızın içine adapte etmeniz. Bunun için de beyazlığın dinginliğini, bahar aylarının romantikliğini ve dağların esintisini kullanacağız. Doğadan ilham aldığımız her renk ve her figür, işimize yarayacak…

Country dekorasyon, “Şu şehir hayatından uzaklaşsam artık!” diyenlerin aradığı huzuru, şehrin göbeğinde olsalar dahi sunabilecek bir stil. Yani country tarzı ev dekorasyonu sayesinde hem aradığınız konforu hem de şıklığı yakalayabilirsiniz.

Country dekorasyon nasıl yapılmalı?

“Nerede O Eski Günler!” Diyenlerin Tarzı

Anılara bağlılık, dönem müzikleri, geçmişin modası, doğa sevdası… İşte, bunların hepsi yaşadığınız evde uygulamak istediğiniz country dekorasyon ile mükemmel bir uyum yakalayacağınızın kanıtları! Nostalji duygusunun dorukta olduğu bu stilde, ahşap dolapların yanı sıra geçmişten pek çok objeye de yer verebilirsiniz. Örneğin antikacıdan aldığınız bir tablo ya da biblo, evinize çok yakışacaktır.

Country tarzı uygularken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise seçeceğiniz mobilyaların, minimal dekorasyonun aksine heybetli olması. Ekoseli ya da çiçekli kumaşlara sahip iri mobilyalar, bu tarzı hakkıyla uygulamak için en iyi yardımcılarınızdan!

Country dekorasyona nereden başlamalı?

Ruhunuzu Açacak Country Dekorasyon Fikirleri

Country tarzı dekorasyon, daha çok Batı tasarım fikirlerinden besleniyor. ABD, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde tercih edilen bu iç mekan tasarımı, tematik olarak kurgulanıyor ve istenilen atmosfere göre belirli bir renk şemasına göre şekilleniyor.

  • Country tarzı ev döşerken beyaz, mavi ve turkuaz tonların dinginliğini ön plana alabilirsiniz. Doğada en çok bulunan bu üç renk, evde huzurlu bir atmosfer oluştururken evin enerjisine sakinlik katar. Bu renkler eşliğinde, çiçek ya da hayvan figürlü desenlerin yanı sıra halat, hasır, eskitilmiş ahşap ve panama yüzeyler kullanılabilir. Bu doğrultuda tercih edilecek resim ve çerçeveler, country tarzı dekorasyonu tamamlayacaktır.
  • Country dekorasyon fikirleri arasında biraz daha romantik bir seçenek düşünüyorsanız pembe ve ahşap tonlarını kombine edebilirsiniz. Kuş, kır çiçeği ve kelebek figürleriyle beyaz ahşap, mat metal, dantel ve porselen yüzeyleri birleştirerek  evin enerjisine aşk ve sevgi katmanız mümkün. Romantik düşlerinizi gerçeğe dönüştürmek için ayrıntılara özen göstermeniz yeterli. Kanepenizin üzerini kuş desenli kırlentler ile doldurun mesela… Bahar mevsiminin verdiği ilhamdan mutlaka yararlanın. Devamı sizin yaratıcılığınıza kalmış!
  • Klasik anlamda bir İngiliz country tarzı dekorasyon uygulamayı düşünüyorsanız size biraz dağ esintisi lazım! Ahşap ve gri tonları birbirine karıştırın, biraz krem ve kahve tonları ekleyin ve Amerikan yerlilerine ait kuş tüyü ve ok desenleriyle eskitme ahşap yüzeyleri birleştirin. İşte gerçek country dekorasyon ruhu!

Country dekorasyon önerileri neler?

Country Dekorasyonda Aydınlatma Nasıl Olmalı?

  • Klasik bir country dekorasyon tarzına yönelecekseniz hasır desenli sarkıt lambaları kullanabilirsiniz.
  • Koyu ahşap tonlarına sahip lambaderlerin yanı sıra metalik yüzeyli masa lambaları, dekorasyonunuzu tamamlayacak ögeler arasında.
  • Country dekorasyon yaparken romantik olmayı tercih edecekseniz aydınlatmanızı da aynı doğrultuda seçmelisiniz. Çiçek desenlerine sahip avize, abajur, aplik ve plafonyerler kesinlikle kullanabileceğiniz ürünler. Eskitme tarzına sahip aydınlatma objeleri de güzel fikir!
  • Beyaz ve mavi tonların ön planda olduğu country dekorasyona yönelecekseniz aydınlatma tercihlerinizi de beyaz ahşap, şeffaf cam ve mat beyaz metal yüzeylere sahip abajur ve avizeler yönünde yapabilirsiniz.

Country dekorasyon ve aydınlatma fikirleri

Asaletini Evine Yansıtanlara: İngiliz Country Tarzı Salon Dekorasyonu

İngiliz tarzı salon dekorasyonu denilince kafasında bir şey canlanmayanlar için konuyu biraz açalım. Country, kırsal anlamına geliyor. Country tarzı dekorasyon da kırsal hayatın atmosferini, evin içerisine taşımak demek; ama hangi kırsal? İngiliz kırsalı, Amerikan kırsalı, Türk kırsalı… Bunların hepsi, farklı konseptlere sahip. Şimdilik, eski zamanlardan beri revaçta olan İngiliz tarzı country dekorasyon bahsedeceğiz. Eskitilmiş ahşap ve lambri yüzeyleri ön plana alın, çiçek ve kuş tüyü desenleriyle süslenmiş perdeler, duvar kağıtları, kırlentlerden bir seçki oluşturabilir ve mobilya döşemelerinizde panama ve keten kumaşları tercih edebilirsiniz. İngiliz tarzına biraz Amerikan stili katmak istiyorsanız, geyik, ok, harita ve yerli desenlerine sahip duvar kağıtları ve perdeleri düşünebilirsiniz. Çevreye de biraz porselen figürler serpiştirdiniz mi bu iş tamamdır!

İngiliz country tarzı salon dekorasyonu nasıl olur?

Yatak Odasında Country Dekorasyon

Country dekorasyonla kırsalı eve taşıyoruz demiştik. Peki, yatak odasında neler yapılabilir? Üst başlıklarda verdiğimiz tavsiyelerin yanına serpiştireceğiniz fikirlerimizle devam ediyoruz.

  • Yatak odası perdeleriniz, sizi kırsalda geçen düşlere çağırmalı… Çiçekler, kuşlar, deniz temalı desenler, kelebekler… Seçmekte özgürsünüz! Aman dikkat, renk skalanıza uygun perdeler seçmelisiniz.
  • Tercihinizi eskitme ahşap dolaplardan yana kullanabilirsiniz. Country tarzında dekore ediyoruz sonuçta.
  • Nevresim takımları da country ruhuna uygun olmalı. Perdelerde olduğu gibi nevresimlerde de çiçek desenli ürünleri tercih edebilirsiniz.

Yemek Odasında Country Dekorasyon

Kırsalda yaşamanın en çekici taraflarından biri, taze ve organik yiyecekleri daha da lezzetli hale getiren ve uzun sohbetler eşliğinde yenen yemekler… Konuklarınızı ağırlayacağınız yemek odasında country tarzı dekorasyon uygulayacaksanız klasik ögelerden şaşmamalısınız, ahşap tonları ön planda kısacası.

  • Koyu eskitme ahşap yüzeyleri, aydınlık tonlarla dengeleyebilirsiniz. Açık renkli, çiçek desenli perdelerin yanı sıra doğadan esinlenilmiş ögelere sahip duvar kağıtları, bu iş için uygun.  
  • Sandalyelerinizi seçerken odanın renk skalasına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Koyu ahşap yemek masalarını, açık tonlu sandalyelerle dengeleyebileceğiniz gibi koyu ahşap sandalyelerle country atmosferini artırabilirsiniz.
  • Aydınlatmalarınız da yemek odasına uygun olmasına dikkat etmelisiniz. Eskitme, doğal görünümlü avizeler kesinlikle country dekorasyonun kalemi!