Yepyeni Zeminlere Kavuşmanın Tasarruflu Yolu: Parke Rengi Nasıl Değiştirilir?

Parke Rengi Nasıl Değiştirilir

Parkeleriniz eskidi ve görünümünden hiç memnun değilsiniz ya da artık zeminlerinizde farklı bir renk görmek istiyorsunuz. Peki, parkeleri değiştirmenin -akıllara gelen ilk çözüm olsa da- tek yol olmadığını biliyor muydunuz? Parkeleri boyayarak da yer döşemelerini yenilemeniz mümkün! O halde zeminlerinizi yenilemenize yardımcı olalım ve parke boyama nasıl yapılır, anlatalım.

Başlamadan Önce Bilmek Şart: Her Parke Boyanır mı?

Boyama yaparak parke rengi değiştirmek, zemini yeni parkelerle kaplamaktan daha tasarruflu bir alternatif olabilir. Fakat kolları sıvamadan önce parkenizin boyamaya uygun olup olmadığından emin olmalısınız.

Masif parkeler ve lamine parkelerin yapımında kullanılan madde ağaç olduğu için bu parke tipleri boyamaya uygundur. Fakat laminant parkeler boyanamaz. Diğer bir deyişle talaş tozunun ve reçinenin sıkıştırılmasıyla oluşan kâğıt baskı olan laminant parkeleriniz varsa çözüm, zemine yeni parke döşemek olabilir. Dilerseniz bu aşamada “Parke Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir, Parke Nasıl Döşenir?” yazımızdan yardım alabilirsiniz.

parke rengi

Parke Boyamak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

  • Sistre makinesi
  • Kâğıt zımpara ya da zımpara makinesi
  • Astar boya
  • Su bazlı ahşap boyası
  • Vernik
  • Boya fırçaları
  • Macun
  • Boya spatulası

Parke Rengi Değiştirmek

Parke Nasıl Boyanır?

Şimdi, sıra geldi yepyeni zeminlere kavuşmaya! İşte, parke rengi değiştirirken adım adım yapmanız gerekenler:

  • Öncelikle zeminini yenileyeceğiniz odadaki tüm eşyayı farklı bir alana koymalı ve odayı boşaltmalısınız. Bu sayede parke rengi değiştirme uygulamasını daha pratik ve eşyanıza zarar vermeyecek şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ardından sistre uygulamasını yapmalısınız. Sistre, parkenin üzerinde bulunan eski cilanın ve parkenin rengini oluşturan katmanın bir çeşit zımparalama yöntemiyle alınmasıdır. Bu uygulama için özel bir elektrikli aletten yardım almanız gerekir. Eğer bu alete sahip değilseniz ya da kiralayamıyorsanız sistre uygulaması için bir usta ile anlaşabilirsiniz. Makinenin giremediği noktalarda ise zımpara makinesi ya da kâğıt zımparalardan yardım alabilirsiniz.
  • Sistre işleminin ardından, uygulayacağınız boyanın kalıcılığını artıracak ve daha sağlıklı bir uygulama yapmanızı sağlayacak astar boyadan yardım almalısınız. Zemine bir kat astar uyguladıktan sonra varsa parkelerdeki hasarları macun ve spatula yardımıyla gidermelisiniz. Tabii macun uygulama aşamasına geçmeden önce astarın kurumasını beklemeniz gerektiğini hatırlatalım.
  • Macun kuruduktan sonra zemini boyamaya başlayabilirsiniz. Parke boyamak için yağlı boya, epoksi boya gibi pek çok alternatif önerilse de hem kolay ulaşmanız hem de pratik bir uygulama yapabilmeniz açısından su bazlı ahşap boya tercih etmenizi öneririz. Üstelik su bazlı ahşap boyalarının parkenizin dokusunu ortaya çıkarma konusunda da oldukça başarılı olduklarını not düşmeden geçmeyelim.
  • İki kat boya uygulamasının ardından boyanın kurumasını beklemeli ve parke renklendirme işleminin son aşaması olan verniklemeyi yapmalısınız. Vernik kuruduktan sonra yepyeni zeminleriniz kullanıma hazır!

Parke Boyamak

Parkeye Alternatif Bir Çözüm: Parke Görünümlü Seramikler

Evet, parke boyama uygulaması çoğu zaman parke döşemekten daha uygun fiyatlı olabilir; ama zahmetli olduğu da bir gerçek! Eğer parke görünümünü seviyorsanız, ama parkelerin bir süre sonra çizilme gibi hasarlar almasından şikâyetçi oluyorsanız dayanıklılıkları ile ünlü seramiklerden yardım almaya ne dersiniz? Seramik trendleri arasında yerini almış, oldukça hoş görünen parke görünümlü seramikler bu konuda size yardımcı olmaya hazır!

Parke Görünümlü Seramikler

Parke boyama tekniklerini anlattık. Şimdi; ister parkelerinizi boyayarak, ister yeni parkeler döşeyerek, ister parke görünümlü seramikleri tercih ederek zeminleri yenileme zamanı! Tarzınıza ve isteklerinize uygun parke ve seramik modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!