Sağlığınızı ve Bütçenizi Korumanız Mümkün! Klima Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Klima bakımı nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmeli?

Onlar olmasaydı nasıl çıkardı sıcak günler serinliğe… Elbette yaz mevsimlerinin kapalı alanlardaki kurtarıcıları olarak bilinen klimalardan bahsediyoruz. İster uzun yıllardır klima kullanıyor olun ister yeni bir klima kullanıcısı olun, klima kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri uygulamanız gerekiyor. Bu sayede sağlığınızın yanı sıra bütçenizi de korumanız mümkün hale geliyor. Haydi şimdi, klima kullanırken nelere dikkat etmeliyiz ve oldukça önemli bir konu olan klima bakımı ve klima temizliği hakkında bilgi vermeye başlayalım.

Klima Almayı Düşünüyorsanız Yaptığınız Tercih Önemli

Yaptığınız klima seçimi doğru olduğu takdirde klimadan istediğiniz verimi alabilir ve bunun yanı sıra olması gerektiğinden fazla enerji harcamayarak enerji tasarrufu da yapabilirsiniz. Bu doğrultuda klima alırken incelemeniz gerekenler şöyle:

  • Duvar tipi klima (split, ev tipi), salon tipi klima ve mobil klima (portatif klima, seyyar klima) olmak üzere klima çeşitleri
  • Klima BTU değeri
  • Klima teknoloji özellikleri
  • Yüksek enerji sınıfları

Eğer klima almak istiyor, ama nasıl bir yol izleyeceğiniz konusunda emin olamıyorsanız yukarıda sıraladığımız klima alırken incelemeniz gereken hususların ayrıntılarına “Klima Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızdan ulaşabilirsiniz. Bu süreçte aklınızda oluşan “En uygun fiyatlı klimayı nereden bulabilirim?” sorusuna cevabımız ise elbette ki Koçtaş’taki klima fiyatlarına göz atmanız olur! Koçtaş klima kampanyaları sayesinde ihtiyacınıza uygun en ucuz klima modelini bulmanız hayal değil!

Klima kullanırken nelere dikkat edilmeli?

Klima Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yaz mevsiminde “Klima çarptı galiba.” cümlesini kuranların sayısı hiç de az değil ve bunun en büyük nedeni de emin olun ki klima kullanımında dikkat edilecek hususları uygulamamanız. O halde ilk olarak sağlığınız için klima kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, bir bakalım.

  • Klimanızı ideal oda sıcaklığında çalıştırmanız oldukça önemli. Yaz mevsiminde soğutma modunda, kış mevsiminde ise ısıtma modunda klimanızı kullandığınızda ayarladığınız sıcaklık 21°C ya da 22°C olmalı. Ayrıca klimayı çok düşük sıcaklık ya da çok yüksek sıcaklığa ayarlamamak, daha az enerji tüketmenize de yardımcı oluyor.
  • Klimanın üflediği hava direkt olarak vücudunuza gelmemeli. Bu hastalanmanıza neden olabilir. O nedenle klimanın kanatlarında gerekli ayarlamaları yapmalı ve klimanın sunduğu havadan dolaylı bir şekilde yararlanmalısınız.
  • Her alanda olduğu gibi klima kullandığınız alanda da kir ve tozlar mevcut. Bu tozlar zamanla klimanızın filtrelerinde birikebilir. Bu da hem sağlığınız için olumsuz bir etki oluşturur hem zamanla kötü kokuların oluşmasına neden olabilir hem de klimanın verimini düşürerek daha fazla enerji harcamasına neden olabilir. Bu nedenle klima bakımını düzenli olarak yaptırmalısınız.
  • Elektrik kesintisi, fırtına gibi durumlarda klima sigortasını kapatmalısınız.
  • Her elektrikli alette olduğu gibi bir klima çalışırken de ıslak elle dokunmamalı ya da klimanızın kapağını açmamalısınız. Bu durum, elektrik çarpması nedeniyle zarar görmenize neden olabilir.
  • Klimanın hava giriş ve çıkış noktalarını herhangi bir ürünle kapatmak, maksimum verimi almanızı engelleyebilir. Bu nedenle klimanızın üzerinde herhangi bir eşyaya yer vermemelisiniz.
  • Evde küçük çocuğunuz varsa klimaya ulaşmasına imkân verebilecek koltuk, sehpa, sandalye gibi ürünleri klimanın yakınından kaldırmalısınız. Ayrıca ürün kablolarını gizleyerek çocuğunuzun güvenliğini sağlamalısınız.
  • Klima kullanırken pencere ve kapı gibi noktaları açmak, ulaşmak istediğiniz sıcaklık değerinden uzaklaşmanıza neden olabilir. Bu nedenle klima kullandığınız alanda pencereleri, kapıları sık sık açmamalı ya da uzun süre açık bırakmamalısınız.

Klima kullanırken dikkat edilmesi gerekenler.

Klima Bakımı Neden Önemli?

Havası temiz olan bir yerde mi yaşamak istersiniz, yoksa sağlığınızı tehdit ettiğini bile bile düşük hava kalitesine sahip bir alanda mı? Tercihinizi temiz havaya sahip noktadan yana kullanacağınızı biliyoruz. İşte, klima bakımı da bu yüzden oldukça önemli. Klimanın bakımı yapılmadığı takdirde üflenen havanın kalitesi düşer, soluduğunuz hava sağlıksız bir hal alabilir. Buna ek olarak hava giriş ve çıkış noktaları tozla kaplı olduğu için klimanız verimli bir şekilde çalışamaz. Peki, hem sağlığınızı korumak hem de soluduğunuz havanın kaliteli olmasını sağlamak için klima bakımı nasıl yapılır ya da diğer bir deyişle klima nasıl temizlenir?

  • Eğer bir split klima ya da salon tipi klima aldıysanız bu, klimanızın iç ünite ve dış ünite olmak üzere iki bölümden oluştuğu anlamına gelir. Klimanızın iç ve dış ünite bakımını en az yılda 1 kez yetkili servisler tarafından yaptırmalısınız. Klimaların genellikle yaz aylarında kullanıldığı düşünüldüğünde bu bakım için ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz.
  • Genel bakıma ek olarak klimayı düzenli kullandığınız dönemlerde, 2 haftada bir klima filtre temizliğini yapmalısınız. Merak etmeyin; yetkililerden yardım almadan, tek başınıza yapabileceğiniz bu işlem oldukça kolay. Klima filtre temizliği nasıl yapılır anlatmadan önce klimanıza takabileceğiniz ve 3 ayda bir değiştirmeniz gereken 3M klima filtresi sayesinde ortamdaki partikülleri daha yüksek oranda yok edebileceğinizi de belirtelim.

Klima bakımı nasıl yapılmalı?

Evde Klima Nasıl Temizlenir?

Klima iç ünite temizliğini düzenli olarak siz yapabilirsiniz, fakat klima dış ünite temizliği ve genel klima bakımı için yetkili servislerden yardım almanız şart. Şimdi, evde kolay klima temizliği nasıl yapılır anlatalım.

  • Öncelikle oluşabilecek olumsuz bir durumu engellemek için kullanılan klimaların sigortasını kapatmalısınız.
  • Bazı klimaların önünde, bazı klimaların ise üst kısmında bulunan hava filtresini çıkarmalı, bir süpürge yardımıyla filtreyi tozlardan arındırmalı ya da filtreyi su ile yıkamalısınız. Eğer su ile yıkamayı tercih ederseniz filtre kuruyana kadar beklemelisiniz.
  • Filtreyi ait olduğu yere takmalısınız. Bu arada klimanızı filtre takılı değilken çalıştırmamanız gerektiğini unutmamalısınız.

Klima alırken dikkat etmeniz gereken noktaları özetledik, klima tasarrufu nasıl yapılır hakkında küçük detaylar verdik, evde klima bakımı nasıl yapılır anlattık. Önerilerimiz sayesinde klimanızı tasarruflu ve sağlıklı bir şekilde kullanmanız işte bu kadar kolay!