Kendinize İyi Bakın: İyi Uykunun Faydaları

iyi-uykunun-faydalari

Uyumak, kendimizi yenilememiz ve vücudumuzun bazı gereksinimlerini karşılayabilmemiz için gerekli bir eylem. Uzmanlara göre yetişkin bir insan günde 7 ila 9 saat arasında uyuduğunda zihni ve bedeni tamamen dinlenebiliyor. Fakat bu noktada uykunun kalitesinin de önemli ve belirleyici olduğunu hatırlatmakta fayda var. Yani bu faydalardan yararlanmanız için kaliteli uyku şart! O halde şimdi, “Kaliteli uyumak neden önemlidir?” sorusunun yanıtını verelim. Ardından iyi bir uyku çekmek için önerileri ve dikkat etmeniz gereken noktaları paylaşalım.

Kalp Hastalıkları ve Felç Riskinin Düşmesi İçin İyi Uyku Önemli

Kalp-damar hastalıklarının ve bu hastalıkların neden olabileceği felç gibi sağlık sorunlarının beslenme şekli ve spor ile bağlantılı olduğu doğru. Fakat nedenler sadece bunlarla sınırlı değil! Yapılan araştırmalar, günde 7 saatten az uyuyan yetişkin bireylerde kalp hastalıkları ve felç riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Yani uykunun önemi düşündüğümüzden daha büyük!

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Çare Uyku

Beslenmenize dikkat ediyorsunuz, ama yine de sonbahar ve kış aylarında sıklıkla hasta mı oluyorsunuz? Nedeni uykunuzun kalitesi olabilir. Çünkü yapılan araştırmalar, 7 saatten az uyumanın bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini gösterirken 8 saat ya da daha fazla uyuyanların bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olduğunu gösteriyor.

saglikli-uyku

Kaliteli Uyku Tip 2 Diyabet Riskini Azaltıyor

Düzenli uyku uyumamak sadece bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklara yakalanma riskini artırmıyor. Uyku süresi ile ilgili yapılan araştırmalar yeterli uyku süresinden daha az uyuyanların Tip 2 Diyabet riskinin de arttığını gösteriyor. 6 saatten az uyumak kan şekerini doğrudan etkileyip sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Sağlıksız Uyku ile Kilo Alımı Bağlantılı

Verimli bir şekilde uyuyamamak hormonlarda değişimlerin yaşanmasına neden olabiliyor. Bu değişiklikler ise kilo alımına neden olabiliyor. Aynı zamanda iyi uyunamadığında enerji seviyesi düşük olduğu için spor yapma oranı da azaldığından kilo almak ne yazık ki mümkün hale geliyor.

İyi Uyku Konsantrasyonu Artırıyor

Uykunun beynimizin dinlenmesini sağladığı bilinen ve sıkça dile getirilen bir gerçek. Peki, bu dinlenme nasıl bir etki yaratıyor. Uyku düzenine dikkat edenler ve yeterli, verimli bir şekilde uyuyanlar hatırlama, bir problem üzerine yoğunlaşıp sorun çözme gibi konularda daha başarılı oluyor. Ayrıca yeterince uyumayan insanların beyinlerinde alkol zehirlenmesine benzer yansımalar da oluşabiliyor.

İyi Uykunun Faydaları

Uyku ve Depresyon Arasında da Ciddi Bir Bağlantı Var

Uykunuzu alamadığınızda gününüzün çok verimli ve mutlu geçmediğini, bir an önce eve gidip uyumak istediğinizi tahmin edebiliyoruz. Fakat uyku ve mutluluk arasındaki bağlantı aslında bu durumdan çok daha ciddi. Uyku apnesi ve insomnia gibi uyku problemleri, depresyona girme oranını arttırabiliyor. Oysa stres seviyesini azalmasının da yeterli ve düzenli uykunun yararları arasında yer aldığını belirtmeden geçmeyelim.

Genç Görünümlü Bir Cilt de Düzenli Uykunun Faydalarından

Uyku sırasında vücudumuzun ürettiği kolajenler sarkma gibi cilt sorunlarının daha geç görünmesine katkı sağlayabiliyor. Uyku süresinin yeterli olmaması durumda ise gözlerde ve yüzde şişkinlik, göz etrafında renk değişiklikleri, hatta ciltte soluk görünüm gibi olumsuz etkiler ortaya çıkabiliyor.

kaliteli-uyku

Kaliteli Uyku İçin Başlıca Öneriler

Uykunun faydalarından maddeler halinde bahsettik, fakat bu olumlu etkileri görebilmek için kaliteli uyumak şart. Peki, kaliteli uyku için hangi noktalara dikkat etmelisiniz?

  • Yatak seçimi, kaliteli uykunun anahtarlarından.

Çok sert yataklar sabahları ağrılarla uyanmanıza neden olabilir. Fazla yumuşak yataklar ise omurganızın şeklini alması nedeniyle pek önerilmez. Orta sertlikteki yataklar ideal yatak tipleri olsa da yatak seçerken daha pek çok kriteri değerlendirmeniz gerekiyor.

  • Uyku grubu ürünleri düşündüğümüzden daha önemli.

Kabul edelim ki yastık seçiminde çoğunlukla yumuşaklığa, nevresim seçiminde de desene bakıyoruz. Yorgan seçerken ise pek çok kişinin bir kriteri bile olmayabiliyor. Fakat tüm bu ürünler aslında uyku kalitenizi doğrudan etkiliyor. Örneğin yastık seçimi; yatağınızın sertliği, uyku pozisyonunuz gibi ögelerden etkilenebiliyor. Nevresim seçiminde ise istekleriniz ve ihtiyaçlarınız belirleyici. Örneğin kolay buruşmayan bir nevresim istiyorsanız bu noktada seçeceğiniz kumaş önemli.

iyi-uyku-icin-yatak-odasi-dekorasyonu

  • Yatak odası dekorasyonunu uykuya uygun bir hale getirin.

Yatak odanızdaki mobilyaları konumlandırma şekliniz, gece odanızın aldığı ışık oranı, odanızın rengi… Hepsi, hatta daha fazlası uykudaki verimi etkileyebilir. “Daha Güzel Bir Uyku İçin 5 Yatak Odası Dekorasyon Önerisi” yazımızdan bu konuda ihtiyacınız olan bilgileri alabilirsiniz.

  • Uyku öncesi rutini oluşturun.

Aynı saatte uyumak ve uyanmak, vücudunuzun biyolojik saatini bilmesi için oldukça önemli. Uykuya kolay dalmak için ise melisa ve papatya çayları içebilirsiniz. Uykudan maksimum 2 saat önce meditasyon ya da spor yapmanız da vücudunuzun rahatlamasına yardımcı olabilir. Bol giysilerle 22°C ya da 23°C’lik ideal sıcaklıkta, uyku müzikleri eşliğinde keyifli bir uyku çekebilirsiniz!

Eğer uykuya dalmakta zorluk çekiyorsanız bu konuda ‘Uyumakta Zorluk Çekiyorum’ Diyenler İçin 10 Öneri başlıklı yazımızın size yardımcı olabileceğini düşünüyoruz. Fakat uyguladığınız yöntemler de fayda etmiyor ve kronik uykusuzluk çekmeye devam ediyorsanız bu konuda kesinlikle bir uzmandan destek almanız gerektiğini hatırlatalım. 

Sağlıklı uykuya dalmak için ihtiyacınız olan önerileri sıraladık. Rahat ve verimli uykular için gerekli olan yatak ve uyku grubu ürünleri için ise Koçtaş’a göz atabilirsiniz.