Bitki Saksısı Nasıl Olmalı: Saksı Çeşitleri ve Özellikleri

Bitki Saksısı Nasıl Olmalı

Evinizi renklendirmenin ve yaşam alanınızda doğayla buluşmanın en huzur verici alternatifi hiç kuşkusuz bitkiler! O yeşil yapraklı, rengârenk çiçekli bitkilerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için ise saksı seçimi konusunda sadece görselliğe değil, yapım malzemesi gibi detaylara da önem vermek şart! Peki, saksı modelleri arasında seçim yaparken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? Şimdi, “Saksı nasıl seçilir?” sorusunun cevabını verelim.

Saksı Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bitkinizin yeni bir eve ihtiyacı olduğunu düşünüyor, yani saksı değişimi yapmak istiyorsunuz ya da yeni alacağınız bitki için bir saksı bakıyorsunuz. Hangi amaçla olduğu fark etmez; doğru saksıyı bulmak için birkaç kriterde değerlendirme yapmanız gerekli!

Boyut: Bitkinizin büyüklüğüne ve kök yapısına uygun boyutta bir saksı seçmek, bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için oldukça önemli. Örneğin kökleri derine inen, geniş gövdeli ya da yapraklı bitkiler için büyük saksılara ihtiyacınız olabilir. Ayrıca bitkiniz büyüdükçe saksı değişimi yapmanız gerektiğini de not düşmeden geçmeyelim.

Saksı Değişimi Nasıl Yapılır? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz!

Saksının Üretildiği Malzeme: Saksının üretildiği malzeme, bitkinin gelişimini doğrudan etkileyen bir unsur. Bu nedenle hangi malzemenin hangi etkiye sahip olduğunu bilmek ya da bu konuda bir uzmandan yardım almak şart.

Dekorasyona Etki: Bitkiler huzur sunmanın yanında dekorasyona katkı sağlıyorlar. Fakat saksı tercihinde, uyguladığınız dekorasyon stiline uygun bir seçim yaparak da yaşam alanlarınızın şıklığını katlamanız mümkün.

Fiyat: Elbette her satın alma kararında olduğu gibi saksı alırken de fiyat doğrultusunda karar veriyorsunuz. Saksı fiyatları, yukarıda sıraladığımız kriterlere göre farklılık gösterebiliyor. Fakat ihtiyacınıza uygun iki seçenek arasında kaldıysanız elbette uygun fiyatlı olan doğrultusunda karar verebilirsiniz.

Şimdi, üretildiği malzemelere göre hangi saksı tipi hangi avantaj ve dezavantajları sunuyor, sıralamaya başlayalım.

Saksıların Özellikleri

Seramik Saksıların Özellikleri Nelerdir?

Seramik saksılar için ev dekorasyonu trendlerinin dikkat çeken üyelerinden biri dersek yanılmış olmayız. Canlı renk alternatifleri sayesinde dekorasyona katkı sağlayan seramik saksılar, sırlı yapıları sayesinde hem iç mekânda hem de bahçe, balkon, teras gibi dış alanlarda kullanılabilir. Peki, sırlı saksı ne demek? Sır, seramik saksıların dış tabakalarının kaplandığı maddedir ve bu madde, içten dışa ya da dıştan içe sıvı geçirgenliğini önlediği için sulama konusunda kontrol sağlayabilir.

Ağır olmaları sebebiyle -doğru boyut seçildiğinde- büyük bitkiler için de kullanılabilir. Ayrıca güneşin zararlı etkilerine karşı dayanıklıdır. Sıcaklık değişimlerinde bitkiyi koruyabilir, fakat düşük sıcaklıklarda çatlama görülebilir. Bunun yanı sıra çarpma, düşme gibi durumlarda kolaylıkla kırılabilir. Seramik saksı fiyatları ise diğer seçeneklere göre daha pahalı olabilir.

Saksı Seçimi

Terracotta Saksıların Özellikleri Nelerdir?

Fırınlanmış toprak olan ve genellikle kiremit rengine sahip olan terracotta saksılar, özellikle country dekorasyon gibi doğal yansımaların bol olduğu alanlarda tercih edilebilir. Çoğunlukla sırsız oldukları için içteki nemi dışarıya vererek bitkinin nefes almasını sağlasa da dışarıdaki nemi de saksının içerisine alarak toprağın fazla nemlenmesine neden olabilir. Bu nedenle yağmur gibi hava durumlarına açık alanlarda tercih etmek bitki açısından sağlıklı olmayabilir.

Güneşte kuruma, aşırı soğuk havada ise kırılma ihtimali olan terracotta saksılar ağır olabilir. Terracota saksı fiyatları ise oldukça uygundur.

Saksı Seçimi ve Özellikleri

Metal Saksıların Özellikleri Nelerdir?

Klasik ya da modern dekorasyonun uygulandığı alanlarda tamamlayıcı görev üstlenen metal saksılar, farklı renk ve desen seçenekleri ile de dikkat çeker. Oldukça dayanıklı bir saksı çeşidi olsa da paslanmaz maddeden üretilmeyenler su ile temas durumunda paslanabilir. Ayrıca metal saksıları direkt olarak güneş gören bir yere konumlandırmak da sağlıklı olmayabilir. Metal, ısıyı koruyacağından toprak ısınabilir ve bitkinin kökleri zarar görebilir.

Metal saksıların ağırlıkları ve fiyatları ise üretildikleri metale göre farklılık gösterebilir. Örneğin alüminyum saksılar hafif ve uygun fiyatlı, dökme demir saksılar ise ağır ve daha pahalı olabilir.

Saksı Nasıl Seçilir

Ahşap Saksıların Özellikleri Nelerdir?

Doğal bir atmosfer kazandırılmak istenen iç mekânda ya da doğal etkinin artırılması istenen bahçelerde tercih edilebilir. Dayanıklılıkları ise kullanılan ağaç çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Sekoya ya da sedir gibi dayanıklı ağaçlardan yapılmışlarsa şişme gibi durumların görülme oranı azalır. Suyu hapseden ya da suya karşı dayanıksız olan ağaçlardan yapılanlar saksılarda ise şişme, büzüşme, çürüme görülebilir.

Isı yalıtımı konusunda başarılı olan ahşap saksılar genellikle büyük boyutlu olur ve bahçeye, terasa konumlandırılabilir. Orta ağırlığa sahip olan ahşap saksı fiyatları ise boyutları dolayısıyla diğer seçeneklerden daha pahalı olabilir.

Saksı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Plastik Saksıların Özellikleri Nelerdir?

Kolaylıkla bulunabilen ve seçilen renk doğrultusunda her dekorasyon stiline uyum sağlayabilen plastik saksılar oldukça dayanıklı bir seçenek. Nemi iyi tutan bu saksı çeşidinde fazla sulama durumunda suyun köklere zarar vermemesi için delikli seçenekleri değerlendirmek sağlıklı olabilir. Ayrıca eğer direkt güneş gören bir alana konumlandırılacaksa saksının ışığı yansıtıp ısınmaması için açık renkli alternatifler değerlendirmeli.

En hafif saksı çeşidi olan plastik saksıların fiyatları da diğer seçeneklere göre çok uygun.

Bitki Saksısı Nasıl Olmalı: Saksı Çeşitleri ve Özellikleri

Beton Saksıların Özellikleri Nelerdir?

Özellikle modern dekorasyon ile mükemmel bir uyum yakalayan beton saksılar, güvenilir yalıtkanlıklarıyla dikkat çeker. Toprağı ve bitkinin köklerini sıcaklık değişikliklerine karşı koruyabilen beton saksılar bu nedenle hassas köklere sahip bitkiler için uygun olabilir.

Diğer saksı çeşitlerine göre çok daha ağır olan bu saksılar, ağır bitkileri taşıma konusunda oldukça başarılıdır. Küçük boyutlu beton saksılar ise sukulentler için sıklıkla tercih edilen şık bir alternatiftir. Uygun fiyatlı bir seçenek olan beton saksılar büyük boyuttaysa hareket ettirmek zor olacağından konumuna iyi karar vermek gerekir.

Saksı Tercihi

İhtiyacınıza uygun dekoratif saksı önerilerimiz sayesinde bitkileriniz daha sağlıklı olabilir! Bu arada bitkinize ve ev dekorasyonunuza uygun saksı modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!