Kullanışlı ve Alana Uygun Bir Aydınlatma İçin: Salon Avizesi Nasıl Olmalı?

Salon Avizesi Modelleri

Salonlar, evde en çok zaman geçirdiğiniz yerler. Tüm gün işte, belki de okulda zaman geçirdiğinizden ya da ev işleriyle uğraştığınızdan salonun hakkını vermek genellikle akşam saatlerine kalabiliyor. Peki, gün boyunca “Salonda koltuğuma kurulayım da dizi-film izleyeyim.” ya da “Sevdiklerimle vakit geçireyim.” diye beklediğiniz akşam saatleri geldiğinde birden uykunuzun geldiği ya da kendinizi çok huzursuz hissettiğiniz oluyor mu? Uyarımızı yapalım: Bu gibi olumsuz durumların sorumlusu yanlış salon aydınlatması olabilir. Peki; doğru bir salon aydınlatmasında avize seçimi nasıl olmalı, salon aydınlatması yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Bunları Bilmenizde Fayda Var: Metrekareye Göre Lümen Hesabı

Salon avizeleri ve sarkıtları tek ampul girişli olabildiği gibi çok girişli de olabiliyor. Tek ya da çok girişli salon avize modelleri arasında seçim yaparken de genellikle zevk doğrultusunda karar veriliyor. Oysa “Tek girişli mi, yoksa çok girişli mi avize alınmalı?” sorusunun cevabını odanın büyüklüğü veriyor. Bu soruya yanıt bulmak için ise yapmanız gereken çok basit bir hesaplama var: Metrekareye göre lümen hesabı!

Bu hesaplamayı yapabilmek için odanızın metrekare cinsinden genişliğini bilmeniz gerekiyor. Buna ek olarak bilmeniz gereken bir diğer detay ise her metrekare için ideal aydınlatma değerinin 100 lümen olduğu. Örneğin 36 m²’lik bir salonunuz olduğunu düşünelim. Bu durumda 1600 lümen gücü bulunan iki 18-23 W LED ampul ile (toplamda 3600 lümen) salon aydınlatmasını sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz. Yani iki girişli bir avize alabilirsiniz. Fakat eğer salonunuzun bir bölümünü oturma alanı, bir bölümünü yemek odası gibi konumlandırmak istiyorsanız bu durumda iki ayrı avize alabilir ve ideal lümen gücünü 1600-1600 olarak bölüştürebilirsiniz.

Şimdi, gelelim “Salon için avize nasıl seçilir?” sorusunun cevabına!

Salon Avizesi Nasıl Olmalı

İhtiyaçlarınızı Göz Önünde Bulundurun

Bahsettiğimiz gibi seçeceğiniz aydınlatma ürünü, alanın büyüklüğüne uygun olmalı. Az aydınlatılmış bir salon ya da oturma odası, sıkıcı ve uyku getirici bir alan anlamına gelebilir. Fazla aydınlatma ise gözlerinizi yorabilir, huzursuz hissetmenize neden olabilir. Bu nedenle önceliğiniz ihtiyacınız doğrultusunda seçim yapmak olmalı.

Avize seçimi elbette önemli, ama aynı zamanda salonda yer vermek istediğiniz lambader ve aplik gibi bölgesel aydınlatma ürünleri varsa bu doğrultuda avize seçimi yapabilirsiniz. Eğer avize dışında farklı aydınlatma ürünleri kullanmayı planlıyorsanız metrekareye göre aydınlatma hesabı doğrultusunda seçim yapmak sizi yanıltabilir. Bu nedenle tercih etmek istediğiniz aydınlatma ürünleri doğrultusunda bir uzman görüşü almanız faydalı olabilir.

Salon İçin Avize Seçimi

Uyguladığınız Dekorasyon Stiline Uygun Ürünler Seçin

Perdeler, halılar, mobilyalar ve aksesuarlar… Hepsi tamam! Salon dekorasyonu en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş ve uygulanmış durumda. Bir detay dışında: Avize! Bu durumda özenle dekore edilmiş salonunuzda hayal ettiğiniz görüntüye ulaşmanız ne yazık ki imkânsız. Yani aslında farkında olmasak da avizeler salon dekorasyonunun olmazsa olmazlarından ve onlar olmadan kusursuz bir salon dekorasyonundan bahsedemeyiz. Peki, bu söylediğimiz, “Ne tarz olursa olsun, salonunuzda bir avizeye yer verin.” mi demek? Tabii ki hayır! Burada önemli olan salonda uyguladığınız dekorasyon tarzı doğrultusunda bir seçim yapmak.

Klasik, country, modern… Salonda hangi tarz hayat bulmuşsa her detay gibi avize seçiminde de bu doğrultuda karar vermelisiniz. İşte, salon ya da oturma odanızda uyguladığınız dekorasyon stili doğrultusunda birkaç öneri:

  • Tercihinizi modern dekorasyondan yana yaptıysanız geometrik çizgilere sahip salon avizesi modelleri tam size göre olabilir. Tek renk, sade ama dikkat çekici avize tasarımlarının yanı sıra siyah metal, kafes görünümlü ve filament ampullerle tamamlanan avizeler de aydınlatma trendleri arasında.

Avize Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Zamansız bir seçim olan klasik dekorasyonu uyguladıysanız altın, gümüş, roze altın gibi farklı renkleri tercih edebilir ya da ışıltılı detaylara sahip aydınlatmaları kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra sarı cam ürünler de salonunuzda hoş durabilir.

Salon Avizesi Fiyatları

  • Seçiminiz doğal yaşamın esintilerini sunan country dekorasyon ise kumaş görünümlü ya da halat avizeleri tercih edebilirsiniz. Hatta halat tasarımları seviyorsanız “Pratik ve Şık: Kendin Yap Halat Avize” yazımızda sizin için tasarruflu birkaç önerimiz var!

Halat Avize

Tabii ki verdiğimiz bu önerilerin çok genel olduğunu belirtmekte fayda var! Hem tasarım hem de boyut olarak salonunuza uyum sağlayabilecek avize modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor. Bu arada tasarım, kullanılan malzeme, boyut gibi farklı kriterler doğrultusunda değişen salon avizesi fiyatları konusunda da endişe etmeyin. Bütçenize uygun seçenekler için sizi mağazalarımıza ya da internet sitemize bekliyoruz!

Daha Şık ve Aydınlık: Salon Aydınlatması Nasıl Olmalı? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.