Dekorasyonda Payları Büyük: Salon İçin Perde Seçimi Nasıl Olmalı?

Salon İçin Perde Seçimi

Salonlar ve oturma odaları evde en çok zaman geçirdiğiniz alanlar. Üstelik misafirlerinizi de bu alanlarda ağırlıyorsunuz. Durum böyle olunca salon dekorasyonuna ekstra özen gösteriliyor. Seçtiğiniz mobilyalar, duvar dekorasyonu, tercih ettiğiniz dekoratif objeler… Şık bir alan dekore etmek için hepsinin birbiriyle uyum sağlaması ve odanıza uygun seçeneklerin tercih edilmesi gerekiyor. “Evlerin gelinliği” olarak anılan perde seçimi ise elbette evinizin dekorasyonunda oldukça önemli. Odada ön planda olan perdelerde yanlış seçimler yapmak, hayal ettiğiniz salon dekorasyonuna gölge düşürebilir. Peki; salon perdeleri nasıl olmalı, salon için perde seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Uyguladığınız Dekorasyon Stiline Uygun Bir Seçim Yapın

Yeni evleneceksiniz ya da yeni taşınacağınız evde yepyeni bir dekorasyonu hayata geçirmek istiyorsunuz. Tercihiniz ise modern dekorasyon. Oldukça minimal bir çizgide ilerlediğiniz sade görünümlü salonunuza kadife kumaşlı, ağır görünümlü, etnik desenli bir perde pek de uygun olmayacaktır. Dolayısıyla salon dekorasyonunda yakalamak istediğiniz atmosfere ulaşabilmek için dekorasyon tarzına uygun bir perde tercih etmelisiniz. Peki, hangi dekorasyon tarzına nasıl bir perde ve tül uygun olabilir?

  • Modern salon dekorasyonu uygulayacaksanız ince ve hafif (uçuş uçuş) görünümlü, tek renkli ürünleri tercih edebilirsiniz. Eğer mobilyalarınız tek renkse ve sade bir duvar dekorasyonunuz varsa alana hareket katmak için geometrik desenli modern salon perdelerini de tercih edebilirsiniz. Bu arada ahşap kullanımınız yoğunsa ve pencereleriniz de müsaitse bambu stor perdeleri de değerlendirebilirsiniz.

Salon Perde Seçimi Nasıl Yapılır

  • Country salon dekorasyonu için elbette doğayı evinize taşıyabilecek çiçek desenli ya da tek renkli, pastel tonlardaki tül ve perdeleri tercih edebilirsiniz. Bu arada country dekorasyonda rustik perde borularının da çok hoş göründüğünü belirtmeden geçmeyelim.

Country Dekorasyon Salon Perdesi

  • Etnik, oryantal desenli perdeler ve kadife, süet gibi daha ağır bir görünüme sahip olan kumaşlar klasik salon dekorasyonu için tercih edebileceğiniz ürünlerden. Bu arada uzun perdelerin özellikle klasik dekorasyonda alanı tamamlayıcı bir unsur olduğunun altını çizelim.

Salona Perde Seçmek

Renk Paletine Uygun Ürünler Seçin

Renk kombinasyonları, alanda uyumu yakalamak için kesinlikle dikkat etmeniz gereken konulardan biri. Örneğin koltuk takımınızın renginde ya da yakın tonlarda bir perde seçmek, tamamlayıcı bir görünüme ulaşmanızı sağlayabilir. Bu arada seçtiğiniz perdenin, tül rengi ile de uyum içinde olması oldukça önemli. Dilerseniz “Dekorasyonun Püf Noktası: Doğru Renk Paleti Nasıl Oluşturur?” yazımız, renk uyumu konusunda size yardımcı olabilir.

Mordern Salon Perdesi

Odanızın Büyüklüğü ve Duvar Dekorasyonu Doğrultusunda Karar Verin

Odada yer vereceğiniz mobilyaların renkleri, zeminde tercih edeceğiniz parke, duvar dekorasyonu… Evet, salonunuzun büyüklüğü dekorasyon ile ilgili pek çok kararınızı doğrudan etkileyebiliyor. Yani “Salon perdesi neye göre seçilir?” sorusunun cevaplarından biri de salonunuzun büyüklüğü.

  • Yoğun desenli perdeler küçük salon dekorasyonu için pek uygun seçimler olmayabilir. Eğer küçük bir eviniz varsa kısa ve az desenli ya da tek renk perdeleri tercih edebilirsiniz.
  • Küçük salonlar için ince kumaşlı, “uçuş uçuş” diye tabir edilen kumaştaki perdeler daha uygun olabilir. Çünkü kalın kumaşlı kumaşlar alanın daha hantal görünmesine sebep olabiliyor.
  • Seçtiğiniz salon perde modellerinin alana uyum sağlayabilmesi ve alanı boğuk göstermemesi için duvar dekorasyonu ile de uyumlu olması gerekir. Örneğin duvarınız hareketli ve koyu rengin hakim olduğu bir duvar kâğıdıyla kaplıysa perde modeli tercihinde daha açık renkli, desensiz bir ürün seçebilirsiniz. Eğer pencerenizde de hareket istiyorsanız tül seçiminde hafif desenli bir ürün tercih edebilirsiniz. Bu arada tüllerin, güneşi içeri alabilecek incelikte ve dokuda olması gerektiğinin de altını çizelim.

Salon Perdesi Neye Göre Seçilir

Şık bir salon için perde seçiminde dikkat etmeniz gerekenleri sıraladık. Evinizin tarzına uyum sağlayabilecek, her bütçeye uygun perde modelleri Koçtaş’ta!