Sarkıt ve Avize Arasındaki Fark Nedir?

Sarkıt Avize Modelleri

Ev eşyası olarak akıllara gelen ilk seçeneklerden olmasa da aydınlatma ürünlerinin olmadığı bir ev kesinlikle düşünülemez! Daha ferah ve güvenli bir yaşam alanı için ihtiyaç duyulan aydınlatma ürünlerinin evin şıklığına katkı sağladıkları da bir gerçek. Peki, en çok tercih edilen aydınlatma ürünleri olan avizeler ve sarkıtlar arasındaki farkları biliyor musunuz? Haydi, gelin şimdi, sağlıklı bir tercih yapmanıza yapmanıza yardımcı olacak bu ayrım hakkında gerekli detayları paylaşalım. Ayrıca dilerseniz “Hangi Odaya Hangisi Olur? 4 Adımda En Doğru Aydınlatma Nasıl Seçilir?” yazımızdan da aydınlatma ürünleri tercihinde dikkat etmeniz gereken noktaları ayrıntılarıyla öğrenebilirsiniz.

Avize ve Sarkıtlar Birbirinden Farklı Askı Sistemlerine Sahiptir

Avizeler genellikle sarkıtlardan daha ağır bir yapıya sahiptir. Bu nedenle askıları da bu ağırlıkları taşıyabilmek için güçlü zincirlerden oluşur. Sarkıtların askı sistemlerinde de zincir yapı kullanılmasına rağmen kordon ya da halat gibi hafif ağırlıkları taşıyabilecek malzemeler de kullanılabilir.

Askı sistemindeki bir diğer önemli fark ise sarkıtlarda genellikle bir ya da iki askı bulunması ve ampullerin bu askıların ucundaki duylara takılmasıdır. Avizelerin ise bu bakımdan daha fazla dal, yani daha fazla ampulü işleyecek sistemleri bulunur.

Avizeler ve Sarkıtlar Arasındaki Farklar

Avizelerden Ana, Sarkıtlardan Yardımcı Aydınlatma Ürünü Olarak Yararlanılır

Avizelerin birden fazla ampul girişi ve zincirlerinin/askılarının daha kısa olması durumu onların ana aydınlatma ürünü olarak tercih edilmesine imkân verir. Sarkıtlar ise genellikle lokal aydınlatma amacıyla yaşam alanlarımızda tercih edilebilir. Örneğin sarkıtları yatak odanızdaki makyaj masanızı aydınlatacak şekilde konumlandırabilir ya da tam yemek masanızın üzerine monte edilecek şık bir sarkıt modeliyle hem efektif hem de şık bir aydınlatma elde edebilirsiniz. Bu arada apliklere bir alternatif olarak banyo dolabının iki yanından sarkacak şekilde sarkıtlara yer vermek de aydınlatma trendlerinden.

Avizelerin ana, sarkıtların yardımcı aydınlatma ürünü olması aynı zamanda avizelerin geniş alanları, sarkıtların ise daha küçük alanları aydınlatmak için uygun olduğu anlamına da gelebilir. Tabii ki bunun, avizenin ya da sarkıtın kaç girişli olduğu ve ürünün tasarımıyla da bağlantılı bir konu olduğunu belirtmekte fayda var.

Avize ve Sarkıt Arasındaki Fark

Üretildikleri Malzemeler Farklı Olabilir

Avize çeşitlerinin genellikle sarkıt modellerinden daha ağır olduğundan bahsetmiştik. Bunun en önemli nedeni ise iki aydınlatma ürününün boyut farkları ve değişik malzemelerden üretilebilmeleri. Metal, cam gibi iki ürün seçeneğinde de kullanılan malzemelerin yanı sıra avizelerde çelik, ferforje, bronz, taş gibi malzemeler; sarkıtlarda ise Tiffany cam, vitray, hatta plastik gibi farklı malzemeler kullanılabilir.

Avizelerde yer verilen detayların sarkıtlara göre daha fazla olması da ağırlığı etkileyen unsurlardan. Ayrıca bu durumun temizliği etkilediğini de belirtelim. Avizelerin temizliğinin pek çok sarkıt modeline göre daha zor olduğu söylenebilir.

Sarkıt ve Avize Farkları

İki Aydınlatma Ürünü Arasında Fiyat Farkı Bulunabilir

Modellere göre değişiklik gösterse de avize fiyatları, sarkıt fiyatlarına kıyasla daha yüksek olabilir. Fiyat, aydınlatma seçiminde önemli bir unsur olsa da sadece bu kriter doğrultusunda seçim yapmamanız gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. Aydınlatma ürünü boyutunun alana uygun olması, hayata geçirdiğiniz dekorasyon stili ile uyum sağlaması oldukça önemli.

Sarkıt Avize Fiyatları

Aydınlatma Montajını Dert Etmeyin, Ustabilir Yanınızda

Aldığınız avize ya da sarkıtın montajını nasıl yapacağınızı mı düşünüyorsunuz? Kendinizi hiç yormayın; Ustabilir ile elektrik tesisatı ustaları bir tık uzağınızda.

Ustabilir ile elektrik tesisatı işlerinden dekorasyona, mobilya kurulumundan musluk tamirine, hatta dış mekân düzenlemelerine kadar farklı kategorilerde hizmet veren ustalara sadece bir tıkla ulaşabilirsiniz. Uygulamada, ustanın size yakın bir lokasyonda olması ya da yüksek puana sahip olması gibi filtrelerden yararlanarak dilediğiniz ustaya hizmet talebinizi gönderebilirsiniz. Üstelik Ustabilir uygulamasını ücretsiz ve komisyonsuz olarak kullanırsınız!

Ustabilir’i şimdi keşfedin!

Web: http://www.ustabilir.com.tr/

iOS Uygulaması: apple.co/2YV09dY

Android Uygulaması: bit.ly/2YSlF2P

Oturma odası, yatak odası, salon, hatta banyo… Aydınlatma ürünü de alan fark etmeksizin evin dekorasyonuna yön veren unsurlardan biri! İhtiyacınızı karşılayacak ve uygulamak istediğiniz ev dekorasyonunu tamamlayacak sarkıt ve avize modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!