Sıcacık Evler ve Tasarruf Hayal Değil: Isı İzolasyonu

Sıcacık evler ve tasarruf hayal değil: Isı izolasyonu

Kış aylarında çok soğuk, yaz aylarında çok sıcak olan evinizde zaman geçirmek zor oluyor, değil mi? Siz de tam olarak bu nedenle kış günlerinde kombinin derecesini arttırıyor ya da elektrikli ısıtıcılardan yardım alıyorsunuz. Sıcak yaz günlerinde ise sizi serinletmek için klimalar ve vantilatörler çalışıyor. Evet, yaşam alanlarında ideal sıcaklık büyük önem taşıyor, hatta ideal sıcaklığa sahip olmayan yerlerde zaman geçirmek bazen imkânsız oluyor. Isı yalıtımı ise böyle bir sorun yaşamamanızı sağlamak ve size tasarruf ettirmek için var!

İzolasyon Nedir?

Diğer adı “yalıtım” olan izolasyon kısaca, yalıtım malzemeleri yardımıyla iki mekan arasındaki (iç-dış olarak değerlendirebiliriz) farklılıkların birbirini etkilememesi için alınan önlemdir. İzolasyonun farklı amaca hizmet eden çeşitleri bulunur.

İzolasyon nedir?

İzolasyon çeşitleri; ısı yalıtımı, ses yalıtımı, su yalıtımı, tesisat yalıtımı ve yangın yalıtımı olmak üzere 5 gruba ayrılabilir.

  • Ses yalıtımı, alandaki sesin dışarı çıkmasını ve dış alandaki sesin içeri girmesini engeller; daha konforlu bir alan sunar.
  • Su yalıtımı, suyun ve nemin binayı olumsuz bir şekilde etkilemesini yüksek oranda önler. Bina çevresine, bina temeline, çatıya ya da duvarlara yapılabilir. Bu uygulama, binanın zamanla deprem gibi doğal afetler karşısında güçsüzleşmesinin de yüksek oranda önüne geçer.
  • Tesisat yalıtımı, enerji tasarrufunun olmazsa olmazları arasında yer alır. Borulara yapılan izolasyon sayesinde ısı kayıpları önlenebilir.
  • Yangın yalıtımı ise duvarlara yapılan izolasyon uygulaması sayesinde oluşabilecek yangınların büyümesini önler ve çabuk kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

Gelelim ısı yalıtımına… Isı yalıtımı, dış cepheye yani binanın dış duvarlarına yapılabileceği gibi evin içerisine yalıtım malzemesi kullanılarak da yapılabilir. Binalarda ısı yalıtımı, binanın dış kısmına yapılıyorsa bu işlem “mantolama” olarak da adlandırılabilir. Fakat bazı kaynaklarda mantolamanın “dış cephe mantolama” ve “iç cephe mantolama” (evin içerisinde, duvarlara yapılan izolasyon) olarak ayrıldığını da görebilirsiniz.

Isı Yalıtımının Yararları Nelerdir?

Eğer ev izolasyonu ya da iş yeriniz için ısı yalıtımı yapmak istiyorsanız araştırma aşamasının ardından bir uygulama süreci sizi bekliyor. İster ev içi yalıtım yalıtım ister dış cephe mantolama yaptırın, bu uygulamanın size fayda sağlayacağı garanti! Peki, ısı yalıtımının faydaları nelerdir?

Isı yalıtımının yararları nelerdir?

  • Isı yalıtımı; kış aylarında soğuk havanın, yaz aylarında ise sıcak havanın evinize girmesini yüksek oranda önler. Bu sayede evinizin iç ısısında ideal sıcaklığa daha kolay bir şekilde ulaşırsınız.
  • Duvarlar, izolasyon malzemeleri arasında yer alan ısı yalıtım levhası ile kaplandığında ev, dış etkenlerden daha az etkilendiği için çok daha az miktarda yakıt ya da elektrik enerjisi ile ısınabilir ya da soğuyabilir. Bu sayede kış aylarında doğalgaz kullanımı ile ısı tasarrufu, yaz aylarında ise klima kullanımı ile elektrik tasarrufu yapmış olursunuz.
  • Evinize ya da iş yerinize ısı izolasyonu yaptırarak sadece bütçenizi değil, doğal kaynakların az tüketilmesi sayesinde doğayı da koruyabilirsiniz.
  • Özellikle dış cephe duvar yalıtımı sayesinde yağmur, kar gibi dış etkenler binaya büyük oranda ulaşamadığından binanızı oluşturan demirler paslanmaz ve daha dayanıklı bir binaya sahip olursunuz. Ayrıca su ile temasın minimum olmasından kaynaklı, duvarlardaki rutubet, küf, siyah leke ya da mantar oluşumu yüksek oranda engellenir.
  • Tasarruf edebileceğiniz ve konforlu bir şekilde yaşayabileceğiniz bir eve sahip olursunuz. Sıcacık bir evde, tasarruf ederek yaşamak güzel fikir!

Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Yazın klimanızı, kışın kombinizi yaktınız ve evinizin içerisinde ideal sıcaklığa ulaştınız. Alandaki ısı kaybı, pencere ve cam gibi alanların yanı sıra duvarlardan da gerçekleşir. Hem de yüksek oranda. Bunu göz önünde bulundurduğunuzda ise ısı izolasyonu en büyük yardımcınız haline dönüşür. Peki, ama ev yalıtımı nasıl yapılır? Eğer amacınız dış mantolama yaptırmak yani tüm binada bir ısı yalıtımı uygulaması yaptırmak ise bu konuda bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Fakat içten ısı yalıtımı yapmak ve bu sayede ısı kaybını engellemek istiyorsanız yapmanız gerekenleri hemen sıralamaya başlayalım.

Isı yalıtımı nasıl yapılır?

  • Duvarlarınızın temiz olduğundan emin olmalısınız. Dilerseniz uygulamaya geçmeden önce duvarlarınızı hafif nemli bir bezle silebilir ve kurumasını bekleyebilirsiniz.
  • Oda içi ısı yalıtımı yapmak için öncelikle ısı yalıtım levhasının arkasına yapıştırıcı harcı uygulamalısınız. Eğer duvarlarınız düz ise harcı mala yardımıyla taraklı bir şekilde, duvarlarınız pürüzlüyse harcı levhaların kenarları boyunca şerit şeklinde uygulayabilirsiniz. Levhalar arası açıklık varsa bu alanları köpük ile kapatabilirsiniz.
  • Isı yalıtım levhalarının duvara yerleştirilmesinin ardından tercih edilen geniş ve temiz mala ile levha ve duvar arasındaki hava kabarcıklarını gidermek ve levhanın daha iyi yapışmasını sağlamak amacıyla levhanın üzerine bastırmalısınız.
  • 24 saat geçtikten sonra levhaları duvara dübelle sabitleyebilirsiniz. Bu aşamada levhanın her köşesine ve ortasına bir dübel gelmelidir, yani bir levha için toplamda beş dübel kullanılmalıdır. Dübelleme işlemi için dübel boyuna uygun bir matkap kullanmalısınız.
  • Bu işlemin ardından sıva filtresini yine mala yardımıyla uygulayabilirsiniz.
  • Sıva filtresinin kurumasının ardından duvar, astar boyayla kaplanır ve boyanır. Bu aşamada dilerseniz duvar kâğıdı da tercih edebilir ve evinizin dekorasyonuna uygun bir görsellik elde edebilirsiniz.

Tasarruf ederek sıcak evlere kavuşmak mümkün! Daire içi ısı yalıtımı için ihtiyacınız olanlar Koçtaş’ta!

Ayrıca hem evinizi ısıtmanızı sağlayacak hem de tasarruf etmenize yardımcı olacak önerileri “Daha Sıcak Bir Ev İçin İpuçları” yazımızda bulabilirsiniz.

Daha Pratik Bir Çözüm Arayanlara: Ustabilir

Evinizin ihtiyacı olan bir tadilat için kollarınızı sıvamak istiyor; fakat bunun için yeterli zaman ve deneyiminizin olmadığını mı düşünüyorsunuz? O halde işi ustasına bırakın!

Ustabilir ile dekorasyondan tadilata, mobilya kurulumundan musluk tamirine, hatta dış mekân düzenlemelerine kadar farklı kategorilerde hizmet veren ustalara sadece bir tıkla ulaşabilirsiniz. Uygulamada, ustanın size yakın bir lokasyonda olması ya da yüksek puana sahip olması gibi filtrelerden yararlanarak da dilediğiniz ustaya hizmet talebinizi gönderebilirsiniz. Üstelik Ustabilir uygulamasını ücretsiz ve komisyonsuz olarak kullanabilirsiniz!

Ustabilir’i şimdi keşfedin!

İos Uygulaması: apple.co/2YV09dY
Android Uygulaması: bit.ly/2YSlF2P