Mutluluğun Resmi: Balkonda Küçücük Saksılarda Domates, Maydanoz, Biber, Çilek Görmek

evde bitki yetistirmek

Emeklilik hayallerimde bahçeli bir ev vardır hep; bahçesinde lavantalar olan, bir köşesinde sebzelerim ve meyvelerim de olmalı diyorum. Büyük bir masa, kahvaltılarımızı yaptığımız, soframızda bahçeden topladığımız domates, biber ve maydanozların olduğu…

İş yerinden bir arkadaşımla sohbet ederken balkonundaki maydanozlardan bahsetti, toplayıp salatalara eklediğini ve hiç eksilmediğini, sürekli kendini yenilediğini, aromasının da çok daha belirgin olduğunu anlattı. O an karar verdim yapmaya. Sadece maydanoz değil renk de olsun istedim, çilek, domates ve biber de aldım. Ve tabii balkon demirlerine asılabilir saksılar ve toprak.

saksida bitki yetistirmek

İki saatimi bile almadı saksılara toprakları koyup domates ve çilek fidelerini yerleştirmek. Maydanozları tohum olarak satın aldım, evde yemekte kullandığım biberlerin tohumlarını serptim saksılara. 

Fesleğeni küçük saksısıyla aldım ve büyük saksıya aktardım, bir avokado çekirdeğini çiçek saksısının dibine gömdüm. Fesleğene elini sürmek kokusunun alt kattan bile duyulmasını sağlar. Avokado fide oldu, kocaman bir saksıda salınıyor şu an. 

Evde nasıl sebze yetiştirilir

Düzenli sulama, kuşlardan koruma ve güneş, ürün almak için çok önemli faktörler. İlk çıkan çilekler oldu ve kızımla müjdeli bir haber almışçasına sevinmiş ve tüm aile ile fotoğraf paylaşmıştık.

Çilek sekiz on tane verdi ve marketten aldığım birkaç kilodan çok daha kıymetli ve lezzetliydi. Tek seferlik açarmış çilek bunu öğrendim. Domateslerim yeni kızarmaya başladı dört adet. Hafta sonu kahvaltı soframda olacak. Maydanozlar ise salataları çoktan lezzetlendirmeye başladı bile. Biberleri ise bekliyorum. 

saksida cilek yetistirmek

Sabahları koştur koştur işe gitmek için hazırlandığımdan bakamıyorum ama akşamları muhakkak bakıyorum kaç domates çıktı, kızardı mı, maydanozlar ne durumda, biberlerim olmaya başladı mı diye. Her yeni çıkan domates ayrı bir sevinç kaynağı.

saksida domates yetistirmek

Küçük balkonumda kendime toprakla uğraşacak alan yaratmış olmak hayat enerjimi artıran bir aktiviteye dönüştü. Sulama vakitlerinin çok güneşli zamanlarda olmayacağını (sabah ve akşam vakitlerinde), domatese çok su verilmemesi gerektiğini, kargaların mahsulüme ortak olmaya çalıştığını öğrendim.

Ben şehir insanıyım aslında, kocaman binalar, büyük ışıklar bana güvende olduğumu hissettirir nedense. Ama şu balkonumda beş on dakika bitkilere ayırdığım vakit ayrı bir haz. Belki bir şey yetiştirmenin mutluluğu, belki doğal ürün nasıl olurun merakı, belki de sadece görsellik. Her şekilde düşünmeye mola vermek gibi. Tüm gün masa başında, bilgisayar karşısında çalıştıktan sonra tazelenmek gibi.

saksida maydanoz yetistirmek

Suzan Bulut / 46
İstanbul / Kamuda Yönetici