Sonradan Pişman Olmayın: Beyaz Eşya Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beyaz eşya seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar.

Yeni evleneceksiniz ya da evinizi baştan aşağı yenileyeceksiniz. “İlk hangi ürünleri inceler ve alırsınız?” diye sorsak çoğunuzun cevabı eminiz ki “Tabii ki beyaz eşya!” olur. Çünkü onlarsız bir ev asla düşünülemez, onlarsız bir ev düşünmek bile kalpleri kırar.

Evet, adı beyaz eşya fakat günümüzde farklı renklere sahip pek çok ürün bulmanız mümkün. Peki, beyaz eşya seçerken sadece görselliğe mi dikkat etmelisiniz? Pişman olmak istemiyorsanız hayır! Beyaz eşya alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, sizin için cevapladık!

Boyut

Buzdolabınızı teslim aldınız, mutfağınızda onun için ayrılan yere yerleştirme aşamasındasınız diyelim. Tam bu adımdayken aldığınız buzdolabının evinize göre büyük bir boyutta olduğunu fark ettiniz. Daha sonradan değişim için uğraşmak kimsenin hoşuna giden bir şey değil, o nedenle boyut konusunda beyaz eşya seçimi öncesinde bilgi sahibi olmalısınız. Buzdolabı alanınızı en, boy ve derinlik olarak ölçüp hangi boyutta buzdolabının sizin için uygun olduğunu bulabilirsiniz.

Enerji Sınıfı

Posta kutunuza bırakılan faturaya her baktığınızda aklınıza ilk gelen “Bu fatura niye bu kadar yüksek geldi?” sorusunun sorumlusu enerji sınıfı olabilir, bizden söylemesi. Doğru enerji sınıfını seçerek hem faturalarınızın tutarını düşürebilir hem de doğayı koruyabilirsiniz.

Enerji sınıfları harflerle ifade ediliyor. A, B, C, D, E enerji sınıflarının yanı sıra A+, A++, A+++ gibi sınıflar da bulunuyor. Alfabede ilerledikçe enerji verimliliği düşüyor ve beyaz eşyalarınız daha fazla enerji harcayarak faturaların kabarmasına neden oluyor. Bu nedenle en yüksek enerji sınıflarını tercih etmeniz bütçenizin yararına. En yüksek enerji sınıfları verimlilik sırasına göre A+++, A++ ve A+ şeklinde sınıflandırılıyor.

Buzdolabı alırken enerji sınıfına dikkat edin.

Kapasite ve Programlar

Alacağınız beyaz eşyayı kaç kişilik bir evde kullanacaksınız, kullanım alışkanlıklarınız neler? İşte, bu gibi sorular doğru kapasite ve programlara sahip beyaz eşya seçmenize yardımcı oluyor. Şimdi beyaz eşyalar özelinde bu konuyu daha detaylı inceleyelim.

Bulaşık makineleri: Bulaşık makinesi kapasiteleri 12, 13, 14 kişilik olabiliyor. Bulaşık makinelerinin kapasitesinde kişi başı parçalara ek, sabit parçalar da bulunuyor. 12 kişilik bir bulaşık makinesinin yıkayabileceği maksimum parçalar ise aşağıdaki şekilde oluyor.

Kişi başı parçalar:

  •         12 adet yemek tabağı
  •         12 adet çorba tabağı
  •         12 adet tatlı tabağı
  •         12 adet fincan
  •         12 adet fincan tabağı
  •         12 adet bardak
  •         12 adet yemek kaşığı
  •         12 adet çatal
  •         12 adet bıçak
  •         12 adet tatlı kaşığı
  •         12 adet çay kaşığı

Sabit parçalar:

  •         1 adet oval tabak
  •         1 adet küçük boy servis kasesi
  •         1 adet orta boy servis kasesi
  •         1 adet büyük servis kasesi
  •         2 adet servis kaşığı
  •         2 adet servis çatalı
  •         1 adet kepçe

Bulaşık makinesi program sayıları ise 2 ila 10 arasında değişiklik gösteriyor. 2 programlı bulaşık makinesinde sadece Ekonomik program ve yoğun yıkama sağlayan program bulunurken, 10 programlı bulaşık makinelerinde daha sessiz çalışmaya imkân veren sessiz moddan bulaşıklarınızın kirlilik derecesine göre su sıcaklığını ve yıkama zamanını kendisi ayarlayan otomatik programa pek çok alternatif yer alıyor. “Kaç programlı bulaşık makinesi almalıyım?” sorusunun cevabını ise kullanım alışkanlıklarınız veriyor. Eğer 2 programlı bulaşık makinesinin size yeteceğini, yemek alışkanlıklarınıza ve hayat tarzınıza uyum sağlayacağını düşünüyorsanız daha fazla program sunan bulaşık makinesi almanıza gerek yok.

Beyaz eşya alırken dikkat edilmesi gerekenler.

Çamaşır makineleri: Çamaşır makinesi kapasitesi, bir çalıştırmada maksimum ne kadar çamaşır yıkayabileceğinizi belirtiyor. 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 12 kilogram çamaşır yıkama kapasitesine sahip çamaşır makineleri bulunuyor. Çamaşır makinesini kullanacak insanların sayısı doğrultusunda kaç kilogram kapasiteli bir çamaşır makinesi almanız gerektiğine karar verebilirsiniz. Örneğin; öğrenciyseniz ve çamaşır makinesini sadece ev arkadaşınızla kullanacaksınız 5 kilogram kapasiteli bir ürün sizin ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Çamaşır makinesi alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında programlar da önemli bir yer tutuyor. Bulaşık makinesinde olduğu gibi, çamaşır makineleri de farklı programları size sunuyor. Çamaşır makinesinde yorgan programından bebek çamaşırlarını yıkayabileceğiniz hijyen programına, farklı renk ve tipteki çamaşırları yıkayabileceğiniz karma programlardan kısa sürede yıkama sağlayan hızlı programa kadar pek çok seçenek bulunuyor.

Buzdolapları: Buzdolabı kapasitesi litre olarak belirtiliyor. Litre artıkça buzdolabının boyutu da artıyor. Bu nedenle buzdolabı alırken hem ihtiyacınızı karşılayacak kapasiteye sahip hem de evdeki alana uygun büyüklükte bir alternatif seçmeniz gerekiyor.

Ses Seviyesi

Bulaşık makinesini, çamaşır makinesi iyice doldu ve çalıştırmanız gerektiğini düşünüyorsunuz. Fakat akşam olduğundan ve beyaz eşyalarınızın ses seviyesi çok yüksek olduğundan bunu erteliyorsunuz. Bu, herkesin başına gelen bir durum. Aile bireylerinin ya da komşularınızın rahatsız olmaması için ertelediğiniz işler daha sonra birikiyor ve size yük oluyor. Peki, bu sorunu nasıl çözebilirsiniz? Elbette alacağınız beyaz eşyanın ses seviyesine dikkat ederek.

Beyaz eşyalarda ses seviyesi dB(A) olarak ifade ediliyor ve ifade edilen sayı ne kadar küçükse gürültü de o kadar az oluyor. Normal şekilde konuşan bir insanın ses seviyesinin 60 db(A) olduğunu düşünerek sizin için doğru beyaz eşyayı seçebilirsiniz. Bu arada her 3 dB(A)’de bir ses seviyesinin 3 kat artığını unutmamalısınız. Yani 57 dB(A) ile 60 dB(A) arasında ses farkı yaklaşık iki kat. Almak istediğiniz beyaz eşyanın ses seviyesini öğrenebilmek için ise enerji etiketine bakmanız yeterli.

Buzdolabı seçerken dikkat edilmesi gereken önemli detaylar.

Ek Özellikler

Beyaz eşyalar, sahip oldukları ek özellikler sayesinde hem eşyalarınızı koruyabiliyor hem de size hayatınıza daha çok pratiklik katabiliyor. Her beyaz eşyada olan teknolojik özelliklerin yanı sıra, almak istediğiniz üründe bulanan ek özellikleri de incelemeli ve size uygun modele bu şekilde karar vermelisiniz.