Aydınlatmanın Modern Yolu: Spot Lamba Çeşitleri ve Montajı

Spot lamba çeşitleri ve modelleri.

Evde yer vereceğimiz herhangi bir ürünü seçerken eğilimimiz, işlevselliğinin yanı sıra dekorasyona sunacağı katkıyı da göz önünde bulundurmak oluyor. Aydınlatmada da durum böyle. Aydınlatma ürünlerini seçerken hem ihtiyacımız hem de zevkimiz doğrultusunda seçim yapmaya özen gösteriyoruz ve yeniliğe kapılarımızı açıyoruz. İşte, tam da bu nedenle geçmiş dönemlerde sadece kafelerin, restoranların iç aydınlatmalarında ya da iş yerlerinin dış aydınlatmalarında tercih edilen spot lambalar, artık ev dekorasyonuna da katkı sağlıyor. Modern bir aydınlatma ürünü olan spotlar sayesinde evdeki atmosferi bambaşka kılmanız mümkün! Peki; spot çeşitleri nelerdir ve spot lamba montajı nasıl yapılır? Şimdi, bu şık ışık kaynağının detaylarını paylaşalım.

Spot Lamba Nedir? 

Spot lambalar, genellikle modern dekorasyonu benimsemiş evlerde tercih ediliyor ve bunun yanı sıra iş yerlerinde ve işletmelerde de kullanılıyor. Bu aydınlatma ürününü, evde aydınlatmayı dikkat çekici ve farklı bir şekilde yapmak isteyenler tercih ediyor. Kullanıldığı alana farklı bir hava katan spotlar genellikle çok yer kaplamayarak alandan da tasarruf etmenize yardımcı oluyor.

Farklı aydınlatma ürünlerini denemek istiyor ve ev dekorasyonunuza modern bir dokunuş yapmayı arzuluyorsanız spot lambaları satın alabilirsiniz. Bu arada spotları avize gibi farklı aydınlatma ürünleri ile birlikte kullanabileceğinizi de belirtmeden geçmeyelim. Örneğin salonda kullandığınız modern tasarımlı bir avizeye ek olarak alanı sağlıklı bir şekilde aydınlatmak için spotları da yardımcı aydınlatma ürünleri olarak tercih edebilirsiniz.

Spot Lamba Modelleri

Spot Lamba Çeşitleri Nelerdir?

Spotlar, kendi aralarında gömme ve sıva üstü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Farklı renk ve tasarımlar sunan spot lamba modelleri evinizin şık ve modern tamamlayıcıları arasında yer alıyor. 

Gömme spotlar, adından da belli olduğu gibi oluşturulan bir alana yerleştiriliyor. Örneğin bir restorana girerken zeminde ya da bir evin tavanında gördüğünüz, alanla bütünleşik duran aydınlatma ürünleri, gömme spot olarak adlandırılıyor.

Sıva üstü spotlar ise tavana ya da duvarlara elektrik tesisatı yapılmasının ardından direkt olarak monte edilebiliyor. Sıva üstü spotlar; çalışma odalarında masa lambaları, yatak odası aydınlatmasında abajur, salon ve oturma odalarında tavan lambaları yani tavan aydınlatması olarak kullanılabiliyor. Buna ek olarak sıva üstü spotlar, tablo aydınlatma ürünleri olarak da tercih edilebiliyor. Kısacası siz yeter ki evinizde spot ürünleri kullanmak isteyin; onlar her yere uyum sağlayabiliyor! Bu spot çeşidinde tek, iki, üç, dört ya da daha fazla aydınlatma girişi bulunabiliyor. Aydınlatma giriş sayısını ise alanın büyüklüğünü ve yararlandığınız diğer aydınlatma ürünlerini göz önünde bulundurarak seçmeniz gerekiyor. Bu konuda en doğru kararı verebilmek için satış danışmanınızdan destek almanızı öneririz.

Spot lamba çeşitleri nelerdir?

LED Ampul Neden Önemli?

Spot aydınlatmalarda LED ürünleri tercih etmeniz demek, pek çok avantajdan yararlanabileceğiniz anlamına geliyor. Uzun ömürlü olma özelliğine sahip olan LED spotlar aynı zamanda tasarrufu da beraberinde getiriyor. Bu nedenle çokça kullandığınız odalardaki aydınlatmaları LED tercih etmeniz önem taşıyor. Üstelik LED tercih etmek için kesinlikle spot kullanmalısınız diye zorunluluk da yok! Spotların yanı sıra avize, sarkıt gibi diğer aydınlatma ürünlerinde de LED ampulleri kullabilirsiniz. LED aydınlatmaların avantajları hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız “Tasarruflu ve Şık: LED Aydınlatmayı Evinizde Nasıl Kullanabilirsiniz?” yazımız size yardımcı olmaya hazır!

LED ampul neden önemli?

Gömme Spot Montajı Nasıl Yapılır?

Spot panelin alçıpana yerleştirilmesi oldukça kolay bir işlem olsa da panelin elektrik alabilmesi için bir usta tarafından elektrik tesisatının yapılması gerekiyor. Elektrik tesisatı gerçekleştirildikten sonra alçıpanın açılması ve spotun yerleştirilmesi aşamasına geçebilirsiniz.

  • Elektrik bağlantısını kesmek için sigortayı kapatmalısınız.
  • Spotun yerleştirileceği yerde metre ile ölçü almalı ve işlem yapılacak alanı kalem ile işaretlemelisiniz. İşaretlediğiniz aralıklar eşit olursa görsel olarak daha hoş bir görüntüye ulaşabileceğinizi unutmamalısınız.
  • İşaretlediğiniz noktaları panç ile açmalısınız. Pançın çapı, spot paneline yakın olmalı. Dilerseniz alan açma sırasında matkaba şeffaf bir leğen geçirebilir ve tozun ortama yayılmasını engelleyerek bu işlemi daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
  • Alçıpanda spot alanını oluşturduktan sonra maket bıçağı ile alanın fazlalıklarını dikkatli bir şekilde alabilirsiniz.
  • Spottaki kablo ile tesisattaki kabloyu klemens yardımıyla birleştirebilirsiniz. Bu aşamada elektriği sigortadan kapattığınıza emin olmak için kontrol kalemi kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Spotu, yanlarındaki mandalları sayesinde alçıpana yerleştirebilir ve sigortayı açıp yeni aydınlatmanızı kullanabilirsiniz!

Gömme spot montajı nasıl yapılır?

Sıva Üstü Spot Montajı Nasıl Yapılır?

“Sıva üstü spot lamba nasıl takılır?” sorusunun cevabı basit: Aslında sıva altı spot montajı ile hemen hemen aynı, hatta daha basit; çünkü bu işlemde alçıpan genellikle delinmiyor.

  • Sıva üstü spot lamba montajı için öncelikle elektrik bağlantısını, sigortayı kapatarak kesmelisiniz.
  • Sıva üstü aparatı varsa duvara akülü vidalama yardımıyla monte etmelisiniz.
  • Trafo konnektörünü spotunkine bağlamalısınız. Bu aşamada alanda elektrik olup olmadığını kontrol etmek için kontrol kalemi kullanmayı unutmamalısınız.
  • Son olarak -eğer varsa- spotun mandalını sıva üstü aparatına yerleştirebilirsiniz.

Sıva Üstü Spot

Yaşam ve iş alanlarını aydınlatma ile güzelleştirmek güzel fikir! Zevkinize ve ihtiyacınıza uygun tüm aydınlatma ürünleri Koçtaş’ta!

Daha Pratik Bir Çözüm Arayanlara: Ustabilir

Evinizin ihtiyacı olan bir dekorasyon uygulaması için kollarınızı sıvamak istiyor; fakat bunun için yeterli zaman ve deneyiminizin olmadığını mı düşünüyorsunuz? O halde işi ustasına bırakın!

Ustabilir ile dekorasyondan tadilata, mobilya kurulumundan musluk tamirine, hatta dış mekân düzenlemelerine kadar farklı kategorilerde hizmet veren ustalara sadece bir tıkla ulaşabilirsiniz. Uygulamada, ustanın size yakın bir lokasyonda olması ya da yüksek puana sahip olması gibi filtrelerden yararlanarak da dilediğiniz ustaya hizmet talebinizi gönderebilirsiniz. Üstelik Ustabilir uygulamasını ücretsiz ve komisyonsuz olarak kullanabilirsiniz!

Ustabilir’i şimdi keşfedin!

İos Uygulaması: apple.co/2YV09dY
Android Uygulaması: bit.ly/2YSlF2P

Yaşam ve iş alanlarını aydınlatma ile güzelleştirmek güzel fikir! Ev dekorasyonunuza ve ihtiyacınıza uygun spot modelleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!