Enerji Sınıfları ve Enerji Etiketleriyle Tasarruf Etmenin Püf Noktaları

Enerji Sınıfları ve Enerji Etiketleri

Boyut, kapasite, ses seviyesi, servis ağı, enerji sınıfı ve daha fazlası… Tüm bunlar beyaz eşya alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alsa da eğer tasarruf etmek istiyorsanız enerji sınıfına kesinlikle dikkat etmelisiniz. Çünkü enerji sınıfı, size tasarruf etmenin kapılarını sonuna kadar açabileceği gibi yanlış bir seçim yaptığınız takdirde enerji tüketiminizin artmasına da neden olabilir.

Peki, almak istediğiniz ürünün hangi enerji sınıfına dâhil olduğunu nereden bileceksiniz? Cevap çok basit: Aradığınız yanıt, enerji etiketlerinde mevcut!

beyaz eşya

Enerji Etiketi Nedir?

AB enerji etiketi, bir elektronik ürünün Avrupa Birliği sınırları içerisinde satışa sunulabilmesi için gerekli olan işaretlerin yer aldığı bilgi etiketidir. Enerji etiketleri sembolleri sayesinde ürünlerin performansı, tükettikleri enerji miktarı ve sundukları konfor bakımından fikir sahibi olabilirsiniz. Yani elektrikli bir eşya alırken özelliklerinin yanı sıra enerji etiketini de incelemeniz şart!

Yeni Enerji Sınıfları

Son yıllarda “AB yeni enerji sınıfı etiketi” kavramını duymuş olabilirsiniz. Bunun nedeni 1 Mart 2021’de yürürlüğe giren yeni yönetmelik. Bu güncelleme dâhilinde enerji tüketimi ve sınıflandırılması ile ilgili yeni bir etiket sistemi söz konusu. Peki, enerji etiketlerinin üzerinde hangi bilgiler yer alıyor?

Enerji etiketlerinde yer alan detaylar kısaca şu şekilde:

  • Enerji sınıfı
  • Enerji tüketimi miktarı (kWh)
  • Su tüketim miktarı (l)
  • Kapasite
  • Ses seviyesi (dB)

Tabii bazı detaylar, cihazların çeşitlerine göre etiketlerde yer almayabilir.

Yeni Enerji Sınıfları

Enerji Sınıfı Nedir?

Enerji Sınıfı Nedir

Beyaz eşya çeşitleri özelinde enerji etiketlerini incelemeden önce enerji sınıfının ne olduğu konusuna biraz daha ayrıntılı bakmamız sağlıklı olur. 

Enerji sınıfı, bir elektronik ürünün enerji verimliliği konusunda ne kadar başarılı olduğunu tüketiciye kanıtlayan bir kavram. A, B, C, D, E, F, G harfleriyle ifade edilen enerji sınıflarında, alfabede ilerledikçe enerji verimliliği oranı azalıyor yani bir diğer deyişle elektrik faturanız daha fazla gelebiliyor. 

A ve B sınıfı elektronik eşyaların enerji tasarrufu açısından daha avantajlı olduğunu belirttik. Peki, alfabede ilerledikçe enerji tasarrufu ne şekilde değişiyor? Gelin, şimdi de sınıflara yakından bakalım.

C Enerji Sınıfı Çamaşır Makinesi Ne Demek?     

Avrupa Birliği’nde kullanılan enerji etiketleme sistemine göre “C enerji sınıfı” ifadesi, bir çamaşır makinesinin enerji tüketimi açısından orta seviyede olduğunu gösterir. A ve B sınıfından sonra en iyi üçüncü gruptur. C sınıfı makineler, enerji verimliliği ve çevresel etkiler açısından D, E veya daha düşük sınıf çamaşır makinelerinden daha avantajlıdır. B sınıfına göre ortalama %13, A sınıfına göre yaklaşık %25 daha az verimlidir.

D Enerji Sınıfı Çamaşır Makinesi Ne Demek?

Bir çamaşır makinesi “D” sınıfı enerji etiketi taşıyorsa bu, cihazın enerji tüketimi açısından orta düzeyin altında olduğunu gösterir. Bu çamaşır makineleri daha yüksek elektrik faturasına ve olumsuz çevresel etkilere yol açabilir. C sınıfına kıyasla ortalama %16 daha az verimlidir.

Enerji Sınıfı E Ne Demek?     

E enerji sınıfı, enerji açısından D sınıfından da düşük bir verimliliği temsil eder. Enerji etiketlemesi sisteminde genellikle alt sınıf olarak kabul edilir. Enerji maliyetleri yüksektir ve çevresel etkiler büyük olabilir. C sınıfına kıyasla ortalama %32 daha az verimlidir.

Enerji Sınıfı F Ne Demek?  F Enerji Sınıfı Ne Kadar Elektrik Harcar?     

F sınıfı, enerji verimliliği en düşük sınıfı temsil eder. Haliyle elektrik tüketimi de yüksektir. C sınıfına kıyasla ortalama %48 daha maliyetlidir. F sınıfı bir cihaz, örneğin bütün gün açık olması gereken bir buzdolabı bir saatte yaklaşık 2-2,5 kilowatt elektrik harcar. Tabii F sınıfı bir cihazın ne kadar elektrik harcadığı konusundaki en doğru bilgiyi enerji etiketinde bulabilirsiniz.

F Enerji Sınıfı ile A+++ Arasındaki Fark? 

Öncelikle bir önceki yönetmelikte yer alan ve A enerji sınıfının yanına eklenen artı (+) işaretinin de artık enerji sınıflarında bulunmadığını not düşelim.

Eski yönetmeliğe göre en verimli ve çevre dostu cihazları ifade eden A+++ enerji sınıfının şimdiki sınıflandırmadaki F sınıfına göre temel farkı, bu cihazların daha az elektrik tüketmesi. Örnek olarak eski etiket yapısında bir A+++ sınıfı buzdolabı yıllık 200 kWh enerji tüketebilirken yeni sınıflandırmadaki F sınıfı buzdolabı aynı koşullarda 500 kWh veya daha fazla enerji tüketebilir. 

Tüm enerji sınıflarına detaylı baktıktan sonra üst enerji sınıflarının bütçenizin dostu olmasının yanında çevre dostu olduklarını da bir kez daha söyleyelim. Almak istediğiniz ürünün bu konularda ne kadar yarar sağladığını enerji etiketlerinde görmeniz mümkün!

Beyaz Eşya Enerji Sınıfları 

Farklı enerji sınıflarının ne anlama geldiğini, aralarındaki temel farkları, birbirlerine göre ne kadar avantajlı olduklarını ele aldık. Şimdi gelin, beyaz eşya enerji sınıflarını ürün kategorileri özelinde inceleyelim.

Derin Dondurucu ve Buzdolabı Enerji Sınıfları

Derin Dondurucu ve Buzdolabı Enerji Sınıfları

Buzdolabı ve derin dondurucu enerji etiketlerinde enerji sınıfına ek olarak ürünün yılda tükettiği kWh cinsinden elektrik miktarı, soğutucu ve dondurucu bölümlerinin litre cinsinden net kapasitesi ve ürünün ses seviyesi yer alır.

Diğer elektrikli eşyalarda olduğu gibi buzdolabında ve derin dondurucularda da enerji sınıfı ile yılda tüketilecek elektrik miktarı arasında ters orantı bulunur. Yani ne kadar yüksek bir enerji sınıfı seçerseniz ürünün harcayacağı elektrik miktarı da o kadar düşer.

Enerji etiketinde bulunan sembollerden biri soğutucu bölümünün, diğeri de dondurucu bölümünün net kapasitesini belirtir. Bu bilgiler doğrultusunda, incelediğiniz buzdolabının ihtiyaçlarınıza uyum sağlayıp sağlamadığını anlayabilirsiniz.

Buzdolabı ve derin dondurucular sürekli çalışan ürünler oldukları için ses seviyeleri de oldukça önem taşır. dB cinsinden belirtilen ses seviyesinin buzdolapları ve derin dondurucular için 39 dB ila 45 dB aralığında olması uygun kabul edilir.

Bulaşık Makinesi Enerji Sınıfları

Bulaşık Makinesi Enerji Sınıfları

Bulaşık makinesi enerji sınıfı etiketinde elektrik tüketiminin yanı sıra su tüketimi de yer alır. Elektrik tüketimi 100 yıkama, su tüketimi ise 1 yıkama baz alınarak belirtilir. Bu bilgiler, Eko Yıkama programları doğrultusunda etiketlerde yer alır. Ayrıca bulaşık makinesi Eko programının kaç saat sürdüğü de etiketlerde yer alan bilgiler arasında.

Bulaşık makinesinin kişi sayısı olarak belirtilen kapasitesi de enerji etiketinde yer alan bilgilerden. Buna ek olarak bulaşık makinesinin çalışırken sahip olduğu ses seviyesi de enerji etiketi üzerinde yer alır. Bulaşık makinelerinde ses seviyesinin 40dB ila 55 dB aralığında olması uygun görülür. Tabii ki ne kadar düşük ses seviyesine sahip bir ürün alırsanız sesin o kadar az olacağını unutmamalısınız.

Çamaşır Kurutma Makinesi ve Çamaşır Makinesi Enerji Sınıfları

Çamaşır Kurutma Makinesi Enerji Sınıfları

Çamaşır makinesi enerji etiketinde de bulaşık makinesinde olduğu gibi 100 yıkama üzerinden hesaplanan elektrik ve 1 yıkama baz alınarak hesaplanan su tüketimi yer alır. Eko Yıkama programı doğrultusunda yer alan bu bilgilere ek olarak Eko programın kaç saat sürdüğü de etiket üzerinde belirtilir.

Çamaşır ve kurutma makinelerinde kapasite kilogram cinsinden ifade edilir ve yıkayabileceğiniz maksimum çamaşır miktarı hakkında size bilgi verir.

Çamaşır makinesinin devir sayısı ile ilgili bir konu olan sıkma/kurutma performansı da harfler ile belirtilir.

Çamaşır makinelerinin ses seviyesini diğer beyaz eşyadan ayıran en önemli nokta ise enerji etiketlerinde iki farklı ses seviyesi belirtilmesi. Düşük olan ses seviyesi yıkama sırasındaki, yüksek olan ses seviyesi ise sıkma sırasındaki ses seviyesini gösterir. Çamaşır kurutma makinelerinde ise ses seviyesi sadece kurutma için belirtilir. 

Süpürge Enerji Sınıfları

Süpürge Enerji Sınıfları

Süpürge enerji etiketi, diğer elektrikli ürünlerin etiketlerine göre daha karışıkmış gibi görünebilir, çünkü enerji sınıfına ek olarak pek çok harf ile gösterim bulunur.

Enerji sınıfında belirtilen harfin yanı sıra toz tutma (makinenin çektiği tozların yeniden ortama salınmaması), sert zemin ve halıda toz toplama performansları da harf ile belirtilir. Burada belirtilen harfler ise enerji verimliliğini değil, süpürgenin bahsedilen konuda ne kadar başarılı olduğunu gösterir. Bu konuda da alfabede ilerledikçe verim düşer. Örneğin A toz tutma sınıfı en başarılıyken G toz tutma sınıfı ortama toz salma oranı bakımından daha az başarılıdır.

Ses seviyesi ve yıllık elektrik tüketimi de süpürge enerji etiketinde yer alan diğer bilgilerden.

Klima Enerji Sınıfları

Klima Enerji Sınıfları

Duvar ve salon tipi klimalarda iç ve dış ünite olmak üzere iki bölüm bulunur ve bu iki bölüm, enerji etiketine de yansır. Klima ses seviyesi, iç ve dış üniteye doğrultusunda ikiye ayrılır. Ayrıca klimaların verimlilikleri ve enerji tüketimleri de ısıtma ve soğutma moduna göre farklılık gösterebilir ve gerekli detaylar enerji etiketlerinde sizinle paylaşılır.

Fırın Enerji Sınıfları

Fırın Enerji Sınıfları

Enerji sınıfları her beyaz eşyada olduğu gibi fırınların enerji etiketlerinde de belirtilir. Buna ek olarak fırın enerji etiketlerinde ürünün net kapasitesi litre cinsinden gösterilebilir. Eğer tercih etmek istediğiniz fırın, fanlı ise elektrik tüketimi de ızgaralı ve fanlı çalıştırma şartlarına göre iki farklı şekilde enerji etiketinde yer alır.

Enerji etiketleri sayesinde hem tasarrufa kapılarınızı açabilir hem de size konforlu bir yaşam sunacak elektrikli eşyayı seçebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz beyaz eşya modelleri için ise Koçtaş’a göz atmayı unutmayın!

Bu yazımızda sizlere evimizin temel beyaz eşyalarının elektrik sarfiyatını gösteren enerji sınıflandırmasına ilişkin bilgiler aktardık. Daha düşük elektrik faturası için enerji sınıflandırmasına dikkat etmek dışında yapabileceklerinizi de öğrenmek isterseniz “Elektrikli Ürünler Kullanırken Tasarruf Etmenin İpuçları” yazımıza göz atabilirsiniz. 

Hem bütçenizi hem geleceğimizi korumak elinizde!