Bol Probiyotik: Turşu Tarifi ve Turşu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Turşu Tarifi

Yemek kültürü çok zengin topraklarda yaşamak, güzel ve lezzetli sofraların kurulması demek! Mevsiminde olmayan sebzeleri bile mevsimindeki gibi taze ve vitamin deposu olarak tüketmek için ise sofralarımızda olmazsa olmaz olarak kabul edilen bir şey var: Elbette turşudan bahsediyoruz! Peki, probiyotik deposu olarak bilinen turşu nasıl kurulur? Turşu yapımı hakkında önemli bilgileri paylaşmaya başlıyoruz!

Turşunun Faydaları Nelerdir?

Pek çok yemeğin lezzetini artırdığı bir gerçek, ama turşuyu özel kılan sadece bu değil!

  • Turşu probiyotik bakımından oldukça zengin. Bu da bağırsaklardaki yararlı bakterilerin turşu tüketimi sayesinde artması ve bağırsak florasının zenginleşmesi anlamına geliyor. Dolayısıyla boşaltım sisteminiz rahatlayabiliyor. Tabii turşunun probiyotik açısından zengin olmasında, tercih ettiğiniz fermantasyon yönteminin çok önemli olduğunu not düşmeden geçmeyelim. Hiç merak etmeyin; yazımızda “Probiyotik açısından zengin turşu nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını da vereceğiz.
  • Bağırsakta yararlı bakteri sayısının artması, güçlü bir bağışıklık sistemi anlamına da geliyor. Yani turşu yemek, sizi hastalıklara karşı daha dirençli hale getirebilir. Bu arada bağışıklık sistemini daha kuvvetli kılmak konusunda önerilere ihtiyaç duyuyorsanız “Kendinize Dikkat Edin: Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler” yazımızı okumanızı öneririz.
  • Sebze ve meyvelerin vitamin ve minerallerini de turşu yiyerek vücudunuza alabiliyorsunuz.

Evet, turşu oldukça sağlıklı bir besin; fakat diyabet, tansiyon hastalığı, mide sorunları gibi rahatsızlıklarınız varsa turşu tüketimi hakkında mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini hatırlatalım.

Turşunun Faydaları

Turşu Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle şunu söyleyelim: “Turşu nasıl kurulur?” sorusunun cevabı, pek çok insanın düşündüğünden daha kolay! Fakat lezzetli ve sağlıklı turşulara sofranızda yer verebilmek için turşu yapımına başlamadan önce dikkat etmeniz gerekenleri de bilmeniz şart.

  • Turşusunu kuracağınız sebzelerin tam olgunlaşmamış, ezilmemiş, çürümemiş ve sert olması oldukça önemli. Ezilmiş ve çürükleri olan sebzeler turşu yapmaya uygun değildir, çünkü bu sebzeler zararlı bakterilerin oluşumuna neden olabilirler.
  • Tüm malzemeleri iyice yıkayıp kuruladığınıza emin olmalısınız.
  • Turşu kavanozlarının seçimine de dikkat etmelisiniz. Hem doğayı korumak hem de daha sağlıklı bir alternatifi değerlendirmek için cam kavanozları tercih edebilirsiniz. Ayrıca kavanozların temiz olduğuna ve ağızlarının kapatıldığında hava almadığına emin olmalısınız.
  • Turşu hazırlarken kullanacağınız su, içme suyu ya da arıtılmış su olmalı. Çeşme suyunda olması muhtemel zararlı bakteriler, turşuda çoğalabilir ve sağlığınızı tehdit edebilir.
  • Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih etmelisiniz. Sofra tuzu, turşuda kullandığınız malzemelerin daha çabuk yumuşamasına neden olabilir.
  • Turşu tuzunun ideal miktarda olması da son derece mühim. Az tuzla yapılan turşularda yumuşama görülebilir. Tuz miktarının fazla olması ise turşu oluşumunu geciktirebilir.

Turşu Nasıl Kurulur

Turşu Nasıl Yapılır?

Salatalık, lahana, havuç, biber, taze fasulye… Pek çok sebzenin turşusu kurulabiliyor. Fakat biz şimdi, kolay karışık turşu tarifi vereceğiz. 

Karışık Turşu İçin Gerekli Malzemeler

Turşunuzda kullanacağınız malzemeler tercihinize göre farklılık gösterebilir. Örneğin lahana sevmeyebilir ve yerine acur koyabilirsiniz. Bu nedenle ana malzemelere sizin karar vermeniz daha doğru olur. Biz olmazsa olmaz malzemeleri sıralayalım.

  • Turşu suyuna ekleyeceğiniz kaya ve limon tuzu miktarı, kavanozun büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Yani “Turşu suyu nasıl hazırlanır?” sorusunun cevabı, turşu kabının büyüklüğünde gizlidir. Ama siz 1 litreye 1 silme yemek kaşığı kaya tuzu, 1 litreye yarım çay bardağı üzüm sirkesi ve 5 litreye 1 tatlı kaşığı limon tuzu ölçüsünü baz alabilir, turşu kavanozunun büyüklüğü doğrultusunda turşu suyunu hazırlayabilirsiniz. Bu arada tuzu, sirkenin içinde karıştırarak eritmeniz gerektiğini belirtelim.
  • Turşu kavanozundaki malzemeleri geçinceye kadar su eklemelisiniz. Yeterli miktarda temiz suyunuz olmalı.
  • Turşunun hava almasını engellemek adına her kap için yarım demet maydanoz olmazsa olmaz.
  • Sarımsak hem turşunun tadını güzelleştirir hem de daha geç bozulmasını sağlar. Bu nedenle sarımsak kullanmanızı öneririz. 5 kiloluk bir kap için toplamda 15 tane orta boy sarımsak yeterli.
  • Kavanozun dibine nohut koyulduğuna şahit olmuş olabilirsiniz. Nohut, fermantasyonu hızlandırır. Yani “Turşunun çabuk olması için ne yapılmalı?” sorusunun cevaplarından biri nohut kullanmaktır. Fakat turşu kurulurken nohut eklemek bir zorunluluk değil.

Turşu Nasıl Yapılır

Karışık Turşu Nasıl Hazırlanır?

  • Turşu kavanozunu iyice yıkayıp duruladıktan sonra eğer nohut kullanmak istiyorsanız 10 adet kadar nohutu ekleyin.
  • Malzemeleri karışık bir şekilde kavanoza yerleştirin. Sebzelere bıçak yardımıyla küçük delikler açmayı unutmayın.
  • Malzemeleri eklerken bir yandan da alta doğru bastırmayı ihmal etmeyin.
  • Kavanozun yarısına geldiğinizde sarımsakların yarısını ekleyin. Diğer yarısını ise kavanozun en üst kısmına eklemek için bekletin.
  • Tüm malzemeleri yerleştirdikten sonra en üste yine sarımsakları ekleyin.
  • Hazırladığınız ve tuzun tam olarak eridiğine emin olduğunuz sirkeli suyu turşu kavanozuna dökün.
  • Yarım demet maydanozu en üst kısma koyun.
  • Oda sıcaklığındaki içme suyunu, maydanozları geçinceye kadar kavanoza ekleyin.
  • Kavanozun kapağını iyice kapatın. Yan yatırarak ya da ters çevirerek sirke ve suyun birbirine karışmasını sağlayın.
  • Turşunuzu ışık almayan ve sıcak olmayan bir yerde olmaya bırakın. Yaklaşık 10-20 gün içerisinde turşunuz, sofranızın lezzetini katlamaya hazır olacaktır!

Evde Turşu Yapmak

Probiyotik Turşu Nasıl Yapılır?

“Probiyotik turşu nasıl kurulur?” sorusunu cevaplamadan önce, bu turşunun probiyotik açısından neden kurduğunuz diğer turşulardan daha zengin olduğunu açıklamak faydalı olacaktır.

Turşunun probiyotik açısından ne kadar zengin olduğunu belirleyen şey fermantasyon yöntemi, yani hangi turşu mayasını tercih ettiğinizdir. Türk filmlerinde tatlı tartışmalara neden olan limon ve sirkenin yanı sıra nohut ya da küçük bir parça ekşi mayalı ekmek de fermantasyon için kullanılabilir. Fakat bu yardımcılar fermantasyonu hızlandırır.

Turşunun probiyotik açısından zengin olması için ise fermantasyonunun yavaş olması gerekir. Fermantasyon ne kadar yavaş gerçekleşirse turşu, probiyotik bakımından o kadar zengin olur. Şimdi, probiyotik turşu yapımı hakkında ihtiyacınız olan ipuçlarını verelim.

  • Turşu kuracağınız cam kavanozu sterilize edip meyve ve sebzeleri yıkadıktan sonra turşu kurmak için hazırsınız demektir!
  • Turşunun altına 2 diş sarımsak koyduktan sonra turşuluk sebzeyi kavanoza koymaya başlayın. Orta ve en üst kısma da birkaç diş sarımsak eklemeyi unutmayın.
  • Ardından 1 litre suya 1,5 ya da 2 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyin ve tuzu iyice erittikten sonra kavanoza ilave edin. Su eksik gelirse tuz oranını ayarlayarak kaya tuzlu su ekleyebilirsiniz.
  • Eğer kefir altı ya da peynir altı suyu varsa turşu kurarken tuzlu suya ek olarak bu sulardan da yararlanabilirsiniz.
  • Dilerseniz eczane ya da aktarlardan alacağınız toz probiyotikleri de turşu suyuna karıştırabilirsiniz.
  • Turşunun üzerine asma yaprağı koyduktan sonra kavanozun ağzını sıkıca kapatın ve hafifçe çalkalayın.
  • Fermente turşuyu 1-2 ay güneş almayan serin bir yerde muhafaza edin. Ardından turşunuz hazır!

Ayrıca probiyotik açısından zengin beslenmek istiyorsanız evde yoğurt yapmak da #güzelfikir! “Probiyotik Deposu: Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?” yazımız bu konuda size yardımcı olmaya hazır!

Probiyotik Turşu

Turşu Hakkında Sık Sorulan Sorular

Turşuyu kurdunuz, ama her şey bununla bitmiyor. Bazı durumlar kafanızda soru işaretlerinin oluşmasına neden olabilir. İşte, turşu ile ilgili muhtemel sorular ve cevapları:

  • Turşuda neden küf olur?

Turşunun küflenmesinin nedeni hava ile temas etmesi olabilir. Bu durumda küfün rengi beyaz olur. Bu nedenle malzemeleri kavanoza dizerken tüm malzemelerin suyun altında kaldığına emin olmalısınız

Küflenmenin bir diğer nedeni ise kullandığınız malzemelerin çürük ya da ezilmiş olması olabilir. Bu durumda küfün rengi mavi olur.

  • Küflü turşu yenir mi?

Uzmanlar eğer küfün rengi beyaz ise bu durumda küfü alarak turşuyu tüketebileceğinizi belirtir. Fakat mavi renkli bir küf varsa bu durumda turşuyu kesinlikle tüketmemelisiniz. Çünkü mavi küf, turşuda mikrop üremesinin gerçekleştiğini kanıtlar nitelikte.

  • Turşu neden yumuşar?

Beyaz küfü turşudan almadığınız ve küf, turşunun alt kısımlarına da karıştığı takdirde turşu malzemelerinde yumuşama olabilir. Malzemelerin yumuşamasının bir diğer nedeni ise tuz miktarının az olmasıdır.

  • Turşu neden taşar, köpürür?

Turşunun köpürmesi, nohut gibi yardımcılar sayesinde fermantasyonun hızlı olduğunun kanıtıdır. Bu durumda endişelenmeniz gereken bir şey yok. Fakat turşunun köpürmesini istemiyorsanız ve nohut koymayarak köpürmeyi engelleyebilirsiniz.

  • Turşu suyu neden bulanıklaşır?

Turşu suyunun bulanıklaşmasının da farklı nedenleri olabilir. Beyaz küf, turşu suyuna tam olarak karıştığında suyu bulanıklaştırabilir. Ayrıca fermantasyonu hızlandıran nohut ve limon da suyun bulanıklaşmasına neden olabilir.

Lezzetli turşular için bilmeniz gereken püf noktaları paylaştık. Turşu kurarken ihtiyacınız olan kavanozlar ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!