Güvenliğiniz İçin Önemli: Yangını Önleme Yolları Nelerdir ve Yangın Nasıl Söndürülür?

yangindan-korunmak

Hepimiz evlerimizde mutlu, huzurlu bir şekilde yaşamak istiyoruz. Fakat ne yazık ki bazı önlemleri almamak kazalara sebebiyet verebiliyor ve huzurumuzun bozulmasına neden olabiliyor. İşte, yangın da bu kazalardan biri. Peki, hem maddi hem de manevi zararların önüne geçebilmek için evde yangına karşı alınması gereken önlemler nelerdir? Daha büyük hasarların oluşmasını engellemek için yangın anında yapılması gerekenler nelerdir? Güvenliğinizi sağlayacak önerilerimizi sıralamaya başlayalım.

Yangın Öncesinde Alınacak Önlemler Nelerdir?

Kazalar, önlenebilecek düzeyde olan ama farklı dış etkenler nedeniyle gerçekleşen olaylardır. Yangını önleme yollarını hayata geçirerek bu kazanın yaşanmasına ya da çıkan yangınların yayılmasına karşı önlem almış olursunuz. Şimdi, bu önemli önerilere bir göz atalım.

  • Elektrik tesisatlarındaki sorunlar, yangın nedenlerinden biridir. Bu nedenle sabit elektrik tesisatını düzenli olarak kontrol ettirmelisiniz. Ayrıca arızalı prizleri kullanmamak da oldukça önemli bir önlem.
  • Yapıların yanmaz malzemeler ile kaplanması, yangının hızlıca yayılmasını engelleyebilir.
  • Çocuğunuzun uzanabileceği yerlerde yanıcı bir nesne bırakmak, onun güvenliğini tehlikeye atabilir ve ayrıca bu durum yangına neden olabilir. Çocuklarınızın erişebileceği yerlerde yanıcı ve patlayıcı nesneler olmadığından emin olmalısınız. Ayrıca “Çocuklar İçin Evi Güvenli Hale Getirme Yolları” yazımız sayesinde evde çocuk güvenliği ile ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz diğer detaylara ulaşabilirsiniz.
  • Evlerde ya da binalarda yangın uyarı ve yangın söndürme sistemlerinin bulunması, kısa sürede yangına müdahale etmenize ve güvenliğinizi sağlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca kesinlikle evinizde, iş yerinizde ya da apartmanınızda yangın tüpü olması gerektiğini de hatırlatalım.
  • Binalarda bulunan yangın çıkışlarını açık bırakmalısınız. Acil çıkışlar yangın gibi bir durumda hayatınızı kurtarabilir.
  • Eğer elektrikli soba kullanıyorsanız düştüğünde otomatik olarak kapanan modelleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca sobayı mobilyaların çok yakınına konumlandırmamakta da fayda olduğunu hatırlatalım. Ütülerde de fişte unutulduğunda otomatik kapanma fonksiyonu bulunan modeller kullanabilirsiniz. 
  • Eğer bir klasik soba kullanıyorsanız baca temizliğini düzenli olarak yaptırmalı ve giriş kısımlarını kağıt, bez ya da yanıcı maddelerle örtmemelisiniz.
  • Çocuğunuz varsa ocak ve fırınların çocuk kilitlerinin aktif olduğuna emin olmalısınız. Ayrıca mutfakta perdelerinizin, ocaktan uzakta olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Kullanmadığınız elektrikli aletleri fişten çekmeli, evden çıkmadan önce kontrol etmelisiniz.
  • Tüm bunlara ek olarak çocuklarınızın, iş yerindeki arkadaşlarınızın ve apartmandaki komşularınızın yangın eğitimi almasını ve yangın hakkında bilinçlenmesini sağlamalısınız.

İş Kazalarını Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yangın Anında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Aldığınız önlemler, olası bir yangından korunmak için oldukça önemli. Ancak kaza bu; ne zaman karşılaşacağınız ne yazık ki belli olmaz. O nedenle “Yangın sırasında neler yapmalıyız?” sorusunun cevabını bilmekte yarar var.

  • Yangın anında yapmanız gereken en önemli şey soğukkanlılığınızı korumak. Panik yapmak bu süreçte hatalı hareketler yapmanıza neden olabilir.
  • Vakit kaybetmeden -iş yerindeyseniz- yangın ihbar butonuna basmalı ve 110’u arayarak itfaiyeden yardım istemelisiniz.
  • Eğer küçük bir alan ateş aldıysa yangın tüpü ya da nemli kalın bir bezle yangını söndürebilirsiniz. Su ile yangın söndürmek başka bir alternatif olsa da bu seçeneği elektrik bağlantısı olmayan ürünler üzerinde uygulamalısınız. Aksi takdirde elektrik çarpmalarına maruz kalabilirsiniz.
  • Yangın sizin müdahale edemeyeceğiniz seviyedeyse hemen elektrik ve gaz tesisatlarını kapatmalısınız. Ardından dumanın yayılmasını önlemek için yangının olduğu alandaki kapıları ve camları kapatarak çıkmalısınız. Mümkünse evi terk edebilir, mümkün değilse yangının olmadığı bir odaya sığınıp kapıyı kapatabilirsiniz.
  • Eğer yangın sırasında evinizi ya da iş yerinizi terk edemediyseniz ve başka bir odaya sığındıysanız kapı altını nemli bir bezle kapatıp dumanın daha az gelmesini sağlamalısınız. Bu arada pencereleri açmanın da yangını yayabileceğini unutmamalısınız.
  • Aldığınız önlemlere rağmen bulunduğunuz odaya duman giriyorsa nemli bir bez ile ağzınızı ve burnunuzu kapatarak nefes almalısınız. Ayrıca dumandan boğulmamak için yere yakın konumlanmanız da önemli. Bu arada ahşap alanlardan uzak durmanız gerektiğini belirtmekte de fayda var.
  • Eğer yangının olduğu alandan kaçarken giysileriniz de alev aldıysa yerde yuvarlanarak ya da battaniye gibi kalın bir bez kullanarak ateşin oksijenle teması engelleyip alevi söndürebilirsiniz. Vücudunuzda yanık varsa soğuk suya tutmalısınız.
  • Bu uygulamaları yaptıktan sonra itfaiyenin gelmesini beklemelisiniz.

yangin-aninda-yapilmasi-gerekenler

“Yangın nasıl önlenir?” ve “Yangın sırasında yapılması gerekenler nelerdir?” sorularının başlıca cevaplarını verdik. Yangının meydana getirebileceği hasarları minimuma indirmenizi sağlayacak alarm ve güvenlik cihazları ise Koçtaş’ta!