Yaşam Alanlarında Mutluluğun Sırrı: Bağımsızlık

Yaşam Alanlarında Mutluluğun Sırrı: Bağımsızlık

Bağımsızlığımıza verdiğimiz önem, tarih kitaplarınca çoktan kanıtlanmış durumda. I. Dünya Savaşı sonrasında işgâlden kurtarmak için girdiğimiz çok cepheli bir mücadele olan Kurtuluş Savaşı da bunun en büyük kanıtlarından biri. Kurtuluş Savaşı’nda bağımsızlığa kavuşmamızda verilen her mücadelenin önemi büyük olsa da 30 Ağustos’un yeri ayrı. Peki; 30 Ağustos tarihi niçin önemlidir, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı niçin kutluyoruz?

Kurtuluş Savaşı’nın son evresi olarak görülen ve 26 Ağustos 1922 günü başlayan Başkomutanlık Meydan Muharebesi ya da bilinen diğer adıyla Dumlupınar Meydan Muharebesi sayesinde ülkemiz düşman işgâlinden kurtulmuştur. İşgâl edenlerin topraklarımızı terk etmesi 9 Eylül’ü bulsa da 30 Ağustos günü, sembolik olarak seçilmiş ve ilk kez 1924 yılında Afyon’da “Başkumandan Zaferi” olarak kutlanmıştır. Bu değerli günün, 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak kutlanması ise ilk kez 1926 yılında gerçekleşmiştir.

Aslında kitaplarda yazılanlar ve tarih sayfalarında verdiğimiz fiziksel mücadeleler kadar, günlük hayatımızdaki davranışlarımız, önceliklerimiz belki de hassasiyetlerimiz bile bağımsızlığımıza ne kadar düşkün bir ülke olduğumuz hakkında detaylar veriyor. Şimdi, günlük hayattan örneklerle bağımsızlığımızı ne kadar önemsediğimizden bahsedelim.

Bağımsızlık sevgimiz aslında yaşam alanlarımızda!