Kaliteli Bir Uyku İçin: Yatak Odası Aydınlatması Nasıl Olmalı?

Yatak Odası Aydınlatması Nasıl Yapılır

İyi uyku dendiğinde aklımıza genellikle kendimizi zinde hissetmek ve günümüzün daha verimli geçmesi gelse de aslında kaliteli bir uykunun bağışıklık sistemini güçlendirmeye bile faydası var. İyi uykunun faydalarından yararlanabilmek için ise yastık seçimi ve yatak seçimi gibi unsurların yanı sıra yatak odası aydınlatmasının da önemi büyük!

Kaliteli Bir Uyku İçin Aydınlatma Neden Önemli?

Uyku kalitesi konusunda önemli bir yeri olan melatonin hormonu, karanlıkta salgılanabiliyor. “Daha Güzel Bir Uyku İçin 5 Yatak Odası Dekorasyon Önerisi” yazımızda da bahsettiğimiz gibi uyurken yatak odanıza ışık girmemeli. Fakat bu elbette yatak odanızda aydınlatmaya yer vermemelisiniz anlamına gelmiyor. Çünkü yatak odanızda uyumanın dışında da zaman geçirebiliyorsunuz. Peki, yatak odası aydınlatması nasıl olmalı? İşte, yatak odası aydınlatma önerileri:

Yatak Odası Aydınlatması Nasıl Yapılır?

Yatak odanızı konforlu bir hale getirmek ve alanın şıklığına katkı sağlamak için aydınlatma ürünleri seçimi oldukça önemli. Peki, aydınlatma elemanlarını seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Doğru aydınlatma ürününü seçebilmek için uyguladığınız dekorasyon stiline uyum sağlayacak bir tasarımın yanı sıra aydınlatma amacı da oldukça önemli. O halde şimdi, bilmeniz gereken tüm detayları sıralamaya başlayalım.

Yatak Odası Aydınlatması Nasıl Olmalı

Uyguladığınız Dekorasyon Stilini Göz Önünde Bulundurun

İster yatak odası, ister salon… Hangi odayı dekore edecekseniz edin, önemli olan alanda bütünlüğü sağlamaktır. Bütünlüğü sağlayabilmek için yapmanız gereken ise hiç kuşkusuz ki uyguladığınız dekorasyon stili ile çatışmayacak ürünler seçmek! Diğer bir deyişle eğer yatak odası dekorasyonunu modern dekorasyon doğrultusunda düzenlediyseniz seçeceğiniz tüm ürünler de bu dekorasyon tarzına uyumlu olmalı.

Söz konusu yatak odası aydınlatması ise dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta; tercihinizi sade, abartıdan uzak tasarımlardan yana kullanmak. Böylece daha dinlendirici bir alan oluşturabilirsiniz.

Yatak Odası Aydınlatmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Amacınıza Uygun Aydınlatma Ürününü Seçtiğinize Emin Olun

Yatak odasında ışıklandırmayı; genel aydınlatma, görev aydınlatması ve vurgu aydınlatması olarak üçe ayırabiliriz. Şimdi gelin, bu doğrultuda yatak odası aydınlatma fikirlerini sıralamaya başlayalım.

  • Genel Aydınlatma

Tavan aydınlatması olarak da bilinen genel aydınlatma, yatak odasındaki genel görüşünüzü sağlar. Verimli bir şekilde aydınlatma sağlamak için ise metrekare hesabı doğrultusunda seçim yapmalısınız. Bu hesap sonrasında tek girişli mi, yoksa çok girişli bir avize ya da sarkıt mı alabileceğinizi bulabilirsiniz. Peki, metrekareye göre lümen hesabı nasıl yapılır?

Hesaplamanın nasıl yapılacağını anlatmadan önce, “Lümen nedir?” sorusunun cevabını vermek doğru olacaktır. Lümeni, bir ampulün yaydığı ışık miktarı olarak belirtebiliriz. Bir metrekare için 100 lümen idealdir. Yani 16 m²’lik bir yatak odasını aydınlatmak için ideal lümen gücü, 1600 lümendir. Bu doğrultuda tek girişli bir avize alabilir ve 1600 lümen gücüne eşit olan 18-23 W LED ampulleri tercih edebilirsiniz. Eğer yatak odanız 48 m² ise bu durumda üç ampul girişli bir aydınlatma ürünü alabilir ve 1600 lümen güçlü üç ampulden yararlanabilirsiniz.

Tavan aydınlatmasına dâhil olan ürünler ise avize ve sarkıtlardır. Bunların yanı sıra odanın genel aydınlatması spotlar sayesinde de yapılabilir. Spot aydınlatma hakkında detaylı bilgiye ihtiyacınız varsa “Aydınlatmanın Modern Yolu: Spot Lamba Çeşitleri ve Montajı” yazımız size yardımcı olmaya hazır! 

  • Görev Aydınlatması

Görev aydınlatması, belirli bir amaç doğrultusunda kısıtlı bir alanın aydınlatılmasıdır. Örneğin geceleri uyumadan önce yapacağınız okumalarda yararlanmak amacıyla yatak odası için abajur, berjerinizin yanına konumlandırdığınız lambader ya da baş ucuna konumlandırdığınız okuma lambaları, görev aydınlatması ürünleri arasındadır. Görev aydınlatması ürünleri, yatak odasında daha konforlu zaman geçirmenize yardımcı olur.

Peki, görev aydınlatması özelinde yatak odası aydınlatması trendleri nelerdir?

  • Yatak odasında abajurun modası hiç geçmiyor ve abajur salon gibi alanlarda da artık tercih edilebiliyor. Fakat özellikle yeni evlerdeki odaların oldukça küçük olması şifonyer kullanımına imkân vermeyebiliyor. Bu durumda yatağınızın bulunduğu alanı aydınlatmak için apliklerden ya da yatağın iki tarafına konumlandırabileceğiniz sarkıtlardan yararlanabilirsiniz.
  • Yatağın bulunduğu alana spot aydınlatma uygulamak, alanın daha modern görünmesine ve daha kullanışlı bir hale gelmesine katkı sağlayabilir.
  • Gardırobun içini görünür kılmak için LED şeritlerden yararlanmak oldukça tasarruflu ve popüler bir uygulama.
  • Eğer yatak odanızda bir boy aynasına yer verdiyseniz yanına lambader ya da aplik yerleştirebilirsiniz.
  • Vurgu Aydınlatması

Aydınlatma ürünleri alanda şıklığı yakalamak için elbette önemli, fakat aynı zamanda ışığın kendisi de yatak odasının şıklığı konusunda söz sahibi. Örneğin duvarınızda yer verdiğiniz tabloları ya da çerçeveleri vurgu aydınlatması yaparak ön plana çıkarabilirsiniz.

Yatak Odası Işıklandırması

Seçtiğiniz Ampul Hangi Renk Olmalı?

Tasarım kadar yatak odasında kullandığınız ampullerin rengi de oldukça önemli. Çünkü beyaz renk ampuller, uyarıcı etkileri nedeniyle uyumanızı zorlaştırabilir, dinlenmenizi engelleyebilir, gözlerinizi yorabilir. Sarı ışığın ise dinlendirici etkisi bulunur ve sizi uykuya hazırlar. Parlaklık oranı çok olmayan, sarı renkteki ampullerden yatak odanızda yararlanabilirsiniz.

Doğru yatak odası ışıklandırması sayesinde daha verimli uyuyabilirsiniz. Hayalinizdeki dekorasyon fikirlerini hayata geçirmeniz için ihtiyacınız olan tüm aydınlatma ürünleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Bu arada “Yatak odası renkleri nasıl olmalı?” sorusunun cevabının da uyku kaliteniz konusunda etkili olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Açık mavi ve açık yeşil, yatak odasında tercih edebileceğiniz renkler arasında yer alıyor. Dilerseniz “Ev Dekorasyonunda Renklerin Psikolojik Etkileri: Odalara ve Trendlere Göre Renk Kullanım Rehberi” yazımızı okuyup evinizin hangi alanına hangi rengin uygun olduğunu öğrenebilirsiniz.