Yazın Güvenli Sürüş İçin Öneriler

Yazın Güvenli Sürüş İçin Öneriler

Sürüş güvenliği denildiğinde genellikle akıllara trafik kuralları gelir. Evet, bildiğiniz üzere trafik kurallarına uygun bir şekilde araba kullanmak güvenliğiniz için oldukça önemli. Fakat bunun yanı sıra, mevsime uygun bir şekilde de araç kullanmak şart! Örneğin kış aylarında karlı ve buzlu yollarda araç takip mesafesini artırmak, arabayı yavaş sürmek, kış lastiği kullanmak gerekli. Peki, yaz aylarında araç kullanırken nelere dikkat etmeli? İşte, yazın güvenli bir şekilde araba kullanmak için dikkat etmeniz gerekenler:

Kış Lastiklerinizi Çıkarın

1 Aralık ve 1 Nisan arasında kullanımı zorunlu olan kış lastikleri, kış mevsimi koşullarına uygun bir şekilde üretilir ve bu da kış lastiklerinin güvenli sürüşler için gerekli olduklarının kanıtıdır. Fakat zorlu mevsim koşullarına uygun olarak üretilmeleri, kış lastiklerinin yaz mevsiminde de kullanılmaya uygun oldukları anlamına gelmiyor.

Kış lastiklerini yaz aylarında kullandığınız takdirde fren mesafesi uzayabilir ve bu da hem güvensiz hem de konforsuz sürüş deneyimi yaşayabileceğiniz anlamına gelebilir. Bunun yanı sıra kış lastiklerinin yaz lastiklerine göre yol tutuşu yüksek olduğu için, mevsime uygun olmayan lastik seçimi yakıt tüketiminizin artmasına da neden olabilir.

Yaz Aylarında Güvenli Sürüş

Klimanızın Bakımını Yaptırın

Evinizdeki klimanızın bakımını yaptırmak kadar, aracınızın klima bakımını yaptırmak da şart! Klimanın bakımını yaptırmadığınız takdirde filtrelerde biriken tozlar, klimanın verimli bir şekilde çalışmasını engelleyebilir. Özellikle toz alerjiniz varsa bakımı yapılmamış bir klima hapşırma, burun akıntısı gibi sürüş sırasında dikkatinizi dağıtacak yansımaların oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca filtrelerde birikebilecek bakterilerin de sağlığınızı tehdit edebileceğini belirtmeden geçmeyelim. 

Yaz mevsiminde aracınızın içerisinin ideal sıcaklıkta olması, uykunuzun gelmesi ya da aşırı terleme nedeniyle dikkat dağınıklığı gibi sorunların önüne geçebilir. Bu nedenle, kış mevsiminde de olduğu gibi, yaz aylarında güvenli sürüş için klima bakımınızı yaptırmaya özen göstermelisiniz. Bu arada minik bir tüyo: Araç içinin ideal sıcaklığa hızlı bir şekilde kavuşabilmesi için arabanızı mümkünse gölge alanlara park edebilir, güneşlik gibi koruyucu ürünlerden yardım alabilirsiniz. Bu sayede aracınızı güneşin etkilerinden önemli bir oranda koruyabilirsiniz.

Yazın Güvenli Bir Şekilde Araba Kullanmak

Aracınızı Yazlık Bakıma Sokun

Kış mevsimi geride kaldı; fakat aracınız kışın zor şartları nedeniyle etkilenmiş olabilir ve siz bunun farkında olmayabilirsiniz. Bu nedenle yaz mevsiminde -özellikle de aracınızla uzun bir yolculuğa çıkacaksanız- aracınızı yetkili bir servise götürüp motordan aküye, sileceklerden farlara kadar farklı noktaların kontrollerini ve bakımlarını yaptırmak faydalı olabilir.

Yaz Aylarında Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Uzun Yola Çıkarken Havanın Sıcak Olmadığı Zaman Aralıklarını Tercih Edin

Bildiğiniz üzere, koronavirüs nedeniyle uçak, otobüs gibi toplu taşıma araçları yerine mümkünse özel araçlarla seyahat etmek tercih ediliyor. Eğer siz de özel aracınızla uzun bir yolculuğa çıkacaksanız havanın daha serin olduğu sabaha karşı saatleri ya da akşam saatlerini tercih edebilirsiniz. Tabii yolculuk öncesinde sürücünün iyice dinlenmiş olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Ayrıca uzun yolculuklarda güvenli bir sürüş için en fazla iki saatte bir mola vermeniz, vücudunuzun su ihtiyacını karşılamak için bol bol sıvı tüketmeniz gerektiğini not düşelim. Buna ek olarak güneşin görüşünüzü olumsuz etkilemesini önlemek için de güneş gözlüğü takmak faydalı olabilir.

Yazın Güvenli Sürüş

Dilerseniz “Haydi Tatile! Yazın Arabayla Uzun Yola Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?” yazımızı okuyarak yaz mevsiminde araçla yapılacak uzun yolculuklar için önemli püf noktalarını öğrenebilirsiniz. Bu arada hem güvenliğiniz hem de konforunuz için olmazsa olmaz oto malzemeleri için Koçtaş’a göz atabilirsiniz.

Güvenli sürüşler dileriz!