Haydi Tatile! Yazın Arabayla Uzun Yola Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yazın arabayla uzun yola çıkmak.

Arabayla uzun yola çıkmanın da yoğun tempoya biraz ara verip tatil yapmanın da elbette belirli bir dönemi yok. Fakat yaz aylarına denk gelen bayramlarla yıllık izinleri birleştirip daha uzun bir tatil planlamak pek çoğumuzun tercihi haline geldi. Tabii bu tatillerde arabayla uzun yola çıkmanın verdiği haz bir başka. Üstelik koronavirüs nedeniyle yaşadığımız kontrollü sosyalleşme döneminde özel araçlarla seyahat etmek daha çok tercih ediliyor.

Eğer siz de kendi aracınızla tatile gidecekseniz yazın araçla uzun yola çıkarken dikkat edilmesi gerekenlere göz atmanızı öneririz. Haydi, başlayalım!

Kurban Bayramı Tatili Kaç Gün?

Belki memlekete, belki de aylardır beklediğiniz deniz tatiline… Belki yıllık izninizi kullanarak tatile gitmeyi planlıyorsunuz, belki de Kurban Bayramı’nın hafta içine gelmesi sebebiyle bu dönemi değerlendirmek istiyorsunuz. Evet, 2021’de Kurban Bayramı tatili için pek çok kişinin seyahat planı olduğunu biliyoruz. Hal böyle olunca “Kurban Bayramı ne zaman, Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak?” gibi soruların cevaplarını vermeden olmaz!

Sizi daha fazla merakta bırakmadan söyleyelim: 19 Temmuz Pazartesi, Kurban Bayramı arifesi iken 20, 21, 22 ve 23 Temmuz tarihleri ise Kurban Bayramı’nın kutlanacağı günler. Yani 2021 Kurban Bayramı’nda dinlendirici bir tatil yapmak mümkün.

Arabayla tatile gitmek

Yola Çıkmadan Önce Yapmanız Gerekenler Var

Uzun yola çıkmak, hele ki yanınızda sevdikleriniz varsa, oldukça keyifli. Fakat yola çıkmadan önce yapmanız gerekenleri uygulayarak, güvenli bir şekilde yolculuk yapabileceğinizi unutmamalısınız. Peki, yazın şehirler arası yolculuğa çıkmadan önce yapmanız gerekenler nelerdir?

Lastikler, motor, silecekler, klima… Yola çıkmadan önce aracınızın neredeyse her parçasını, bölümünü kontrol etmenizde fayda var! Bu sayede var olduğundan haberdar olmadığınız sorunlara karşı önleminizi alabilirsiniz. Bunun için yetkili bir servise gitmeniz en sağlıklısı olsa da eğer araç bakımı konusunda bilgi sahibiyseniz bu kontrolleri siz de yapabilirsiniz. Bu arada ev klimalarında olduğu gibi, araç klimalarında da bakımın çok önemli olduğunu not düşelim. Yaz aylarında oldukça çok kullanılan klimaların bakımını yaptırmadığınız takdirde bakterili hava soluma ihtimaliniz oldukça yüksek demektir. Bu konuda klima temizleyici ürünlerden yardım alabilirsiniz. Ayrıca yaz aylarında güvenli bir sürüş için daha ayrıntılı bilgi almak için “Yazın Güvenli Sürüş İçin Öneriler” yazımızı kesinlikle okumanızı öneririz.

Uzun yol tavsiyeleri

Yazın Uzun Yola Çıkarken Alınması Gerekenler

Arabayla tatile giderken alınacaklar listesi hem güvenlik hem de konfor açısından önemli. Şimdi, uzun yola çıkarken aracınızda olmazsa olmazları sıralayalım.

  • Trafik seti
  • İlk yardım seti
  • Yedek lastik ve kriko
  • Hava pompası
  • Yağmur kaydırıcı (Yağmur yağma ihtimaline karşı, daha iyi bir yol görüşü için)
  • Boyun ve bel minderi
  • Telefon ve bardak tutucular
  • Araç buzdolabı (İçeceklerinizin soğuk kalması için)
  • Araba camı için güneşlik
  • Yolda atıştırmalık yiyecekler
  • Bol su
  • Çok amaçlı araç düzenleyicileri
  • Islak mendil ve peçete gibi hijyen sağlayacak ürünler
  • Güneş gözlüğü (Güneş nedeniyle görüşünüzün kısıtlanmaması için)

Yola çıkmadan önce Koçtaş’a uğramak #güzelfikir! İhtiyacınız olan oto malzemeleri Koçtaş’ta sizi bekliyor. 

Yazın uzun yola çıkarken alınması gerekenler

Arabayla Tatile Gidecekler İçin Uzun Yol Tavsiyeleri

Aracınızın bakımını yaptırdınız, arabayla tatile giderken alınacaklar listesindeki her şeyi aldınız; şimdi sırada yola çıkmak var! Fakat bu noktada güvenli ve konforlu bir yolculuk için uzun yol önerilerine göz atmanızda fayda olduğunu belirtelim.

  • Uykunuzu almadan sürüş yapmanız sizin, sevdiklerinizin ve trafikteki diğer bireylerin güvenliklerini tehlikeye atar. Bu nedenle kesinlikle uykusuz bir şekilde sürüş yapmamalısınız. Eğer araba kullanırken uykunuz gelirse, aracınızı uygun bir yere çekerek kısa bir süre uyuyabilirsiniz.
  • Kısa yolculuklarınızda olduğu gibi, uzun yolculuklarda emniyet kemerini takmalısınız. Unutmayın; emniyet kemeri hayat kurtarır!
  • Her zaman önemli ama uzun yola çıkmadan önce araç muayenesi ve araç sigortası gibi detaylara göz atmanızda yarar var. Eğer tarihleri geçmişse sigortalarınızı yenilemelisiniz.
  • 2-3 saatte bir mola vermek dinlenmeniz ve ihtiyaçlarınızı gidermenizi sağlamanın yanında, araç kullanırken dikkatinizi toplayabilmeniz konusunda da yardımcı olur. Diğer bir deyişle mola vermek, uzun yolda araç kullanmanın püf noktalarından biridir.
  • Tatile evcil hayvanınızla birlikte çıkacaksanız bu, onun için de özel bir hazırlık yapmanız gerektiği anlamına gelir. Bu konuda ihtiyacınız olan yönlendirmeler için “Evcil Hayvan ile Araba Yolculuğunda Dikkat Etmeniz Gerekenler” yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Keyifli bir araba yolculuğunun olmazsa olmazı elbette ki müzik! Yola çıkmadan önce playlist’inizi hazırlamayı ya da yolculukta dinleyeceğiniz güzel playlist’ler keşfetmeyi ihmal etmemenizi öneririz!

Koronavirüs Döneminde Arabayla Tatile Gitmek

Koronavirüs Döneminde Araçla Uzun Yola Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güvenli ve konforlu bir yolculuk için dikkat edilmesi gerekenlerin ve yolculukta yanınıza almanız gerekenlerin yanı sıra, içerisinde bulunduğumuz dönem nedeniyle bazı hususları ihmal etmemek de şart! Aşılanma oranının artmasına ve vaka sayılarının azalmasına rağmen tedbiri elden bırakmamakta fayda var. İşte, koronavirüs döneminde uzun yola çıkarken dikkat etmeniz gereken noktalar:

  • Aracınızın hijyenine önem verdiğinizi biliyoruz, fakat yine de uzun yolculuk öncesinde araç dezenfeksiyonu yapmak ya da yaptırmak faydalı olabilir. Eğer araç dezenfeksiyonunu kendiniz yapmak istiyorsanız bu durumda “Temizliği Önemli: Araba Nasıl Dezenfekte Edilir?” yazımızdan yardım alabilirsiniz.
  • Araçta ıslak mendilin yanı sıra yeterli miktarda alkol bazlı el antiseptiği ya da kolonya olduğuna emin olmalısınız. Yol boyunca -özellikle araçtan çıktığınız durumlarda- ellerinizi sık sık temizlemeniz oldukça önemli. Bu arada deodorantlar ve diğer yanıcı maddeler gibi alkol bazlı dezenfektanların da uzun süre güneş ışığına maruz kaldıklarında patlama ve yangına neden olma ihtimalleri olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim. Bu nedenle kolonya ve dezenfektanları güneşle temas etmeyen bir noktada saklamalısınız.
  • Arabanızla yolculuk ederken elbette ki molalara ihtiyacınız olacak! Bu molaları sakin, diğer bir deyişle insanlarla minimum temasta bulunacağınız noktalarda verebilirsiniz.
  • Hijyeninden emin olmadığınız noktalarda mola vermek ve bir şeyler yemektense evde kendiniz hazırlayabileceğiniz sandviç, poğaça gibi yiyecekleri yolculuklarınız sırasında tercih edebilirsiniz.
  • Tuvalet ihtiyacınızı da hijyen açısından güvenilir mola tesislerinde vermeniz gerekli. Ayrıca kapı kolu, musluk gibi pek çok insanın temas ettiği noktalara çıplak elle dokunmak yerine, bu ürünleri tek kullanımlık mendiller yardımıyla açıp kapamanızı öneririz.
  • Eğer yolculuk sırasında alışveriş yapmanız gerekiyorsa kredi ya da banka kartlarınızın temassız ödeme özelliğinden yararlanabilirsiniz. Aldığınız ürünleri dezenfektan mendillerle silmeyi de lütfen ihmal etmeyin.
  • Seyahat sırasında araç klimasını kullanırken dışarıdan hava alma özelliğini aktif ederek hava sirkülasyonu sağlayabilirsiniz.
  • Araçtan ayrılacağınız zaman tek kullanımlık maskelerinizi takmanız gerektiğini ve sosyal mesafeye kesinlikle dikkat etmeniz gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz. Bildiğiniz üzere bu önlemler koronavirüsten korunmak için oldukça önemli.

Keyifli Bir Tatil İçin: Çocukla Tatil ve Araba Yolculuğu İçin Öneriler adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz bu konuda daha ayrıntılı bilgi almak için “Koronavirüs Döneminde Tatil Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Şimdiden güvenli ve keyifli yolculuklar dileriz!