Rahat Bir Yaz İçin: Evi Serin Tutmanın Yolları

Evi Serin Tutmanın Yolları

Yaz mevsimi dendiğinde akıllara deniz, kum, güneş üçlüsü gelse de ne yazık ki pek çoğumuz için tüm yazı tatil yaparak geçirmek pek mümkün olamıyor. Durum böyle olunca yaşam alanlarındaki sıcak havaya karşı çözüm üretmek ve biraz ferahlamak ise elzem hale geliyor. Peki, “Odam çok sıcak, evi nasıl serin tutabilirim?” diyenler neler yapabilir? İşte, evinizi serin tutmak için yararlanabileceğiniz öneriler:

Güneşin Odaya Dolmasına İzin Vermeyin

Yaz mevsiminde odanın sıcaklığını anlatma konusunda kelimeler kifayetsiz kalıyorsa yapmanız gereken ilk şeylerden biri, güneş ışınlarının o yakıcı etkisini kısıtlayıcı önlemler almak.

Gündüz saatlerinde panjurları ya da perdeleri çekmek, pencereleri güneş ışınlarının etkisini azaltacak filmlerle kaplamak alacağınız basit önlemler arasında. Ayrıca perdelerinizi açık renk olması, güneş ışınlarını yansıtacağı için odanın güneş nedeniyle daha fazla ısınmasını engelleyebilir.

Evi Serin Tutmak

Evin Isınmasına Neden Olacak Uygulamalardan Gündüz Saatlerinde Uzak Durun

Sıcak yaz günlerinde isteyeceğiniz son şeylerden biri, evinizin daha sıcak olmasıdır; öyle değil mi? Peki, evinizde yaptığınız bazı işlerin sizi evi serinletmekten uzaklaştıracağının farkında mısınız?

Ütü yapmak, ocakta ya da fırında yemek pişirmek gibi ev işleri yaşam alanınızın daha fazla ısınmasına neden olabilir. Bu nedenle size, klimasız serinleme yöntemlerinden biri olarak kabul edebileceğimiz bir öneri sunabiliriz: Bu işleri gündüz değil, akşam serinliğinde yapabilirsiniz. Hatta mümkünse bazı günler yemekleri bahçe ya da terasınızdaki barbekü ya da ızgaranızda pişirmek de etkili bir çözüm olabilir.

Ev işlerinin yanı sıra, evde kullandığınız bazı ürünler de -az da olsa- evin içindeki havanın ısınmasına neden olabilir. Mesela aydınlatma için kullandığınız akkor ampuller! Akkor ampuller yerine tercih edebileceğiniz LED ampuller ise hem daha az ısınarak alanın ısınmasının bir nebze de olsa önüne geçebilir hem de enerji tasarrufu yapıp bütçenizi ve doğayı korumanıza yardımcı olabilir.

Evin Serin Olması İçin

Soğutucu Cihazlardan Yardım Alın

“Evdeki tüm camları açıyorum yine de pek yararı olmuyor. Evin serin olması için ne yapmak gerek?” sorusunun en etkili yollarından biri kesinlikle soğutucu cihazlardan yardım almak! Yaz aylarında evin içindeki havayı soğutan klima ve havayı hızlı bir şekilde hareketlendirip daha serin bir yaşam alanına ulaşmanızı sağlayacak vantilatörlerden yararlanabilirsiniz.

Bu arada sıcak havanın bunaltıcı etkisinin çoğu zaman nemden kaynaklı olduğunu da unutmamak gerek. Evdeki havayı mümkün olduğunca nemden arındırmak için nem giderici cihazları kullanabilirsiniz.

Evi Nasıl Serin Tutabilirim

İzolasyon Yaptırın

Klimanız yoksa “Klimasız ev nasıl soğutulur?” sorusunun yanıtını arıyor olabilirsiniz. Fakat klimanız ya da vantilatörünüz olduğu halde, binanızda ya da yaşam alanınızda izolasyon yoksa serin havanın tadını çıkarmak daha zor bir hale gelebilir. Yaz aylarında soğuk, kış aylarında ise sıcak havanın dışarı çıkmasını engellemek için ise izolasyon olmazsa olmaz! Daha konforlu bir yaşam alanına kavuşmak ve enerji tasarrufu yapabilmek için ısı izolasyonu hakkında ayrıntılı bilgi verdiğimiz yazımızı kesinlikle okumanızı öneririz. Ayrıca alandaki serin havanın yok olmaması için kapıları da kapalı tutmanız gerektiğini hatırlatalım.

Evin Serin Olması İçin Ne Yapmalıyım

Vücut Isınızı Düşürecek Yöntemleri Deneyin

Eviniz serin olsa bile vücut ısınızın yüksek olduğu durumlarda bu durumu hissedemeyebilirsiniz. Bu nedenle kendinizi serinletmeniz de oldukça önemli. Evde pamuklu ve bol elbiseler giymek, yüzünüzü, boynunuzu ve bileklerinizi soğuk suyla yıkamak ya da serinletici içecekler tüketerek vücut ısınızı düşürebilirsiniz. Hem evinizin serin olmasını sağlayan öneriler hem de vücut ısınızı düşürecek yöntemler sayesinde bunaltıcı sıcaklardan daha az etkilenebilirsiniz.

Evin içindeki hava nasıl daha serin tutulur, anlattık! Yaz aylarını daha rahat geçirmenizi sağlayacak klimalar ve vantilatörler için ise dilerseniz Koçtaş’a göz atabilirsiniz.

Keyifli bir yaz dileriz!