Yazlık-Kışlık Giysiler Nasıl Kaldırılır, Saklanır?

Giysileri en uygun koşullarda saklamak.

İster yaz ister kış… Mevsim değişikliklerinden en çok etkilenen noktaların başında gardırobunuz geliyor. Havalar ısınmaya başladığında kışlıkları kaldırırken ya da havalar soğuk yüzünü göstermeye başladığında yazlıkları kaldırırken giysilerinizin hasar görmemesi için dikkat etmeniz gereken önemli noktalar bulunuyor. Peki, mevsimi olmayan giysiler ve ürünleri kaldırırken nelere dikkat etmelisiniz? Hadi, yeni mevsimi karşılamaya hazırlanın; başlıyoruz!

Kaldıracağınız Giysilerin Temizliği Önemli

Giysilerinizi ve pike, battaniye gibi ürünleri kaldırmadan önce temizlemeniz gerekiyor. Bu aşama, kıyafetlerinizin zarar görmemesi için oldukça önemli bir uygulama. Çünkü giyeceklerin üzerinde bulunan deodorant kalıntıları, kıyafetlerinizin sararmasına ve zarar görmesine neden olabiliyor.

Kıyafetleri kaldırmadan önce temizlemenin bir diğer nedeni de giysilerin üzerindeki leke ya da yemek kırıntılarının güvelere davetiye çıkarması. Kısacası yazlık-kışlık kıyafet kaldırmak için kolları sıvadıysanız ilk aşamada, daha önce giydiğiniz tüm giysileri çamaşır makinesinde yıkamalısınız.

Eğer yaz mevsimine hazırlık yapıyorsanız yani “Kışlıklar nasıl saklanır?” sorusuna yanıt arıyorsanız çamaşır makinesinde yıkamaya elverişli olan yorgan, battaniye ve yastıklarınızı da yıkayabilirsiniz. Makinede yıkanamayacak tekstil ürünlerini ve palto gibi giyeceklerinizi kuru temizlemeye verebilirsiniz.

Güvelerden nasıl kurtulurum?” sorusunun en önemli yanıtı temizlik; fakat dilerseniz daha fazla bilgi için “Güvelerden Korunma Yolları Nelerdir? Güvelerden Nasıl Kurtulunur?” yazımıza da göz atabilirsiniz.

Mevsimi olmayan giysi ve ürünleri temizlemenin ardından bir sonraki aşamaya geçmeden önce tadilata ihtiyacı olan giyecek ve ürünler üzerinde gerekli olan işlemleri de yapmalısınız. Bunu gelecek mevsime bir hazırlık olarak düşünebilirsiniz. Mevsim değiştiğinde ve sakladığınız ürünleri yeniden gardıroba yerleştirirken her şey daha kolay olacak!

Giysileri temiz bir şekilde saklamak.

Alanda da Temizlik Şart

Yazlıkları çıkarmak için hazırlıklara başladınız ve “Kışlık kıyafetler nasıl saklanmalı?” sorusuna cevap arıyorsunuz ya da kış geliyor ve yazlıkları kaldırmak istiyorsunuz… Hiç fark etmez! Giysilerinizin temizliğini sağladıktan sonra düzenli bir şekilde katlayıp tüm kıyafetlerinizi kaldırabilirsiniz. Fakat öncesinde yapmanız gereken birkaç şey var.

Öncelikle giysi veya ürünlerinizi yerleştireceğiniz alanın da temizliğini yapmalısınız. Örneğin mevsimi olmayan giysileri saklamak için bazalar oldukça kullanışı alanlar. Bazanızı sildikten sonra kurumasını beklemeli ve ardından kıyafetlerinizi bu alana yerleştirmelisiniz.

Bunun yanı sıra yıkadığınız giyecek ve ürünlerin de iyice kuruduğuna emin olmalısınız. Aksi takdirde giysilerde bulunan nem, küflenmeye neden olabilir. Bu da giyecek ve diğer tekstil ürünlerinin zarar görmesi demek! Bunu istemezsiniz, değil mi?

Bahara giysi dolabı temizliği ile hazırlanmak.

Düzenli Bir Şekilde Sakladığınızdan Emin Olun

Daha önceden de belirttiğimiz gibi giysilerinizi düzenli bir şekilde saklamak, mevsim değiştiğinde ve gardırobunuzu düzenlemeniz gerektiğinde işinizi kolaylaştırır. Peki; bunu nasıl sağlarsınız, hangi ürünlerden yardım alabilirsiniz? Hemen yardımcı olalım: Saklama hurçları ve kutular bu konuda oldukça pratik ürünler.

Eğer yerden tasarruf etmek istiyorsanız vakumlu poşetleri giymeyeceğiniz kıyafetleri ya da yorgan gibi tekstil ürünlerini muhafaza etmek için kullanabilirsiniz. Kutuların ya da poşetlerin içerisine kalıp sabun, lavanta torbası ya da defne yaprağı koyarak da güveleri giyeceklerinizden uzak tutabilirsiniz.

İlkbahar ve yaz mevsimine hazırlanıyorsanız yani yazlık kıyafetleri gardırobunuza yerleştiriyorsanız bu aşamada “Kışlık montlar nasıl saklanır?” sorusunun cevabını aramanız çok normal.

O çok sevdiğiniz mont ve paltonuzun zarar görmemesi için yapmanız gereken önce mutlaka kuru temizleme ile bakımını yaptırmak. Ardından giyeceğinizi elbise poşetine koyup gardırobunuzda saklayabilirsiniz. Bu elbise poşetlerinin içerisine de güveleri uzak tutmanızı sağlayacak ürünlerden yerleştirebilirsiniz.

Kışlıklar Nasıl Saklanır

Mevsimi Olmayan Giysileri Kaldıracaklar İçin Pratik Bilgiler

  • Mevsimi olmayan giysi ve ürünleri kaldırırken aklınızdaki öncelikli sorunun “Yazlıklar / kışlıklar ne zaman kaldırılır?” olduğunu biliyoruz. Bunun için net bir cevap vermek pek mümkün olmasa da yazlıkları kaldırmak için eylül-ekim, kışlıkları kaldırmak içinse nisan-mayıs aylarının tercih edildiğini söyleyebiliriz.
  • Yazlık-kışlık ayrımı yaparken ilkbahar ve sonbaharda giyebileceğiniz giysilere gardırobunuzda yer vermenizi öneririz. Bu sayede havalar soğuduğunda ya da ısındığında zor durumda kalmazsınız.
  • Misafirin kullanması ya da evde yedek durması için aldığınız yorgan, battaniye gibi uzun süre kullanılmayan tekstil ürünlerini yılda üç kez güneşte havalandırmanız güve sorununun önüne geçmek için ideal bir çözüm.
  • Yer tasarrufu sağlayan vakumlu poşetler kurtarıcı, ama depolamak istediğiniz tüm eşyanız vakumlu poşetlere sığmadıysa ve yazlıkları / kışlıkları depolamak için acil bir çözüm arıyorsanız büzgülü plastik poşetleri (çöp poşetleri) tercih edebilirsiniz. Giysi ya da tekstil ürünlerini büzgülü poşetlere koyduktan sonra büzgülü kısmı çekip elektrik süpürgesi ile poşetin içerisindeki havayı alabilirsiniz.
  • Eğer depolama alanı olarak kullanabileceğiniz büyük dolabınız ya da bazanız yoksa bu durumda gardırobunuzun üzerine yerleştirebileceğiniz kutulardan yardım alabilirsiniz. İçerisine vakumlu poşetlerdeki giysilerinizi koyabileceğiniz bu kutular, düzenli bir saklama çözümü!

Mevsimi olmayan giysileri sağlıklı bir şekilde kaldırmak ve saklamak işte bu kadar kolay!