Şık Sofralar, Unutulmaz Anılar: Yemek Masası Nasıl Seçilir?

Yemek Masası Nasıl Seçilir

Yemek masaları ailenizle ve arkadaşlarınızla bir araya geldiğiniz noktalardan biri… Evlerin olmazsa olmaz mobilyaları arasında yer alan yemek masası seçimi ise konforlu ve kullanışlı bir yaşam alanına sahip olabilmek için oldukça önemli. Evinizde yer vereceğiniz masayı almadan önce pek çok seçeneğe göz attığınızı biliyoruz. Fakat doğru yemek masası seçiminin sadece tasarımı değerlendirmekten çok daha fazlası olduğunu not düşmekte fayda var. Peki, yemek masası seçerken nelere dikkat etmeli, neleri göz önünde bulundurmalı? İşte, yemek odasına ya da salonunuza konumlandırmak için masa seçiminde dikkat etmeniz gerekenler:

Alanın Ölçüsünü Alarak İşe Başlayın

Yemek masasını konumlandıracağınız alanı belirlediniz, ama bu yeterli değil; alanın ölçüsünü de almalısınız. Bu aşamada yapılması ve dikkat edilmesi gerekenler doğrultusunda adım atmak ise alan için en doğru masayı bulmanız konusunda size yardımcı olabilir.

  • Masayı konumlandırmak istediğiniz alanın uzunluk ve genişlik ölçüsünü alın. Ardından dört noktanın ölçüsünden de minimum 55-60 cm çıkarın. İşte, alacağınız masanın yaklaşık ölçüsünü buldunuz. Bu sayede sandalyelerin hareket alanı olacak ve misafirleriniz rahat edecek.
  • Alan ölçüsü ve masanın kaç kişilik olacağı da birbiriyle bağlantılı konular. Masanızda konforlu bir şekilde yemek yenebilmesi için ihtiyaç olan ara mesafe yaklaşık 50-70 cm. Yani 60×150 cm’lik bir alanınız varsa bu masayı 6 kişilik olarak planlayabilirsiniz.

Masa Şekline Karar Verin

Yemek masalarını kare, dikdörtgen, oval ve yuvarlak olmak üzere dörde ayırabiliriz. Peki, siz hangi masa şeklini tercih edebilirsiniz, sizin için en kullanışlı yemek masası hangisi? Aslında bu sorunun cevabını, odanızın büyüklüğü ve sizin isteklerinizin belirlediğini ifade edebiliriz.

  • Genel olarak kare ve yuvarlak masaların kare odalar; dikdörtgen ve oval masaların ise dikdörtgen odalar için uygun olduğunu söyleyebiliriz.
  • Eğer küçük odalar için masa almayı planlıyorsanız köşesiz, yani odanızın şekline göre yuvarlak ya da oval model bir masayı tercih edebilirsiniz. Bu sayede daha geniş bir hareket alanına sahip olabilirsiniz ve odanız bir nebze de olsa daha geniş görünebilir.
  • Büyük bir masa alacaksanız ve davetlerinizde tüm sevdiklerinizin birbirini daha rahat görmesini istiyorsanız yuvarlak masaları tercih edebilirsiniz.

Yemek Masası Seçimi

Masanın Hangi Malzemeden Üretildiğini İnceleyin

Elbette alacağınız masayı uzun yıllar kullanmayı istemek hakkınız. Almayı planladığınız masanın üretildiği malzeme ise bu isteğinizi gerçekleştirme konusunda oldukça belirleyici.

  • Meşe, ceviz, tik (teak), akçaağaç, maun gibi ağaçlar oldukça dayanıklıdır. Fiyat olarak MDF gibi seçeneklere kıyasla daha pahalı olsalar da bu dayanıklı ağaçlardan yapılmış masaları, bakımlarını yaptığınız takdirde uzun yıllar kullanabilirsiniz.
  • Uygun fiyatlı ve yukarıda belirttiğimiz ağaçlardan daha az uzun ömürlü bir seçenek arıyorsanız tercihinizi MDF yemek masalarından yana kullanabilirsiniz.
  • İskeletleri ahşap ya da metal gibi ürünler yapılan, üst bölümleri ise cam ile tamamlanan masalar ise uygun fiyatlı olabilirler. Bunun yanında şeffaf camların küçük odaların büyük görünmesine katkı sağlayabileceğini de belirtmeden geçmeyelim. Örneğin 1+1 evler için yemek masası arıyorsanız cam masaları tercih edebilirsiniz. Ayrıca ısıya ya da çizilmelere karşı dayanıklı olan temperli camları seçmek, daha doğru bir karar verdiğiniz anlamına gelebilir.
  • Mermer masalar oldukça şık olsalar da hem çizilmelere karşı dayanıksız olabilirler hem de ağır olduklarından yer değişimini zorlaştırabilirler.

Masanızın Modelini ve Rengini Seçin

Yemek masası seçerken dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise elbette seçeceğiniz ürünün tasarımı! Ne de olsa ancak ev dekorasyon stili ile uyumlu bir masa seçerek alandaki şıklığı yakalayabilirsiniz.

  • Siyah, beyaz, kahverengi, kırmızı… Günümüzde pek çok renkte masa modeli bulmak mümkün. Bu da dekorasyonda tercih ettiğiniz renk paletine uygun bir masa bulabileceğiniz anlamına geliyor. Ayrıca dar alanlar için yemek masası alacaksanız tercihinizi açık renkli alternatiflerden yana kullanabileceğinizi hatırlatmak isteriz.
  • Her dekorasyon stiliyle uyumlu olabilen ahşap masalar, modern stille bütünleşen ahşap masalar ve klasik stilin şıklığını katlayan mermer masalar arasında seçim yaparken detayları da göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin ahşap ve metal ağırlıklı bir dekorasyon uyguladıysanız masanızda da bu detaylara yer verebilirsiniz.

Yemek masası ile sandalyeleri takım olarak almayacaksanız sandalye seçiminde de ince eleyip sık dokumalısınız. “Sandalye Çeşitleri” yazımıza göz atarak sandalye modeli seçimini daha kolay bir hale getirebilirsiniz.

Yemek Masası Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Seçtiğiniz Masanın Konfor Sağlayacak Özelliklere Sahip Olduğuna Emin Olun

Yemek masası ve sandalyelerini mekanın ölçüsü doğrultusunda seçmek konfor açısından mühim. Fakat bunun yanı sıra masanın sahip olduğu bazı özellikler de konfor sağlama konusunda belirleyici olabilir.

  • Oturulduğunda dirseklerle hemen hemen aynı hizada kalan masalar ideal olarak kabul edilir. Bu nedenle almak istediğiniz masa ve sandalyelerinizi bu doğrultuda denemenizi öneririz.
  • Masaya oturduğunuzda sıkışmak istemezsiniz, değil mi? İşte, tam da bu nedenle almak istediğiniz masanın ayaklarının nerelere monte edildiğini incelemenizde fayda var. Örneğin dikdörtgen bir masa aldınız diyelim. Eğer masanın sadece köşelerinde bacaklar varsa bu daha geniş bir alan sağlayabilir; ama iki köşe arasında bir bacak daha varsa bu durum, konuklarınızın rahatsız olmasına neden olabilir.
  • Genişleyebilen masa seçenekleri, kalabalık davetlerde sofra düzenini kolaylıkla sağlama konusunda yardımcı olabilir.

İhtiyacınız olan masa Koçtaş’ta sizi bekliyor! Yemek masası modelleri ve yemek masası fiyatları hakkında bilgi almak için Koçtaş mağazalarını ya da Koçtaş web sitesini ziyaret edebilirsiniz.