Zamansız Olmak İsteyenlere: Klasik Dekorasyon Nedir, Nasıl Uygulanır?

Klasik dekorasyon nedir? Nasıl Uygulanır?

Modası asla geçmeyecek, hiçbir zaman eskimeyecek bir tarz; klasik dekorasyon. Oryantal desenler, kıvrımlı formlar, pastel renkler, ışıltılı objeler… Zamansız olmak isteyenlerin seçimi klasik dekorasyon; avangart stillerden minimalist dekorasyon uygulamalarına kadar birçok tarzla birleştirilebileceği gibi bir evin bütün iç dekoruna da şekil verebilir. Dekorasyonda klasik tarz nasıl uygulanır ve incelikleri nelerdir diye merak ediyorsanız klasik ev dekorasyon fikirleri ile size ilham vereceğiz.

Detaylara Önem Verenler için Klasik Dekorasyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Klasik dekorasyon denince kafanızda nasıl bir ev canlandırıyorsunuz? Klasik ev dekorasyonu modelleri arasında Doğu anlayışına mı yöneleceksiniz, yoksa daha Batı tarzında mı düşünüyorsunuz? Renk skalası konusunda fikirleriniz var mı? Modern klasik ev dekorasyonu hakkında bilgi sahibi misiniz? Bu sorulara cevap verebilmek için klasik dekorasyon hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra son zamanların en ilham verici iç mekan tasarımı fikirlerinden biri olan klasik ve modern karışımı dekorasyon için modern dekorasyon hakkındaki detayları da bilmelisiniz. Şimdi klasik dekorasyon nasıl olmalı diye merak edenler için dikkat edilmesi gereken şeyleri sıralayalım.

Klasik dekorasyon hakkında bilmeniz gerekenler.

  • Evinizi klasik döşemeyi düşünüyorsanız konseptinizi belirlemelisiniz. Doğu mu, Batı mı? Yoksa ikisini sentezleyecek misiniz?
  • Eviniz, hangi klasik dekorasyon konsepti için uygun? Unutmayın, ihtişamlı görünüme sahip oryantalist klasik dekorasyon konsepti için geniş ve büyük odalar gerekir. Klasik salon dekorasyonu örnekleri arasından gösterişli olanları tercih etmek istiyorsanız kesinlikle oda alanlarınızın uygun olup olmadığını ölçmelisiniz.
  • Klasik dekorasyon demek, evinizi birçok aksesuarla donatmak ve çok süslü görünmek demek değildir. Örneğin klasik döşenmiş salonlar, sizi her köşesinde farklı bir çehreyle karşılamaz. İç mekan tasarımında klasik dekorasyon, ışık dengesine dikkat edilerek odanın albenisini ve estetiğini arttırma amacıyla yapılır.
  • Klasik dekorasyonda nostalji hissi önemlidir. Klasisizm, bir bakıma nostaljiyle ilgilidir. Geçmişe saygı duyarsınız, ama geleceğin de farkındasınızdır. Klasik dekorasyon, tam olarak budur.
  • Klasik dekorasyonun en önemli ögesi, kıvrım ve desenlerdir. Modern dekorasyondan ayrıldığı noktalardan biri de budur. Köşeli ya da geometrik formlara klasik dekorasyonda çok az rastlanır.

Klasik Salon Dekorasyonu Nasıl Yapılmalı?

Salonunuz için klasik dekorasyon konseptini düşünüyorsanız öncelikle konseptinizi belirleyin ve işe temelden başlayın. Yani duvarlardan!

Klasik salon dekorasyonu nasıl yapılmalı?

  • Doğu stili klasik dekorasyona yönelecekseniz duvarlarınızda ihtişamlı bir renk skalasına ihtiyacınız var. Mobilya ve perde seçimlerinize göre koyu altın, kırmızı ve mor tonlarını tercih edebilirsiniz.
  • Batı anlayışıyla klasik dekorasyon düşünüyorsanız krem, tarçın, açık mavi ve koyu gri tonlar renk skalanızı oluşturmalı.
  • Salonunuzda zarafet mi istiyorsunuz? Açık kahverengi, lila ve gri tonlarıyla bir skala oluşturabilirsiniz.

Salon iç dekorasyon örnekleri arasında gezinirseniz aşağıda bahsedeceğimiz konseptlere denk geleceksiniz. Evinizde klasik dekorasyon uygulamayı düşünüyorsanız bu bilgiler işinize yarayacak. O zaman konseptler üzerinden klasik dekorasyon fikirlerine devam edelim.

Klasik Dekorasyonda Doğunun Gizemi

Oryantalist desenler, gösterişli renkler, kadife ve tafta yüzeyler… Evinizde Doğu mistisizmi istiyorsanız ihtişamı içinizde hissetmeniz gerekiyor. Kurgulayacağınız iç mekan tasarımı, görenleri büyülemeli. Peki, bunu nasıl yapacaksınız? Belli başlı ögelere dikkat ettiğiniz sürece bunu uygulamak çok kolay!

Klasik dekorasyon ve Doğunun Gizemi.

  • Duvar kağıdı gibi dış yüzeylerde Arap, Selçuklu, Marakeş ve Hint desenlerini tercih edebilirsiniz. Bu tarzlar, ihtişamlı görünümün anahtarlarındandır.
  • Kadife ve tafta kumaşlar, önceliğinizde olmalı. Perde seçiminizi bu doğrultuda yapabilirsiniz.
  • Dekorasyon ve ev gereçlerinizi seçerken renkli ya da şeffaf kristallerle süslenmiş, amber cam, mat bronz metal ve brushed pirinç yüzeyli objeleri tercih edebilirsiniz.
  • Doğu tarzı klasik dekorasyonun olmazsa olmazı halı ve kilimler. Selçuklu, Arap, Hint ve Marakeş desenleri ön planda olmalı.
  • Aynalar ve dekor objeler söz konusu olunca yaratıcılığınızı konuşturmalı ve ışıltınızı yansıtmalısınız. Doğu kültürüne ait motifleri (Buda, geyik gibi) tercih edebilirsiniz. Aynalarınız, olabildiğince işlemeli ve ihtişamlı olmalı!
  • Doğu tarzı klasik dekorasyon aydınlatmasında ise metalik yüzeyli, kıvrımlı formlar ön planda. Lambaderler ile öne çıkarmak istediğiniz bölgeleri aydınlatabilirsiniz. Tavan aydınlatmanız ise Çin lambası tadında olabilir. Aman dikkat! Loş ve sarı ışıklar, önceliğinizde olmalı.
  • Peki, koltuk ve kanepeler nasıl olmalı? Klasik dekorasyon modellerinde koltuk takımı belki de önemli detay. Oryantalist renk skalanızdan çok uzaklara gitmeden, duvar dekorasyonuna uyumlu renklerle kendinize bir yaşam alanı düzenleyebilirsiniz. Kontrast yaratmak istiyorsanız oturma grubunuzu zıt renklerden seçebilirsiniz. Bu doğrultuda altın ya da yeşil tonlardaki duvarlar için, kırmızı mobilyaları kullanabilirsiniz. Unutmayın, oryantalizmin püf noktalarından biri de kontrast yaratmaktır.
  • Doğu stilinde dekorasyon tarzına yönelecekseniz, ahşap mobilyalarınızla vedalaşmalısınız.
  • Doğu dekorasyon stilinin içerisinde biraz modern tarz mı katmak istiyorsunuz? O halde televizyon ünitesi seçerken daha modern tarzda ürünler tercih edebilirsiniz.   

Klasik Dekorasyonda Görkemli Işıltılar

Bir Rönesans insanıysanız Batı tarzında klasik dekorasyona yönelmek istemeniz çok doğal… Peki, nelere dikkat etmelisiniz?

Klasik dekorasyonda Görkemli Işıltılar.

  • Damask, çiçekli damask, toile ve gravür desenleriyle dış yüzeylere Rönesans dokunuşları yapmalısınız.
  • Kadife ve tafta kumaşlar, klasik dekorasyonda her zaman revaçta. Şeffaf kristalli yüzeyleri, mat beyaz ve altın metal yüzeylerle beraber kombinleyebilirsiniz.
  • Mobilya seçimlerinizi modern bakış açısıyla yapabilirsiniz; ama unutmayın, kıvrımlı formlar klasik dekorasyonun olmazsa olmazı…
  • Yemek odalarında ihtişamdan kaçınmayın! Duvarları tablolarla süsleyin, yemek masanızı ise vazolarla…
  • Perdeleri, sadece pencereleri kapatan bir gereç olarak düşünmeyin. Büyük evlerde, onları ihtişam amacıyla da kullanabilirsiniz.
  • Aydınlatmada cömert olun! Işıltılı avizeler, aplikler ve spotlarda ışık dengesini kurduktan sonra öne çıkarmak istediniz aksesuarları aydınlık bölgelere yerleştirebilirsiniz.
  • Resimler, görkemli ışıltılar oluşturmanın püf noktası. Salondan mutfağa, yatak odasından hole kadar her noktada tablolarla duvarları renklendirebilirsiniz.
  • Klasik dekorasyona vintage dokunuşlar yapmak için de beyaz camlı mat metal fenerleri düşünebilirsiniz.

Klasik Dekorasyonda Zarif Dokunuşlar

Doğu ya da Batı tarzlarından ilham alarak zarafetin ön planda olduğu klasik dekorasyona ne dersiniz?

Klasik dekorasyon ve Zarif Dokunuşlar.

  • Kıvrımlı formları ön plana alarak dekoratif objelerle zenginleştirilmiş bir tasarım düşünün. Klasik tarzdaki dekorasyonların peşindeyseniz; salon, mutfak veya yatak odasında, krem ve bal köpüğü renginde şantuklu tafta kumaşları düşünebilirsiniz.
  • Amber cam, mat ve bronz pirinç yüzeyler, dekorasyona ihtişam katmak için birebir.
  • Duvar kağıdınızı seçerken klasik geometrik, yaprak, kıvrımlı ve sedefli desenleri tercih edebilirsiniz. Pano duvar kağıtları da harika bir fikir! 3 boyutlu duvar kağıtlarını duymuş muydunuz?
  • Perde seçiminizde stor modelleri düşünebilirsiniz. Odaya zarafet katmak için daha pratik bir yol olamazdı!
  • Yatak odası için stilize çiçek desenleriyle tasarlanmış perdeleri düşünebilirsiniz.
  • Aydınlatma konusunda avizeleri ön planda tutmalısınız. Öne çıkarmak istediğiniz noktalar için spot lambaları düşünebilirsiniz.