Punch Yapımı : Nedir? Nasıl Yapılır?

Punch Nakışı Nasıl Yapılır

Boş zamanlarımızı keyifli bir şekilde değerlendirmenin yolu elbette hobiler! COVID-19 pandemisi nedeniyle zamanın neredeyse tümünü evlerde geçirmek, yeni hobilerin popüler hale gelmesini sağladı. Epoksi reçine ve havayla kuruyan seramik hamuru ile yapılan kendin yap fikirleri ise dönemin gözdeleri arasında yer aldı diyebiliriz. Fakat bunların yanı sıra punch needle (panç nakışı) da yıldızı parlayan hobilerden biri oldu.

O halde şimdi, hem güzel zaman geçirmenizi hem de ev dekorasyonuna katkıda bulunmanızı sağlayan punch nakışı hakkındaki önemli noktaları paylaşalım.

Punch Nakışı Nedir?

Ucuna iplik geçirilen punch iğnesi yardımıyla kumaş üzerine işleme yapılan hobiye punch diyebiliriz. Tabii burada sağlıklı bir uygulama için işleme sırasında kumaşın gergin olması gerektiğini ve bunu sağlamak adına da kasnaklardan yardım alındığını not düşelim.

Punch Yapmak İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Punch malzemelerinin oldukça kolay bulunabilen ürünler olduğunu söyleyebiliriz. Üstelik punch needle’a yeni başlayanlardansanız bu el işini hayata geçirmek için ihtiyaç duyacağınız tüm ürünleri bir arada sunan punch setlerini tercih edebilirsiniz.

Eğer punch nakışı seti almayacaksanız tek tek edinmeniz gereken ürünleri şu şekilde sıralayabiliri

  • Punch iğnesi seti (iğne geçirici ile birlikte)
  • Kasnak
  • Kumaş
  • İp (şablondaki renklerde)
  • Punch şablonu çıktısı
  • Karbon kâğıdı (şablonu kumaşa geçirmek için) 
  • Kalem
  • Punch nakışı sabitleyici yapıştırıcı

Punch Nakışı İçin Gerekli Malzemeler

İplik, Punch İğnesine Nasıl Geçirilir?

Punch kalemine iplik geçirmek oldukça kolay. Önemli olan, gerekli adımları bilmek. İşte, punch kalemine iplik geçirmek için izlemeniz gereken adımlar:

  1. Punch kalemi setinin içerisinden çıkan ince teli, kalemin ucundaki boşluktan yukarı doğru ilerletin.
  2. Tel yukarıda göründüğünde telin ucundaki ayrılmış bölüme ipliği geçirin ve aşağıya doğru çekin. Böylece iplik kalemin ucundan çıkacaktır.
  3. Ardından kalem ucunun ön kısmındaki küçük boşluktan teli bir kez daha geçirip ipi ön tarafa doğru çekin. İşte, bu kadar!

Punch Nakışı Nasıl Sabitlenir

Punch Nakışı Nasıl Yapılır?

Punch nakışı yapımının basit ve çok eğlenceli olduğunu söyleyebiliriz. Gelin, izlemeniz gereken adımları sıralayalım.

  1. Öncelikle “Punch nakışı nasıl çizilir?” sorusunun yanıtını vermek doğru olacaktır. İşleyeceğiniz desenin çıktısını alın ve kumaş ile bu çıktı arasına bir karbon kâğıdı yerleştirip deseni kumaşa geçirin.
  2. Kumaşın işleme yapacağınız bölümünü kasnağa yerleştirin. Bu aşamada kumaşı iyi bir şekilde germek çok önemli. Kumaşı istediğiniz düzeyde gerebilmek adına çivili kasnakların daha kullanışlı olduğunu belirtelim.
  3. Ardından punch iğnesine ipliği geçirin.
  4. Eğer orta kalınlıkta bir yün ve plastik nakış kalemi kullanıyorsanız kalem ayarını 6 ila 8 arasında yapabilirsiniz. Kalemin yanında bulunan sayıyı yukarı ayarladıkça daha kabarık ilmekler, aşağı ayarladıkça daha ufak ilmekler elde edersiniz. Ayrıca iğne ucunu da ip kalınlığı doğrultusunda değiştirmeniz gerektiğini not düşelim. İnce bir iplik için ince iğne ucunu kullanmalısınız.
  5. Punch makinesinin (kaleminin) kesik ucu, nakış yapılan yöne doğru bakmalı. Bu arada öncelikle desenin ana hatları olacak şekilde nakış işlerini gerçekleştirin.
  6. Punch yapmanın püf noktalarından biri diğeri ise nakışı yaparken iğneyi belirli aralıklarla batırmaya ve iğneyi, dolayısıyla ipi çok çekmemeye dikkat etmek. Aksi takdirde nakışın aralıkları çok olur ve bu hoş olmayan bir görünüme sebep olabilir.
  7. Nakış uygulamasını bitirirken de kumaş üzerinde ipin olduğu noktayı tutup kalemi çekin ve ardından uygun bir noktadan ipi kesin.
  8. Peki, punch nasıl sabitlenir? Bunun için punch yapıştırıcılarını kullanabilirsiniz. Nakışın arka tarafına (kullanmayacağınız bölüme) punch yapıştırıcısını uygulayın. Bu yapıştırıcı, yaptığınız nakışın daha dayanıklı olmasını sağlayacaktır. Fazla yapıştırıcı dökmemeye özen gösterin. Aksi halde yapıştırıcı ön tarafa bulaşıp kötü bir görünüm oluşturabilir.
  9. Yapıştırıcının kurumasını bekleyin. Yapıştırıcı kuruduktan sonra el işinizi kasnakla duvara asabilirsiniz!

Punch Nakışının Püf Noktaları

Punch Nakışı İçin Hangi Kumaşlar Kullanılabilir?

Seçeceğiniz punch nakışı kumaşı, yapacağınız nakışın kalitesinde doğrudan etkili. Peki, hangi kumaşlara işleme yapılabilir? Öncelikle dikkat etmeniz gereken nokta, esnemeyen bir kumaş seçmek. Keten, Amerikan bezi, etuval gardenya kumaş, etuval begonvil, nakış keteni, keşiş bezi, çuval bezi gibi kumaşları tercih edebilirsiniz.

Punch Nakışı İçin Hangi İpler Kullanılabilir?

Punch nakışı ip tercihinde simli olan punch iplerinden, pamuklu örgü iplerinden (Uygulamayı pratik bir şekilde yapabilmek için katlı olmamasına dikkat edin.) ya da kanaviçe ve etamin iplerinden yardım alabilirsiniz.

Punch Nakışı Neden Sökülür?

Bahsettiğimiz gibi punch nakışı yapmak oldukça eğlenceli ve kolay; fakat bazı noktalar konusunda bilgi sahibi olmamak, bu güzel hobiyle uğraşırken bazı sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Onlardan biri ise hiç kuşkusuz punch sökülmesi, yani “Panç işi neden sökülür?” sorusu. Punch needle’ın sökülmesinin farklı nedenleri olabilir.

  • Seçtiğiniz iğnenin ve ipliğin kalınlıklarının birbirleriyle uyumu en önemli noktalardan biri. Kalın iğneye ince iplik ya da ince iğneye kalın iplik takmak, ipin kasnaktaki kumaştan çıkmasına neden olabilir.
  • İğneyi kumaşa saplarken kalemin kesik bölümü nakışın gideceği yere doğru bakmalı. Aksi takdirde sökülmelerle karşı karşıya kalmak ne yazık ki mümkün.
  • Nakış yaparken iğneyi çok havaya kaldırmak da nakışın sökülmesine sebep olabilir.
  • Kumaş ve iplik seçerken dikkat etmek şart! Nakışa uygun olmayan kumaş ve iplikler sökülmeye sebep olabilir.

Yeni başlayanlar için punch nasıl yapılır, anlattık. Bu arada punch nakışını sadece dekoratif ürünlerde değil; kırlent kılıfı, havlu kenarı gibi noktalarda da değerlendirebileceğinizi not düşelim.

Eminiz ki bu hobi sayesinde çok güzel zaman geçireceksiniz! Keyifli zaman geçirmenizi sağlayacak hobi alet ve aksesuarları için Koçtaş’a göz atmayı ihmal etmemenizi de hatırlatmak isteriz!