Doğa Dostu ve Tasarruflu Yaşam İçin: Evde Güneş Enerjisi Kullanım Alanları

Evde Güneş Enerjisi Kullanımı

Birçok bölgesi yıl boyu güneşli olan bir ülkede yaşıyoruz. Öyle ki ülkemizde günlük güneş alma süresi ortalama 7.2 saat, yani Türkiye’nin yıllık güneşlenme süresi 2640 saat. Bu zengin potansiyeli hem kendimiz hem de çevremiz için bir avantaja dönüştürmek ise elimizde. 

Evde güneş enerjisi ile elektrik üretimi sayesinde faturalarınızda önemli oranda tasarruf sağlayabilirsiniz. Öte yandan sürdürülebilir enerji kaynağından faydalanarak çevrenin geleceğine önemli bir katkıda da bulunabilirsiniz. Elbette eve güneş enerjisi kurmak uzun süreli bir yatırım yapmak anlamına geliyor. Bu nedenle güneş enerjisi sistemlerinin gerçekten fayda sağlayıp sağlamadığını da merak edebilirsiniz. 

Dilerseniz gelin, güneş enerjisinin evde kullanım alanlarını keşfedelim, ihtiyaçlarınıza özel çözümler sunup sunmadığına karar verin. Ancak önce güneş enerjisi ev sistemleri ile ilgili merak ettiğiniz bazı soruların cevaplarını verelim.

 

Ev İçin Güneş Enerjisi Paneli Kurmak Avantajlı mı?

Evde Güneş Enerjisi Kullanım

Doğru cevaba ulaşmanız için ilk adımdan başlayalım ve ¨Güneş enerjisi nedir?¨ sorusuna bakalım. Güneş enerjisi, yeryüzüne ulaşan güneş ışığının fotovoltaik panel gibi güneş enerjisi teknolojileri aracılığıyla elektriğe dönüştürülmesine verilen isim. Üstelik bu çok büyük bir kaynak. Şöyle örnek verelim: Dünya yüzeyine sadece bir buçuk saatte ulaşan güneş ışığı miktarı, dünyanın bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetiyor. 

Böylesi bir avantajın yaygın kullanımının önündeki öncelikli engel ise ev tipi güneş enerjisi sistemi fiyatları yani solar enerji maliyeti. İşte, burada güneş enerjisinin hem avantajı hem de dezavantajı karşımıza çıkıyor.

Ev için güneş enerjisi panellerinin kurulum maliyeti yüksek olabiliyor. Bu bir dezavantaj olarak görülebilir, ancak güneş enerjisi panellerinin 25 yıla kadar kullanım ömrü ve yaklaşık 7 yıllık bir amortisman süresi bulunuyor. Yani ortalama 18 yıl elektrik faturalarınızda büyük bir tasarruf sağlayabilirsiniz. Ayrıca bakım ihtiyacı çok az olduğu için kurulum dışında yüksek bir maliyeti de bulunmuyor.

Evinize Dair Aradığınız Ne Varsa Koçtaş'ta!

Güneş enerjisi sisteminin faydalarından bir diğeri de elbette çevre dostu olması. Düşük karbon emisyonuna sahip olduğu için çevreye geleneksel enerji kaynakları gibi zarar vermiyor. 

Hemen hatırlatalım: Güneş enerjisi paneli kurmanın yanı sıra bahçenizde solar lamba kullanarak da bu doğal kaynaktan faydalanabilirsiniz. Solar lamba hakkında tüm bilgileri paylaştığımız ¨Bir Süper Kahraman: Güneş Enerjili Lamba Nedir, Nasıl Çalışır?¨ yazısını okumakla işe başlamak güzel fikir! Farklı solar aydınlatma modelleri ve fiyatları hakkında bilgi almak için de Koçtaş’a bekleriz. 

Elbette solar lamba dışında da güneş paneli kurmadan güneş enerjisinden faydalanabileceğiniz cihazlar var. Gelin, güneş enerjisinin evde nasıl kullanılabileceğine bakalım, yaşam alanınıza uygun tüm sürdürülebilir enerji kullanım fırsatlarından yararlanın.

Evin Hangi Bölümlerinde Güneş Enerjisi Elektrik Üretimi Yapılabilir?

Evinizde güneş enerjisi kullanımını düşünerek çevre kahramanlarından biri oldunuz! Sizi tebrik ediyor ve güneş enerjisinin evde hangi alanlarda kullanılabileceğini paylaşarak size destek olmak istiyoruz:

1. Güneş Enerjili Şarj Aleti

Önce küçük adımlar atmayı planlıyorsanız bu seçenek tam size göre. Şarj aletlerinin harcadığı elektrik miktarı diğer cihazlara göre çok daha az gibi gelebilir. Ancak çoğumuzun şarj aletini prizde bıraktığını düşünürsek bu tüketim daha da artıyor. 

Üstelik bütçeniz kadar çevre için attığınız her adım da değerli. Buna ek olarak yazlık ya da plajda elektrik yerine güneşten faydalanmanın çok daha pratik olduğunu söylemeden geçmeyelim.

2. Güneş Panelleri ile Elektrik Üretimi

Güneş Enerjisiyle Elektrik

Evde güneş enerjisinin en yaygın kullanıldığı ve en çok tasarruf sağlayan seçenek güneş panelleri. Mesken tipi güneş enerjisi sistemlerinin üretebileceği elektrik miktarı, panelin büyüklüğüne bağlı oluyor. Yani ne kadar geniş bir çatı alanınız varsa eviniz için o kadar elektrik üretimi sağlayabiliyorsunuz. 

Güneş panelleri ile üretilen elektriği ise ev içinde tüm elektronik cihazlar ve aydınlatmada kullanabilirsiniz. Güneş enerjisi sistemi kurmadan önce evinizin konumunu, güneş alma süresini ve çatının büyüklüğünü göz önünde bulundurmanızda fayda var. 

3. Güneş Enerjisiyle Su Isıtma 

Doğal gaz, tüp veya elektrikle su ısıtma yerine güneş enerjisinden de faydalanabilirsiniz. Özellikle Güneş’in etkisinin zirvede olduğu ve sık duş alınan yaz aylarında düşük maliyetli sıcak suyunuzun bulunması avantaj sağlar. Ev tipi güneş enerjili su ısıtıcılarını kullanabilmek için binanın çatısına güneş paneli ve su deposu yerleştirilir. Bu güneş panelleri, elektrik için kullanılan paneller kadar geniş yer kaplamaz. Paneller aracılığıyla elde edilen enerji, tanktaki suyu ısıtır. Bu suyu banyo yapma, çamaşır yıkama gibi farklı amaçlarla kullanabilirsiniz. 

4. Güneş Enerjili Havalandırma

Güneş Enerjisiyle Havalandırma

Yazın değişmeyen ¨Vantilatör mü, klima mı?¨ sorusuna daha önce cevap aramış, artılarıyla eksileriyle klima ve vantilatör kullanımının inceliklerini paylaşmıştık. Yani vantilatörün bütçe dostu, ama klimanın da daha güçlü bir soğutma sistemi olduğunu biliyorsunuz. Peki, buna bir de tasarruflu ve güçlü alternatif eklesek? Evet, henüz çok yaygın kullanılmasa da güneş enerjisiyle çalışan havalandırma sistemleri ve klimalar da var.

Hatta bulutlu havalarda ya da gece yani güneş enerjisi depolamanın mümkün olmadığı zamanlarda havalandırma sağlamak için de hibrit sistemler bulunuyor. Dilediğiniz zaman şebekeden elektrik kullanıp klimayı çalıştırabiliyorsunuz. 

Güneş enerjisiyle çalışan havalandırma ise sadece ev için değil; garaj, kümes, çatı arası gibi daha az penceresi bulunan, havasız mekanlarda kullanılabiliyor. Güneş enerjisini alan havalandırma sistemleri otomatik olarak çalışmaya başlıyor. 

5.Güneş Enerjisiyle Ev Isıtma

¨Soğuklara Karşı Hazırlanın: Doğalgaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?¨ yazımızda doğalgaz faturanızı düşürmenin yollarını aktarmıştık. Şimdi de çok daha ekonomik ve çevre dostu bir seçeneği paylaşacağız: Güneş enerjisiyle ısıtma sistemleri. 

Yine apartman çatısına kurulan paneller ile depolanan güneş ışınları enerjiye dönüştürülüyor. Bu kez de kalorifer, yerden ısıtma, duvardan ısıtma gibi farklı yöntemlerle evi ısıtabilmek için. Bu kış faturalarınızda gözle görülür bir düşüş olabilmesi için siz de güneş enerjisi sistemlerinden faydalanabilirsiniz.

6. Solar Sistemle Bahçe Aydınlatma

Bahçe Solar Aydınlatma

Bahçe aydınlatması da aynı iç mekanda olduğu gibi hem dekorasyonu etkileyen hem de güvenliği sağlayan bir unsur. Örneğin bahçenizde çim varsa yerden aydınlatma ile şık bir alana kavuşabilir, duvardaki çiçeklerinizi gece görünür kılabilirsiniz. Tabii ışıklandırma sayesinde bahçenizi güvenle yürünecek bir yer haline getirebilirsiniz.

Ancak geceleri ev ışıklarını söndürsek de bahçe ışıklarının güvenlik için açık kalması gerekebilir. Bahçeyi aydınlatmanın en ekonomik ve pratik yolu ise solar aydınlatma kullanmak. Gün boyu güneş ışınlarını emen solar aydınlatma sistemleri kendi kendine çalışmaya başlayarak bahçeyi her an ışıklandırır. Solar aydınlatma ile ilgili detaylı bilgiye ¨Yaz Gecelerinin Kurtarıcısı: Bahçe Aydınlatmaları¨ yazımızdan ulaşabilirsiniz.


Güneş enerjisiyle havuz suyu ısıtma, güneş enerjisi ile çalışan lamba ve güneş enerjili fırın da yaygın olarak kullanılmasa bile faydalanılabilecek seçeneklerden. Çevre dostu ve tasarruflu alternatiflerden olan güneş enerjisinden faydalanmanın yanı sıra evde dikkat edebileceğiniz diğer konuları öğrenmek için de sizi eğlenceli bir yol bekliyor: ¨Enerji Tasarrufunun Püf Noktalarını Biliyor musunuz?¨ testimizi çözerek enerji tasarrufunun inceliklerini hemen keşfedin!