Tasarruf Şart: En İyi Tasarruflu Ampul Hangisi?

En Tasarruflu Ampul Hangisi

Avize, lambader, abajur gibi aydınlatma ürünlerinin evinizde yakalamak istediğiniz şık havaya katkı sağladıkları bir gerçek. Peki, onlarla birlikte kullanacağınız ampulleri alırken de dekoratif aydınlatma ürünlerini seçerken olduğu gibi ince eleyip sık dokuyor musunuz? Bizce ampul seçiminde de hassas davranmalısınız. Neden mi? Çünkü seçeceğiniz ampul hem bütçenizi hem de doğayı korumanıza yardımcı olabilir. Elbette tasarruflu ampullerden bahsediyoruz.

O halde şimdi, az enerji tüketmenizi sağlayacak tasarruflu ampul ile ilgili bilgileri sıralama zamanı!

Tasarruflu Ampul Nedir?

Tasarruflu ampuller, diğer ampullere göre daha az elektrik tüketen ampul çeşitleridir. Buna ek olarak tasarruflu ampul türlerinin en önemli avantajları, daha az watt değerine sahip olmalarına rağmen ışığı daha etkili bir şekilde yaymaları ve daha uzun ömürlü olmaları olarak kabul edilebilir. Tabii tam da bu noktada kullanım ömrü, ampulün tükettiği enerji ya da yaydığı ışık şiddeti gibi tasarruflu ampul özelliklerinin ampul çeşitlerine, hatta ampul modellerine göre farklılık gösterebileceğini de belirtmeden geçmemeliyiz.

Gelin şimdi, elektrik enerjisinden tasarruf etmenizi sağlayan ve bütçenize katkı sağlayan bu ampul çeşitlerine daha yakından bakalım, en iyi tasarruflu ampulü bulmaya çalışalım. Tabii bu ampulleri güzel aydınlatma ürünleri ile buluşturmayı da unutmamak gerek. “Hangi Odaya Hangisi Olur? 4 Adımda Doğru Aydınlatma Nasıl Seçilir?” yazımız bu konuda size rehberlik etmeye hazır!

Tasarruf Şart: En İyi Tasarruflu Ampul Hangisi? adlı yazımıza da buradan ulaşabilirsiniz.

Aydınlatma Ürünleri

Tasarruflu Ampul Çeşitleri

Enerji tasarrufu sağlayan ampul türlerini; LED ampul, LED filament ampul, mısır ampul ve kompakt floresan ampul olarak dört gruba ayırabiliriz. Dilerseniz bu tasarruflu ampuller hakkında kısa bilgi verelim ve en uygun seçimi yapmanız konusunda size yardımcı olalım.

LED Ampul

Tasarruflu Led Ampul

İngilizce bir kelime olan “Light-Emitting Diode”un kısaltması olan ve Türkçe “ışık yayan diyot” anlamına gelen LED teknolojisi ile üretilmiş bu ampuller günümüzde en çok tercih edilen aydınlatma ürünlerinden. Tabii bunda az enerji harcamalarının yanı sıra 50 bin saate kadar varabilen (günde 12 saat yakıldığı düşünüldüğünde yaklaşık 10-11 yıl) uzun kullanım ömürleri de oldukça etkili.

LED ampuller, akkor yani klasik ampul seçeneklerine göre yaklaşık %80 daha az enerji harcayabiliyor. Üstelik daha az watt değeri ile akkor ampulün sunduğu ışık şiddetini sunabiliyor. Bu da daha az enerji harcayarak aynı aydınlığa ulaşabileceğiniz anlamına geliyor.

Eğer LED aydınlatma ürünlerinden bahsediyorsak tasarruflu ampul kırılmasının da insan sağlığına ya da çevreye zarar vermediğini belirtmekte fayda var. Çünkü bu ampullerin içinde cıva gibi çevreye zararlı içerikler bulunmuyor. Üstelik tasarruflu ampul yani LED modelleri, doğada çözünebilir olmaları sayesinde de çevre dostu olarak biliniyor.

LED tasarruflu ampuller çalıştıkları süreçte çevreye ısı yaymıyor veya çok az miktarda ısı yayıyor. Ayrıca düşük ya da yüksek sıcaklıklarda da çalışabilmeleri, onların avantajları arasında kabul edilebiliyor. Tüm bunlara ek olarak farklı tasarımları bulunan tasarruflu LED ampul modelleri, uyguladığınız dekorasyona da katkı sağlayabiliyor.

Son olarak LED ampullerin akıllı seçeneklerinin de mevcut olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Bu ampulleri mobil uygulama yardımıyla açıp kapatabiliyor; hatta beyaz ya da sarı ışık gibi renk seçeneklerinin yanı sıra yeşil, mavi gibi pek çok renk tonuna da akıllı LED ampuller sayesinde yaşam alanlarınızda yer verebiliyorsunuz. Dilerseniz “Şık ve Tasarruflu Aydınlatmanın Pratik Yolu: Philips Wiz LED Ampul” yazımızı okuyarak akıllı LED ampuller hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

LED Filament Ampul

Led Filament Ampul

Mikro LED’lerin çizgisel filament şekline getirilmesiyle oluşturulan LED filament ampuller oldukça şık tasarımlarıyla ön plana çıkıyor. Küre, damla, yıldız, mum gibi orijinal tasarımlara sahip olan LED filament ampuller, tasarruflu ampulün büyük boy alternatiflerini değerlendirmek isteyenler için de uygun olabilir.

Elbette bu ampul seçeneğinin artısı sadece dikkat çekici tasarımları sayesinde evinizin dekorasyonuna katkı sağlamaları değil. LED ampuller gibi yaklaşık 10 yıllık bir ömre sahip olan LED filament ampuller, klasik LED ampullere kıyasla daha geniş alanı aydınlatma konusunda da oldukça başarılı.

Son dönemlerin bu popüler ampul alternatifini daha yakından tanımak için “Gözler Onların Üzerinde: LED Filament Ampuller” yazımızı okuyabilir, LED filament ampul modelleri ve fiyatlarını incelemek için sitemize göz atabilirsiniz.

Mısır Ampul

Mısır Ampul

Görsel Kaynak

Üzerinde LED ışıklar yer alan, kullanım ömrü yaklaşık 25 seneyi bulabilen ve kullanım süresince parlaklığı azalmayan mısır ampuller, enerji verimliliği bakımından oldukça ön planda. Tabii adını mısıra benzeyen görüntüsünden alan bu ampullerin tasarım bakımından diğer seçeneklere göre daha geri planda olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Kompakt Floresan Ampul

Floresan Ampul

Bu ampul çeşidinin akkor ampullere göre daha tasarruflu oldukları doğru. Fakat tasarruflu diğer ampullerle karşılaştırıldığında kompakt floresan ampullerin daha çok enerji tükettikleri de bir gerçek. Kullanım ömrü diğer tasarruflu ampul çeşitlerine göre daha az olan kompakt floresan ampullerin özelliklerinden diğeri ise ışığın parlaklaşması için zamana ihtiyaç olması. Ayrıca bu tasarruflu ampulün zararları arasında, içinde cıva olduğu için çevre dostu seçeneklerden biri olmaması da var.

Tasarruflu Ampul Kaç Watt? Hangi Ampul Daha Az Enerji Tüketir?

Ampullerin kaç watt olduğu, ambalajlarının üstünde belirtilir. Bu noktada watt değerinin, ampulün alana yayacağı ışık değeri ile ilgili olmadığını da hemen belirtelim. Watt, ampulün tükettiği enerjiyi belirtir. Alanı aydınlatma gücü ise lümen değeri tarafından anlaşılabilir. Diğer bir deyişle yüksek aydınlatma gücü istiyorsanız yüksek watt’lı ampul almanız bir anlam ifade etmeyebilir. Yüksek watt’lı bir ampul, yüksek enerji tüketimine sebep olabilir.

Sıraladığımız tasarruflu ampul seçenekleri arasında seçiminizi yaparken kullanım ömürlerine, watt değerlerine ve fiyatlarına bakmak, size en uygun alternatifi seçmeniz konusunda yardımcı olabilir.

Tasarruflu Ampul Fiyatları

Tasarruflu ampul fiyatları; tasarım, watt değeri, kullanım ömrü, ampul çeşidi gibi pek çok kriter doğrultusunda değişebilir. Bu sebeple net bir fiyat söylemek doğru olmaz. Fakat şunu net bir şekilde söyleyebiliriz ki tasarruflu ampul çeşitlerinin fiyatları akkor ampullere göre daha yüksek olsa da uzun kullanım ömürleri ve enerji tasarrufu sağlamaları sayesinde bu ampulleri alarak aslında çok daha kazançlı çıkabilirsiniz. Ampul çeşitleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Bu arada doğru ampul seçimi tasarruf için oldukça önemli, ama elektrikli ürünlerde daha az enerji tüketebilmek için yapabileceğiniz daha pek çok şey var. Bu konuyla ilgili tüm detaylar da “Elektrikli Ürünler Kullanırken Tasarruf Etmenin İpuçları” yazımızda!

Aydınlatma Ürünü Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenleri Es Geçmeyin

Doğru ampulü seçmek, tasarruf için çok önemli bir adım olsa da seçtiğiniz aydınlatma ürünü de alanı ne derecede aydınlatabildiğiniz ve dolayısıyla tasarruf konusunda söz sahibi. Çünkü ışık yönü, ne kadar ışığın aydınlatma ürününden süzülebildiği gibi konuları, seçtiğiniz aydınlatma ürünü belirliyor. Ayrıca tercih edeceğiniz aydınlatma ürününün alana uygun olması da alanda geçirdiğiniz zamanı daha verimli kılabiliyor. Dilerseniz “Daha Şık ve Aydınlık: Salon Aydınlatması Nasıl Olmalı?”, “Kaliteli Bir Uyku İçin: Yatak Odası Aydınlatması Nasıl Olmalı?” ve “Çalışma Masası Aydınlatması Nasıl Olmalı?” başlıklı yazılarımızdan bu konuda yardım alabilirsiniz.