Satın Alma Kılavuzu: Avize Çeşitleri Neler?

Avize Çeşitleri

Avize modelleri sadece ev dekorasyonunu değil, odanın aydınlanma şeklini de etkiliyor. Yani ışığın nereye yansıdığı, odanın ne kadar aydınlandığı ve oda atmosferinin nasıl olduğu, avize şekliyle yakından ilişkili. Siz de ¨Peki hangi oda, hangi avize ile aydınlatılır?¨ diye soruyorsanız öncelikle cevabımızın oldukça detaylı olduğunu hemen belirtelim. 

Çünkü birçok avize türü var ve hepsi birden çok odada kullanılabiliyor. Odanızın özellikle hangi bölümlerini aydınlatmak istediğiniz ve dekorasyonda yaratmak istediğiniz etkinin ne olduğu belirleyici bir kriter. Seçiminizi kolaylaştırmak için avize çeşitleri ve özellikleri hakkında aşağıda verdiğimiz bilgileri okumanız yeterli. İşte, mekana uygun avize çeşitleri:

Satın Alma Kılavuzu: Avize Çeşitleri Neler?

Avize Modelleri ve İsimleri

Avize, eskimediği ya da kırılmadığı sürece pek değiştirilmez. Yani muhtemelen yıllarca kullanacağınız bu eşyayı seçtikten sonra pişman olmamak için tüm detayları önceden öğrenmenizde fayda var. Seçiminizi yaptıktan sonra avize fiyatları hakkında bilgi almak için de Koçtaş’ı ziyaret edebileceğinizi not düşelim. Önce modellerine göre avize türlerine bakalım:

Avize Modelleri

Sarkıt Avize: Sarkıt avizelerin diğer modellerden farkı genellikle tek duy bölümlerinin bulunması ve kablolarının daha aşağıya doğru sarkması. Bu nedenle geniş bir alanı aydınlatmazlar. Yani yemek ya da çalışma masası gibi daha küçük alanlar üzerinde sarkıt avize kullanabilirsiniz. Ancak yeterince aydınlık elde etmek için özellikle büyük odalarda sarkıt avizenin yanı sıra başka avize türleri de bulundurmalısınız.

Ahtapot Avize: Adından da anlaşılacağı gibi ahtapotu andıran kolları bulunur. Her kolun ucunda genellikle bir duy yer alır. Bazı modellerinde kollar kablolardan oluşur. Böylece tavanda avizeye dilediğiniz şekli verebilirsiniz. Kablolar genelde tavana yapıştırılabilir özelliktedir. Diğer modellerinde ise sabit metal kollar vardır. 

Tüm ahtapot avize modelleri salon gibi geniş alanları aydınlatmaya uygundur. Boyut ve aydınlatmanın yanı sıra salon avizesi seçiminde nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrenmek için Kullanışlı ve Alana Uygun Bir Aydınlatma İçin: Salon Avizesi Nasıl Olmalı? yazımızı okumayı unutmayın.

Karpuz Avize

Karpuz Avize: Yuvarlak şeklinden dolayı karpuz avize olarak bilinir. Genellikle yarı saydam bir camı vardır. Bu nedenle ortama loş bir ışık verir. Modern karpuz avize modelleri şeffaf camlı da olabilir. Yatak odası gibi dinlenme amacıyla kullanılan mekanlara uygundur.

Pervaneli Avize: Işık ve vantilatörü tek modelde birleştiren bu avize, yazlıklar için uygun bir seçim. Vantilatör avize olarak da bilinen bu modeli tasarruflu bir serinleme yolu arayanlar da kullanabilir. Genellikle avize üzerinde pervaneyi durdurmaya yarayan bir ip bulunur. Bu ipi çekerek kışın sadece avize fonksiyonundan da yararlanabilirsiniz. 

Ahşap pervane görünümü, vintage dekorasyonla uyum sağlar. Genellikle tek ampullü olsalar da üzerinde birkaç duy bulunan modelleri de vardır. Ancak kaç ampül bulunursa bulunsun hepsi pervane altındaki sınırlı yerde konumlandırıldığı için çok geniş alanları aydınlatmaz. 

Halatlı Avize

Halatlı Avize: Rustik dekorasyonu mükemmel şekilde tamamlayan halatlı avizenin birçok stili bulunur. Sadece halattan ve ucundaki duydan oluşan sarkıt modelleri kısıtlı alanları aydınlatır. Daha çok estetik görünümü nedeniyle tercih edilir. 

Metal bir iskeletin etrafına halat sarılan türleri ise antre, salon gibi odalarda kullanılabilir. Ancak halatlar kalın olduğu için yine de çok yüksek bir ışık vermez. Halat ve metalin birleşimi endüstriyel dekorasyonla uyumludur. Endüstriyel dekorasyon hakkında bilgi alarak odanıza şekil vermek için Modern Dekorasyonda Endüstriyel Etkiler yazımızı okuyabilirsiniz. Bir de sepet örme stilinde halat avizeler vardır. Bu en loş ışığı veren halat avize çeşididir. 

Rattan Avize: Metal ya da ahşap avize iskeletine hasır örülmüş bir modeldir. Sepeti andıran yapıda olduğu için etrafa loş bir ışık yayar. Kahve köşesi gibi keyif veren alanlarda, yatak odasında ve antrede kullanılabilir. Neme dayanıklı olmadığı için mutfak, banyo ve balkonda tercih edilmez. Hasır rengi bohem dekorasyona ve İskandinav stiline uyum sağlar.  

Sputnik Avize

Sputnik Avize: Sputnik, dünyanın ilk yapay uydusunun adı. Bu tanımlama aslında “Sputnik avize nedir?” sorusu hakkında da fikir veriyor. Sputnik avizenin merkezinde bir gezegen gibi bir küre bulunuyor. Bu küreden dışarıya kollar uzanıyor ve bunların ucunda duylar yer alıyor.

Bu kollar da bir bütün olarak yine yuvarlak bir şekil oluşturuyor. Yani gezegenin etrafındaki uydular gibi sputnik avizenin etrafında da birçok ışık yer alıyor. Bu özelliği de sputnik avizeyi büyük odalar için ideal bir seçim haline getiriyor.

Plafonyer Avize: Tavana monte bu avize türü yerden tasarruf sağlar. Sarkıt gibi uzun avizelerin kullanılamadığı alçak tavanlı odalarda tercih edilir. Genellikle LED ampul takılan bu avizelerin her dekorasyon stiline uygun modeli bulunur. Tüm odaların aydınlatmasında plafonyer avize modellerinden faydalanılabilir.

Dekorasyon Stillerine Göre Avize Çeşitleri

Oda yüksekliği, aydınlatma amacı gibi kriterlere göre bir avize modeli seçtiniz. Yani artık ¨Mutfak avizesi nasıl olmalı?¨ gibi mekana özel soruların cevabını biliyorsunuz. Şimdi, sıra dekorasyon stiline karar vermekte. Dekorasyon tarzına göre de avize modellerinin birbirinden farkları şunlar: 

İskandinav Avize

İskandinav Avize: Beyaz, krem ve açık kahve tonlarının hakim olduğu bu stil kendisini avizede de gösterir. Sadece renk seçiminde değil, avize formunda da bu sadelik hissedilir. İskandinav avize modelleri daha minimal boyutlara sahiptir.

Retro Avize: Eskinin sıcaklığını günümüze taşıyan bu modelde daha çok yuvarlak formlar kullanılır. Genelde pastel renkler tercih edilmesine rağmen koyu tonlara da yer verilir. Nostaljik Bir Atmosfer: Retro Dekorasyon Trendi yazımızı okuyarak bu stil hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Etnik Avize

Etnik Avize: Etnik dekorasyon farklı renk ve desenleri bir araya getirir. Etnik avize de adını aldığı bu stil gibi aykırı renkleri ve yerel desenleri barındırır. Ahşap gibi doğal dokuların da yer aldığı etnik avizede el işçiliği dikkat çeker. 

Country Avize: Bu avize çeşidinde doğal ve biraz da nostaljik bir his vermek için sıklıkla ham ahşap kullanılır. Kırsal hayatın sadeliğini vermeyi amaçlayan country dekorasyon gibi bu avize de gösterişten uzak bir stile sahiptir.

Eskitme Avize

Eskitme Avize: Şamdanlı avize modelleri genellik eskitme olarak adlandırılır. Ancak eskitme tekniğinin kullanıldığı bazı modern avizeler de bu kategoriye girer. Genelde dore, altın ya da bakır renklere sahip olur. Bu nedenle klasik dekorasyonla mükemmel uyum sağlar.

Malzemelerine Göre Avize Türleri

Üretildiği malzemeye göre avize modelleri şunlar:

Kristal Avize

Kristal Avize: Kristal, ışığı çok iyi yansıttığı için bu avize odaya yüksek ışık verebilir. Dayanıklı ve uzun ömürlü kristal avizeler, salon gibi büyük odalara ihtişamlı bir görünüm katar. Ancak büyük boyutlu olduğu için küçük odaları daha da dar gösterebilir. Kristal avizenin eksi yönü ise zor temizlenmesi ve daha maliyetli olmasıdır. Ayrıca kristal avizelerin de artık kumandalı ve ışığı ayarlanabilir türleri bulunur. Klasik dekorasyonun bir parçası olmasına rağmen modern dekorasyonu da bütünleyen türleri vardır.

Cam Avize: Ampulun çevresini saran cam, ışığı yumuşatarak odaya yayar. Renkli türleri de bulunur. Modern görünümü nedeniyle yaygın olarak kullanılan cam avizeler kristal modellere göre daha bütçe dostudur. 

Metal Avize

Metal Avize: Son zamanların en popüler avize malzemelerinden biri olan metal, cam gibi ışığı yaymaz. Bu nedenle genellikle sarkıt avize modellerinde yani bir yere vurgu yapılmak istendiği zaman tercih edilir. Endüstriyel tasarım başta olmak üzere birçok modern dekorasyonla uyumludur.

Krom Avize: Parlak ve gümüş renge sahip krom, modern dekorasyonlara uyum sağlar. Yaygın olarak avizelerin gövde kısımları krom, diğer bölümleri camdan oluşur.

Sputnik Avize

Ahşap Avize: Güncelliğini yitirmeyen malzemelerden biri olan ahşap, doğayı eve çağırmak isteyenlerin öncelikli tercihidir. Ahşap, metal, jüt ip ve cam gibi birçok malzemeyle birlikte kullanılır. 

Pirinç Avize: Altınımsı rengiyle kullanıldığı odaya zarafet katar. Genellikle şamdanlı ve kristalli avize modellerinde kullanılır. Pirinç avizenin tek dezavantajı zamanla kararabilmesidir. Karardığı zaman parlatılması gerekir. 

Evinizle uyumlu ve ihtiyacınızı karşılayan bir avize modeli bulmanıza yardımcı olan bilgiler paylaştık. Seçiminizi yaptıysanız avize modelleri nelerdir incelemek için Koçtaş’ı ziyaret etmeyi unutmayın!