Özgürlüğün Yansıması: Bohem Dekorasyon Nedir, Nasıl Yapılır?

Bohem Dekorasyon

Dekorasyon uygulamaları sayesinde yaşam alanınızda oluşturduğunuz atmosfer, evinizde geçirdiğiniz zamandan daha çok keyif almanıza yardımcı olur. Peki, siz hangi stille evinizi dekore ettiniz ya da etmeyi planlıyorsunuz? Yoksa şimdiye kadar karşılaştığınız dekorasyon stillerinin hiçbiri aslında tam olarak sizi yansıtmıyor mu? O halde bohem tarz ev dekorasyonu ile tanışmanızın zamanı gelmiş demektir!

Gelin, bohem nedir birlikte bakalım ve ardından özgür ruhlara hitap eden bohem tarz dekorasyonun detaylarına göz atalım.

Bohem Tasarım

Bohem Ne Demek? 

“Bohem” teriminin kökeni, 19. yüzyılda Orta Avrupa’nın Bohemya bölgesinde yaşayan sanatçıların, entelektüellerin ve özgür düşünürlerin alışılmadık yaşam tarzlarına dayanır. Ancak zamanla bohem terimi, coğrafi kökenlerini aşarak daha geniş bir kültürel ve sosyal perspektif oluşturur. Buna göre bohem, özünde daha özgür bir yaşam tarzı isteyenlerin toplumsal normları reddetmesini de temsil eder.  Buradan hareketle bohem yaşam tarzı, son derece bireyseldir diyebiliriz. 

Mobilya

Bohem Tarz Ev Dekorasyonu Nedir?

Bohem Tarz Ev Dekorasyonu

İç tasarım dünyasında bohem tarz, yaşam alanlarının dekorasyonunda canlı, eklektik ve özgür ruhlu bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. İlhamını göçebe hayattan alan ve bireyselliği, yaratıcılığı, uyumsuzluğu ifade eden bohem stil, kurallara bağlı olmayan dekorasyon modellerinin başında geliyor. Gücünü canlı renklerden, etnik desenlerden ve kuralsızlıktan alan bu stil sayesinde ev dekorasyonunda sıra dışı bir etki yakalayacağınızdan şüpheniz olmasın.

Detaylara girmeden önce bohem tarz dekorasyonun öne çıkan özelliklerini paylaşarak başlayalım:

  • Nostaljik etkilere sahip mobilyalar ön plandadır. Bu nedenle bohem dekorasyonda hep geçmişe dair bir şeyler bulunur.
  • Bohem mekanlardaki mobilyalar genellikle vintage, yeniden tasarlanmış ve el yapımı parçaların bir karışımıdır. Davetkar ve rahat bir atmosfer yaratan peluş minderler, büyük boy kanepeler ve yerde oturma alanıyla konfor çok önemlidir.
  • Bohem tarz dekorasyonda renklerin de önemli bir yeri olduğunu belirtelim. Bohem stil bu konuda da özgür bir alan sunup her şeyi tamamen sizin hayal gücünüze bırakır. Genellikle canlı renklerin bir araya gelmesiyle oluşturulduğu bilinse de bohem tarz dekorasyonu hayata geçirirken parlak, mat, pastel ve zıt renkleri dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
  • Çiçek desenlerinden etnik baskılara kadar desenleri karıştırıp eşleştirmek de bohem tarzın ayırt edici özelliğidir.
  • Göçebe ruhundan ilham alan bohem tarz, genellikle dünyadaki çeşitli kültürlerden farklı unsurları bir araya getirir. İran ve Hint halıları, Fas fenerleri ve Afrika eserlerinin birleşimi, bohem iç mekanları tanımlayan küresel bir tarz yaratır. 
  • Doğayı kucaklayan bohem mekanlarda genellikle bol miktarda yemyeşil ve asılı bitki bulunur. 
  • Rattan, jüt ve ahşap gibi doğal malzemeler bohem tarz mobilya ve dekorasyon ürünlerinde yaygın olarak kullanılır.
  • Bohem tarz, kişisel sanat eserlerinin ve “kendin yap” ürünlerin kullanılmasını da teşvik eder. Çerçeveli baskılar, tablolar ve fotoğraflarla dolu galeri duvarlar, mekana bireysellik katar.
  • Bohem tarzda doku da çok önemli bir rol oynar. Püsküllü şallar, makrome duvar askıları ve işlemeli kumaşlar gibi farklı dokuların kullanılması, ortama derinlik ve sıcaklık katar.

Bohem Tarz Salon Dekorasyonu Nasıl Yapılır?

Bohem Tarzı Salon Dekorasyonu

Salonunuzda ya da oturma odanızda bohem dekorasyon yapmayı planlıyorsanız ikinci el eşya satan dükkânlardan eski mobilyalar satın alıp ardından gerekli bakımı gerçekleştirebilir ya da vintage tasarımlı yeni mobilyalar satın alabilirsiniz. Modern tasarımlı mobilya tercih ediyorsanız koltuk örtüleri, renkli kırlentler, etnik desenli masa örtüleri gibi bohem dekorasyon ürünleri de kullanabilirsiniz. 

Farklı döşeme seçenekleri, doğal malzemeleri ve kombin yaklaşımıyla bohem koltuk takımı kullanarak bohem tarzın özgür ve yaratıcı ruhunu yansıtabilir; salonunuza sanatsal, rahat ve davetkar bir hava katabilirsiniz. 

Ayrıca yere yakın mobilyalar da bohem tarz için oldukça dikkat çeken unsurlardan biri. Mesela evinizde puflara yer verebilir, yerde büyük minderler kullanabilir ya da paletten koltuk yapabilirsiniz. Dilerseniz “Ekolojik Tasarıma Göz Kırpın: Paletle Ev Dekorasyonu” yazımıza göz atarak paletle kendin yap mobilya önerilerine ulaşabilirsiniz.

Bohem tarz dekorasyonda alanı hareketli kılmak adına canlı renkler kullanabilir, desen seçiminde de özgür davranabilirsiniz. Çünkü bu stilde sadece bir renk veya desene odaklanma durumu söz konusu değil. Enerjik ve dinamik bir atmosfer yaratmak için renkleri karıştırıp eşleştirmekten çekinmeyin. Duvarlarınızda bitki desenli duvar kâğıtları tercih edip kırlentlerinizde etnik desenlere, halınızda ise geometrik desene yer verebilirsiniz. Tabii yine de renk uyumuna önem vermek, şık ve psikolojik olarak sizi yormayacak bir alan oluşturmak için olmazsa olmaz.

Farklı tekstil ürünleri kullanmak da bohem dekorun ayırt edici bir özelliği. Çeşitli desen ve dokularda bir dizi kırlent, battaniye ve kilim kullanabilirsiniz. Baskılı minderleri işlemeli şallarla karıştırabilir, farklı boyutlarda ve tasarımlarda kilimlerle de bohem tarz yaratabilirsiniz.

Duvar halıları ve dokuma duvar süslerinin karışımından oluşan bir galeri duvarı oluşturabilir; süslü çerçeveli aynalar, el yapımı veya vintage maskeler ve eserler ile duvarınızı süsleyebilirsiniz. Mekana doğal bir dokunuş katmak için saksı bitkileri veya asılı yeşillikler yerleştirebilir, hasır veya rattan mobilya parçaları ile bohem dekorasyonu tamamlayabilirsiniz. 

Yumuşak ve dağınık aydınlatma, bohem havayı güçlendirir ve mekana sihirli bir dokunuş katar. Siz de sıcak ortam aydınlatmasıyla rahat ve davetkar bir atmosfer yaratabilirsiniz. Ayrıca benzersiz tasarımlara sahip ip ışıkları, Fas fenerleri veya yer ve masa lambalarını kullanarak bohem dekorasyonu tamamlayabilirsiniz.

Bohem salon dekorasyonu için mobilyalarınızı rahat köşeler ve sohbet alanları yaratacak şekilde dizmenizi öneririz. İnsanların toplanabileceği, dinlenebileceği ve sıcak sohbetler edebileceği alanlar oluşturmak için kilimler, minderler ve alçak masalar kullanabilirsiniz.

Mobilya Yatak Odası

Bohem Yatak Odası Nasıl Dekore Edilir?

Bohem Yatak Odası Dekorasyonu

Bohem tarz yatak odası yaratmak için bireyselliğinize, özgürlüğünüze ve yaratıcılığınıza sonuna kadar izin vermeniz gerekir. Cesur renk seçimlerinden eklektik desen ve doku karışımına kadar her öge, bohem tarzı tanımlar ve özgür ruhlu ortama katkıda bulunur. Bu nedenle içinizdeki bohem ruhunun uyanmasına izin verin!  

Bohem yatak odasının büyüleyici ve rahat estetiği tanımlayan ayırt edici özelliklerini aşağıda sizin için özetledik. 

  • Bohem yatak odaları genellikle zengin ve cesur bir renk paletine sahiptir. Sıcak, toprak tonları, koyu kırmızılar, hardal sarıları, zümrüt yeşilleri ve kraliyet mavileri görsel olarak dinamik bir alan oluşturur. Rattan, bambu ve ahşap detaylar gibi doğal malzemeler ile bohem tarzı destekleyebilirsiniz. 
  • Vintage veya el yapımı dokunuşlara sahip karakterli mobilyalar tercih edebilirsiniz. Alçak bir platform yatağı, vintage komodinler veya renkli bir sandalye ile vurgu yaratabilirsiniz. Yatağınıza farklı desen ve dokulara sahip çeşitli kırlentler ekleyerek sıcak ve davetkar bir atmosfer yaratabilir; battaniye, yorgan ve duvar halılarını bir arada kullanarak kendi tarzınızı yansıtabilirsiniz.
  • Duvarlarınızı etkileyici sanat eserleriyle süsleyerek galeri duvarı oluşturabilir, makrome duvar süsleri ile sanatsal bir boyut kazandırabilirsiniz.
  • Zeminde farklı desen ve dokulara sahip kilimler kullanabilirsiniz. Vintage İran halıları, renkli dhurrie bohem halı, hatta suni kürk halılar ile mekana derinlik ve sıcaklık katabilirsiniz.

İşte, istediğiniz bohem yatak odası hazır. Bu eşsiz bohem sığınağınızda tatlı rüyalar sizi bekliyor!

Dekorasyon ve Ev Gereçleri

Evinizin Genel Dekorasyonunda Bohem Tarzı Nasıl Yakalarsınız?

Bohem Dekorasyon Genel

Bohem mobilyalar, seçtiğiniz renk ve desenler… Elbette bunlar, uygulayacağınız dekorasyonun nasıl görüneceğini etkileyen başlıca unsurlar arasında yer alıyor. Fakat bildiğiniz gibi hayal ettiğiniz ev dekorasyonuna kavuşabilmeniz için detaylar da büyük önem taşıyor. Peki, göçebe kültüründen etkilenen bu stilde hangi dekorasyon ürününden nasıl yararlanabilirsiniz?

  • Doğal malzemelerden üretilen ürünler bohem tarza çok yakışıp alana samimiyet katar. Bu doğrultuda dilerseniz mobilyalarda, dilerseniz de kutu gibi dekoratif ürünlerde ahşap seçenekleri tercih edebilirsiniz. Ayrıca son yıllarda oldukça popüler olan hasır ürünlerden de yardım almak güzel fikir! “Doğal Bir Etki: Hasır Dekorasyon Fikirleri” yazımızda yararlanabileceğiniz pek çok güzel öneri olduğunu belirtelim.
  • Doğallıktan söz açıldıysa tabii ki bitkiler olmadan olmaz. Özellikle büyük boyutlu bitkilere yer vererek bohem hayatın özgürlük temasına atıf yapabilirsiniz. DilersenizDoğayı Evinize Taşıyın: Salonlar İçin Büyük Bitki Önerileri” yazımızdan, evinizde yer verebileceğiniz bitkilere göz atabilirsiniz.
  • Aydınlatma ürünleri de bohem atmosfer oluşturma konusunda size en çok yardımcı olacak ürünlerden. Avize ve sarkıt gibi tepe aydınlatmalarının yanı sıra abajur, lambader, aplik gibi aydınlatma ürünleri, keyifli bir alan yaratabilmeniz için en büyük yardımcılarınız.
  • Yaşam alanınızda örgü ürünlere yer vererek samimi bir ortam yaratabilirsiniz. Örneğin makrome dekoratif ürünler, koltuklarınızın üzerine koyabileceğiniz örgü battaniyeler, hatta rattan örgü tekli salıncaklar muhteşem yansımalar oluşturur.
  • Mumlar, mumluklar, biblolar, duvar panoları… Dekoratif ürünlere bohem ev dekorasyonunda bolca yer var. Bu ürünler sayesinde bohem ve maksimalist stilleri bir araya getirmeyi unutmayın.

Ayrıca bohem duvar boyama ile de evinizin genelinde bohem tarz yaratabilirsiniz. Bohem duvar boyamada, bohem tarzın bütününde olduğu gibi katı kurallar yoktur. Bu nedenle bireyselliği, yaratıcılığı, renk ve desen karışımını dikkate alarak bohem tarzın özgür ruhunu yansıtan bir duvar oluştururken bırakın hayal gücünüz size rehberlik etsin.

Mobilya, dekoratif obje ve daha fazlası… Bohem dekorasyon stilini yaşam alanınızda uygulamanıza yardımcı olacak binlerce ürün Koçtaş’ta sizi bekliyor! Hala evinizin dekorasyonu konusunda kararsızsanız da dekorasyon testimizi çözebilirsiniz.