Ev Dekorasyonunda Renklerin Psikolojik Etkileri: Odalara ve Trendlere Göre Renk Kullanımı Rehberi

Odalara Göre Renk Seçimi

Yeni bir eve taşınacaksınız ya da ev dekorasyonu trendlerini yakından takip ettiğiniz için yaşam alanınızda değişiklikler yapmak istiyorsunuz. O halde şimdi, ev dekorasyonunda renk seçimi yaparken renk uyumu kadar, renklerin psikolojik etkilerini de göz önünde bulundurarak tercih yapmanın tam sırası! 

Bu zamana kadar seçimlerinizde ev dekorasyonunda renklerin psikolojik etkilerine hiç dikkat ettiniz mi bilmiyoruz. Eğer ettiyseniz mükemmel! Bu yazıda verdiğimiz ipuçları sayesinde ev dekorasyonunuzun sizin üzerinizdeki olumlu etkisini bir üst seviyeye çıkarabilirsiniz. Eğer bu zamana kadar renklerin psikolojik anlamları üzerine düşünmediyseniz harekete geçme zamanı gelmiş demektir. Çünkü psikolojinizi olumlu etkileyen renklerle yaptığınız dekorasyon size daha konforlu bir yaşam alanı sunabilir. O halde sizi daha fazla bekletmeyelim; evde kullanılması gereken renkler, renklerin etkileri ve 2019 trendleri eşliğinde renk kullanımı hakkında ihtiyacınız olan detayları sıralamaya başlayalım. Fakat bunun öncesinde, istediğiniz tüm iç cephe boyası renklerini Koçtaş mağazalarında 5 dakika içerisinde hazırlatabileceğinizi hatırlatalım.

Renklerin Psikolojik Anlamları

“Evde hangi renk kullanılmalı?” sorusunun yanıtı; dekore edeceğiniz odaya, kullanacağınız rengin tonuna ve rengi ne yoğunlukta kullanmak istediğinize göre değişiklik gösterebilir. Tabii kullanacağınız renkler sayesinde doğru bir etki yaratmak için renklerin anlamı hakkında bilgi sahibi olmanız da gerekiyor. Gelin, şimdi, başlıca tercih edilen renkleri ve etkilerini inceleyelim.

Renklerin Psikolojik Etkileri

2021’in Trend Renkleri

2021 yılının trend renkleri adeta huzurlu, ferah ve bir o kadar da havalı bir yaşam alanı sunabilmek için belirlenmiş gibi! Üstelik bu gözde renkleri dilerseniz oda duvar renkleri olarak tercih edebilir, dilerseniz de mobilyalarınızda kullanabilirsiniz.

  • 2021’in Pantone renkleri olan nihai gri ve aydınlık sarı birlikteliği, Pantone’nin anlatımıyla “güç ve umudun birlikteliği”ni yansıtıyor. Tabii dilerseniz bu iki rengi buluşturmadan, her birine ayrı ayrı da yaşam alanlarınızda yer verebilirsiniz. 
  • Bu sene mavi-beyaz ev dekorasyonu ön planda. Maviyi beyazın yanı sıra kum rengi, açık kahverengi gibi tonlarla da buluşturabilirsiniz. Ayrıca ahşap dekoratif ürünler sayesinde deniz temasını daha da keyifli bir şekilde hayata geçirebilirsiniz.
  • 2021 yılında banyolarda siyah ve beyaz gündemde! Dilerseniz “Hep Gözde: Siyah-Beyaz Ev Dekorasyonu İçin İpuçları” yazımızdan bu trendi nasıl uygulayabileceğinize dair fikirlere ulaşabilirsiniz.
  • Pembe, mavi, beyaz tonları… Trend oda duvar renkleri, yaşam alanınızı bambaşka bir atmosfere bürüyebilir. “Yılı Yansıtan Duvarlar: 2021 Trend İç Cephe Boya Renkleri” yazımız da yaşam alanınıza en uygun, trend ve güven veren rengi bulmanız konusunda size yardımcı olabilir.

Hangi Oda da Hangi Renk Tercih Edilmeli

Odalara Göre Renk Kullanımı

Renk uyumu sadece ev dekorasyonunda değil, pek çok alanda önemli bir konu; bunda hemfikiriz. Fakat renk seçimi yaparken renk uyumundan çok daha fazlasını aramanız gerekiyor. Çünkü renkler çalışma veriminizden karnınızın acıkmasına kadar birçok konuda sizi psikolojik olarak etkileyebiliyor. Peki, odalara göre hangi renkleri tercih edebilirsiniz?

Şimdi, ev dekorasyonunda renkler ve anlamları hakkındaki ayrıntıları sıralayalım.

Oturma Odası ve Salonda Hangi Renkler Kullanılmalı?

Salon ya da oturma odaları, işten ya da okuldan döndüğünüzde vakit geçirdiğiniz alanlar. Gün boyunca enerjinizin tükendiğini, eve geldiğinizde pek halinizin olmadığını da biliyoruz. O nedenle bu alanlarda size enerji verecek bir renge ihtiyacınız var.

  • Salon ve oturma odası duvar rengi olarak rahatlatıcı bir renk olan lavanta rengini tercih edebilirsiniz.
  • Size enerji verebilmesi için kırmızı renk kullanımı salon ve oturma odası için oldukça önemli.
  • Enerji veren, sizi yenileyen kırmızıyı kullanırken dikkatli olmanız gerektiğini de hatırlatalım; çünkü kırmızı açlığa vurgu yapan yani psikolojik olarak sizi aç hissettirebilecek bir renk. Örneğin salonunuzda ya da oturma odanızda kırmızı rengi kullanmak istiyorsanız berjerinizi ya da yastıklarınızı bu renkte tercih edebilirsiniz.

Ayrıca gün içerisinde uzun süre ailenizle ya da bazı zamanlar misafirlerinizle birlikte bu alanlarda vakit geçirdiğinizi de unutmayalım.

  • Yeşil, doğayı temsil edip güven veren ve rahatlatan renklerden biri. Açık yeşil tonlarını kullanarak salon ve oturma odası dekorasyonunda güven verici bir atmosfer yaratabilirsiniz.
  • Sarıyı açık gri tonlarıyla buluşturarak huzur verici bir alan yaratabilirsiniz.
  • Duvarlarınızın bir bölümünü yeşile boyamak, bitki desenli duvar kâğıtlarından yardım almak ya da ortamı bitkilerle süslemek, yeşili kullanmanın en güzel ve trend yollarından biri.
  • Eğer daha ferah bir ev dekorasyonu yapmak istiyorsanız tercih ettiğiniz koyu rengi, hemen hemen her renkle uyum sağlayan beyaz ile kombinleyebilirsiniz. Beyaz rengin anlamı saflık ve berraklıktır. Üstelik duvarlarda beyaz renk kullanımı sayesinde evinizi daha geniş gösterebilirsiniz.

Evde Hangi Renk Kullanılmalı

Yatak Odasında Hangi Renkler Kullanılmalı?

Gün boyunca yatağa girip yeniden enerji depolayacağınız o anı bekliyorsunuz, değil mi? O halde uykuya dalmanıza, stresinizi azaltmanıza yardımcı olacak renkleri yatak odanızda tercih edebilirsiniz. Peki, yatak odası ne renk olmalı?

  • Özellikle bebek odalarında çokça tercih edilen ve gökyüzüyle özdeşleştirildiği için huzuru çağrıştıran mavi, sizi dinginleştiren bir etkiye sahip. Bu nedenle ev dekorasyonunda renk seçimleri yaparken yatak odalarında açık mavi tonlarını değerlendirebilirsiniz.
  • Yatak odanızda açık mavi rengi kullanmak istiyorsanız nevresimlerinizi bu renkte tercih etmek mükemmel bir seçim olabilir. Dilerseniz odanızın duvarlarını da bu renkte boyayabilirsiniz. Geçtiğimiz yılın favori renklerinden biri olan koyu maviyi odanızın genel bölümünde kullanmak sıkıcı bir etki oluşturabileceği için bu rengi; halı, puf gibi parçalarda da tercih edebilirsiniz.
  • Huzur veren renklerden biri mavi, ama deniz kadar ağaç da önemli! Açık yeşil tonlarına yatak odalarında yer verebilirsiniz. Bu rengi duvarlarınızda ve nevresimlerinizde kullanabilirsiniz.

Renklerin Psikolojik Anlamları

Yemek Odasında Hangi Renkler Kullanılmalı?

Ailenizle oturduğunuz, birbirinden lezzetli yemekler yediğiniz o sofraların tadını başka bir yerde kolay kolay alamıyorsunuz, biliyoruz. Bu nedenle hem dinlendirici hem de canlı bir yemek odası oluşturmak kesinlikle güzel fikir! Peki, ev dekorasyonunda renkler ve anlamlarından yemek odasında nasıl yararlanabilirsiniz?

  • Ferah bir alan yaratmanız konusunda size büyük yardımı dokunsa da çabuk kirlenebildiğinden yemek odasının duvarlarında beyaz, pek uygun bir renk olmayabilir. Beyazın etkisini yaratabilecek bir renk olarak açık gri tonlarından yararlanabilirsiniz. Dilerseniz “Farklılığı Sevenlere: Duvar Dekorasyonu Trendleri” yazımızda bahsettiğimiz “Bant Tekniği”ni ya da “Çıtalarla Duvar Dekorasyonu”nu uygulayarak farklı renkleri ve tarzları bir araya getirebilirsiniz.
  • Pembe tonlarını yemek odasında kullanmak, alışılmışın dışında ve şık bir tercih olabilir. Bulunduğu alanı hareketlendiren pembe tonlarını; duvarlarınızda, peçetelerinizde, içerisinde farklı renklerin de bulunduğu masa runner’larında ya da sofra süslerinde kullanabilirsiniz. Tabii alanda yoğun bir şekilde pembe kullanmanın da çocuksu ve belki de sıkıcı bir hava yaratabileceğini unutmamalısınız.

Çalışma Odasında Hangi Renkler Kullanılmalı?

Eğer evinizde bir çalışma odası varsa renk seçiminiz oldukça önemli. Çünkü “İçimden hiç çalışmak gelmiyor.” demenizin nedeni renk seçiminiz olabilir. Bu nedenle çalışma odasında ya da çalışmalarınızı yürüttüğünüz alanda odaklanmayı kolaylaştıran, farklı şekilde düşünmenize yardımcı olup yaratıcılığınızı artıran renkler tercih etmelisiniz.

Çalışma odası dekorasyonu ne kadar sade olursa o kadar iyi! Yoğun bir şekilde dekore edilmiş, karmaşıklık hissi yaratan alanlar dikkatinizin dağılmasına neden olabilir. Çalışma odası ya da ofis duvarları için üretkenliği artırıcı bir renk olan açık mavi tonlarını tercih edebilirsiniz.

  • Dikkati toplamayı kolaylaştıran, odaklanmayı sağlayan siyahı ya da kahverengi tonlarını çalışma masanızda tercih edebilirsiniz.
  • Eğer masanızı siyah renkte tercih edecekseniz duvarlarınızın beyaz, açık krem rengi gibi renklerde olmasına özen göstermelisiniz; çünkü yoğun siyah kullanımı sıkılmanıza neden olabilir.
  • Ev dekorasyonunda mor renk, cesaret ve gücü olduğu kadar yaratıcılığı da temsil eder. Mor, lila gibi renkler sayesinde farklı düşünmenin kapılarını aralayabilirsiniz! Örneğin yaratıcı düşünmenize yardımcı olan bu renklerin bulunduğu bir tablo ile çalışma odanızı renklendirebilirsiniz.
  • Güneş ile bağdaştırılan ve enerji veren bir renk olan sarıyı da çalışma odanızda kullanabilirsiniz. Duvarınıza asacağınız küçük tablolar ya da okuma köşenizde yer vereceğiniz kırlentler bu konuda size yardımcı olabilir. Fakat çok göz alıcı ve parlak renklerin insanların üzerinde dikkat dağıtıcı özelliği olduğunu unutmamalısınız. Bu doğrultuda pastel tonlardaki sarıları tercih edebilirsiniz.

Renkler Ne Anlama Geliyor

Çocuk Odasında Hangi Renkler Kullanılmalı?

Çocuk odası dekorasyonunda hangi rengi kullanmanız gerektiği konusunda kafanız karışık olabilir. Hiç merak etmeyin, sizin için gerekli detayları sıraladık!

  • Öncelikle duvar renklerinde psikolojik olarak çocuğunuzu rahatlatacak açık mavi, beyaz, açık yeşil gibi renkleri tercih edebilirsiniz.
  • Dilerseniz odanın genelinde grinin dengeleyici etkisinden de yararlanabilirsiniz. Eğer gri rengi tercih etmeyi düşünüyorsanız koyu tonlardan uzak durmalısınız.
  • Canlandırıcı, neşe verici renkler olan turuncuyu ya da sarıyı odanın belirli alanlarında yoğun olmamak şartıyla kullanıp alanı daha hareketli hale getirebilirsiniz.

Mutfakta Hangi Renkler Kullanılmalı?

Evinizin en çok zaman geçirdiğiniz noktalarından biri olan mutfağınızda da seçilen renklerin insan üzerinde elbette ki önemli etkisi var. Mutfak duvarlarında metobolizmayı hızlandıran ve enerji veren renk olan sarıdan yardım alabilirsiniz.

  • Mutfakta koyu renkleri yoğun bir şekilde kullanmak sıkıcı bir alan yaratılmasına neden olabilir. Ayrıca küçük mutfak dekorasyonu fikirlerinde de koyu renk kullanımı genellikle kısıtlanır. Eğer koyu renk kullanmak istiyorsanız açık renkleri de kullanmanız yani iki renkli mutfak dolaplarını tercih etmeniz iyi bir fikir olabilir.
  • Canlı ve farklı bir alan yaratmak için pastel renklerden yardım alabilirsiniz.
  • Beyaz, mutfak dekorasyonunda çokça tercih edilen bir renk olsa da kullanımı zor olabilir. Bu nedenle son yılların popüler mutfak dolabı renklerinden olan vizon ya da griyi tercih edebilirsiniz.
  • Eğer dolaplarınız nötr renklerdeyse duvarlarınızda ve mutfak aksesuarlarınızda canlı renkleri tercih edebilirsiniz.

Mutfakta Hangi Renk Seçilmeli

Banyoda Hangi Renkler Kullanılmalı?

Banyo dekorasyonu renk seçimi, aslında seçtiğiniz banyo dolabı sayesinde şekilleniyor. Şimdi, 2021 banyo dekorasyonu trendleri doğrultusunda, kullanabileceğiniz renklere göz atalım.

  • Banyolarda pastel tonların hakimiyeti söz konusu. Ayrıca alanda havalı bir yansıma oluşturmak için gri tonlarını da tercih edebilirsiniz.
  • Mutfaklarda olduğu gibi banyoda da çift renk dolap kullanımı gitgide popülerleşen bir uygulama. Kontrastın yarattığı o çarpıcı etkiden banyolarınızda da yararlanmak güzel fikir!
  • Banyolar genellikle penceresiz alanlar olduğu, yani ışık almadıkları için zeminde ve duvarlarda yoğun koyu renk kullanımı sıkıcı bir alanın oluşmasına neden olabilir. Bunu önlemek için ise hem banyo aydınlatmasına önem verebilir hem de seçtiğiniz renk paletinde yoğun olarak açık renk kullanımını tercih edebilirsiniz. Duvarlarda ve zeminde açık gri, krem rengi gibi açık tonları seçebilir, koyu renklere detaylarda yer verebilirsiniz. Bir diğer seçenek ise koyu ve açık renkleri tam da aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi, dengeli bir şekilde kullanmak. Ayrıca, koyu ve açık renkleri buluşturan seramikler de güzel bir banyo dekorasyonu için size yardımcı olabilir. Bu arada seramik seçiminde trendlerin izinden gitmek isterseniz “Evlerde Dekoratif Dokunuşlar: Seramik Trendleri” yazımızı da okuyabilirsiniz.

Banyoda Hangi Renk Seçilmeli

Evde hangi oda hangi renk olmalı, anlattık. Renklerin etkileri sayesinde evinizde daha keyifli, konforlu, dinlendirici, belki de daha enerjik zaman geçirmeniz mümkün!