Dekorasyonun Püf Noktası: Doğru Renk Paleti Nasıl Oluşturulur?

Tercih ettiğiniz dekorasyon stili ve bu doğrultuda evinizde yer verdiğiniz mobilyalar, dekorasyon ürünleri, perdeler, halılar… Evet, hayalinizdeki evi hayata geçirmek için hepsi önemli; fakat en mühim olan noktalardan birini göz ardı etmemek gerekiyor. Elbette ki renklerden bahsediyoruz. Çünkü renkler ve dekorasyon birbiriyle doğrudan bağlantılı olan ögeler. Peki, renk paleti oluştururken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? 

Dekorasyonda Renk Seçimi Neden Önemli?

Ev dekorasyonunda renk uyumu şık bir evin sırrı, bunu biliyoruz. Aralarında hiç uyum olmayan renkleri bir arada kullandığınızda ve renkler arasındaki kullanım oranlarını doğru bir şekilde kombinlemediğinizde mobilyalarınız ne kadar şık olursa olsun, uyguladığınız dekorasyon stiline ait detaylara ne kadar yer verirseniz verin istediğiniz etkiyi alamazsınız.

Tüm bunların yanı sıra seçtiğiniz renkler, psikolojik açıdan da oldukça önemli. Renklerin psikolojik etkileri sayesinde yatak odası dekorasyonunuzda dinlendirici bir atmosfer yaratabilir ya da evinizin herhangi bir odasını enerjik kılabilirsiniz. Dilerseniz “Ev Dekorasyonunda Renklerin Psikolojik Etkileri: Odalara ve Trendlere Göre Renk Kullanım Rehberi” başlıklı yazımıza göz atarak evinizde yer vereceğiniz renk kombinasyonlarını oluşturmak için önemli bir adım atabilirsiniz.

Haydi şimdi, evi dekore ederken doğru renk paleti nasıl oluşturulur anlatmaya başlayalım.

Dekorasyonda Renk Seçimi Neden Önemli

Uygulayacağınız Dekorasyon Stilinden Yardım Alın

Renkli dekorasyon fikirlerini hayata geçirmek için sabırsızlanıyor ama aklınızdaki onlarca renk içerisinden seçim yapmakta zorlanıyorsanız işinizi kolaylaştırmanın bir yolu var: Uygulayacağınız dekorasyon tarzının izinden gitmek! Pek çok dekorasyon stili, size hangi renkleri kullanabileceğiniz ve kombinleyebileceğiniz hakkında öneriler sunarak yardımcı olur. Ayrıca ev dekorasyonu tarzına hiç uygun olmayan renkleri eleyebilmek için de bu stilin izinden gitmek en doğrusu! 

Tercih Ettiğiniz Renkleri Bir Araya Getirin

Hayata geçireceğiniz ev dekorasyonu stili, zevkinizin bir yansıması. Dolayısıyla evinizde kullanacağınız renklerin de zevkinize uygun olacağını söyleyebiliriz. Fakat seçtiğiniz renkleri bir araya getirip renklerin kombin edildiğinde nasıl bir yansıma oluşturduğunu görmekte fayda var. Bunun için elbette alışveriş yapmayı beklemeyeceksiniz! Tercih edeceğiniz mobilyaların ve halıların kumaşlarını bir araya getirerek renklerin yakaladığı uyum hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Buna da imkânınız yoksa mobil uygulamalar sayesinde renkleri yan yana getirip uyumlarını ölçebilirsiniz.

Tercih Ettiğiniz Renkleri Bir Araya Getirin

60-30-10 Kuralını Uygulayın

Dekorasyonda renk uyumunun yanı sıra dengeyi yakalamak da önemli. Bu doğrultuda yapmanız gereken ise ev dizaynında çokça yararlanılan 60-30-10 kuralını benimsemek. %60 oranında evinizde yer vermek istediğiniz ana renkten, %30 oranında yan renkten, %10 oranında ise alanda vurgu yapmanıza yardımcı olacak renkten yararlanmalısınız. Bu sayede dekorasyon renk uyumu ve dengesini oluşturma konusunda önemli bir adım atabilirsiniz.

Evinizde tercih ettiğiniz ana rengin gri, beyaz, siyah, kahverengi gibi nötr ya da nötr olmaya yakın tonlarda olması sağlıklı bir seçim olabilir. Yardımcı renkleri ise zıt renklerden tercih edebilirsiniz. En dikkat çekici rengi en az oranda kullanmak ise dengeli, dikkat çekici ama rahatsızlık vermeyen bir yaşam alanı yaratmanın sırlarından. %10 oranında yer vereceğiniz rengi; dekoratif minderler, biblolar, tablolar gibi yardımcı objeler ile evinize taşıyabilirsiniz.

Dengeli Bir Alan Yaratmak İçin İpuçları

Evet; doğru renk seçimi, koyu renklerle açık tonları bir araya getirmekten çok daha fazlası. Bahsettiğimiz gibi uyumlu renk paletleri oluşturmanın yanı sıra dengeli bir alan kurgulamak da önemli. O halde şimdi, dengeli ve dolayısıyla şık bir alan yaratmak için yararlanabileceğiniz diğer ipuçlarını sıralayalım.

Dengeli Bir Alan Yaratmak İçin İpuçları

  • Desenler elbette evin enerjisini yükselten unsurlar. Fakat desenleri yoğun bir şekilde kullanmak da hayalinizdeki dekorasyon uygulamasından uzaklaşmanıza neden olabilir. Bu nedenle içerisinde tercih ettiğiniz renk paletindeki tonları barındıran desenleri evinizin her alanında kullanmamaya özen göstermelisiniz. Örneğin duvar kâğıtlarınız desenli ise tek renk koltuk takımları alarak dengeyi yakalayabilirsiniz.
  • Halı seçiminde, ev dekorasyonunda tercih ettiğiniz renklere uygun bir seçim yapmak önemli. Fakat bu noktada zeminlerinize uygun seçim yapmayı da unutmamalısınız. Örneğin kahverengi parkeleriniz varsa nötr ton olması sayesinde pek çok renkle kombin edilebilen bej tonlarını tercih edebilirsiniz. Eğer evinizi baştan aşağı yeniliyorsanız ve parke değişimi için de kollarınızı sıvadıysanız parkede de doğru rengi seçmenin önemli olduğunu not düşelim. Dilerseniz “Zeminlerinizi Yenileyin: Parke Rengi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler” yazımızı okuyarak en uygun seçimi yapmak için ihtiyacınız olan ipuçlarına ulaşabilirsiniz.
  • Uygun gördüğünüz rengi uygulama yolunun sadece mobilyalar, halılar, perdeler, duvar rengi gibi unsurlardan geçtiğini düşünmemelisiniz. Eğer renkler sayesinde küçük dokunuşlarla alana farklı bir hava katmak istiyorsanız bu da mümkün! Örneğin gri ağırlıklı bir ev dekorasyonunuz varsa ve sarı renge alanda yer vererek yaşam alanınızın enerjisini katlamak istiyorsanız kırlent, vazo gibi pek çok dekoratif obje sayesinde farklılık yaratabilirsiniz.

Doğru renklere yer vermenin, şık bir alan yaratmanın anahtarlarından olduğunu unutmamalısınız.