Zeminlerinizi Yenileyin: Parke Rengi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Parke Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mobilyalar, tercih ettiğiniz renk paleti, hoş bir duvar dekorasyonu, hatta evinizde yer verdiğiniz küçük dekoratif objeler… Tüm bunlar hayalinizdeki eve ulaşabilmeniz için önemli, ama genellikle unutulan bir konu var ki evinizin şıklığını doğrudan etkiliyor. Elbette parke seçiminizden bahsediyoruz! “Parke alırken nelere dikkat etmeliyiz?” diye soranlara bu yazımızı mutlaka okumalarını öneririz.

İşte, genel ev dekorasyonunuza uygunluk açısından parke seçimi nasıl olmalı ve parke rengi nasıl seçilmeli konularında sağlıklı karar vermenizi sağlayacak detaylar.

Parke Ürünleri

Parke Modelleri

Yer döşemesi, bir mekanın ambiyansında çok önemli bir rol oynar. Farklı parke çeşitlerini bilmek, estetik tercihlerinize ve ihtiyaçlarınıza uygun bilinçli bir karar vermenize yardımcı olabilir. Bu nedenle parke rengi seçimi konusunda detaylara girmeden önce kısaca parke modellerinden ve özelliklerinden bahsedeceğiz. 

Masif parke; %100 ahşaptan yapılan, uzun ömürlü, eskidiğinde üst yüzeyi zımparalanıp cilalanabilen oldukça kullanışlı bir parke çeşidi. Doğal ahşap kullanıldığı için renk seçeneği kısıtlı ve çizilme riski yüksektir. Ancak masif parkenizin zarar görmemesi için mobilyalarınızın ayaklarına keçe yapıştırabilirsiniz. Mobilya keçesi çeşitleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Laminat parke, ahşap atıklarının kimyasal maddelerle birleştirilmesiyle üretilir ve yapay parke olarak da bilinir. Genellikle dört kattan oluşur ve üst kısmı gerçek ahşap değildir. Bu sayede çizilmez ve oldukça çok renk seçeneğine sahiptir. Masif parkeye göre daha uygun fiyatlıdır. Ancak masif parkede olduğu gibi cilalanamaz, değiştirilmesi gerekir. 

Lamine parke, laminat parke ile sıkça karıştırılır. Lamine parke, doğal bir parkedir.  Masif parkeden farklı olarak üç ahşap katmanından oluşur. Laminat parkeden farkı ise doğal ahşaptan yapıldığı için kırıldığı zaman tamir edilebilmesidir. Ancak laminat parkeden daha yüksek fiyatlıdır. 

Parke çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz “Zemin Döşemesinde Doğru Tercih: Evinize En Uygun Parke Çeşidi Hangisi?” yazımıza göz atabilir ve ihtiyaçlarınıza en uygun parke türünü belirleyebilirsiniz.

Alanın Büyüklüğü Doğrultusunda Renk Seçimi Yapın

Doğru Renk Seçim

Parke renk seçiminde dikkat edilecek hususlar arasında, alanın büyüklüğü doğrultusunda seçim yapmak var! Ev dekorasyonunda olduğu gibi parke seçiminde de doğru seçeneğe yönelerek ulaşmak istediğiniz şık alanı kurgulayabilirsiniz. Şimdi, gelelim alan büyüklüğünün seçiminizi nasıl etkileyeceğine…

Elbette pek çok parke renk seçeneği mevcut, ama parkeleri en başta açık renk ve koyu renk olarak ayırabiliriz. Açık renk parkeler, alanı daha geniş ve ferah gösterir.  Koyu renk parkeler ise alanı daha küçük gösterebilir. Yani eğer odanızın çok büyük olduğunu ve alanı biraz küçük göstererek daha sıcak bir ortam yaratmanın hoş olabileceğini düşünüyorsanız bu durumda tercihinizi koyu renklerden yana kullanabilirsiniz.

Özetle:

  • Açık renk parkeleri, alanın daha geniş olduğu algısını yaratmak için,
  • Koyu renkli parkeleri ise alanın daha küçük olduğu algısını yaratmak için tercih edebilirsiniz.

Nasıl Bir Etki Yaratmak İstediğinize Karar Verin

Nasıl Bir Etki Yaratmak

Gri, krem rengi, bej, kahverengi… Parke modelleri, alanın büyüklük algısını etkilediği gibi psikolojik olarak daha farklı etkiler de oluşturabiliyor. İşte, parke rengi seçiminde karar vermenizde etkili olacak detaylar:

  • Kahverengi tonlarındaki ahşap parkeler, eve rustik bir görünüm kazandırarak doğal bir etki yaratabilir.
  • Bej tonlarındaki parkeler, alanı ferah gösterdikleri gibi samimi ve sıcak bir alan yaratmanıza da yardımcı olabilir.
  • Krem rengi parkeler, içlerinde sarının etkisi olduğundan alanda mutluluk verici bir etki yaratabilir.
  • Gri renk parkeler, alanın havalı ve ilgi çekici bir görünüm kazanmasına katkı sağlayabilir.

Eğer klasik dekorasyonu tercih ediyorsanız koyu renk parkeleri değerlendirmenizi tavsiye ederiz. Bu arada parke renkleri ve isimlerinin markalara göre farklılık gösterdiğini küçük bir not olarak düşmekte fayda var.

Odanın Renk Paletini Dikkate Alın

Odanın Renk Paletini Dikkate Alın

Parke renginin mobilya ve duvar rengi ile uyum içinde olmasına da dikkat etmenizde fayda var. Peki, hangi renk parkenin evinize daha çok uyum sağlayacağını nereden bileceksiniz? Dilerseniz beğendiğiniz parke renklerinden örnekler alarak evdeki mobilyalarla ve duvar renginiz ile uyumunu karşılaştırabilirsiniz. Her zevke ve bütçeye uygun parke modellerini Koçtaş’ta bulabileceğinizi hatırlatalım. Ayrıca “Dekorasyonun Püf Noktası: Doğru Renk Paleti Nasıl Oluşturulur?” yazımızı da okuyabilirsiniz. 

Rengin Kullanışlı Olmasına Özen Gösterin

Rengin Kullanışlı Olması

Yer döşemenizin rengi, salt görsel çekiciliğin ötesinde odanın algılanan boyutunu da etkiler. Seçtiğiniz renk sıcaklık hissi yaratabildiği gibi seçtiğiniz parke türü de bakım ve tamirat gereksinimlerini etkileyebilir. Yani “Hangi renk parke daha kullanışlı?” sorusunun cevabı sizin ihtiyaçlarınıza göre değişir. Tercihlerinize en uygun tonu bulmanız için aşağıda dikkat etmeniz gereken noktaları paylaştık: 

  • Açık renk ve koyu renk parkeler arasında seçim yapmak için odanın boyutu konusunda yaratmak istediğiniz algı önemli. Açık renkli parkeler, beyaz renk duvarlar gibi alanın daha büyük ve parlak görünmesini sağlar demiştik. Ayrıca doğal ışığı yansıtarak havadar ve açık bir his yaratırlar. Öte yandan koyu kahverengi gibi koyu renkli parkeler odaya rahatlık ve samimiyet duygusu katabilir. Işığı emerek sıcak ve davetkar bir atmosfer yaratırlar. Siz odanızda nasıl bir atmosfer yaratmak istiyorsunuz? 
  • Bej ve gri gibi nötr renkler aslında hem açık hem de koyu renklerin avantajlarını birleştiren orta bir yol sunarlar. Nötr renkteki parkeler bu nedenle çok yönlüdür. Farklı dekorasyon stillerini ve renk paletlerini kolayca tamamlarlar. Ayrıca zamansız olduklarını da belirtmemizde fayda var. Üstelik nötr renkler, zeminle uyumsuz olma endişesi yaşamadan bir odanın görünümünü, mobilya ve dekorasyon ürünleri ile değiştirmenize olanak tanır. 
  • Giderek popülerlik kazanan mavi, koyu yeşil, hatta kırmızı gibi alışılmadık cesur ve canlı seçimler de yapabilirsiniz. Bu seçimler her dekorasyona uymasa da zemini bir odak noktasına dönüştürerek mekana kişilik ve zarafet katabilir. Ancak ortamın bunaltıcı bir hal almaması için dekorasyonunuzu daha nötr mobilya ve aksesuarlarla dengelemeniz önemli. 
  • En kullanışlı parke rengi seçiminde estetiğin yanı sıra pratik hususlara dikkat etmelisiniz. Açık renkli döşeme tahtaları, çizikleri ve hasarları koyu renkli döşeme tahtalarına göre daha iyi gizleyebilir. Bu nedenle açık renkleri ev trafiğinin yoğun olduğu alanlarda kullanabilirsiniz. Evcil hayvanınız varsa açık renk parkeler pratik bir çözüm olabilir. Koyu renkli parkeler ise daha az kir gösterir, ancak çizikleri daha belirgin bir şekilde ortaya çıkarır. Kararınızı verirken yaşam tarzınızı ve seçtiğiniz rengin bakım koşullarını da göz önünde bulundurmanızda fayda var. 
  • Son olarak odanızın mevcut renk skalası ve dekoru da parke rengi seçiminizde önemli. Duvarlarınızın, mobilyalarınızın ve aksesuarlarınızın renklerini ve tonlarını da dikkate alın. 

İster nötr renklerin zamansız cazibesini, ister açık renk tonlarının geniş hissini, ister koyu tonların sıcaklığını veya cesur canlı renkleri tercih edin. Önemli olan, evinizin genel tasarımını ve işlevselliğini göz önüne alan bir denge kurmanız. 

Parkelerinizi değiştirmek yerine daha tasarruflu bir yol arıyorsanız parke renk değişimi yapmak sizin için uygun bir seçenek olabilir. Parke renk değiştirme konusunda detaylı bilgi almak için “Yepyeni Zeminlere Kavuşmanın Tasarruflu Yolu: Parke Rengi Nasıl Değiştirilir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Hatırlatmakta Fayda Var: Parke Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Parke Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Eğer evinizin zeminlerini yenilemeye karar verdiyseniz öncelikle ihtiyaçlarınıza uygun parke seçimini yapmaya özen göstermelisiniz. Laminat parke seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri özetle şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Parke kalınlığı (8 mm ve 10 mm kalınlığındaki parkeler iç mekanlar için ideal),
  • Parke aşınma sınıfı (ev için 21, 22, 23; iş yeri için 31, 32, 33),
  • İhtiyaca yönelik özellikler (ısı yalıtımı, çizilmeye karşı dayanıklı vb).

Parke seçimi hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz “Parke Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir, Parke Nasıl Döşenir?yazımıza da göz atabilirsiniz. Yepyeni zeminlere kavuşmanızı sağlayacak parke modelleri ve renkleri, her bütçeye uygun parke fiyatları ile Koçtaş’ta sizi bekliyor! Seçtiğiniz parkeyle uyumlu süpürgelik seçimi için dikkat etmeniz gerekenler noktaları öğrenmek için “Uyumlu Bir İç Mekan İçin: Süpürgelik Nasıl Seçilir?” yazımızda verdiğimiz ipuçları işinize yarayabilir. Ayrıca süpürgelik modelleri ve fiyatları için de Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Parke seçiminizi yaptıysanız ve kendiniz döşemek istiyorsanız “Ustalık Zamanı: Laminant Parke Nasıl Döşenir?” yazımız size yol gösterebilir. Ama bu işi profesyonel ustalara bırakmak isterseniz ihtiyaçlarınıza uygun işinin ehli ustalara Ustabilir uygalamamız üzerinden ulaşabilirsiniz. 

Şimdiden güle güle oturun!