Klima denildiği zaman öncelikle yazın sıcağından tatlı bir kaçış aklımıza gelir. Fakat aslında klima yazın olduğu kadar kışın da kullanıma uygun bir cihaz. Özellikle Ege ve Akdeniz’de yaşayan kişiler genellikle klimayı bu şekilde kullanmayı tercih ediyor.. Örneğin Bodrum ya da Adana’nın yazı kadar kışı da yalnızca klima ile rahat geçebilir.
Evet, klimanın yaz kış rahatlıkla kullanıldığı bir gerçek. Ancak öncelikle klimanın kış aylarında da verimli bir şekilde kullanılabilmesi için bazı konuları öğrenmenizde fayda var. Gelin, ¨Klima neden soğutmaz?¨ sorusunun yerini bu sefer ¨Klima nasıl sıcak üfler?¨ sorusu alsın. İşte, kışın klima kullanımı ve klima modları hakkında her şey:
Kışın Klima Kaç Derecede Çalıştırılmalı?
Ortam sıcaklığı aynı zamanda konfor sıcaklığı olarak da adlandırılıyor. Özellikle kışın eve girdiğinizde yüzünüzde hissettiğiniz o rahatlatıcı havayı düşününce bu ifade anlam kazanıyor, değil mi? Elbette bu ideal ortam ısısı sadece iyi hissettirmekle kalmıyor.
İdeal derece, yaz aylarında sıcak çarpması dediğimiz durumdan korunmaya yardımcı oluyor. Yaz kış uyku kalitesinin korunmasını da sağlıyor. En çok da kış mevsiminde doğru oda sıcaklığının sağladığı yararlara aşinayız. Hastalıklardan ve çok soğuk havanın neden olabildiği kas ağrısı gibi rahatsızlıklardan korunmak için doğru ortam sıcaklığını ayarlamak önemli.
Şimdi, kışın klima kullanımı ile ilgili akıllardaki soruya gelelim: Evinizi ısıtmak için klima sıcak ayarı simgesine bastınız. Peki, sıcaklığı kaç dereceye ayarlamanız lazım? Kışın ideal klima ayarının 20-22 derece olması önerilir. Bu ısı kulağa biraz düşük gibi gelse de aslında Dünya Sağlık Örgütü ideal iç ortam sıcaklığının 18 derece olmasını öneriyor. Elbette bu sıcaklık değerleri özel sağlık durumuna, evde bebek ya da evcil hayvan bulunmasına göre değişebilir.
Kışın klima ayarları yapılırken özellikle dikkat edilmesi gereken konu ise cihazı çok yüksek ısıya birden çıkarmamaktır. Örneğin dışarıda hava 10 derece. Akşam eve geldiniz ve oda sıcaklığının 17’ye düştüğünü gördünüz. ¨Klima sıcak üflemiyor, hemen ısınmak için klimayı 30 derecede çalıştırmalıyım.¨ diye düşündünüz. Ancak sıcaklık ayarını birden artırmanız, yüksek enerji sarfiyatına neden olurken klimanın verimliliğini de düşürür. Bu nedenle kademeli olarak ısı artışı yapmanızda ve 20-22 dereceyi tercih etmenizde fayda var.
Test Zamanı: Doğru Klima Kullanımına Ne Kadar Hakimsiniz? adlı testimizi çözün, bilgilerinizi tazeleyin!
Kışın Tasarruflu Klima Kullanım Yolları Neler?
Enerji tasarrufu için genellikle en az yakan klima arayışına girilir. Enerji sınıfına göre klima seçimi daha düşük maliyetle cihaz kullanımını sağlar. Elbette elektrik tüketiminin düşük olması aynı zamanda çevre dostu bir kullanım da sağlar. Klimalarda enerji sınıfları hakkında bilgi verdiğimiz ¨Klima Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler¨ başlıklı yazımızı okuyarak konu ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Aslında klima kullanırken tasarruf etmek için özellikle bir modeli tercih etmek yeterli değil. Elbette gelişen teknoloji sayesinde her geçen gün klima özellikleri de çeşitleniyor. Ancak evinizde veya iş yerinizde enerji verimliliğini sağlamak için bazı konulara dikkat etmenizde de fayda var:
- Klima bakımı, cihaz performansını etkileyen en önemli faktörlerden biri. Çünkü tozlar kısa sürede klimanın hava filtresini tıkar ve cihaz verimliliğini düşürür. Bu nedenle cihaz modeline göre değişmekle birlikte düzenli olarak kullanılan klimaların hava filtresini iki haftada bir temizlemek gerek.
Her gün kullanılmayan klimalarda bu süre 3-4 ayı bulabiliyor. Klima özellikleri ve hava filtresi temizlik veya değişim süresini öğrenmek için kullanım kılavuzunu inceleyebilirsiniz. Klima bakımının püf noktaları hakkında bilgi almak için de ¨Klima Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. Klima sorunları ile ilgili usta ihtiyacınız için de Ustabilir’i ziyaret edebilirsiniz.
- Klimayı açtınız, ama ev yeterince ısınmadı. Oysa cihaz göstergesinde ısıtma işareti seçili ve elinizi yaklaştırdığınızda sıcak havayı hissedebiliyorsunuz. Bunun nedeni evin izolasyonundaki sorunlar olabilir.
Sıcak hava, pencere ve kapı kenarlarında oluşabilen çatlaklardan kaçabilir. Özellikle eski bir binada oturuyorsanız pencere ve kapıları kontrol etmenizde fayda var. Binanın en üst katında oturuyorsanız da çatıdan ısı kaybedebilirsiniz. Öyle ki ısının yaklaşık %25-35’i çatıdan çıkabilir.
Çatı izolasyonu, sıcak havanın içeride kalmasını sağlarken yazın da evin çok ısınmasını engeller. Dış mekan ile eviniz arasında bir tampon görevi görmesi için yalıtım yaptırma seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Böylece yaz kış klimanızı daha tasarruflu şekilde kullanabilirsiniz.
- Bazen en çok gözden kaçan konular, basit olduğunu düşündüğümüz şeylerdir. Kullanılmayan odaların kapısını kapamak da işte bunlardan birisi. Banyo, kiler ya da çalışma odası gibi sık kullanılmayan alanların kapısını kapatarak evin diğer bölümlerindeki ısıdan daha etkin şekilde faydalanmak mümkün. Böylece kullanılmayan alanlarıyla birlikte tüm evi ısıtmak için klimayı yüksek ısıda çalıştırmak gerekmeyebilir.
Evin gün ışığından yararlanarak ısınmasını sağlamak için de gündüz saatlerinde tüm perdeleri açabilirsiniz. Gece ısıyı muhafaza etmek amacıyla da evinizde kalın stor perde kullanabilirsiniz.
- Klimanın verimli kullanımını ve enerji tasarrufunu etkileyen en önemli unsurlardan birisi de BTU değeridir. Evin metrekaresi, içerisinde yaşayan kişi sayısı, dairenin konumu gibi etkenler göz önünde bulundurularak klima kullanılacak alana uygun BTU değeri belirlenir.
Eviniz için yetersiz yani düşük BTU değerine sahip bir klima aldığınız zaman cihazın evi ısıtmak ya da soğutmak için daha uzun süre çalışması gerekir. Alanın ihtiyacından çok daha yüksek BTU değerine sahip bir klima ise gereğinden fazla çalışır. Her iki durumda da klima verimli şekilde kullanılamaz ve elektrik tüketimi artar.
Bu nedenle klimanızın çok geç ya da beklenenden çok daha kısa sürede ısıttığını fark ettiğinizde BTU değerlerini kontrol etmenizde fayda var. Evinize uygun BTU değerlerini hesaplama yöntemini öğrenmek için de ¨Mekana Uygun Klima Seçimi Nasıl Olmalı?¨ başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Klimanın Çalışma Prensibi Nedir?
Klima, oda içerisindeki havayı emer. Klimada bulunan bir borunun içerisinden özel bir kimyasal madde geçer. Emilen hava bu borunun üzerinden akar. Bu bölümde hava soğutulur ve aşırı nem uzaklaştırılır. Odanın yavaş yavaş soğuması için de soğuyan hava ısıtıcı bir bölüm üzerinden geçerek odaya yayılır.
Bu esnada kimyasal madde soğutucu borular içerisinden geçer. Madde borular içerisindeki ısı etkisi ile gaza dönüşür. Taşıdığı ısıyı bina dışarısına çıkarır. Yani klima ilk olarak akışkan halde bulunan bu maddenin gaz hale dönüşmesi ve gaz halden tekrar sıvı hale dönmesi döngüsünü gerçekleştirerek çalışır.
Kışın Klima Nasıl Kullanılır?
Yaz boyu serinlemek amacıyla klima kullandınız. Şimdi, sıra klima yaz modunu kapatmakta. Cihaz çeşidine bağlı olarak klima soğuk simgesi küçük farklılıklar gösterebilir. Klimayı ısıtma ayarında çalıştırmak için kullanım kılavuzunda yer alan sembollere göz atmanızda fayda var.
Evinizi gece ve gündüz ideal ısıda tutmak için de klimanın zamanlama ayarını kullanabilirsiniz. Akşam klimayı çalıştırıp gece evinizin sıcaklığına göre kapatmayı tercih edebilirsiniz. Sabah sıcak bir eve uyanmak için de uyanma zamanınızdan 1-2 saat öncesinde çalışması için klima zaman ayarını yapabilirsiniz.
Bu yazımızda ¨Kışın klima nasıl çalışır?¨ sorusunun cevaplarını verdik. Şimdi, sıra konfor sıcaklığını sağlayacak bir klima seçiminde. Klima modelleri ve fiyatları ile ilgili tüm bilgiler sizi Koçtaş’ta bekliyor! Klima önerilerimizi bu kategoride bulabilirsiniz.