Evliliğe Adım Adım: Düğün Planlama Rehberi

Düğün Planlama Rehberi

Nişanlandınız. Belki düğün tarihini hemen belirlediniz belki belirleyeceksiniz. Ama o büyük güne adım adım yaklaşıyorsunuz ve düğün hazırlıklarına nereden başlamalı, düğün hazırlıkları için neler gerekli bilemiyorsunuz. O halde bu yazımız tam size göre. 

Düğün hazırlıkları için yapılması gerekenler elbette evlenecek çiftin bütçesine ve tercihlerine göre değişir. Ancak bu düğün planlama rehberini hazırlarken düğün organizasyonu için mutlaka aklınızda olması gereken en önemli başlıkları ele aldık. Böylece düğününüz ister kısa bir süre sonra olsun ister bir yıl sonra fark etmez, “Düğün hazırlığı nasıl yapılır? sorusunun cevaplarını bulacaksınız. Düğün hazırlıkları telaşındayken bir yandan da çeyiz hazırlıklarınız devam ediyorsa “Evlilik Hazırlıklarına Başlarken: Çeyiz Hazırlama Rehberi” yazımızdan da ilham alabilirsiniz.

Evliliğe Adım Adım: Düğün Planlama Rehberi

Düğün Bütçesi Nasıl Hazırlanır?

Düğün Bütçesi Planlama

Öncelikle düğün organizasyonu için ayırabileceğinizi düşündüğünüz bütçeyi belirleyin. Bunu yaparken ailenizden destek alıp almayacağınızı da dikkate alın. Sonra çift olarak düğününüz için olmazsa olmaz konuları sıralayın. Ardından bütçenizde bazı oynamalar yaparak kendinizi şımartmak istediğiniz konular için listeyi biraz daha genişletin. Son olarak listede yer alan her kalem için internet üzerinden ya da birkaç yeri arayarak bütçe araştırması yapın. Bulduğunuz verileri alt alta koyun. İşte yaklaşık olarak bütçeniz hazır. 

Siz de hazırsanız belirlediğiniz düğün hazırlık listesinde yer alan kalemlerin üstünden geçip hem evlilik hazırlıkları listesini hem de düğün bütçesini kesinleştirmenize yardımcı olalım. Bu arada keyifli olduğu kadar stresli bir döneme giriyorsunuz. Enerjinizi ve bağışıklık sisteminizi güçlü tutmalısınız. Dilerseniz “Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin: Evde Yapılabilecek Sporlar” yazımız düğün organizasyonu yoğunluğunda rahatlamak için yapabilecekleriniz konusunda yardımcı olabilir. Üstelik formunuzu da korumuş olursunuz. 

Düğün Tarihi Nasıl Belirlenir?

Düğün Tarihi Nasıl Belirlenir

Düğün tarihi oldukça kişisel bir karar. Çift olarak özel bir gününüz var mı? Uğurlu bir gün ya da sayınız var mı? Bunlardan birini düğün tarihi olarak belirleyebilirsiniz. Yine de bazı özel durumlarda düğüne mutlaka katılmasını istediğiniz davetlilerin de şartlarını göz önünde bulundurmanızda fayda var. 

Öncelikle hangi mevsimde evlenmek istediğinize karar verin. Kar yağan bir kış akşamı, ılık esintilerin olduğu bir bahar günü, güneşin parladığı bir yaz düğünü belki de doğanın sarı ve turuncu yapraklarla kaplandığı bir sonbahar düğünü… 

Her mevsimin sevdiğiniz – sevmediğiniz yanlarını ve düğün organizasyonunu etkileyecek taraflarını düşünüp karar vermenizde fayda var. Mevsime karar verdikten sonra ayı da belirlediğinizde kesin düğün tarihinizin biraz da mekanın uygunluğuna bağlı olacağını belirtelim. Düğün tarihini belirlerken nikahın bu tarihten daha önce olup olmayacağına da karar vermelisiniz. 

Düğün Davetli Listesi Nasıl Hazırlanır?

Düğün Davetli Listesi Hazırlama

Bütçenizi etkileyeceği için düğün hazırlık listesinin ilk maddesi düğün davetli sayısı olmalı. Bunun için her iki tarafın davet etmek istediği ve davet etmesi gereken kişilerin bir listesini çıkararak işe başlayabilirsiniz. Daha kolay takip etmek ve listede kolayca değişiklik yapmak için mümkünse bir excel tablosu hazırlamanızı öneririz. Düğün ve nikah tarihi farklı olacak ve her iki organizasyona farklı kişiler davet edilecekse iki ayrı liste, belki de iki ayrı davetiye hazırlamalısınız. 

Excel tablosunda davetlinin adı, soyadı, düğüne kaç kişi katılacağı, davetiyeyi posta ile mi göndereceğiniz yoksa elden mi vereceğiniz, davetiye göndereceğiniz adres, davetiye gönderip göndermediğinizi işaretleyeceğiniz bir kolon ayırırsanız davetli sayısının yanı sıra ihtiyacınız olan davetiye sayısını da belirlemiş olursunuz. 

Düğün Konsepti Nasıl Belirlenir?

Düğün Konsepti Nasıl Belirlenir

Düğün konsepti, düğünün içeriğidir diyebiliriz. Müzik seçiminden gelinliğin tarzına, düğün mekanından pasta ve yemek seçimine, davetiyeye kadar tüm kararlarınızı etkileyeceği için ilk belirlemeniz gereken konulardan biri olduğunu belirletelim. Kır düğünü mü olacak? Yoksa sahilde mi bir düğün organizasyonu düşünüyorsunuz? Belki de bohem ya da rustik tarzda bir düğün istiyorsunuz. Burada sizin ve eşinizin içine sinen bir konsept bulmak kadar konuklarınızın da uyum sağlayabileceği bir ortam oluşturmak da önemli. Siz bohem bir düğün konsepti hayali kurmuş olabilirsiniz ancak davetlileriniz buna uyum sağlayamadığı takdirde genel atmosfer sizin için hayal kırıklığı olabilir. Orta yolu bulmak günün sonunda size kendinizi daha rahat hissettirebilir.

Düğün Mekanı Nasıl Seçilir?

Düğün Mekanı Nasıl Seçilir

Bütçeniz, konseptiniz, mevsim, davetli sayınız, mekanın menüsü ve istediklerinizi karşılayıp karşılamadığı, düğün mekanı seçerken dikkat edilmesi gerekenlerin başında geliyor. Açık hava düğünü planlıyorsanız havanın bozma ihtimaline karşı B planınız olması için mekanın kapalı alanı olup olmadığına, en azından mekanın üstünü su almayacak şekilde kapatma imkanı olup olmadığına dikkat etmenizde de fayda var. Önemli bir diğer konu ise mekana ulaşım ve otopark imkanı. Sizin kolay ulaşabilmenizin yanı sıra bu güzel gününüzde davetlilerin de yol stresi ve otopark sorunu yaşamalarını istemezsiniz.

Ayrıca seçtiğiniz mekanın çalıştığı bir düğün organizatörü ya da düğün fotoğrafçısı olabilir. Özellikle çalışmak istediğiniz bir organizatör ya da fotoğrafçı yoksa mekanın anlaşmalı çözüm ortaklarının olması işlerinizi kolaylaştırabilir. Ancak mekana karar vermeden önce ihtiyaçlarınızı karşılayabileceklerinden emin olmak için bu kişilerle de görüşmenizi öneririz. Organizatörün masa düzeninden mekan süslemelerine kadar birçok önemli konuyu üstleneceğini, fotoğrafçının ise büyük günün anılarını ölümsüzleştireceğini unutmayın. 

Düğün Davetiyesi Hazırlama Nasıl Yapılır? 

Düğün Davetiyesi Hazırlama

“Düğün davetiyesi seçerken nelere dikkat edilmeli?” diye sorarsanız, elbette öncelikle bütçenize ve konseptinize uygun bir davetiye seçmenizde fayda var. Düğün davetiyenizde konseptinizdeki renklerden birinin kullanılması da düğün organizasyonu açısından genel bir bütünlük sağlar. Yazıların okunabilir bir büyüklükte olması ve kolay okunan bir karakter kullanılması da önemli. 

Davetiyenizi seçtikten sonra davetiye metnine karar vermelisiniz. Peki düğün davetiyesi nasıl yazılır? Çift olarak sevdiğiniz bir şiirin bir mısrasını, sevdiğiniz bir sözü kullanabileceğiniz gibi standart bir davetiye metnini de tercih edebilirsiniz. Metni kendiniz yazacaksanız kısa ve öz olmasına dikkat edin. 

Davetiyeler basılıp geldikten sonra zarflara isimleri ve adresleri kendiniz yazabileceğiniz gibi kaligrafi yazı da yaptırabilirsiniz. Tüm davetiyeler hazır olduktan sonra elden vereceğiniz davetiyeleri mümkünse çift olarak kısa bir ziyaretle ulaştırabilir, vakit ayıramıyorsanız posta veya kargoya verebilirsiniz. 

Son zamanlarda popüler olan davetiye türü ise dijital davetiyeler. Davetiyenizi isterseniz video isterseniz gif olarak tasarlatıp mesaj ya da mail yoluyla da paylaşabilirsiniz. 

Düğün Fotoğrafçısı Nasıl Seçilir?

Düğün Fotoğrafçısı Nasıl Seçilir

Düğün mekanının kendi fotoğrafçısı yoksa bildiğiniz fotoğrafçılar ile görüşebilir ya da tanıdıklarınızdan tavsiye alabilirsiniz. Hangi yolu tercih ederseniz edin çalışmak istediğiniz düğün fotoğrafçısının daha önceki işlerine bakmayı ihmal etmeyin. Düğün fotoğraflarını koyacak şık fotoğraf çerçeveleri için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 

Gelinlik Nasıl Seçilir?

Gelinlik Nasıl Seçilir

Tüm bu telaş, bu hazırlıklara rağmen büyük günün merkezi daima gelin ve gelinlik oluyor. Hayalinizde bir gelinlik modeli varsa onu yaptıracağınız bir yer bulabilirsiniz. Gelinliğin tarzında kararsızsanız konseptiniz en büyük yol göstericiniz. Mevsimi dikkate almayı da unutmayın. Hazır bir gelinlik alacaksanız ve beğendiğiniz modelin uygun bedenini bulamadıysanız endişelenmeyin. Büyük bir beden küçültülerek tam bedeninize göre ayarlanabilir. Düğün gününüzde şık olduğunuz kadar rahat olmanız gerektiğini de unutmayın. İçinde rahat etmediğiniz bir gelinliğin o büyük günü mahvetmesine izin vermeyin.

Bir otel düğünü yapacaksanız kabarık bir gelinlik ortamla uyumlu olacaktır ama bir kır düğününde balo tipi gelinlik hareketlerinizi fazlasıyla kısıtlayabilir. 

Her ne kadar düğün denince akla ilk gelinlik gelse de damatlık seçimi de önemli. Damatlığın düğün konsepti ve gelinlik tarzıyla uyumu, rahatlığı en önemli kriterler. Gelinlik ve damatlık seçimini yaptıktan sonra uygun ayakkabı, takı ve aksesuar seçimi de yapmanız gerektiğini hatırlatalım. 

Gelin Çiçeği Nasıl Olmalı?

Gelin Çiçeği Nasıl Olmalı

Bazen gelin çiçeğine karar vermek gelinliğe karar vermekten daha zor olabiliyor. Canlı, kurutulmuş ya da yapay çiçek mi kullanmak istediğinize karar vererek başlayabilirsiniz. Gelin çiçeğinin beyaz olması gerektiği düşüncesi artık geride kaldı. Gönül rahatlığıyla dilediğiniz renkte hatta rengarenk bir buket yaptırabilirsiniz. 

Canlı çiçekten yapılan bir gelin buketi istiyorsanız düğün tarihinizin mevsiminde yetişen çiçekleri araştırın. Gelinliğinizi boyayabileceği için boyalı çiçekler yerine doğal renkli çiçekleri tercih etmenizi öneririz. Yapay çiçekleri tercih ediyorsanız doğal bir görüntüde olmalarına dikkat etmeyi ihmal etmeyin. Kurutulmuş çiçeklerden bir buket fikri kötü gelse de işinin ehli bir çiçekçi tarafından kurutulmuş ve hazırlanmış bir buketin de güzel durduğunu belirtelim.

Düğün Yemeği Nasıl Seçilir?

Düğün Yemeği Nasıl Seçilir

Çalışacağınız firmayla öncelikle konseptinize uygun düğün yemeği menüsünü hazırlayın. Mümkünse menü için belirlediğiniz alternatiflerin tadına bakın. Damak tadınıza uygun, genelde herkes tarafından beğenileceğini düşündüğünüz bir menü seçmenizde fayda var. 

Düğün Pastası Nasıl Olmalı?

Düğün Pastası Nasıl Olmalı

Düğün pastası da büyük güne damgasını vuran seçimlerden biri. Risksiz, herkesin hoşuna gidecek bir seçim yapmanızda fayda var. Hafif meyveli ya da çikolatalı bir pasta hemen hemen herkese hitap edebilecek bir tercih olacaktır. “Düğün pastası kaç katlı olur?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu biraz da davetli sayısına ve seçtiğiniz tasarıma bağlı. Yakın çevrenizle yaptığınız küçük bir seremonide 2-3 katlı pastalar yeterli olurken daha kalabalık düğünlerde 7-8 katlı pastalar tercih edilir. 

Pasta için çalışacağınız yerin referansları da önemli. Tasarımda harikalar yaratmasının yanı sıra lezzet konusunda da iddialı olmalı. Mümkünse seçiminizi yapmadan önce alternatiflerin tadına bakmanızı öneririz. 

Balayı Oteli Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Balayı Oteli Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

Hep gitmek istediğiniz bir ülke ya da şehir varsa balayı için güzel bir alternatif olabilir. Hele bir de düğün tarihiniz bu yeri ziyaret etmek için uygun bir mevsimdeyse hiç düşünmeden otelleri araştırmaya başlamanızı öneririz. Kalacağınız oteli seçerken balayı paketi olup olmadığını da mutlaka araştırın ve konumunu kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Ulaşımı kolay bir yer ise transferler konusunda işiniz kolaylaşır. Ayrıca erken rezervasyon avantajlarından da yararlanabilirsiniz. 

Ancak öncelikle balayınızı nasıl geçirmek istediğinize karar vermenizde fayda var. Ayaklarınızı uzatıp sükunetin tadını mı çıkarmak istiyorsunuz yoksa karış karış dolaşıp yeni yerler keşfetmek mi? Nasıl bir balayı tercih ederseniz edin gittiğiniz yerin ünlü kafelerini, meşhur yemeklerini araştırın, gözde mekanlarını listeleyin. 

Hazır balayından söz açılmışken seyahat için valiz modelleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.  

Nikah Şekeri ve Hediyelikler Nasıl Belirlenir?

Nikah Şekeri ve Hediyelikler

Nikah şekeri seçimi de elbette düğün konseptinize uygun olmalı. Ancak bugünlerde nikah şekerinin popülerliğini kaybettiğini belirtelim. Siz de nikah şekeri yerine farklı bir hediye vermeyi tercih ederseniz bir vakfa bağış yapıp “adınıza bağış yapılmıştır” sertifikası ya da vakıfların hediyeliklerinden alıp davetlilere hediye olarak verebilirsiniz. 

Gelin Saçı ve Makyajı Nasıl Olur?

Gelin Saçı Ve Makyajı

Seçtiğiniz gelinlik modeline uygun bir gelin saçı ve düğün konseptine uygun bir gelin makyajı yaptırmanızda fayda var. Tabii öncelikle makyöze ve kuaförünüze karar vermelisiniz. Bu konuda halihazırda gittiğiniz kuaföre güveniyorsanız işiniz biraz daha kolay. Farklı bir kuaföre gitmeyi tercih ediyorsanız referanslarını araştırmayı ihmal etmeyin ve düğün günü öncesi mutlaka saç ve makyaj provası yaptırın. 

Gelin Arabası Nasıl Olmalı?

Gelin Arabası Nasıl Olmalı

Düğün günü hazırlanacak olsa da gelin arabasına önceden karar vermelisiniz. Kendi ya da bir tanıdığınızın arabasını mı kullanacaksınız? Yoksa hayalinizdeki aracı mı kiralayacaksınız? Bütçenize göre karar verebilirsiniz. 

Peki gelin arabası nasıl süslenir? Bu yine kişisel bir karar ve düğün konseptine göre yapmanızda fayda var. Bir de seçtiğiniz arabanın modeli ve rengini de dikkate almalısınız. Süslemeyi yapacak firma ile önceden görüşmeyi, istediğiniz tarzı netleştirmeyi de ihmal etmeyin. 

Düğün hazırlıkları bir yandan, çeyiz hazırlıkları bir yandan devam ederken birşey atlamamak için “Alırken Neleri Göz Önünde Bulundurmalı? Yeni Evleneceklere Eşya Tavsiyeleri” yazımızı okuyabilir, yeni evinizin dekorasyonu için “Yeni Evleneceklere Dekorasyon Önerileri” yazımıza göz atabilirsiniz. 

Mutluluklar diliyoruz.