Evlilik Kredisi Nedir? Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Evlilik Kredisi Nedir

Yeni evlenecek bir çiftseniz düğün hazırlıkları, çeyiz telaşı derken pek çok masraf da sizi bekliyor demektir. Bütçeniz olsa dahi bu tarz masraflar sizi zorlayabilir. Kredi çekmek istediğinizde ise geri ödemesindeki yüksek faziler ise can sıkabilir. İşte tam bu noktada Aile ve Gençlik Bankası aracılığı ile verilen evlilik kredisinden faydalanmak isteyebilirsiniz. Evlilik kredisi şartlarını sağlıyorsanız faizsiz evlilik kredisi için başvuruda bulunabilirsiniz. 

Evlilik Kredisi Nedir? Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Buzdolabından banyo aksesuarlarına kadar evlilik hazırlıkları sırasında ihtiyacınız olan tüm eşyaları, araç ve gereçleri Koçtaş’ta bulabilirsiniz. 

O zaman gelelim masraflarınızı daha kolay ödeyebilmek için faylanabileceğiniz evlilik kredisinin detaylarına. Gelin, mali destek seçenekleri başvuru rehberimizde ilk önce evlilik kredisini tanımlayalım sonrasında ise kriterlere ve başvuru detaylarına göz atalım.

Devlet Destekli Faizsiz Evlilik Kredisi Nedir?

Devlet Destekli Faizsiz Evlilik Kredisi

Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenecek olan çiftlere 2 yıl geri ödemesiz toplam 48 ay vadeli ve faizsiz olarak 150 bin liralık evlilik kredisi verilmesine karar verildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 31 Ekim 2023’te yapılan açıklamanın ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Aile ve Gençlik Fonu’na ilişkin yönetmelik, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. “Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi” olarak adlandırılan proje 150 bin liralık maddi desteğin yanı sıra psikolojik ve sosyal destek de alacaklar. Türkiye’nin yeraltı zenginliklerinden elde edilecek gelirlerle yeni evlenecek gençlere bu katkı sağlanmış olacak.

Evlilik Kredisine Başvurular Ne Zaman Başlayacak? 

Evlilik Kredisine Başvurular Ne Zaman

Devlet destekli faizsiz ve 2 yıl geri ödemesiz olan evlilik kredisine 15 Şubat 2024 itibariyle başvurular başladı. Siz de kriterlere uygunluk sağlıyorsanız en kısa zamanda evlilik kredisine başvuru yaparak desteğinize ulaşabilirsiniz. 

Evlilik Kredisine Başvuru Kriterleri Nelerdir?

Evlilik Kredisi Başvuru Kriterleri

Evlilik kredisine başvurabilmek için bazı kriterlere uygun olmak gerekiyor. İlk etapta Adıyaman, Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri ile Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’daki genç çiftlerin başvuruları değerlendirilirken ilerleyen süreçte programın tüm gençleri kapsayacak şekilde bütün Türkiye’de yaygınlaştırılması planlanıyor. 

Projeden yararlanabilmek için eşlerden birinin 06.02.2023 tarihinden başvuru zamanına kadar Adıyaman, Kahramanmaraş, Hatay, Malatya illerinde ya da Gaziantep’e bağlı Nurdağı ve İslahiye ilçelerinden birinde ikamet etmesi gerekiyor. Başvuru sahibinin de bu bölgelerde ikamet eden kişi olması şart. 

Krediye hak kazanabilmek için eş adaylarının yaş kriterlerini de karşılaması gerekiyor. Evlilik kredisi şartları yaş sınırı 30, yani evlenecek çiftlerin 18-29 yaş arasında olması ve 30 yaşından gün almaması gerekiyor.

 Başvuru tarihi itibariyle geçerli olan diğer başvuru kriterleri ise şöyle: 

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Depremden etkilenen 11 il (Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa) dışında taşınmaz sahibi ya da hissedarı olmaması
  • Çiftlerin son 6 aylık gelir toplamı ortalaması ve son aya ait gelirleri toplamı 2 asgari ücreti aşmaması
  • Resmi nikâh tarihine en az 2 ay en fazla 6 ay kalmış olması
  • Bakanlığın evlilik öncesi ve sonrasında sunacağı eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak için taahhütte bulunması
  • Affa uğramış olsa bile; devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan; uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, bunların kullanılmasını kolaylaştırma, kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak suçlarından hakkında kesinleşmiş bir mahkûmiyet kararı bulunmaması. 

Evlilik Kredisi Başvurusu Nereden Yapılır?

Evlilik Başvurusu Nereden Yapılır

Evlilik kredisi başvurusuna Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi web sitesi olan aile.gov.tr’de anasayfada bulunan “Başvuru Yap” kısmına tıklayarak e-devlet aracılığıyla yapılacak başvurunuz için ilk adımı gerçekleştirebilirsiniz. 

Evlilik Kredisi Başvurusu Nasıl Yapılır? Adım Adım Evlilik Kredisine Nasıl Başvurulur?

Adım Adım Evlilik Kredisi Başvurusu

Evlilik kredisi başvuru adımlarını aşağıda sıraladık: 

  • aile.gov.tr’ye girip “Başvuru Yap” kısmından e-devlet sayfasına yönlendirileceksiniz. 
  • e-Devlet şifresini girdikten sonra “Evlenecek Gençlerin Desteklenme Projesi” aramasını yaparak başvuru sayfasına ulaşabilirsiniz.
  • “Yeni Başvuru” butonuna tıklayıp “Bilgilendirme Tutanağı”nı okumanız sonrasında da okuduğunuza dair belirtilen alanı işaretlemeniz ve kabul etmeniz gerekiyor.
  • Ardından karşınıza “Kişisel Veri Sorgulama İzin Bilgisi” ve “Beyan ve Kullanım Taahhütnamesi” sayfası çıkacak. Bu alanları da okuyup onaylamanız gerekiyor.
  • Sonraki sayfada karşınıza kimlik bilgilerinizi doğrulayıp “Devam Et” butonuna tıklabilirsiniz.
  • Nikah tarihiniz, müstakbel eşinizin bilgilerini doldurduktan sonra “Devam Et” butonuna tıklayıp “Adli Sicil Kayıt” alanına geleceksiniz. 
  • Adli sicil kaydınızı onayladıktan sonra gelir beyanı yapıp ardından eğitim ve danışmanlık hizmeti almak istediğiniz şehri seçmeniz gerekecek.
  • Sonrasında verdiğiniz bilgilerin kontrol edebileceğiniz bir sayfa önünüze çıkacak. 
  • Bunu da okuduktan sonra kendi başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
  • Siz başvuru yaptıktan sonra eşinizin de onay vermesi gerekiyor. Bunun için aynı e-Devlet’e girip “Evlenecek Gençlerin Desteklenme Projesi” sayfasında girmesi yeterli olacak. 
  • Sayfaya girdikten sonra bir onay alanı çıkacak bu kısmın 7 gün içerisinde kabul edilmesi gerekiyor. 
  • Kimlik bilgisi kontrolü ardından “Bilgilendirme Tutanağı”nı gördükten sonra müstakbel eşiniz ile aynı adımları geçmeniz gerekiyor. 
  • Başvurularınızı tamamladınız. Şimdi sıra nikah bildirme kısmında. Nikahtan 5 gün sonra bu bilgilendirmeyi yapmanız gerekiyor. Nikah bildiriminde bulunmazsanız kredi hakkınız iptal edilir.
  • Nikahın gerçekleştiğini ve kredi isteğinde bulunduğunuzu onayladıktan sonra sözleşme karşınıza çıkacak. Sözleşmenin şartlarını okuyup onayladıktan sonra başvurunuzun ikinci ve son aşaması da tamamlanmış olacak. 

Kredi için bilgileriniz bankaya iletilecek ve ardından adınıza hesap açılıp size bilgi verilecek. Ödemeniz ise onay verdiğiniz tarihten sonraki ayın 20’sini takip eden ilk iş gününde hesabınıza yatırılacak. 

Evlilik kredisi ile ilgili bilgileri verdik sıra geldi bu kredinin nasıl değerlendirileceğine!

Evlilik Kredisi ile Çeyiz İçin Neler Alınır?

Evlilik Kredisi ile Çeyiz

Yuvanızı kurarken eksik bir şeyinizin kalmamasını istemek en doğal hakkınız. Evlilik kredisi için kriterlere uygunsanız ve başvurunuzu da gerçekleştirdiyseniz çeyiziniz için ihtiyacınız olan eşyaları yavaş yavaş almaya başlayabilirsiniz. Yaşayan evlerin her alanının başka ihtiyaçları vardır. Salon, yatak odası, mutfak, banyo gibi alanlarınız için farklı çeyiz listeleri hazırlamanızı öneririz. 

Evlilik Hazırlıklarına Başlarken: Çeyiz Hazırlama Rehberi” başlıklı yazımız bu konuda size yardımcı olabilir. Kız tarafıysanız “Ayrıntılarda Gizli Zarafet: A’dan Z’ye Kız Çeyiz Listesi”ne göz atabilir, erkek tarafıysanız “Erkeğin Çeyiz Listesi: Erkek Çeyizinde Neler Olmalı?” yazımızdan faydalanabilirsiniz. 

Evlilik kredisi ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları paylaştık. Kredi şartlarını sağlamıyorsanız bankaların verdiği kredi fırsatlarını da değerlendirebilirsiniz. Düğün masraflarını ve çeyiz giderlerini karşılayabileceğiniz kredi seçeneklerinin yanı sıra çeyiz parası gibi uygulamalardan da faydalanabilirsiniz.

Beyaz eşyadan mobilyaya, yatak örtüsünden nevresim takımına, banyo dolabından aksesuar gruplarına çeyiziniz için almanız gereken ne varsa her şey Koçtaş’ta bulabilirsiniz.