Erkeğin Çeyiz Listesi

Erkeğin Çeyiz Listesi

Yeni bir yuva kurmak ve yeni bir hayata başlamak zaman zaman stresli olsa da heyecanlı bir macera. Bu macera süresince çiftler evliliğe hazırlanırken alınması gereken çeyiz eşyalarını bölüşerek hayatı paylaşmaya başlıyor. Geleneklere göre erkek tarafının da kız tarafının da çeyiz hazırlarken bazı sorumlulukları bulunuyor. Erkek çeyiz listesi, kız çeyiz listesinden farklı olsa da tüm çeyiz listelerinin evi yaşanabilir kılmak ve sıcak bir yuva haline getirebilmek için olduğunu unutmamak gerekiyor. 

Gelenekler işin içine girdiği zaman kız tarafı da erkek tarafı da neleri alması gerektiğini düşünüyor. Merak etmeyin, yörelere göre değişse de geneli aynı. Toplumsal kuralları ise bu konu için bir yol haritası olarak değerlendirerek alınması gereken eşyaları paylaşabilirsiniz. 

Çeyiz Banner

Daha önce “Ayrıntılarda Gizli Zarafet: A’dan Z’ye Kız Çeyiz Listesi” başlıklı yazımızda kız tarafının alması gereken eşyaları detaylı şekilde anlatmıştık. Şimdi, sıra geldi erkek çeyizi kısmına. 

Hazırsanız erkek tarafına düşen çeyiz sorumluluklarını yani erkek çeyiz listesini sıralamaya başlıyoruz.

Erkeğin Çeyiz Listesinde Olması Gerekenler

Erkeğin Çeyiz Listesi

Gelin ve damat adayları, evlilik kararı aldıktan sonra yuvalarını kurmak için farklı eşyalar satın almaya başlar yani çeyiz dizer. Kız tarafının mutfak eşyalarını, yatak odasını ve banyo ürünlerini alması beklenir. Erkek tarafı çeyiz listesinde ise salon-oturma odası, beyaz eşya ve bazı elektronik ev eşyaları bulunur.  

Gelin, salon-oturma odası için erkek tarafının alması gerekenlere bakalım. 

Salon-Oturma Odası Erkek Çeyiz Listesi

Salon Oturma Odası

Günün yorgunluğunun atıldığı, misafirlerin ağırlandığı salon ve oturma odalarının çeyiz listesi erkek tarafına emanet. Tabii burası sadece koltuk takımı almakla bitmiyor. Salon için alınabilecek eşyaları listeleyelim:

Genelde halı, perde ve aydınlatma gibi kalemleri kız tarafı alsa da salon ve oturma odası söz konusu olduğu zaman tüm eşyalar damat çeyiz listesi içerisinde yer alıyor. Yemek odası takımından kitaplığa, orta sehpadan TV ünitesine eşyaların yer aldığı listeye dilerseniz raf, tablo, mum gibi dekorasyon ürünleri de ekleyebilirsiniz. 

“Salon Çeyiz Listesi” yazımız, bu ürünleri seçerken dikkat etmeniz gereken konularda size yardımcı olabilir. Kısaca ürünlerden bahsedelim. 

Koltuk Takımı

Salon ya da oturma odanızın baş köşesinde yer alacak koltuk takımını seçerken evde yaşayan kişiye, beklenen misafir sayısına ve alanınıza göre seçimde bulunabilirsiniz. Dar bir salonunuz varsa L koltuklar kurtarıcı olabilir. 

Yemek Odası Takımı

Yemek odası takımları konsol, yemek masası ve sandalyelerden oluşuyor. Bazı takımların içerisinde vitrin de bulunabiliyor. Bu seçimde elbette ayrılacak alan, model ve renk seçimleri önemli kriterleri oluşturuyor. Masanızı belirlerken uygun ölçülere göre seçim yapabilmek için “Standart Masa Ölçüleri” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. “Şık Sofralar, Unutulmaz Anılar: Yemek Masası Nasıl Seçilir?” başlıklı yazımız nihai kararı vermeniz için yardımcı olabilir.

TV Ünitesi

Televizyonunuz ister duvara sabit olsun ister TV masasında dursun, yine de bir TV ünitesine ihtiyaç duyabilirsiniz. Seçim konusunda eşyalarınızı derleyip toparlayacak depolama bölümlerinin bulunmasına ya da dekoratif ürünleri sergileyebileceğiniz bölmelerinin olmasına dikkat edebilirsiniz. 

Televizyon

Televizyonunuzu seçerken ekran kalitesine, boyutuna, fiyatına elbette dikkat edeceksinizdir. Detaylı bir araştırma yaparak tüm incelikleriyle değerlendirmek isterseniz “En Keyifli Anlar İçin: Televizyon Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Orta Sehpa

Orta sehpa seçiminizi belirleyecek olan kriterler, sehpa için ayırdığınız alana uygun boyutta olması ve koltukla arasında bir mesafe bulunması şeklinde sıralanabilir. Zevkinize ve salonunuza uygun renk ve malzemelerden yapılmış sehpa modellerinden birini seçebilirsiniz. 

Zigon Sehpa Takımı

Zigon, iç içe geçebilen sehpa anlamına geliyor. Salonda otururken çay ve kahvenizi koymak için zigon sehpa almayı düşünebilirsiniz. Cam, ahşap gibi farklı seçenekleri bulunan zigon sehpalardan hangisini seçeceğiniz ise tamamen zevkinize kalmış. 

Halı

Salonunuz için halı seçmek zor olabilir. Dekorasyon Tarzına Göre Halı Seçimi Nasıl Yapılır? başlıklı yazımız size halı seçme konusunda yardımcı olacaktır. 

Perde

Perde seçme konusunda kararsızsanız dert etmeyin. Sizin için daha önce hazırladığımız

Dekorasyonda Payları Büyük: Salon İçin Perde Seçimi Nasıl Olmalı?” başlıklı yazımız perde seçme konusunda rehberlik edecektir. 

Aydınlatma

Salon aydınlatması sadece bir avize ile bitmiyor. Huzurlu ve keyifli bir salon için detaylara takılmaktan geri durmayın. “Daha Şık ve Aydınlık: Salon Aydınlatması Nasıl Olmalı?” başlıklı yazımızı okuyarak karar vermeyi kolaylaştırabilirsiniz. 

Şimdi, sıra geldi beyaz eşyalara!

Beyaz Eşya Erkek Çeyiz Listesi

Beyaz Eşya

Evin demirbaşları olan beyaz eşyaların bir kısmı için damat çeyiz seti içerisinde diyebiliriz. Bulaşık makinesi, ocak ya da fırın gibi beyaz eşyaları çoğunlukla gelin bohçalarında görmek mümkün. Burada bütçenize göre bir paylaşım yapabilirsiniz. Biz geleneksel listemizi sıralayalım:

Bütçe olarak yüksek olmalarından dolayı buzdolabı, çamaşır ve kurutma makinesi gibi ürünlerin kullanım ömrünün mümkün olduğunca uzun olması istenir. Bu sebepten bu beyaz eşyaları alırken dikkat edilmesi gereken pek çok ayrıntı bulunur. “Yeni Evlenecekler İçin Beyaz Eşya Tavsiyeleri” başlıklı yazımızda bu ayrıntılardan detaylıca bahsettik. Biz şimdi bu çeyiz listesi özelinde bir özet yapalım. 

Buzdolabı

Buzdolabı seçerken yüksek enerji sınıflı, farklı modları ve teknolojik özellikleri bulunan, boyutları kullanılacak alana uygun, kapasitesi ise kullanacak kişi sayısına göre olan buzdolabı modellerini değerlendirebilirsiniz. Bu kriterler ve uygun bütçe buluştuğunda aradığınız buzdolabını bulmuşsunuz demektir.

Çamaşır Makinesi

Çamaşır makinesi seçiminde de kapasite, devir, program çeşitliliği, renk, ekstra özellikler gibi farklı kriterler bulunuyor. Kapasite konusu tamamen sizin kullanımınıza bağlı. Müstakbel eşinize ve size uygun bir çamaşır makinesi bulmak için bu kriterleri değerlendirebilirsiniz. 

Kurutma Makinesi

Kurutma makineleri için evlerde yer bulmak çoğu zaman zor olabiliyor. Seçim konusunda mutlaka bu alan konusu da etkili olacaktır. Alanınız darsa üst üste monte edebileceğiniz modelleri tercih edebilir ya da kurutma özellikli çamaşır makinelerini değerlendirebilirsiniz. 

Şimdi de erkek çeyiz listesinde bulunabilecek elektronik ev eşyalarına göz atalım. 

Elektronik Ev Eşyası Erkek Çeyiz Listesi

Elektronik Ev Eşyası

Erkek çeyiz listesinin son parçası olan elektronik ev eşyaları genel olarak bakım üzerine sıralanıyor. Gelin, zaman zaman kız çeyiz listesine de girebilen bu eşyaların bulunduğu listemizi inceleyelim: 

Tıraş Makinesi

Sadece sakal tıraşı yapmak istiyorsanız döner başlıklı bir tıraş makinesi tercih edebilirsiniz. Özellikle sakallarınız farklı yönde çıkıyorsa döner başlıklı olanlar tam size göre olacak. Hassas bir cildiniz varsa da ıslak kuru tıraş makinelerini değerlendirebilirsiniz. 

Saç Kurutma Makinesi ve Saç Düzleştirici

Saç kurutma makinelerinde güçlü bir kapasite arıyorsanız watt yüksekliğine dikkat etmeniz gerekir. Saç düzleştiricilerde bulunan sıcaklık ayarının yüksek olması ise saçınıza zarar verebilir. İyonizer özellikli saç kurutma makinesi ve düzleştirici tercih ederek saçlarınızı elektriklenmeden uzak tutabilirsiniz.

Baskül

Artık basküller kaç kilo olduğunuzu söylemekten çok daha fazlasını yapabiliyor. Bir akıllı baskül tercih ederseniz kilo takibinizi ve vücut analizinizi yapabilirsiniz. Ayrıca telefonunuza indireceğiniz uygulamalar sayesinde düzenli olarak da sonuçlarınızı değerlendirebilirsiniz.  

Erkek tarafının sorumluluğundaki erkek çeyiz listesini paylaştık. Dilerseniz çeyiziniz için eşyaları alırken dikkat etmeniz gerekenlerden bahsettiğimiz “Alırken Neleri Göz Önünde Bulundurmalı? Yeni Evleneceklere Eşya Tavsiyeleri” yazımıza da göz atabilirsiniz. Genel kabule göre hazırladığımız liste sizin ve müstakbel eşinizin isteklerine göre şekillenebilir. Ayrıca kız tarafı ya da erkek tarafı olarak da değerlendirmeyebilirsiniz. İhtiyacınız olan ve çeyize dair aradığınız ürünleri ise Koçtaş’ta bulabilirsiniz.