Çeyiz Listesi Hazırlarken Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Çeyiz Listesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Evlilik hazırlıkları, düğün telaşının yanı sıra çeyiz de evlenmeye karar veren çiftlerin gündeminde bulunan konular arasında yer alıyor. “Çeyize ne zaman başlanmalı?” diye merak ediyorsanız; bölgeden bölgeye göre değişse de birçok yerde geleneklere göre kız çocukları için doğar doğmaz ufak ufak çeyiz yapılmaya başlandığını söyleyebiliriz. Elbette evlilik yolunda olmadan da çeyiz hazırlıklarına başlayabilirsiniz. 

Geleneksel dokunuşlar ve ihtiyaçlar çerçevesinde oluşturulan çeyizler, evlenecek çiftlerin hem hayatını kolaylaştırıyor hem de kültürel bir miras özelliği taşıyor. Daha önce çeyiz hazırlamaya başlamadıysanız ve çeyiz hazırlığı için de vaktiniz dar ise gelin çeyiz listesi hazırlarken bilmeniz gerekenlerden detaylıca bahsedelim. 

Çeyiz

Çeyizinizde eksik olan ne varsa çözümü Koçtaş’ta!

“Çeyiz hazırlamaya nereden başlanır?” sorusu ışığında ilk olarak ihtiyaçlarınızı belirleme konusuna odaklanalım sonrasında da diğer konuları detaylandıralım.

İhtiyaçların Belirlenmesi

Çeyiz İhtiyaçlarının Belirlenmesi

Öncelikle ihtiyaçlarınızı belirleyerek başlayın. Her evin ihtiyacı olan temel ürünler vardır. Bu ihtiyaçları belirlerken evinizin büyüklüğünü ve yaşam tarzınızı ön plana alın. Kullanmayacağınızı düşündüğünüz eşyaları “Belki bir gün işime yarar.” düşüncesiyle satın almak yerine ihtiyaç dahilinde bir liste hazırlayın.

Bir ihtiyaç listenizdeki eşyaların bir kısmını daha önce temin ettiyseniz kalan ihtiyaçları tamamlamak için yolunuza devam edin. Çeyiz hazırlamak çok kapsamlı bir süreç. Yeni bir hayat yeni bir ev kurduğunuz için çeyiz hazırlarken ihtiyacınız olacak pek çok şey olduğunu fark edeceksiniz. 

İhtiyaçlarınıza kültürel dokunuşlar yapmak ve nesilden nesile aktarılacak nakışlar, dantel ve iğne oyaları ile dolu bir çeyiz sandığı hazırlamak isterseniz “Çeyiz Kültürünün Özü: Çeyiz Sandığı Nedir ve Önemi Nedir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.  

İhtiyaçların Kategorilere Ayrılması

İhtiyaçların Kategorilere Ayrılması

İhtiyaçları belirlemek çeyiz hazırlığı için güzel bir başlangıç. Bu ihtiyaçları kategorilere göre ayırdıkça eksik olan eşyalarınızı daha kolay tespit edebilirsiniz. Elinize kaleminizi kağıdınızı alın tek tek yazın, işlerinizi tamamladıkça üzerini çizin. İşlerin tamamlandığını görmek bu stresli dönemizde size iyi gelecektir. 

Geleneklere göre evlenecek çift arasında eşyaların temini konusunda bir iş bölümü olması için çeyiz listeleri kız tarafı çeyiz listesi ve erkek tarafı çeyiz listesi olarak ikiye ayrılıyor. Tabii bunlar toplumsal kurallar çerçevesinde belirlendiği için sizin gönlünüz nasıl isterse ona göre bir iş bölümü yapabilirsiniz. 

Geleneklere göre ayıracak olursa kız tarafı çeyiz listesinde kategorilere ayırdığımız listeleri aşağıda sıralıyoruz:

Kız tarafının alması gereken çeyiz listeleriyle ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak için “Ayrıntılarda Gizli Zarafet: A’dan Z’ye Kız Çeyiz Listesi” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.  

Erkek tarafı çeyiz listesini de aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Detaylı bilgi almak için “Erkeğin Çeyiz Listesi: Erkek Çeyizinde Neler Olmalı?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. 

Bütçe ve Zaman Planlaması

Bütçe ve Zaman Planlaması

İhtiyaçları belirledikten sonra bütçeye geçmek gerekiyor. Bütçe çerçevenizi belirlerseniz ihtiyaçlarını ona göre temin edebilirsiniz. Sezon indirimleri, çeyiz setlerindeki kampanyaları da bütçenizi kullanırken mutlaka değerlendirmenizi öneririz. İndirimlerden faydalanmak için Koçtaş Çeyiz Fırsatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Aynı zamanda çeyizi tamamlamak için de kendinize bir zaman çizelgesi oluşturmanızı öneririz. Aralarda zaman konusunda esneklikler gerekirse bitmesi gereken zamana göre değişimler yapabilirsiniz. Burada önemli olan önceliklendirebilmek. Temel olarak gereken eşyalara öncelik vermenizi öneririz. 

İhtiyaç Listesini Gözden Geçirilmesi

İhtiyaç Listesinin Gözden Geçirilmesi

İhtiyaç listenizi hazırladıktan sonra bütçenize, zamanınıza ve kullanışlı olması durumuna göre bazı ihtiyaçları eleyebilirsiniz. Gelişen ihtiyaçlarınıza ve değişen koşullara uygun olarak listeleme yapabilirsiniz. Bu kısımda çeyiz listenizdeki temel eşyaları belirlemek önemli. Modası geçmeyen ve her zaman işinize yarayacak eşyaları önceliklendirebilirsiniz. Mutfak eşyalarını alarak çeyizinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. 

Kaliteli Ürün Seçimi

Kaliteli Ürün Seçimi

“Çeyiz alırken nelere dikkat edilmeli?” diyorsanız çeyiziniz için alacağınız eşyaların kaliteli ve dayanıklı olmasına dikkat etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Başta kaliteli olduğu için fazla para harcamış gibi düşünebilirsiniz. Ancak uzun yıllar size eşlik edecek ve herhangi bir sorun çıkarmayacak bir ürün esasen uzun vadede tasarruf yapmanızı da sağlar. 

Kaliteli ürün seçimi konusunda daha önce farklı ürün grupları için çeşitli yazılar hazırlamıştık. Eşyalarınızı seçmeden önce mutlaka okumanız gereken yazıları aşağıda paylaşıyoruz. 

Beyaz eşya seçmek için “Yeni Evlenecekler İçin Beyaz Eşya Tavsiyeleri” başlıklı yazımıza, banyo aksesuarları için “Banyo Aksesuarı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı yazımıza, yatak seçimi için “Doğru Yatak Seçimi Neden Önemli? Yatak Nasıl Seçilir?” başlıklı yazımıza, fırın almadan önce de “Güzel Yemeklerin Sırlarından: Fırın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.   

Yeterli Miktarda Alışveriş

Yeterli Miktarda Alışveriş

Gereksiz fazla eşya almak yerine, ihtiyaçlarınızı karşılayacak yeterli miktarda ve çeşitte eşya seçmeye özen gösterin. Bazen fazla eşyadan ne kullanacağınızı bilemeyebilirsiniz. İşinize yaramayan eşyalar faydasız olduğu gibi depolama alanlarınızı da işgal eder.

Alacağınız ürünleri ihtiyacınıza göre belirlemeniz, daha az zorlanarak ve belki biraz yardımla güzel bir yuva kurmanızı sağlayabilir. Eğer az tüketimi ve sadelikten yana bir yaşam tarzını benimsiyorsanız, “ihtiyacınız kadar alma” hedefini benimseyen “Minimalist Çeyiz Listesi” yazımıza göz atabilirsiniz. Bu şekilde evinizde gereksiz eşya da olmadan keyifli bir şekilde yaşayabilirsiniz. 

Çeyiz hazırlama ile ilgili önerilerimizin sonuna geldik. Evlilikte çeyiz biter bohça başlar. Düğünden önce bohça hazırlamak isterseniz “Gelin ve Damat İçin Bohça Süsleme Rehberi” işinize yarayabilir. 

Düğününüzü planlamadıysanız “Evliliğe Adım Adım: Düğün Planlama Rehberi” başlıklı yazımız düğün stresinizi üzerinizden almaya geldi. Düğün, bohça ya da çeyiz eviniz için ne lazımsa Koçtaş’ta bulabilirsiniz.