Çeyiz Hesabı Nedir? Nasıl Açılır?

Çeyiz Hesabı Nedir Nasıl Açılır

“Bu devirde evlenmek zor!” cümlesi eşliğinde yeni yuvanızı kurmak için heyecanlı ve ürkek adımlar atıyor olabilirsiniz. Ancak çeyizden düğün masraflarına kadar ihtiyaç duyduğunuz bütçenizi güçlendirebilmek için farklı seçenekleriniz bulunuyor. Bu seçeneklerden biri de çeyiz hesabı. “Çeyiz hesabı nedir?” diye düşünüyorsanız sizin için derlediğimiz rehberimizde çeyiz hesabı ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları paylaşıyoruz. 

Çeyiz

Henüz çeyiz almaya başlamadıysanız ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız da A’dan Z’ye Çeyiz Listesi başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz çeyiz ürünlerini ise Koçtaş’ta bulabilirsiniz.

Şimdi gelin, evlilik yolundaki harcalamalarınıza destek olacak çeyiz hesabı ile ilgili detaylara göz atalım.  

Çeyiz Hesabı Nedir?

Çeyiz Hesabı Nedir

Çeyiz hesabı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın maddi sıkıntılar nedeniyle yuva kuramayan çiftler için 18 Nisan 2016 tarihinde başlattığı bir uygulama. Çeyiz hesabı ile tasarruf yapıp para biriktirerek devlet katkısına hak kazanmak mümkün. Çeyiz hesabı uygulamasından faydalanabilmek için devlet tarafından belirlenen bankalardan birinde çeyiz hesabı açtırmak yeterli. Tabii çeyiz hesabı açtırabilmenin de belli şartları bulunuyor. Şimdi, bu şartlara göz atalım. 

Çeyiz Hesabı Şartları Nelerdir?

Çeyiz Hesabı Şartları Nelerdir

Genç çiftlerin ihtiyaçlarını temin etmelerini kolaylaştıran, geleceğe güvenle bakmalarını sağlayan çeyiz hesabı uygulamasına başvurmak için belirlenmiş bazı şartlar bulunuyor. 

Çeyiz hesabı şartları şunlar:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Türkiye’de bulunan mevduat ya da katılım bankasında hesap açtırmak
  • Evlenmek amacı ile asgari 3 yıl düzenli birikim yapmak 
  • En geç 27 yaşına kadar ilk evliliği yapmak
  • 24 yaşını doldurmadan çeyiz hesabı başvurusu yapmak (18 yaşından küçükler için veli veya vasi tarafından hesap açtırmak mümkün.)
  • Evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde belgeleri bankaya ibraz etmek

Yurt dışında yaşasanız da yukarıdaki şartları sağlamanız halinde çeyiz hesabına başvuru hakkına sahip olabiliyorsunuz. Bu şartların yanı sıra hesabın Türk lirası cinsinden açılabileceğini ve ortak hesap olarak açılamayağını da bilmenizde fayda var. 

Kısacası çeyiz hesabı sayesinde en az 3 yıl düzenli birikim yaparak 27 yaşınızı doldurmadan önce evlenirseniz toplam birikiminizin en fazla %25’i kadar devlet katkısı elde edebilmeniz mümkün. 

Şimdi de “Çeyiz hesabı nasıl açılır, nelere dikkat edilmesi gerekir?” gibi soruların yanıtlarını arayalım. 

Çeyiz Hesabı Nasıl Açılır?

Çeyiz Hesabı Nasıl Açılır

Çeyiz hesabı açmak, evlilik yolunda atabileceğiniz en heyecanlı gelişmelerden biri. Çünkü evliliği resmiyete dökmeden önce geleceğinize dair güven verici adımları atmaya çeyiz hesabı açarak başlıyorsunuz.

Çeyiz hesabı açmak için dikkat etmeniz gereken durumlar ise şöyle:

  • Çeyiz hesabını Türk lirası cinsinden; mevduat, özel cari ya da katılım hesabı olarak açabilirsiniz.
  • Kendi adınıza birden fazla çeyiz hesabı açamazsınız.
  • Çeyiz hesabı açtığınız bankayı değiştiremezsiniz.
  • Aylık ödemeli hesabınız varsa düzenli ödemelerinizi 1 yıl boyunca maksimum 3 kez aksatabilme şansınız bulunur.
  • 3 aylık ödemeli hesabınız varsa düzenli ödemelerinizi 1 yıl boyunca 1 kez aksatma şansınız bulunur.
  • Yılda 2 kez hesabınızda oluşturduğunuz birikimden para çekebilme hakkınız mevcut (Hesap bakiyesini asgari ödeme tutarının altına düşürmemek şartıyla).
  • Üst sınırı aşmamak şartıyla istediğiniz zaman hesaba para yatırabilirsiniz. 

Çeyiz hesabı açabilmek için devletin belirlediği bankalardan birine gidip çeyiz hesabı açtırabilirsiniz. Gerekli belgeleri sunduktan sonra 3 aylık ya da aylık olacak şekilde bir ödeme planı oluşturabilirsiniz. Belirlenen ödeme planına sadık kalarak ödemelerinizi yapmanız ve evliliğinizin gerçekleşmesi durumunda devlet desteğinden faydalanabilirsiniz. 

Düzenli olarak ödemelerini yaptığınız çeyiz hesabınıza devlet tarafından ne kadar destek geleceğini merak ediyorsanız gelin, bir de devlet desteği ödemelerine bakalım. 

Çeyiz Hesabı Devlet Desteği Ne Kadar?

Çeyiz Hesabı Devlet Desteği Ne Kadar

Çeyiz hesabı oluşturulduktan sonra devletten destek alabilmek için düzenli ödemeler yapmak gerekiyor.

2024 yılı için aylık ödemelerdeki alt sınır: 999,11 TL

2024 yılı için aylık ödemelerdeki üst sınır: 9.991,25 TL

2024 yılı için üç aylık ödemelerdeki alt sınır: 2.997,37 TL

2024 yılı için üç aylık ödemelerdeki üst sınır: 29.973,89 TL

Sadece açılış sırasında en fazla 149.869,09 TL’ye kadar para yatırılabilir. Düzenli ödemeleri yaptığınız takdirde evlilik tarihinizdeki birikime göre devlet katkısı belirlenir. Düzenli ödeme süresi arttıkça devlet katkısı da artar.

Devlet katkısı, birikim yapılan ödemeye göre değişse de evlilik tarihi itibarıyla çeyiz hesabındaki birikimin %25’ini geçemez.

Düzenli Ödeme Süresi   Birikim Tutarı Üzerinden Devlet Katkısı Devlet Katkısı Olarak Ödenecek En Fazla Tutar 
36 ila 47 ay arası %20 41.827,60 TL
48 ila 59 ay arası %22 48.262,60 TL
60 ay ve üzeri  %25 57.915,15 TL

Çeyiz desteği almak için yapmanız gerekenleri öğrendiğimize göre çeyiz desteğinin son aşamasına yani devlet desteğinin ödenme safhasına geçelim. 

Çeyiz Desteği Nasıl Alınır?

Çeyiz Desteği Nasıl Alınır

Ödemelerinizi düzenli olarak yaptınız, 3 yılı doldurdunuz ve 27 yaşına gelmeden önce evlendiniz. Tebrikler, çeyiz desteği almaya hak kazandınız! 

Evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde evlilik cüzdanınızla birlikte ilk evliliğiniz olduğuna dair belgeyi nüfus müdürlüğünden alarak bankaya başvurabilirsiniz. Devlet katkısı ödemelerini, hesabınız bulunan bankadan ve başvuru tarihinden itibaren en geç 2 ay içinde alma hakkına sahipsiniz.

Çeyiz İçin Neler Alınır?

Çeyiz İçin Neler Alınır

Çeyiz hesabınızı açtıysanız evlenmenize en fazla 3 sene kalmış demektir. 3 senelik bir zaman dilimi ise çeyiz düzmek ve evlilik hazırlıkları yapmak için keyifli bir zaman anlamına gelir. Şimdi, yapmanız gereken ise listeler hazırlamak, kampanya dönemlerine ve isteklerinize göre çeyizler hazırlamak!

Daha önce çeyiz hazırlamadıysanız merak etmeyin, bizim bu konuyla ilgili pek çok listemiz bulunuyor. Salondan mutfağa, yatak odasından beyaz eşyaya kadar pek çok farklı alanda çeyiz listesi önerilerimize göz atabilirsiniz.

Çeyiz listenizi hazırlamadan önce ihtiyaçları belirlemek, bu ihtiyaçları kategorilere ayırmak, bütçe ve zaman planlaması yapmak gibi pek çok konuda destek alabileceğiniz  

 “Çeyiz Listesi Hazırlarken Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?” yazımızı okumanızı öneririz. 

Evlilik öncesinde yapmanız gerekenlerden biri de destekleri araştırmak ve onlardan faydalanmak. Evlilik kredisi ile ilgili şartları merak ediyorsanız “Evlilik Kredisi Nedir? Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca çeyiz parası da çeyiz hesabı ile karıştırılan konulardan. “Çeyiz parası nedir?” diye merak ediyorsanız  Çeyiz Parası (Evlilik Ödeneği) Nedir? Nasıl Alınır? başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.  

Çeyiz hesabı ilgili bilmeniz gereken detayları paylaştık. Evlilik yolunda emin adımlar atarken kuracağınız yuvanız için ihtiyaç duyduğunuz tüm ürünleri Koçtaş’ta bulabileceğinizi unutmayın!