Çeyiz Parası (Evlilik Ödeneği) Nedir? Nasıl Alınır?

Çeyiz Parası Nedir? Nasıl Alınır?

Çeyiz, bohça, düğün… Evlilik sürecinde çiftlerin çok fazla gideri olabiliyor. Maddi olarak rahatlamak için ise evlilik kredisi gibi farklı destek programlarından faydalanabiliyorlar. Evlilik kredisinin yanı sıra çeyiz parası gibi devlet tarafından verilen destekler ise evlenecek çiftlere ilaç gibi gelebiliyor. 

Biz de evlilik yolunda maddi giderleri hafifletebilmek için yetim aylığı alan kişilere verilen evlilik ödeneği (halk tarafından bilinen adıyla çeyiz parası) ile ilgili detayları paylaşmak istedik. Yeni bir hayata adım atarken ihtiyaç duyduğunuz ürünleri ise Koçtaş’ta bulabileceğinizi unutmayın!

Çeyiz

Gelin, önce evlilik ödeneğinin ne olduğundan bahsedelim. Sonrasında ise başvuru şartları gibi detaylara değinelim. 

Evlilik Ödeneği (Çeyiz Parası) Nedir?

Evlilik Ödeneği Nedir?

Evlenme ödeneği -diğer adıyla çeyiz parası- sosyal güvenlik kapsamında ölüm geliri veya aylığı alırken evlendiği için aylığı kesilen kişilere verilen bir geri ödemesiz destektir. Yani yetim aylığı alan kişilere, evlenme tarihindeki aylıklarının bir yıllık (12 aylık) ya da iki yıllık (24 aylık) toplam tutarı bir defaya mahsus olmak üzere geri ödemesiz şekilde maddi destek  amacıyla verilir. 

Çeyiz Parası Ne Kadar? 

Çeyiz Parası Ne Kadar?

Çeyiz parası ödemelerinde ölen kişi üzerinden ölüm geliri veya aylığı alan kişiye verilecek paranın miktarı, ölen kişinin sigortalı olma zamanına göre değişkenlik gösterir. 

“Çeyiz parası ne kadar?” diye düşünüyorsanız açıklayalım:

Kanuna göre ilk defa 1 Ekim 2008 veya sonrasında 4/c kapsamında sigortalı olan (memuriyete giren) kişi üzerinden yetim aylığı alan kız çocukları, evlendikleri zaman yetim aylıkları kesiliyor. Çeyiz parasına başvurmaları halinde ise yetim aylığından aldığı paranın 24 katı veriliyor.

Eğer 1 Ekim 2008 öncesinde Emekli Sandığı kapsamında sigortalı olan kişi üzerinden 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre dul ya da yetim aylığı bağlanmış olan eş veya kız çocuğu ise 12 aylık tutarında evlenme ödeneği alabiliyor. 

Çeyiz Parası Şartları Nelerdir?

Çeyiz Parası Şartları Nelerdir?

Çeyiz parası almak için herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. Erkekler ise kız çocuklarına ve eşlerine verilen yetim ve dul aylığının yanı sıra çeyiz parasından da faydalanamıyor. Sigortalı bir çalışansanız halihazırda çalıştığınız için ve dolayısıyla yetim aylığı da almadığınız için çeyiz parasına başvuruda bulunamazsınız. 

Çeyiz parası almak için gerekli şartları şöyle sıralayabiliriz: 

  • Yetim aylığı alırken evlenmek
  • Evlenme tarihinden itibaren beş yıl içinde evlenme ödeneğini talep etmek
  • Daha önce evlilik ödeneği almamış olmak

Şartlara uyuyorsanız toplamanız gereken belgeleri inceleyelim. 

Çeyiz Parası Nasıl Alınır? Çeyiz Parası İçin Gerekli Belgeler

Çeyiz Parası (Evlilik Ödeneği) Nedir? Nasıl Alınır?

Çeyiz parası alabilmek gerekli belgeler:

  • Evlenme cüzdanı
  • Kimlik
  • Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi (“İkramiyesi Talep Dilekçesi” sayfasından ulaşılabilir.)

Gelin, şimdi de nasıl çeyiz parası başvurusunda bulunabileceğinize göz atalım.

Çeyiz Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çeyiz parası alabilmek için başvurulacak yerler:

Yetim aylığı aldığınız ebeveyniniz 1 Ekim 2008 öncesinde memur olduysa belgeleriniz ve dilekçeniz ile Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı Mithatpaşa Cad. No:7 Sıhhiye/ANKARA adresine müracaat edebilirsiniz.

Yetim aylığı aldığınız ebeveyniniz 1 Ekim 2008’den sonra memur olduysa belgeleriniz ve dilekçeniz ile bağlı olduğunuz SGK il ve ilçe merkez müdürlüklerinden veya e-devlet üzerinden başvurabilirsiniz.

Çeyiz Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Başvurularınızı gerçekleştirdikten sonra süreci takip edebilmek için ALO 170’yi arayabilir ya da e-devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz. 

Evlilik Ödeneği ile İlgili Merak Edilenler

Evlilik Ödeneği ile İlgili Merak Edilenler

Evlilik ödeneği alırken karşınıza çıkabilecek ya da merak edebileceğiniz durumları aşağıda sıraladık:

  • Vefat eden kişinin eşine, şartları karşıladığı takdirde dul aylığı yatmaya başlar. Talep edilmesi halinde de kız çocuğu ve dul eş arasında belirlenen oranda paylaşım yapılır. Evlilik ödeneği alındığı takdirde dul eşin maaşında da belirli bir oranda kesilme olabilir. Yani anneniz de aylık alıyorsa siz çeyiz parası aldıktan sonra 12 ay ya da 24 ay boyunca kesinti yaşayabilir. Çeyiz parası olarak yetim aylığının 12 katını aldıysanız 12 ay, 24 katını aldıysanız da 24 ay kesinti yaşayabileceğini söyleyebiliriz. 
  • Yetim aylığı aldığınız ebeveyniniz 1 Ekim 2008 sonrasında memur olduysa evlenme ödeneği aldığınız tarihten itibaren 2 sene içerisinde boşanırsanız ya da eşiniz vefat ederse 2 yıllık süre içerisinde herhangi bir gelir ya da aylık alma hakkınız olmaz. Ancak 2 yıldan sonra tekrar aylık almaya hak kazanmış olursunuz. 
  • Yetim aylığı aldığınız ebeveyniniz 1 Ekim 2008 öncesinde memur olduysa 1 yıldan önce vefat etmesi halinde tekrar yetim aylıklarınız ödenmeye başlar. Ancak 1 yıldan önce boşandıysanız 1 yıllık süre dolduktan sonra aylık almaya hak kazanabilirsiniz. 
  • Eğer evlenme ödeneği alıp sonrasında çalışmaya başlarsanız SGK’dan aldığınız çeyiz parasını iade etmeniz gerekmez.

Çeyiz İçin Neler Alınır?

Çeyiz için Neler Alınır?

Çeyiz parasından bahsettiğimiz yazımızın devamında çeyiz önerisinde bulunmazsak olmaz. Hem bütçenizi korumak hem de ihtiyacınız olan eşyaları belirlemek için öncelikle çeyiz listeleri hazırlamanızı öneriyoruz. 

Çeyiz listenizi hazırlamaya salondan başlayabilirsiniz. Mutfak, banyo, yatak odası gibi farklı alanlar için çeyiz listeleri oluşturarak kategorilere ayırabilir, bu şekilde çok daha kolay bir şekilde almanız gereken eşyaları tespit edebilirsiniz. Eşyaları temin ettikçe ya da ihtiyaçlarınız farklılaştıkça bu listeler üzerinde çeşitli güncellemeler yapabilirsiniz. Çeyiz listenizi hazırlamadan önce mutlaka “Çeyiz Listesi Hazırlarken Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?” başlıklı yazımıza göz atmanızı öneririz. 

Eğer sade ve kullanışlı bir ev hayali kuruyorsanız “Minimalist Çeyiz Listesi” yazımızdan faydanalanabilirsiniz. Dayanıklı ve uzun ömürlü az ama öz eşya ile ferah bir ev hayali kuruyorsanız bu liste işinize yarayabilir. 

Çeyiz parası yani evlilik ödeneği konusuyla ilgili bilmeniz gereken detayları paylaştık. Çeyiz hazırlığı yaparken faydalanabileceğiniz noktalardan bahsettik. Evlilik arifesinde kendinize uygun destekler arıyor olabilirsiniz.  Evlilik kredisi ile ilgili şartları merak ediyorsanız “Evlilik Kredisi Nedir? Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Yeni kuracağınız yuvanız için  ihtiyaç duyduğunuz ürünleri Koçtaş’ta bulabileceğinizi unutmayın!