Birlikte bir hayatın başlangıcını yaptığınız o en özel günü yani evlendiğiniz günü ölümsüz kılmanın en güzel yollarından biri düğün fotoğraflarıdır. Tabii stüdyoda çekilen fotoğraflar güzel olsa da doğal ışıkta çekilen fotoğraflara bir de mekanın büyüsü eklendiğinde düğün fotoğrafının daha bir özel olduğu muhakkak.
İster ağaçlık bir alan olsun, ister deniz kenarı ya da bir köşkün bahçesi, düğün fotoğrafı için en en güzel pozları yakalamak istediğinizi biliyoruz. Bu nedenle bu yazımızda düğün fotoğrafı çekim önerileri paylaşacağız. Bu keyif dolu kareleri saklamak için ihtiyaç duyacağınız düğün fotoğraf çerçevesi ve fotoğraf albümlerini Koçtaş’ta bulabileceğinizi de hatırlatalım.
Düğün Fotoğrafı Çekimi İçin Fotoğrafçı Seçimi
İçinize sinen bir düğün fotoğrafının sırrı, içinize sinen bir fotoğrafçıyla çalışmak. Yakınlarınız fotoğraf çekiyor olsa bile bir profesyonelle çalışmanızı öneririz. Peki, o profesyoneli nasıl seçeceksiniz? Elbette bütçe bunun için önemli bir kriter, ama tek kriter değil.
Düğün fotoğrafçısı seçerken özenli bir seçim yapmak önemlidir, çünkü düğününüzün özel anlarını ölümsüzleştirecek kişiyi seçmek istersiniz. İşte, düğün fotoğrafçısı seçerken dikkate almanız gereken bazı adımlar:
Ön Araştırma Yapın: Düğün fotoğrafçısı arayışını son dakikaya bırakmayın. İnternet üzerinden araştırma yaparak, arkadaşlarınıza ve ailenize sorarak fotoğrafçılar belirleyin. Portföylerini inceleyerek tarzını yakın bulduklarınızla iletişime geçin.
Önceki Müşterileriyle Görüşün: Potansiyel düğün fotoğrafçınızdan hizmet alan çiftlerin bilgilerini isteyip onların deneyimini, memnuniyet derecesini öğrenin.
Bütçenizi Belirleyin: Düğün fotoğrafçısı için ayırabileceğiniz bütçeyi netleştirin. Farklı fotoğrafçılar farklı fiyatlar talep edebilir. Bu nedenle bütçenizi net bir şekilde belirlemek önemlidir.
Yüz Yüze Buluşma: Favori fotoğrafçı listesini ikiye indirdikten sonra yüz yüze buluşun. Bu görüşmede hem kişisel uyumunuza bakın hem de çalışma tarzını ve bütçeyi konuşun. Deneyimlerini, hangi ekipmanları kullandığını sorun. Özellikle size güven vermesi çok önemlidir. Zaten stresli olduğunuz bir günde stresinizi artıracak bir fotoğrafçı istemezsiniz sanırız.
Sözleşme ve Hizmet Detayları: Karar kıldığınız fotoğrafçı ile çalışmaya karar verirken bir sözleşme yapın. Bu sözleşmede çekim tarihine, hizmetin tam kapsamına, ödeme planına ve iptal şartlarına yer verin. Fiyat teklifini de sözleşmenin ekine koyabilirsiniz.
Prova Çekimi: Mümkünse birkaç kare de olsa prova çekimi yapmak işinizi oldukça kolaylaştıracak ve karşılıklı beklentilerinizi daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.
Düğün Fotoğrafı İçin Mekan Seçimi
Doğal mekanda düğün fotoğrafı için bolca seçenek var. Ağaçlık alanlar, plajlar, bahçeler, çiftlikler, dağ manzaraları, tarihi mekanlar… Peki, bunlardan hangisi size uygun? İşte, düğün fotoğrafı için dış çekim mekanları seçerken dikkat etmeniz gerekenler:
Kişisel Tercihler: Düğün fotoğrafı mekanı, size ve eşinize özel bir anlam ifade edebilir. İlk buluştuğunuz yer, evlilik teklifi yaptığınız mekan gibi sizin için özel bir önemi olan mekanlar, anılarınızı yansıtmanın harika bir yoludur.
Mevsime ve Düğün Temanıza Uygunluk: Bir kır düğünü yapıyorsanız tarihi mekanlar uygun olmayabilir ya da mevsimlerden kışsa plaj çekimi ideal olmayabilir. Ayrıca düğün temanıza uygun bir mekan seçmek, dekorasyon ve stil seçeneklerini de kolaylaştırabilir. Örneğin rustik bir düğün için ahşap bir çiftlik, deniz kenarında bir düğün için plaj veya tekne, modern bir düğün için şehir içi bir etkinlik mekanı tercih edilebilir.
Bütçe ve İzinler: Bazı mekanlarda çekim yapmak için ekstra ödeme yapmanız veya izin almanız gerekebilir. Mekan seçerken bunu da dikkate almanızda fayda var.
Konum ve Erişilebilirlik: Düğün fotoğrafı mekanının konumu; sizin kolayca ulaşabileceğiniz, sonrasındaki programınızı aksatmayacak bir yerde ve mesafede olmalıdır. Dağın zirvesinde düğün fotoğrafı çektirmek uğruna kendi düğününüzü kaçırmak istemezsiniz.
Yedek Plan: Dış mekan çekiminde beklenmedik hava koşullarını hiçbir zaman göz ardı etmeyin. Aniden çıkıveren fırtına veya çiseleyen yağmura karşı tente, şemsiye ya da iç mekan seçenekleri de ikinci plan olarak bulunsun.
Düğün Fotoğrafı İçin Zaman Planlaması
Dış mekan düğün fotoğraf çekiminde etkileyici bir sonuç için çalışmanın günün doğru saatinde yapılması önemlidir. Genellikle sabahın erken saatleri veya gün batımı, yumuşak ışık sağlar. Bu saatlerde çekim yapmak, sert gölgelerden kaçınmanıza yardımcı olur. Ancak elbette buna o günkü hava koşullarına, mekanın durumuna, ne tip fotoğraflar istediğinize ve o günkü programınıza göre karar vermek en doğrusu. Gelin, günün hangi saatleri hangi tür çekimler için uygun, birlikte göz atalım.
Sabah Çekimleri: Sabah güneşi tazelik ve enerji katan dingin bir ışıktır. Bu zaman dilimini gelin ve damadın hazırlıklarını içeren kareler için tercih edebilirsiniz.
Gün İçi Çekimleri: Grup fotoğrafları ya da özel pozlar için idealdir. Mevsime ve mekana göre ışığın açısı ve şiddeti değişeceği için gölgeleri ve sert ışığı dengelemek gerekebilir. Dış çekimlerde, güneşin yüksek olduğu saatlerde de parlama sorunları olabilir. Tüm bunlar için ek aydınlatma ekipmanları ya da şemsiye veya gölgelik kullanılmalıdır.
Gün Batımı Çekimleri: Gün batımı, en güzel ışık koşullarından birini sunar. Altın saat olarak bilinen bu dönemde ışık yumuşak ve sıcaktır. Bu zaman dilimi; portreler, aile fotoğrafları ve çiftin romantik anlarını yakalamak için idealdir.
Düğün Fotoğrafı İçin Poz Planlaması
Çeşit çeşit düğün fotoğrafı, albümünüzü zenginleştirir ve düğün gününü hoş bir şekilde hatırlamanızı sağlar. Düğün fotoğrafı için poz planlaması yaparken çift olarak karakteriniz en önemlisi. Rahat hissettiğiniz bir poz olmalı. Örneğin romantik bir çift değilseniz yanak yanağa fotoğraflar hiç sizi yansıtmayacaktır. Bunun yanında düğün temasını da dikkate alabilirsiniz. İşte, düğün fotoğrafınız için poz alternatifleri. Hangisi size uygun?
Geleneksel Pozlar:
- Gelin ve damat pozları: Bu klasik pozlar, çiftin birlikte ve ayrı ayrı göründüğü çekimlerdir. Örneğin birbirine sarılan veya el ele tutuşan pozlar.
- Grup fotoğrafları: Aile üyeleriyle veya arkadaşlarla birlikte sıralanıp çekilen grup fotoğraflarıdır.
Duygusal Pozlar:
- Gelin ve damat birbirine duygusal bir şekilde bakarken çekilen, göz teması veya el ele tutuşma gibi romantik anlar içeren pozlar.
- Samimi mizansenler, gülme ve eğlenme anlarında çekilen pozlar.
Hareketli Pozlar:
- Dans ederken: İlk dansınızı yaparken, arkadaşlarınızla pistte eğlenirken veya damat geline sarılırken verilen pozlar.
- Birbirleriyle ilgilenirken: Çiftler birbirine yüzük takarken, damat gelinin duvağını açarken ve duvağını tutarken, gelin damadın papyonunu düzeltirken, birbirlerine pasta yedirirken çekilen pozlar.
Detay Odaklı Pozlar:
- Alyans pozları: Alyansların ön planda olduğu çekimler.
- Çiçekler: Gelin çiçeğinin veya masadaki çiçek aranjmanlarının odakta olduğu fotoğraflar.
- Ayakkabı, çanta veya aksesuarların ön planda olduğu detay fotoğrafları.
- Gelinin makyajı veya saçı gibi güzellik detayları.
Mekan Odaklı Pozlar:
- Mekanın önünde: Düğün mekanının önünde veya içinde çekilen pozlar.
- Manzara ile: Doğal bir manzara önünde, mekanın özelliklerini de kullanarak çekilen kareler.
Doğal ve Rastgele Pozlar:
- İçten gülümsemeler: Doğal, spontane ve içten anları yakalayan pozlar.
- Arkadaşlarınız ve aile ile: Düğün gününüzde arkadaşlarınız ve ailenizle eğlenirken yakalanan samimi ve eğlenceli anlar.
- Makyaj ve hazırlık: Gelin ve damadın özel olarak poz vermediği, hazırlıklar devam ederken çekilen doğal kareler.
Sıra Dışı Pozlar:
- Vintage: Vintage kıyafetlerle antika bir arabada ya da mekanda çekilen pozlar.
- Filmlere gönderme yapan: Star Wars, Grease, Selvi Boylum Al Yazmalım Gibi çiftin sevdiği filmleri konu alan tematik çekimler.
- Farklı açılar: Yere yakın veya yüksek bir açıdan çekilen fotoğraflar.
Güneş Batışı ve Gece Pozları:
- Günbatımı veya gece ışığında çekilen romantik ve büyülü pozlar. Bu pozları, fenerler veya mumlar gibi özel ışıklandırmalar kullanarak atmosferi daha da özel hale getirebilirsiniz.
En Merak Edilen Konu: Düğün Fotoğrafçılığı Fiyatları
Dış mekanda düğün fotoğrafı isteyenler için mekan seçimi, zaman seçimi, fotoğrafçı seçimi konusunda bilgiler verdik. Bunların hepsi için bütçe yani düğün fotoğrafçısı fiyatları önemli. Ancak bunun için tek bir rakam vermek mümkün değil. Çünkü düğün fotoğrafçılığı fiyatları, birçok faktöre bağlı olarak -örneğin fotoğrafçının deneyimine, çekim mekanına, çekim süresine, nasıl pozlar istediğinize, kaç adet ve ne şekilde baskı verileceğine göre- değişebilir. Tabii kararınızı yalnızca uygun fiyatlara göre değil, içinize sinecek fotoğrafçıya göre vermelisiniz.
Düğün fotoğrafçısı hizmetinde fiyatlara genellikle düğün albümü, düğün fotoğraf çerçevesi, fotoğrafların rötuş ve düzenlemesi de dahil oluyor. Yine de fotoğrafçınızla teyit etmenizde fayda var.
Dileriz dış mekan fotoğrafı konusunda verdiğimiz bilgilerle en özel gününüzü daha da unutulmaz kılarsınız. Bu pozları saklamak için fotoğraf çerçevesi veya fotoğraf albümü arıyorsanız Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. Düğünle ve düğün hazırlıklarıyla ilgili desteğe ihtiyacınız varsa da sizi “Evliliğe Adım Adım: Düğün Planlama Rehberi” yazımıza bekliyoruz.
Şimdiden mutluluklar dileriz!