Tasarım İçin Ormana Gidiyoruz: Doğadan Topladıklarımızdan Ev Dekorasyonu Yapımı

Kolay Mumluk Yapımı

Doğada yürürken ya da denizin altındayken sizi saran huzuru evinize de taşımaya ne dersiniz? Doğal malzemelerle dekorasyon yaparak tabiatın sunduğu formların ve renklerin sakinleştirici etkisini evde de hissedebilirsiniz. 

Üstelik diğer dekorasyon yöntemlerinin aksine doğal dekorasyonda alışveriş için uzun arayışlara girmenize bile gerek yok. Sonuç ise neredeyse her zaman kusursuz oluyor. Çünkü dal, yaprak, taş, yosun gibi doğal malzemeler hem estetik görünüyorlar hem de diğer eşyalar gibi keskin çizgilere sahip olmadıkları için kullanıma göre hata hissi vermiyorlar. Peki, doğal malzemelerle dekorasyon nasıl yapılır?
ev dekorasyonu

Dekorasyonda Doğal Malzemeler Nasıl Kullanılır?

Doğal Malzemelerle Dekorasyon

Evinizin iç mimarı olabilmek için tek yapmanız gereken tatilde bol bol deniz minaresi, deniz yıldızı ve yosun toplamak ya da sevdiklerinizle keyifli bir orman yürüyüşü yaparken çevrenize dikkatle bakmak. Dilerseniz önce dekorasyonda kullanabileceğiniz malzemelerden birkaçına bakalım, gözünüzden hiçbiri kaçmasın:

  • Kütükler
  • Çam kozalakları
  • Dallar
  • Kurumuş çiçekler
  • Kurumuş sarmaşıklar
  • Kuruttuğunuz meyveler
  • Meşe palamudu, cennet bambusu tohumu gibi değişik bitki tohumları
  • Yosun
  • Deniz kabukları
  • Taş, çakıl
  • Soyulmuş ağaç kabuğu
  • Tüy
  • Deniz yıldızı
  • Deniz minaresi

Sürdürülebilir dekorasyon için bu malzemeleri dalından ya da denizden toplamak yerine kendi kendine kurumuş, dökülmüş, deniz kenarına vurmuş olmalarına dikkat edebilirsiniz. Doğal dekorasyon ürünleri hazırlamak ihtiyacınız olabilecek silikon gibi yapıştırıcı ve bantlar ile jüt ip gibi inşaat malzemelerini ise Koçtaş’ta bulabilirsiniz.

Sepetinizi çeşitli malzemelerle doldurduysanız şimdi, doğal dekorasyon önerilerine göz atalım:

Doğal Taş İç Dekorasyon ile Kolay Bir Başlangıç 

Taşla Dekorasyon Yapımı

Görsel Kaynak

İster orman, ister deniz kıyısı, hatta şehir içinde bile en kolay bulabileceğiniz malzemelerden birisi taş. Genellikle antrasit, kahverengi, krem gibi nötr renklere sahip olduğu için de hemen her dekorasyon stiliyle uyum sağlıyor. Bu yüzden doğal dekorasyona taşla adım atmak güzel fikir!

Özgün bir dekorasyon yapmak için sadece belirli büyüklükteki ya da renkteki taşları seçmek yerine çakıl, kaya gibi farklı formları ve tonları da toplayın. Sonrasında taşlarla yapabileceğiniz dekorasyon fikirleri arasından birkaçını seçip yaşam alanınızı güzelleştirmeye başlayabilirsiniz:

  • Mumluğu salon, banyo ve antre dekorasyonunda keyifle kullanabilir, akşamları kendinize loş ve rahatlatıcı bir ortam yaratabilirsiniz. Danimarkalıların mutluluk sırrı da denilen hygge dekorasyon stilinin de ana malzemelerinden biri olan mumu taşla bir araya getirerek şu şekilde kullanabilirsiniz:

Dar ve kısa kavanozların içerisine farklı boyutlarda taşlar koyun. Taşların üzerine küçük mumlar yerleştirin. Dilerseniz bardakların etrafına halat ip sarın. Taşla dekore edilmiş mumluğunuz hazır oldu bile. Çakıl taşı kullanarak mumluk yapmanın yolunu öğrenmek için de ¨Evinizi Güzelleştirin: 4 Kendin Yap Mumluk Fikri¨ yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Tatil anılarınızı ölümsüzleştirmek ve yatak odası dekorasyonunuza sıcak bir atmosfer katmak için de taşlardan faydalanın. Cam bir vazonun içerisine kum doldurun. Üzerine orta büyüklükte taşlar yerleştirin. Tatilde çektirdiğiniz bir fotoğrafın küçük boyutunu bastırın ve taşların üzerine yerleştirin. Vazonun ağzına da denizi hatırlatır şekilde kalın bir halat bağlayın.
  • Tüm odalarda ihtiyaç duyabileceğiniz raflara taşla estetik bir görünüm katabilirsiniz. Duvara asacağınız rafa, aynı genişlikteki başka bir rafı yapıştırın. Böylece bir tarafı duvara gelen L şeklinde bir rafınız olacak. Duvara gelen rafın yüzeyini silikon yardımıyla taşla kaplayın. Dikkat çekici bir dekoratif rafa kavuştunuz. 

Taşları yan yana silikonla yapıştırarak taştan paspas, askılık ve masa üstü runner gibi eşyalar da yapabilirsiniz. Taş kullanarak evinizi süslemenin bir diğer yolunu öğrenmek için ¨Şık Bir Kendin Yap Fikri: Doğal Taş ile Tablo Yapımı¨ yazımızı okumayı unutmayın!

  • Doğal malzemeleri oldukları gibi kullanarak da göz alıcı bir dekorasyon yapabilirsiniz. Örneğin ahşap bir tepsinin içerisine vazo ve kuru çiçek koyun. Tepsinin yanına ise topladığınız taşları yerleştirin. Hepsi bu kadar!

Paylaştığımız doğal taş dekorasyon örnekleri arasından birini seçerek evinize doğayı davet edebilirsiniz. Şimdi de şekilleriyle büyüleyen dal parçalarını kullanarak evinizi dekore etmenin ipuçlarına bakalım.

Eşsiz Görünümler İçin Ahşapla Doğal Dekorasyon

Ahşap Dekorasyon

Ahşap; şekil, doku ve renk zenginliği bakımından belki de en çok imkan sunan doğal malzemelerden birisi. Modern dekorasyondan İskandinav tarzı dekorasyona, bohem dekorasyondan rustik dekorasyona kadar birçok stille uyum içerisinde kullanabileceğiniz dekoratif ürünler yapabilirsiniz.

Dal, kütük, ağaç kabuğu, ağaç tohumu gibi farklı malzemeleri toplayıp şu fikirlerden ilham alarak doğal ahşap dekorasyon ürünleri yapabilirsiniz:

  • İnce dallar toplayın, boş bir resim çerçevesinin içerisine dalları dik bir şekilde yerleştirin ve altlarına silikon sürerek çerçeveye sabitleyin. Artık tamamen size özgü bir tablonuz var.
  • Orta kalınlıkta dallar toplayın. Aynı boyda ve düz bir zemini olacak şekilde ağaçların altını kesin. Dalları karşılıklı koyun ve aralarına ahşap raflar yerleştirin. Sıra dışı kitaplığınız hazır! Evde yapabileceğiniz diğer kitaplık önerilerini öğrenmek için ¨Kendin Yap Kitaplık Fikirleri¨ yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Doğal ahşap dekorasyon önerileri arasında en orijinallerden biri de avize yapımı. Bir balon şişirin. Balonun dışını streç filme kaplayın. Küçük dal parçalarını tutkalla streç filme yapıştırın. 24 saat sonra balonu patlatın ve yeni avizenize merhaba deyin.
  • Uzun ve budaklı bir dal parçası bulun. Bunu takılarınızı asmak, duvar süsü olarak kullanmak ya da ampulleri masaya doğru sarkıtmak için kullanın. Yapabilecekleriniz hayal gücünüzle sınırlı!
  • Ağaç kabuklarını cam bir bardağın etrafına yapıştırın. Doğal bir görünüm için birbirlerine denk gelmelerine dikkat etmeden bu işlemi yapın. Yani kabukların aralarında boşluklar kalsın. Böylece yeni mumluğunuzun içerisinden sızan ışık sadece yukarıdan değil, birkaç noktadan odanızı aydınlatabilir.
  • Meşe palamutlarını ve çam kozalaklarını kurutun. Metalik renkte spreylerle palamutları ve kozalakları boyayın. Bir kase içerisine yerleştirdiğiniz tohumlar artık evinizi süsleyecek.

Deniz Kabuğu ve Kuş Tüyü ile Modern ve Doğal Ev Dekorasyonu

Deniz Kabuğu ile Dekorasyon

Farklı kuş türlerini seviyor ya da dalıştan, kumsalda yürümekten zevk alıyorsanız bu öneriler tam size göre. Evinize modern bir stil verecek doğal dekorasyon önerileri şunlar:

  • Farklı renk ve boyuttaki kuş tüylerini alın. İnce bir dal parçasının etrafına sağlı sollu yapıştırın. Artık yaprak şeklinde, kuş tüylerinden oluşan modern bir duvar süsünüz var. 
  • Biraz uğraşla mükemmel bir kapı perdesi yapmak için elmas uçlu matkaba yani kırmadan deniz kabuklarını delecek bir alete ihtiyacınız var. Deniz kabuklarını tek tek delin. Deliklerden ipler geçirerek her defasında düğüm atın. Kapı boyunda hazırladığınız deniz kabuğu kaplı ipleri bir ahşaba geçirin ve balkon kapınıza asın.
  • Ahşap bir dal parçasının üzerine ipler bağlayın. İplerin ucuna farklı renklerde kuş tüyleri bağlayın. Bohem bir dekorasyonun eşsiz parçalarından olan bu rüya kapanını duvara hasır iple asabilirsiniz.
  • Ahşap bir çerçevenin üstüne boyadığınız deniz kabuklarını yapıştırın. Kuruyan çerçeveyi kapı süsü olarak kullanmaya başlayabilirsiniz. 
  • Yatak odasında ya da oturma odasında kullanmak üzere deniz kabuklarından dekoratif obje hazırlayabilirsiniz. Kavanozun içerisine deniz kabukları yerleştirin. Taşların arasına küçük pilli LED şerit yerleştirin. Pil kısmını ise kavanozun üstüne gelecek şekilde yerleştirin. Gecelerinizi aydınlatacak harika bir dekoratif objeniz oldu!

Evinizi dekore ederken ilham kaynağı olacak fikirleri paylaştık. Evinizin dekorasyonuna katkı sağlayacak çok daha fazla öneri için Kendin Yap DIY Fikirleri sayfamızı ziyaret etmenizi öneririz.