Rustik Ev Dekorasyonu Nedir, Nasıl Yapılır?

Rustik Ev Dekorasyonu Nedir, Nasıl Yapılır?

Rustik dekorasyon, modern tasarımın renkli çizgisinden uzak, doğal ve sıcak tasarım arayanlar için ideal bir stil. Peki, tam olarak rustik tasarım nedir? Bu sorunun cevabı biraz kafa karıştırıcı. 

Çünkü çoğu ahşap ağırlıklı ev dekorasyonu rustik olarak adlandırılıyor. Aslında rustik tarz da diğer dekorasyon trendleri gibi belirli çizgilere sahip. Gelin, çok temel bir sorudan başlayalım ve ardından bu doğal stili evinize uygulamanın yollarını keşfedelim.

Rustik Ne Demek?

Fransızca kökenli bu kelime ¨köy tarzı, kırsal¨ anlamına geliyor. Bu bile aslında dekorasyon stiliyle ilgili yeterince ipucu veriyor. Rustik dekorasyon da adını aldığı kelimeyi çağrıştırır şekilde ahşabın en işlenmemiş doğal formunu ön plana çıkarıyor. Aynı zamanda taş, bitki gibi diğer organik unsurlardan da faydalanıyor. 

Yani rustik dekorasyonla dekore edilmiş bir mekan size kendinizi kırsalda hissettirebilir. Ancak yine de gözünüzün önünde bir çiftlik evi sadeliği canlanmasın. Rustik dekorasyon biraz kırsal tarzın modernle birleşmiş, estetik yönü güçlü versiyonu.

Artık rustik dekorasyonun tanımı ile ilgili daha net bir fikre sahipsiniz. Şimdi, rustik tarz ev dekorasyonu nasıl yapılır adım adım öğrenelim.

Dekorasyonda Rustik Tarz veya Stil Nedir?

Rustik Stil Ev Dekorasyonu

Rustik ev dekorasyonu; ahşabın budaklı halini kullanma, metaldeki pası dekorasyonun bir parçası haline getirme gibi unsurlarla saf doğallığı vurguluyor. Yani kusursuz çizgiler yaratmak yerine rahatlatıcı, her malzemenin karakterik özelliklerini koruyan bir stil oluşturmayı amaçlıyor. Bu yüzden de plastik eşyalara, parıltılı objelere yer verilmiyor. Mümkün olduğunca doğadan ilham alan, nötr renklere sahip eşyalar tercih ediliyor. 

Rustik Dekorasyon Fikirleri Neler?

Doğallığın bir yansıması olan rustik dekorasyonu uygulamak için şunlara dikkat edebilirsiniz: 

  • Renk Seçimi İçin Doğaya Dönün

Dekorasyon Tarzı Rustik

Rustik dekorasyon stili için bakışınızı ormana ve tabiata çevirin. Ana renkleri; doğada bulunan kahverengi, bej, yeşil gibi renklerden seçin. Ara renkler de yine doğanın unsurlarından olan taş grisi, ateş kırmızısı, gök mavisi gibi renkler olsun. 

Ancak modern dekorasyona doğru geçiş yapmamak için bu renkleri sadece detaylarda kullanın. Dilerseniz beyazı da ana rengi vurgulamak için ya da gri gibi detayda gizli renklerin fonu olarak değerlendirin.

Lamba, sandalye ayağı, dekoratif obje gibi detaylarda da yine doğanın bir unsuru olan metali kullanın. Pirinç, bronz, bakır ve demir ahşapla doğal bir uyum içerisinde olan metal malzemelerden birkaçı. 

Dekorasyona hareket katacak metal objeler hakkında bilgi almak için ¨Şık ve Dikkat Çekici Trend: Bakır ve Metal Ürünler¨ yazımızı okuyabilirsiniz. Rustik tarz dekorasyon için tamamlayıcı ürünlerden olan metal mobilya aksesuarları ise Koçtaş’ta!

  • Doğal Malzemeler Kullanın

Rustik Dekorasyonda Renk Kullanımı

Rustik mobilya ve dekorasyon ürünleri kusursuzluk görüntüsü vermez. Siz de pürüzsüz yerine malzemenin özelliklerinin görülebildiği eşyalar seçin. Örneğin kullanılmış, eski ham bir ahşap kapıyı masa tablası olarak değerlendirin. Unutmayın, rustik dekorasyonda mobilyalar diğer stillere göre daha büyük ve geniş görünümlü oluyor. Masa, koltuk, yer döşemesi gibi unsurlarda geniş formlar kullanmaktan çekinmeyin. Böylece davetkar ve iç ısıtan bir dekorasyon yapabilirsiniz.

Evinizin tavanında ahşap kirişlere, zeminde doğal liflerden elde edilmiş kilimlere, koltuklarda yün battaniyelere yer verin. Dekoratif eşya olarak da taştan, bitkiden ve topraktan üretilmiş objeleri seçin. Duvarlarda ise tuğla ya da ahşap kaplama gibi yine doğal malzemeler kullanın. Bu görünümü şömine ve küçük ahşap odun yığınlarıyla tamamlayın. 

Ev dekorasyonunda ahşap kullanımı ile ilgili tüm ipuçlarını ¨Doğayı Evinize Çağırın: Dekorasyonda Ahşap Kullanımı Önerileri¨ yazımızda paylaştık. Ahşap mobilya modelleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor.

  • Sıcak Bir Ortam Yaratın

Rustik Dekorasyon Unsurları

¨Rustik nedir?¨ sorusunun cevabı biraz da bu stilin yarattığı atmosferle ilgili. Rustik tarzı ev dekorasyonu, rahatlık ve samimilik hissi veriyor. Siz de rustik bir ortam yaratmak için salonunuzda şömineye yer verin, şöminenin yanına deri veya keten toprak rengi koltuklar yerleştirin. 

Yatak odası ya da salonda yerde hasır sepetler bulundurun. Bu sepetlerin içerisine kumaş ya da örgü ipleri koyun. Cam önlerine kilden saksı yerleştirin. Görsel unsurların yanı sıra diğer duyulara da hitap edin. Salon ve banyoda doğal aromaterapik mumlara ve ev içerisinde su sesine yer verin. 

Doğal görünümüyle rustik dekorasyonu bütünleyecek hasır sepeti ev dekorasyonunda kullanma ipuçları için ¨Doğal Bir Etki: Hasır Dekorasyon Fikirleri¨ yazımızı okuyabilirsiniz. Zevkinize uygun sepet modelleri ise Koçtaş’ta!

  • Sade Dokuları Tercih Edin

Rustik dekorasyonda damarlı ahşap, keten ve jüt kumaş, deri mobilyalar gibi doğal malzemeler tercih edildiği için fazla doku çeşitliliğine yer verilmiyor. Duvar, tavan ve zemin döşemelerinde de buna dikkat ediliyor. 

Duvarda sadece tabiatta var olan taş, ahşap gibi malzemelerin doğal dokusu kullanılıyor. Zeminde ise genellikle budaklı ahşap görüntüsü yer alıyor. Siz de özellikle dekoratif eşyalar ve mobilyada sıkça kullanılan farklı dokular yerine malzemenin doğal görünümünden faydalanın. %100 ahşaptan yapılan masif parke hakkında bilgi alıp evinize rustik bir hava vermek için ¨Zemin Döşemesinde Doğru Tercih: Evinize En Uygun Parke Çeşidi Hangisi?¨ yazımızı okuyabilirsiniz.

  • Bitkilerle Doğaya Kucak Açın

Rustik Dekorasyon Nasıl Yapılır

Tabiatın doğal formlarını, renklerini ve tasarımlarını cesurca kullandınız. Şimdi, sıra doğanın yaşam dolu oluşunu simgeleyen bitkilere yer açmakta. Bitkilere sadece salon ya da balkonunuzda değil, evin tüm alanlarında yer verin. Örneğin mutfak dolabının üzerinden sarkan bir sarmaşık, banyoda toprak saksılarda büyük yapraklı bitkiler ve yatak odasında daha küçük çiçekler besleyin. 

Salonda ise alışılmışın biraz dışına çıkın ve rustik dekorasyonun büyük formlara yer vermesi gibi siz de geniş yapraklı tropikal bitkiler besleyin. Salonunuzda kolaylıkla bakabileceğiniz bitkileri öğrenmek için de hemen ¨Evinizde Tropikal Bir Hava Essin: Bakımı Kolay Büyük Yapraklı Çiçek Önerileri¨ yazımızı okuyun. Mekana uygun bitki seçimi hakkında bilgi sahibi olmak için ise ¨Hangi Odaya Hangi Bitki: Alana Uygun Bitki Seçme ve Bakım Rehberi¨ yazımızı okuyabilirsiniz.

  • El Yapımı Eşyalar Alın

Rustik dekorasyonun doğallığa müdahale etmeyen yaklaşımını artık tanıyorsunuz. Değiştirilmemiş bu doğal güzelliği yakalamanın en iyi yollarından birisi de el yapımı ürünler satın almak. Fabrikasyon olmayan, biraz kusurlu, malzemesini gösteren ürünleri tercih edebilirsiniz.

Bir diğer yöntem ise kendin yap (DIY) projeleri ile evinizi kendi dokunuşunuzla dekore etmek. Mükemmellikten uzak, el emeğinizi taşıyan değerli eşyalar yaparak rustik dekorasyonu güçlendirebilirsiniz. Ev içi ve bahçe dekorasyonunda uygulayabileceğiniz kendin yap önerileri için Kendin Yap DIY Fikirleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Rustik stil dekorasyon ile ilgili tüm detayları paylaştık. Peki, daha modern ve minimal bir çizgide olsa da toprak tonlarına kucak açan bir diğer dekorasyon stiliyle tanışmaya ne dersiniz? Popüler dekorasyon tarzlarında biri olan İskandinav tasarımla ilgili tüm detaylar ¨Sadelikten Hoşlananlara: İskandinav Tarzı Dekorasyon Nedir, Nasıl Yapılır?¨ yazımızda!