Hangi Odaya Hangi Bitki: Alana Uygun Bitki Seçme ve Bakım Rehberi

Alana Uygun Bitki Seçimi

Rahatlatıcı bir etkisi bulunan ve güven veren yeşilin ne kadar huzur dolu bir renk olduğunu tartışmaya gerek bile yok. Evlerinizde bitkilerden vazgeçememenizin de nedeni tam olarak bu değil mi zaten? Evinizde kendi bahçenizi oluşturmayı istemek hakkınız, ama evde bitki yetiştirmenin oldukça özen isteyen bir iş olduğu da gerçek. Peki, kolaylıkla yetiştirebileceğiniz iç mekan bitkilerine ne dersiniz?

Şimdi, “Evde yetiştirilen bitkiler nelerdir?” sorusunun cevabını alanlara göre sizinle paylaşmaya başlıyoruz. Siz de bu ev bitkileri rehberinden yararlanarak evde yetiştirilen bitki çeşitleri ve evde bitki bakımı hakkında bilgi sahibi olabilir, odalarınızı istediğiniz kadar yeşillendirebilirsiniz! Dilerseniz “Böcekleri Evinizden Uzak Tutmanızı Sağlayacak 6 Bitki” yazımız sayesinde de evinizi renklendirirken daha konforlu bir hale getirebilmek için gerekli olan detaylara ulaşabilirsiniz.

Salon Bitkileri veya Ev Çiçekleri

Dekorasyonunuzu tamamlayacak salon çiçekleri arıyorsanız uzun ömürlü ve bakımı kolay bitki çeşitlerine öncelik verebilirsiniz. Bu bitkiler salonunuzun şıklığına şıklık katacak, bizden söylemesi. İşte salon çiçekleri ve isimleri:

Kurdele Çiçeği: Onun şık yapraklarının salındığı bir salon nasıl sıradan olabilir ki? Bakımı kolay ev bitkileri arasında yer alan kurdele çiçeğini doğrudan ışık almayan bir yere konumlandırmalısınız. Haftada 2 ya da 3 kez su vermeniz ise onun yaşaması için ihtiyacı olan bir diğer şey. Kurdele çiçeği bakımı ile ilgili diğer detayları ise ¨Bu Bitkilere Bakmak İçin Uzman Olmaya Gerek Yok: Bakımı Kolay Bitki Önerileri¨ yazımızda paylaştık.

Kurdele Çiçeği

  • Devetabanı: Evde kimse yokken bile yalnız kalmayacaksınız, çünkü devetabanı bitkisi sizinle konuşacak! Fazla güneş ışığı aldığında yaprakları sararan ve bu nedenle farklı bir yere ihtiyaç duyan, yaprakları filizlendiğinde sıvı gübreye ihtiyaç duyduğunu belirten bu geniş yapraklı bitki, salonunuzda çok şık duracak. Toprağını kuru seven devetabanını haftada 1 kere az miktarda sulayabilirsiniz. Devetabanı (monstera) gibi salon ağacı da diyebileceğimiz büyük yapraklı bitkiler ile ilgili bilgi almak için de ¨Evinizde Tropikal Bir Hava Essin: Bakımı Kolay Büyük Yapraklı Çiçek Önerileri¨ yazımızı okuyabilirsiniz.

Devetabanı

  • Bambu Palmiyesi: Evinize sadece doğal bir görünüm kazandırmayacak, ayrıca evinizin havasını da temizleyecek! Çok güneş almayan bir yere konumlandırabileceğiniz bu salon bitkisi için toprağı kurumadan içme suyuyla sulamaya dikkat etmelisiniz.

Küçük Yapraklı Salon Bitkileri

  • Uyku Çiçeği (Süs Yoncası): Uyku çiçeği güneşin batışı ile yapraklarını kapatan yani adını hak eden bir çiçek. Küçük yapraklı salon çiçekleri içerisinde de özel bir yere sahip. Zarif çiçekleri ise yılda sadece bir kez açıyor. Beklemeye değer bu güzelliğin yanı sıra kelebeği andıran mor yaprakları da oldukça şık.
  • Kalanşo Çiçeği: En güzel salon çiçekleri seçimini yapmakta zorlanabiliriz. Ancak bu listeye kalanşo çiçeğinin gireceğinden eminiz! Kalanşo, küçük yeşil yapraklı salon çiçekleri içerisinde dekoratif yönü ile öne çıkan bir tür. Kırmızı, krem, turuncu gibi birçok rengi bulunan bu salon çiçeği sık sık açan çiçekleri ile odanızı renklendirmeye aday. Üstelik bakımı kolay çiçekler arasında yer alıyor. Kalanşo gibi farklı bitki türlerini keşfetmek için Koçtaş salon çiçekleri seçeneklerine göz atmayı unutmayın.

Yatak Odası Bitkileri 

Yoğun geçen bir günün ardından uzanıp tüm yorgunluğunuzu atmak istiyorsunuz. Bu konuda yeşilin de size çok yardımı dokunacak! Yatak odanızda yer verebileceğiniz iç mekan bitkilerinin isimleri şu şekilde:

  • Lavanta: Rahatlatıcı bir koku eşliğinde uyuyup uyanmak kadar güzel bir şey var mı? Bizce de yok! Bu yüzden lavantayı baş tacı etmek gerek. Güneş ışığını çok seven ve sadece toprağı kuruduğunda sulamanız gereken bu çiçeğe yatak odanız ışık alıyorsa mutlaka yer vermelisiniz.

Lavanta

  • Paşa Kılıcı: “Yatak odamda bitki olsun, ama çok bakıma ihtiyacı olmasın.” diyorsanız paşa kılıcı anında yardımınıza yetişiyor. Az güneş ışığı alan yatak odaları için mükemmel bir ev bitkisi olan paşa kılıcını ayda 2-3 kere sulamanız yeterli, hatta kış aylarında bu aralığı biraz daha uzatabilirsiniz.

Paşa Kılıcı

  •  Madagaskar Dragon Ağacı: Uzun gövdesi ve uzun yapraklarıyla odanıza tropik bir atmosfer kazandıracak olan Madagaskar dragon ağacı bakımı da oldukça kolay! Güneş sevmeyen bu yatak odası bitkisi için gölge bir alan seçebilirsiniz. Yazın toprağı kurumadan sulanması gereken bu yeşil bitki, kış aylarında daha uzun aralıklarla sulama yeterli. Ayrıca kullanacağınız suyun oda sıcaklığında olması gerektiğini ve toprağın her noktasına ulaşması gerektiğini de not düşelim.

Madagaskar Dragon Ağacı

  • Gardenya: Hoş kokusu sayesinde endişeyi azaltarak uykuya dalmaya yardımcı olan gardenya ile tanışın. Gardenya, sadece iyi bir uyku için değil, yatak odasına zevkli bir dokunuş için de ideal. Gülü andıran taç yaprakları ile yatak odası çiçekleri arasında özel bir yere sahip.

Yatak Odası Bitkileri

Mutfak Bitkileri

Sizce de mutfağınızı renklendirmenin zamanı gelmedi mi? Her yer bitki olsun, mutfaktayken de keyfiniz yerine gelsin diye besleyebileceğiniz mutfak bitkileri şunlar:

  • Afrika Menekşesi: Baktıkça sizi mutlu edecek bir çiçeğe ihtiyacınız olduğunu düşündük ve Afrika menekşesine mutfağınızda yer vermeniz gerektiğine karar verdik. Mor tonlarında bir çiçek olan Afrika menekşesi direkt gün ışığı seven bitkilerden. Onu güneşle buluşturmak için pencerenizin önüne koyabilirsiniz. Toprağının hep nemli olmasını isteyen bu mutfak bitkisi için 2 günde bir sulama yeterli.

Afrika Menekşesi

  • Biberiye: Hem görüntüsüyle hem de kokusuyla büyüleyen biberiyenin mutfağınıza farklı bir hava katacağı garanti. Tezgâhınızın üzerinde ya da pencere önünde konumlandırabileceğiniz biberiyeyi toprağı kurumadan sulamanız gerekiyor. Mutfağınızda yetiştirdiğiniz biberiyeyi hem bir süs bitkisi gibi besleyebilir aynı zamanda da yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Biberiye

  • Çin Herdemyeşili: Uzun yaprakları ile mutfağınıza hoş bir görsellik sunacak olan bu bitkiyi duvara monte edeceğiniz dekoratif rafın üzerine konumlandırabilirsiniz. Sıcak ortamlardan ve gölge alanlardan hoşlanan Çin herdemyeşilinin toprağı kurumadan sulama yapmalısınız.

Çin Herdemyeşili

Banyo Bitkileri

Nem miktarının yoğun olması, banyoların kaderi ve bu kadere çoğunlukla karanlık olmak da eşlik ediyor. Ev dekorasyonunda belki de en az özen gösterilen yerler olan banyoların da bitki çeşitleri ile buluşmaya hakkı var. İşte, karanlık ve nemli ortam koşullarına ayak uydurabilecek güçteki bitkiler:

  • Salon Palmiyesi: Bakmayın siz onun adına; salon palmiyesi tam da karanlık banyoda yetişen bir saksı bitkisi! Karanlıkla dost olan salon palmiyesi, ayrı kalamadığı neme de siz duş aldığınızda kavuşacak. Salon palmiyesini sağlıklı bir şekilde yetiştirmek için hafta 2 ya da 3 kere sulamanız yeterli.

Salon Palmiyesi

  • Aloe Vera: Banyonuz küçük de olsa ışık alabiliyorsa iyi haber; aloe vera yetiştirebilirsiniz. Güneş ışığı olmadan yaşamını sürdüremeyen ve nemi de çok seven aloe vera bitkisini 2 ya da 3 hafta da bir sulamanız yeterli.

Yelken Çiçeği

  • Yelken Çiçeği: Gelelim ¨Banyoda hangi çiçek yetişir?¨ sorusunun cevabına. “Barış çiçeği” olarak da bilinen beyaz çiçekli, az ışık isteyen bu bitki banyonuzun dekorasyonunda önemli bir rol üstlenecek. Karanlık olmayan ve bir miktar güneş ışığı alan banyolar için ideal olan yelken çiçeği, yüksek sıcaklığa da uyumlu. Fakat toprağının sürekli nemli olmasına özen göstermelisiniz. Banyoda yer vereceğiniz yelken çiçeğini haftada bir sulayabilirsiniz.

Yelken Çiçeği

  • Antoryum: Kırmızı çiçeği ile göz alıcı bir güzelliğe sahip antoryum, banyoda yetişen çiçek türlerinden bir diğeri. Yine de bu dayanıklı bitkiyi banyonuzda hafif ışık alan bir yere koymanızı öneririz.

Banyoya Özel Bitki Türleri

Balkon, Bahçe ve Teras Bitkileri

Güzel havanın tadını çıkardığımız balkon, bahçe ve teraslarda hoş bir dekorasyon yapmayı sağlayan en büyük yardımcılar hiç kuşkusuz ki bitkiler! İşte; alanı güzelleştirecek teras, bahçe ve balkon bitkileri:

  • Petunya: Renkli çiçekleri, yemyeşil yapraklarıyla evinize sımsıcak bir atmosfer kazandıracak olan petunya son derece hassas bir bitki. Onun sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için ışıklı bir ortam gerekli. Toprağının kesinlikle kurumaması gereken bu bitkinin yaprakları ya da çiçekleri solduğunda bu noktaları temizlemelisiniz.

Petunya

  • Şeflera: Uzun gövdeli, küçük yapraklı şeflera, özellikle güneşi direkt olarak almayan alanlar için ideal. Yazın haftada iki, kışın ise haftada bir kere sulamanız yeterli olacaktır.

Şeflara

  • Papatya: Papatyalar koyduğunuz her alanı güzelleştirebilir, ama hiç kuşkusuz ki bu çiçeklerin en güzel durduğu yerler balkonlar, bahçeler ve teraslar! 2-3 günde bir sulamanız gereken bu çiçeğe, köklerinin çürümemesi için çok su vermemeye ve altı delikli saksı seçmeye özen göstermelisiniz.

Papatya

Evde yetişen bitkiler arasından seçiminizi yaptıktan sonra, onları sağlıklı bir şekilde büyütebilmek için bakımlarını aksatmamak da çok önemli. Bitkileri evdeki malzemelerle daha güçlü kılmak güzel fikir! “Evdeki Malzemelerle Bitkilerinize Bakım Yapabilmeniz İçin 5 Öneri” yazımız sayesinde bitkilerinize pratik bir şekilde bakım yapabilirsiniz. Ayrıca toprak ve bitki bakımı için ihtiyacınız olan tüm ürünleri Koçtaş’ta bulabileceğinizi de hatırlatalım!