Gözünüzü Doğaya Açın: Yatak Odasında Bitki Kullanımı

Yatak Odasında Bitki Kullanımı

Bitkilerle ilgili efsaneler ve gerçeklerden birkaçını mutlaka duymuşsunuzdur. Örneğin kaktüsün radyasyonu çektiği, büyük saksının büyük çiçek demek olduğu ve bitkilerin havadaki oksijeni emdiği gibi… Neyse ki bunlardan sonuncusunun yani bitki ve oksijen ilişkisiyle ilgili olan bilginin doğru olmadığını artık biliyoruz. Böylece yatak odası gibi oksijenin çok önemli olduğu bir odada dahi bitki besleme konusunda tereddüt yaşamıyoruz. 

Hatta NASA’nın gerçekleştirdiği bir araştırma, bitkilerin havayı temizleme kabiliyetine vurgu yapıyor ve bitkiler doğanın yaşam desteği olarak adlandırılıyor. Bitkilerin faydaları elbette bununla sınırlı değil. Gelin, önce yatak odasında bitki bulundurmak ile ilgili bilmeniz gereken tüm konulara bakalım, ardından zevkinize uygun bir türü keşfedelim. 

Yatak Odasında Çiçek Bulundurmak Zararlı mı?

Yatak Odasında Çiçek Zararlı Mı

Yatak odasına uygun bitkiler beslediğiniz sürece ve tabii özel bir sağlık sorununuz yoksa odanızda yeşile kapı aralayabilirsiniz. Hatta bitkiler yatak odanızın ortamını değiştirerek mışıl mışıl uyumanıza bile yardımcı olabilirler. Yatak odasında bitki beslenmenin faydaları ise şunlar:

  • Yine NASA’nın araştırmasına göre iç mekanda dış mekana göre 30 kat daha kirli hava bulunabiliyor. Evet, doğru duydunuz! Steril zannettiğimiz evlerimiz; yalıtım malzemeleri, mobilyaların boyaları, mutfakta yaptığımız kızartmalar, şömine dumanı gibi etkenler nedeniyle çok daha kirli olabiliyor. 

Bitkiler ise formaldehit, amonyak gibi bazı zararlı maddeleri emerek havayı daha temiz hale getirebiliyor. Yani geceleri rahat bir şekilde nefes almak için yatak odanızda bitki besleyebilirsiniz. Yatak odanızın havasını tertemiz yapmanın diğer yollarını öğrenmek için de Olmazsa Olmaz: Evin Havasını Temizlemek İçin İpuçları yazımızı okumayı unutmayın.

  • Bitkiler sakinleştirici bir atmosfer yaratarak daha kolay uykuya dalmanıza yardımcı olabilir. Yaşam enerjisine göre dekorasyon yapmayı öneren feng shui’ye göre de yatak odasında bitkiye yer vermekte fayda var. En çok tercih edilen feng shui bitkileri hakkında bilgi almak için Feng Shui Ev Dekorasyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Kışın kaloriferler yüksek derecede çalıştırıldığında evin nem derecesini hızla düşürüyor. Bu da burnun ve boğazın kurumasına neden oluyor. Bitkiler ortama nem saldığı için yatak odanızın nem derecesini yükseltebilir. 

Geriye tek bir soru işareti kalıyor: Bitkilerin karbondioksit salınımı yapması zararlı mı? Gece lambanız dahil tüm ışıklar söndüğü zaman fotosentez durur yani bitkiler oksijen yaymayı bırakır ve bir miktar karbondioksit salınımı yapar. 

Ancak bu durum, odada uyuyan ikinci bir kişinin neden olduğu karbondioksit salınımının yanında oldukça önemsiz bir miktar. Yani uyuduğunuz odada bitki besleyebilirsiniz. Elbette bitkilere karşı alerjiniz yoksa. Alerjik bir bünyeniz varsa öncelikle doktorunuzun tavsiyesine başvurmanızda yarar var.

Gözünüzü Doğaya Açın: Yatak Odasında Bitki Kullanımı

Yatak Odasında Bulunması Gereken Bitkiler Neler?

Havayı temizleyen bitkiler yatak odası için ideal türlerden. Ancak evde küçük çocuğunuz ya da evcil hayvanınız varsa bu türler arasından seçim yaparken daha dikkatli olmanızda fayda var. Çünkü bazı bitki türleri yendiği zaman sağlığa çok zarar verebiliyor. Bu türleri öğrenmek için Bitkilere Dikkat: Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İçin Zararlı Bitkiler yazımızı okuyup ardından evinize uygun bir bitkiyi önerilerimiz arasından seçebilirsiniz.

Şimdi, yatak odasında olması gereken bitkiler listesine geçelim:

Yatak Odası Bitkileri

  • Kalp Yapraklı Salon Sarmaşığı: Yaprak dökmediği, bakımı kolay olduğu ve kalp şeklindeki hoş yaprakları nedeniyle son zamanlarda evlerde en çok yetiştirilen bitkilerden birisi. 

Havadaki formaldehiti emme özelliğine sahip olduğu için de hava temizleyici bitkiler arasında yer alıyor. Kalp yapraklı salon sarmaşığını yatak odanızın duvarlarına sardırarak odanızı botanik bahçesine çevirebilirsiniz. Modern dekorasyona sahip yatak odalarında ise sarmaşığı, tavana asılan bir saksıda yetiştirebilirsiniz. Oda tasarımınıza uygun askılı saksı modelleri için de Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.

Kurdele Çiçeği

  • Kurdele Çiçeği: Havayı arındıran bitki türlerinden birisi de kurdele çiçeği. Bu bitkinin yılda bir açan küçük, zarif, beyaz çiçekleri bulunuyor. Yani aslında kurdele çiçeği denilse de yıl boyu daha çok uzun, beyaz kontörlü, açık yeşil yapraklarıyla evi süslüyor.

Kurdele çiçeğini küçük bir saksıda yetiştirmeye başlayıp yaprakları uzadıkça tavandan asılan bir saksıya alabilirsiniz. Parlak ışığı seven kurdele çiçeğini yatak odanızın camına yakın bir konuma yerleştirebilirsiniz. Kurdele çiçeği ve diğer bakımı kolay bitkiler hakkında detaylı bilgi almak için Bu Bitkilere Bakmak İçin Uzman Olmaya Gerek Yok: Bakımı Kolay Bitki Önerileri yazımızı okuyabilirsiniz. 

Kauçuk Bitkisi

  • Kauçuk Bitkisi: Büyük yeşil yapraklarıyla yatak odanıza şık bir hava katacak kauçuk da bakımı kolay bitkilerden. Doğrudan güneş ışığını seven kauçuğa toprağı kurudukça su verebilirsiniz. Nemin düşük olduğu kış aylarında ise su miktarını artırabilir, spreyle yapraklarını nemlendirebilirsiniz.

Kauçuk gibi büyük yapraklı bitkilerle dekorasyonunuza göz alıcı bir dokunuş yapmak için Evinizde Tropikal Bir Hava Essin: Bakımı Kolay Büyük Yapraklı Çiçek Önerileri yazımızı okuyarak yeni türler keşfedebilirsiniz. 

Benjamin

  • Benjamin: Küçük zarif yapraklara sahip benjamin, zamanla minik bir ağaç boyuna ulaşabiliyor. Estetik görünümü nedeniyle de iç mekanda sıkça tercih ediliyor. Yarı gölgeyi seven benjamini doğrudan camın kenarına koymamaya dikkat edebilirsiniz. Ancak bitki, güneş ışınlarının geldiği yöne doğru eğildiği için benjaminin saksınını haftada bir de olsa değiştirerek şeklini koruyabilirsiniz. 

Benjamin bakımı ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için de Doğayı Evinize Taşıyın: Salonlar İçin Büyük Bitki Önerileri yazımızı okumayı unutmayın.

Aloe Vera

  • Aloe Vera: Sıra dışı bitkilerden hoşlanıyorsanız aloe vera tam size göre! Beyaz benekli açık yeşil yapraklarının kenarlarında dikenimsi yapılar bulunuyor. Sert görünümlü yapraklar yukarıya doğru uzanıyor. 

Ayrıca uzun etli dalları içerisinde suyu muhafaza eden bitki, uzun süre sulanmasa da solmayacak kadar dayanıklı bir tür. Sadece güzelliği değil sağlığa yararları ile de dikkat çeken aloe veranın kullanım alanları hakkında tüm bilgilere Bakımı Kolay, Yararı Çok: Aloe Veranın Faydaları yazımızdan ulaşabilirsiniz. Bakımı Kolay Bitki Sevenlerin Tercihi Aloe Vera Nasıl Çoğaltılır? yazımızı okuyarak da bitkinizi çoğaltıp dostlarınız için güzel bir hediyeye dönüştürebilirsiniz. 

Barış Çiçeği

  • Barış Çiçeği (Yelken Çiçeği): Gelelim çoğu kişinin favori bitkisi olan ve havayı temizleme özelliğiyle ön plana çıkan yelken çiçeğine. Dar, uzun ve sık yaprakları arasında beyaz, uzun, yelkene benzeyen bir çiçeği açar. Çiçek açması için de özenli bir bakıma ihtiyaç duyuyor. 

Barış çiçeğini haftada bir kez sulayabilir ve saksısını doğrudan güneş ışığı almayan bir yere yerleştirebilirsiniz. En çok sevilen bitki türleri hakkında bilgi almak için de Evlerde En Çok Yer Verilen Salon Bitkileri İçin Bakım İpuçları yazımızı okuyabilirsiniz. 

Yatak odasında bitki yetiştirmek ile ilgili aklınıza takılan tüm soruları cevapladık. Bitkinizi seçtikten sonra onu yaşatmak için de Doğa ile Buluşun: Bitki ve Çiçek Bakımı İçin Püf Noktaları yazımızı okuyarak ihtiyacınız olan tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Toprak ve bitki bakımı ürünleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!