İç mekan havasının dış mekana göre beş kata kadar daha yüksek düzeyde kirletici madde bulundurabiliyor. Ancak sağlıklı bir yaşam için iç mekanda temiz hava şart. Evinizdeki hava kalitesini iyileştirmek, her gün soluduğunuz havayı temizlemek ve kirli havanın sevdikleriniz üzerindeki etkisini sınırlamak için ise ideal çözüm taşınabilir hava temizleyicileri. Hava temizleyicileri aynı zamanda toz ve evcil hayvan tüyü, duman ve istenmeyen kokular da dahil olmak üzere birçok rahatsız edici konuda da işe yarıyor.
Dilerseniz gelin, birlikte hava temizleyiciler ne işe yarar daha detaylı bakalım. Ancak öncelikle bu yazımızda taşınabilir hava temizleyicileri ele aldığımızı belirtmemizde fayda var. Zira evin ısıtma ya da havalandırma sistemine bağlanan ve tüm ev için kullanabileceğiniz sabit hava temizleme sistemleri de bulunur. Taşınabilir hava temizleyici modelleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.
Hava Temizleyiciler Ne İşe Yarar?
Hava temizleyicileri, havadaki kirleticileri temizleyen cihazlardır. Bir fan aracılığıyla havayı çekip filtreden geçirerek çalışırlar. Filtre, kirleticileri yakalar ve temiz hava daha sonra tekrar odaya verilir.
Mevcut taşınabilir hava temizleyicilerin çoğu, hem parçacıkları hem de gazları filtreleyecek şekilde tasarlanmıştır. Ancak tek bir filtre tüm kirleticiler için yeterli değil. Bu nedenle pek çok hava temizleyici birden fazla filtre kullanır. Bu filtrelerden biri parçacıklar, biri gazlar için kullanılırken diğerleri kimyasallar veya kokular içindir.
Piyasadaki filtrelerin çoğu toz, duman ve polen gibi parçacıkları yakalayabilir; ancak yapıştırıcı, boya veya temizlik ürünleri kullanıldığında havada biriken uçucu organik bileşikler ya da radon gibi gazları yakalayamaz. Bu tür kirleticiler için aktif karbon filtrelerin kullanılması gerekir.
Ayrıca ne tür filtre olursa olsun filtreleri sık sık değiştirmeniz gerektiğini de belirtelim. Aldığınız marka ve model için önerilen sürede filtre değişimi yapmayı ihmal etmeyin.
Hava Temizleyici İşe Yarıyor mu?
Aslında hava temizleyicileri, iç mekan hava kirliliğinin yol açtığı bazı riskleri etkisiz hale getirebilir; ancak tüm temizleyicilerin aynı derecede etkili olmadığını ve aşağıdaki faktörlerin de hava temizleyicilerin ne derece işe yaradığını etkilediğini söyleyebiliriz:
- Evinizdeki kirletici türleri
- Evinizdeki havalandırma
- Havasını temizlemeye çalıştığınız alanın boyutu
- Hava temizleyici filtresinin türü ve sayısı
- Hava temizleyicinin Temiz Hava Dağıtma Derecesi yani filtrelenen hava hacmi
- Kirlenme kaynaklarını ne kadar kontrol edebildiğiniz
- Hava temizleme cihazını ne sıklıkla ve ne derece doğru kullandığınız
Ek olarak havayı kirleten parçacıkların havada asılı kalmasının yanı sıra mobilya, yatak ve halılara yerleşebilmesi ve duvar, tavan gibi sert yüzeylerde de birikebilmesi de sorunu daha karmaşık hale getirir. Dolayısıyla ev temizleme alışkanlıklarınız da hava temizleyicisinin etkinliğini belirler.
En İyi Hava Temizleyici Hangisi?
En iyi hava temizleyici bile yukarıda saydığımız tüm koşullardan etkilenebilir. Bu nedenle hava temizleyiciler tek başına bir çözüm olarak görülmemeli. İyi bir hava temizleyici, ancak sağlıklı iç mekan havasını korumaya yönelik çok yönlü bir stratejinin parçası olabilir. Önemli olan, evinizdeki hava kirletici kaynaklarını azaltmak ve temiz hava akışını artırmak için gerekli önlemleri almanızdır. Dilerseniz “Olmazsa Olmaz: Evin Havasını Temizlemek İçin İpuçları” yazımızı da okuyabilirsiniz. Siz evinizin havasını temiz tuttuktan sonra da gerisini iyi bir hava temizleme cihazı halleder.
Bu durumda “Hangi hava temizleme cihazını almalıyım?” diye düşünüyorsanız aslında bunun tek bir doğru cevabı yoktur. Piyasada çok sayıda farklı hava temizleyici olduğunu belirtelim. Bu nedenle ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçmeniz önemli. Hava temizleyici tavsiyesi vermek yerine hava temizleyicisi seçerken göz önünde bulundurmanız gereken faktörleri paylaşalım:
- Hava temizleyiciyi kullanacağınız odanın büyüklüğü
- Evinizde bulunan ve önlem almanız gereken kirletici türleri
- Hava temizleyicinin gürültü seviyesi
- Hava temizleyicinin ve yedek filtrelerin maliyeti
Bu kriterleri ihtiyaçlarınıza en uygun şekilde karşılayan hava temizleyici modelleri arasından seçim yapabilirsiniz.
Hava Temizleyicilerin Faydaları Nelerdir?
Gerekli sıklıkta filtre değişimi yaptığınızda ve kullanım kılavuzunda belirtilen şekilde kullandığınızda yaşam alanlarınız için hava temizleyicilerin faydalarını şöyle özetleyebiliriz:
- İç mekan havanızdaki alerjenleri azaltarak alerjik belirtilerin de azalmasına yardımcı olur.
- Toz, duman ve polen gibi kirletici maddelerden kaynaklanan astım semptomlarını ve atakları tetikleyen unsurları azaltır.
- Daha iyi uyumanıza destek olur, uyku kalitenizi arttırır.
- Kullanılan filtreye bağlı olarak havadaki virüs içeren parçacıkları azaltarak solunum yolu enfeksiyonu riskini aşağı çeker.
- Evcil hayvanınız varsa havada uçuşan evcil hayvan kepeğini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca evcil hayvan tüylerinden kurtulmanız için “Evcil Hayvanı Olan Evler İçin Olmazsa Olmaz Ürünler” yazımızı okumak da işinize yarayabilir.
Böylece hava temizleyicileri genel sağlığınızın iyileşmesine destek olur. Hava temizleme cihazları özellikle hava kirliliğinin yüksek olduğu bölgelerde yaşayanlar için faydalı olabilir.
Hava Temizleyici ve Nemlendirici Arasındaki Fark Nedir?
Hava temizleyicileri ve hava nemlendiriciler, iç mekan hava kalitesini artıran iki farklı cihaz türüdür. Hava temizleyicileri havadaki kirleticileri temizlerken nemlendiriciler ise mekandaki havaya nem katar.
Nemlendiriciler, özellikle kuru iklimlerde yaşayan insanlar için faydalı olabilir; çünkü kuru cildi, burun içini ve boğazı rahatlatmaya yardımcı olurlar. Semptomların şiddetini azaltabildikleri için nemlendiricilerin alerjisi olan kişiler için de faydaları vardır.
Ancak doğru kullanılmadığı takdirde nemlendiricilerin küf oluşumu gibi sorunlara yol açabileceğini de unutmamanızda fayda var. Bu nedenle nemlendiricinizin düzenli olarak temizlenip bakımının yapılması ve evinizdeki nem oranının %30 ila % 50 arasında tutulması önemli. Dilerseniz nem cihazları ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz.
Hava Temizleyiciler Hakkında Sık Sorulan Sorular
Hava temizleyiciler ve faydaları hakkındaki detayları paylaştıktan sonra dilerseniz bu konuda en çok merak edilen sorulara ayrıca bakalım.
- Hava temizleyiciler ne işe yarıyor?
Hava temizleyiciler havadaki kirleticileri temizler. Bir fan aracılığıyla havayı çekip filtreden geçirerek çalışırlar. Filtre, kirleticileri yakalar ve temiz hava daha sonra tekrar odaya verilir.
- Odadaki havayı ne temizler?
Hava temizleyicileri, kirleticileri yakalamak için filtreler kullanır. Kullanılan filtre türü, hava temizleme cihazının yakalamak üzere tasarlandığı kirleticilerin türüne bağlı olarak değişir.
Hava temizleme cihazlarında en yaygın kullanılan filtre türü HEPA filtredir. HEPA filtreler; çoğu toz parçacığından, polenden ve evcil hayvan kepeğinden daha küçük olan 0,3 mikron kadar küçük parçacıkları yakalamada oldukça etkilidir.
Bazı hava temizleyicilerinde ayrıca karbon filtreler de bulunur. Karbon filtreler; duman, yemek kokuları ve evcil hayvan tüyleri gibi kirleticileri yakalamada etkilidir.
- Evin içindeki hava nasıl temizlenir?
Bir fan aracılığıyla havayı çeken hava temizleyicilerin filtresi, havadaki kirleticileri yakalar ve temiz hava daha sonra tekrar odaya verilir. Böylece evin içindeki hava temizlenir.
- Hava temizleyici tozu temizler mi?
HEPA filtreli hava temizleyicileri havadaki tozu temizleyebilir. HEPA filtreler, çoğu toz parçacığından daha küçük olan 0,3 mikron kadar küçük parçacıkları yakalamada çok etkilidir.
- Hava temizleyici koku giderir mi?
Bazı hava temizleyicilerinde havadaki kokuları giderebilen karbon filtreler bulunur. Karbon filtreler, duman ve yemek kokuları gibi gaz ve buharları yakalamada etkilidir.
Evinizdeki toz ve kokulardan endişeleniyorsanız hava temizleyiciler, yaşam alanlarınızın havasının kalitesini artırmanın etkili bir yolu olabilir.
Sağlıklı günler dileriz.