Yangın Tüpü Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yangın Tüpü Satın Alırken Dikkat Edilecekler

Eviniz için yangın tüpü satın almak istiyorsanız nereden başlayacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Yangın söndürme tüpü, evde çıkan yangına anında müdahale edebilmek ve hayat kurtarmak için kritik öneme sahip. Ancak kullanacağınız yer için doğru olanı seçmeli ve doğru yerde bulundurmalısınız.

Bu yazımızda yangın tüpü nedir konusundan başlayıp yangın söndürme tüpü nasıl kullanılır, nasıl satın alınır gibi birçok konuda bilinmesi gerekenleri ayrıntılı olarak ele aldık. Yangın tüpü almayı planlıyorsanız yangın söndürücü modelleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebileceğinizi de belirtelim.

Blog Ana Sayfa

Yangın Tüpü Nedir?

Yangın Tüpü Nedir

Yangın tüpü, ev, ofis, hatta aracınızda beklenmedik bir şekilde çıkabilecek yangınlara gecikmeden müdahale etmek için kullanılan önemli bir malzeme. Bu nedenle hem can hem de mal güvenliğiniz için yaşam alanlarınıza uygun bir yangın söndürme cihazı bulundurmanız son derece önemli. 

Söndürmek üzere tasarlandıkları yangının türüne göre farklı yangın söndürücü türleri mevcut. En yaygın yangın söndürücü türlerini aşağıda sizin için özetledik: 

  • Sınıf A: Bu söndürücüler; ahşap, kağıt ve kumaş gibi sıradan yanıcı maddelerden kaynaklanan yangınları söndürmek için kullanılır.
  • Sınıf B: Bu söndürücüler; benzin, yağ, vernik, boya gibi sıvı yanıcı maddeler nedeniyle başlayan yangınları söndürmek için kullanılır.
  • C Sınıfı: Bu söndürücüler; metan, propan, hidrojen gibi yanıcı gaz içeren yangınları söndürmek için kullanılır. Elektrik nedeniyle çıkan yangınlar da bu kategoride ele alınır. 
  • D Sınıfı: Bu söndürücüler de titanyum, magnezyum, alüminyum gibi hafif metallerin karıştığı yangınları söndürmek için kullanılır.

Yangın Tüpünün İçinde Ne Var?

Yangın Tüpünün İçinde Ne Var

Yangın söndürme tüpü içinde ne var konusu da en çok merak edilen konular arasında. Genel bir tanımla yangın tüpü, yangını soğutmak ve alevleri boğmak için püskürtülebilen söndürücü bir madde içerir. Bu söndürücü maddenin türü, söndürücünün kullanılacağı yangının türüne göre belirlenir. 

En yaygın söndürücü maddeler; su, köpük, karbondioksit ve kuru kimyevi tozdur. Bunlara biraz daha detaylı bakalım:

  • Su, en yaygın söndürücü maddedir ve A sınıfı yangınları yani ahşap, kağıt, kumaş, kauçuk, plastik gibi sıradan yanıcı maddelerden kaynaklanan yangınları söndürmek için kullanılır.
  • Köpük, A ve B sınıfı yangınları söndürmek için kullanılır. Alevleri boğarak oksijenin yangına ulaşmasını engeller.
  • Karbondioksit, B ve C Sınıfı yangınları söndürmek için kullanılır. Ateşin etrafındaki oksijeni değiştirerek ve onu boğarak çalışır.
  • Kuru kimyevi toz, B ve C sınıfı yangınları söndürmek için kullanılır. Yanıcı madde ile reaksiyona girerek ısı üretilmesine engel olur. Böylece alevlenmeyi durdurur.

Yangın Tüpü Nasıl Kullanılır?

Yangın Tüpü Nasıl Kullanılır

“Yangın söndürme tüpü nasıl kullanılır?” diye merak ediyorsanız yangın söndürme cihazını kullanmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Emniyet pimini çekin. Bu yangın söndürücüdeki basıncı serbest bırakır.
  • Ateşten mümkün olduğunca yakın, ancak güvende olmak için yeterince uzak bir mesafede durduğunuzdan emin olun.
  • Söndürücü maddeyi püskürtmek için tetiğe/kola sonuna kadar basın.
  • Sağa sola hareketlerle önden arkaya doğru ilerleyerek ateşin tabanı boyunca söndürücü maddeyi püskürtün. Ateşin dışına kadar çıktığınızdan emin olun.
  • Yangının tamamen söndüğünden emin olana kadar sıkmaya devam edin. 
  • Kimyevi kuru toz kullanıyorsanız hepsini sıktığınızdan emin olun. 

Yangın söndürme tüpü kullanırken dikkat etmeniz gereken noktaları da aşağıda özetledik:

  • Yangını daha hızlı söndürmek ve kendinizi korumak için rüzgarı arkanıza almalısınız.
  • Ateşe gereğinden fazla yaklaşmayın. 
  • Yangın söndürücünün pimini çok dikkatli çıkarın. 
  • Yangını, önden arkaya doğru söndürün. Böylece ilk olarak kendi tarafınızdaki ateşi söndürüp kendinizi tehlikeden kurtarmış olursunuz.

Yangın Tüpü Evde Nerede Durmalı?

Yangın Tüpü Evde Nerede Durmalı

Yangın söndürme tüpünün yeri, çıkan yangına anında müdahale edebilmek açısından oldukça önemli. Kolay ulaşılabilir, kolay çıkarılabilir yerlerde olması gerekir. Aslında yangın söndürücüler evdeki tüm kaçış yollarına yerleştirilmelidir. Mutfak gibi ateşin kullanıldığı, varsa balkon ya da bahçede barbekü yanında, garajda yangına yatkın alanlarda yangın söndürücüyü hazır bulundurmalısınız. 

Yani aslında evde bir değil, birkaç yangın söndürücü olmasında hatta yangın söndürücünün yanı sıra duman dedektörlerinin olmasında fayda var. Birkaç katlı evde oturuyorsanız her kata duman dedektörü yerleştirmenizi, düzenli aralıklarla test etmenizi öneririz. Duman dedektörü almak için de Koçtaş’ı ziyaret edebilirsiniz. 

50 kg ağırlığa ulaşabilen yangın söndürücü seçenekleri bulunsa da yangın tüpünü duvara asacaksanız 1 kg ila 12 kg arasında olan söndürücülerin yerden en fazla 90 cm yüksekliğe asılması önerilir. Evin eşya kalabalığı arasında kaybolmaması için girişe yakın ve az eşya olan bir alanda bulundurulması da önerilen diğer bir nokta. Ayrıca çıkan yangına maksimum 3 dakika içinde müdahale edilmesi gerekir. İlk müdahale için bu süre aşılırsa can güvenliğiniz için güvenli bir yere geçmelisiniz.

Yangın Tüpü Kaç Yılda Bir Doldurulur?

Yangın Tüpü Kaç Yılda Doldurulur

Yangın söndürücülerin içindeki basınçlı madde zamanla boşaldığı için yetkili firmalar tarafından kontrol edilmesi ve bakımının yapılması gerekir. Yetkili firma teknisyeni yangın söndürücüdeki basıncı ve düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol eder. Düzgün çalışmıyorsa yeniden doldurulması veya değiştirilmesi gerektiğini belirtelim. 

Kimyevi kuru toz ve karbondioksit kullanılan yangın söndürme tüpleri altı ayda bir olacak şekilde yılda iki kez kontrol edilir. Ayrıca iki yılda bir de boşaltılıp doldurulması önerilir. Köpüklü yangın söndürücüler ise yılda bir kez kontrol edilir.

Süresi Dolan Yangın Tüpü Ne Yapılır?

Süresi Dolan Yangın Tüpü Ne Yapılır

Süresi geçmiş yangın söndürme tüpünün yangını söndürme etkisi de az olur. Bu nedenle yangının yayılma riski artar. Ayrıca süresi dolan yangın söndürücü kullanılmaz duruma gelmiş olabilir. Bu durumda da yangın tüpü kullanılamadığı için müdahale edilemediğinden dolayı yine yangının yayılma riski artar.

Süresi dolan yangın tüpü imha edilir. Ancak tüpün patlama olasılığı bulunduğu için bunun yetkili bir firma tarafından imha tesisinde yapılması gerekir.

Yangın Tüpü Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yangın Tüpü Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yangın tüpü satın alırken dikkate almanız gereken faktörleri aşağıda sizin için madde madde listeledik:

  • Yangın tüpünün kaliteli ve güvenilir bir şekilde üretildiğini, kullanılan malzemelerin güvenlik standartlarına uygun olduğunu gösteren sertifikalara sahip olması gerekir.
  • Yangın söndürme tüpünün çok eski tarihli olmaması önemli. Zira söndürücü madde bozulabilir. Bu nedenle satın alırken üretim tarihini kontrol etmeyi ihmal etmeyin. 
  • Yangın tüpünün yerleşiminin ve kullanımın kolay olması, olası bir yangına müdahale etmenizi kolaylaştırır.
  • Garantisi olup olmadığına ve garanti koşullarının neler olduğuna bakmanızda fayda var. 
  • Yangın tüpü üzerinde kullanım talimatı yer alır. Acil durumda kolay kullanabilmek için bu talimatların anlaşılır olmasına dikkat edin. 
  • Yangın söndürme tüpünün basıncı da kullanmayı planladığınız alanın büyüklüğüne uygun olmalı. Daha büyük alanlar için yüksek basınçlı yangın tüpü tercih edebilirsiniz. 
  • Hangi tür yangın söndürme tüpü alacağınız, öncelikle karşılaşmanızın muhtemel olduğu yangın türüne bağlıdır. Evinizde şömineniz varsa almanız gereken yangın tüpü farklı, yanıcı sıvıların bulunduğu bir garajınız varsa ihtiyacınız olan yangın söndürücü farklıdır. Kısacası yangın söndürücü için kullanılan söndürücü maddesinin türü, karşılaşma olasılığınız en yüksek olan yangın türüne uygun olmalı.
  • Yangın söndürücünün boyutu da satın alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer noktadır. Eviniz için ihtiyacınız olan yangın söndürücünün boyutu, evinizin büyüklüğüne bağlı. Ancak genel olarak mutfakta 2,5 kiloluk kuru kimyasal söndürücü; oturma odası, yatak odası veya diğer ortak alanlar için 5 kiloluk kuru kimyasal söndürücü; garaj veya atölye için 10 kiloluk kuru kimyasal söndürücü önerilir.

Acil bir durumda nasıl kullanılacağını bilmeniz can ve mal güvenliğiniz açısından önem arz eder. Bu nedenle bir yangın söndürücü satın aldığınızda, talimatları dikkatlice okuyun ve doğru şekilde nasıl kullanacağınızı öğrenin. Ayrıca yangın söndürücüyü kullanma alıştırmaları yapmanızı da öneririz. Asıl önemli olan ise yangın riskini azaltmak. Yangına karşı alınması gereken önlemler için “Güvenliğiniz İçin Önemli: Yangını Önleme Yolları Nelerdir ve Yangın Nasıl Söndürülür?” yazımızı da okuyabilirsiniz. Yangın söndürücü modelleri ve fiyatları için Koçtaş’ı ziyaret edebileceğinizi de hatırlatalım.