Ne Zaman Yıkanmalı, Ne Sıklıkla Değiştirilmeli: Ev Tekstili Temizliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ev Tekstili Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Nevresim, havlu, bornoz, yastık ve yorgan… Her evde olmazsa olmaz olan ev tekstili ürünlerini seçerken kullanım alışkanlıkları, ihtiyaç, üretildiği malzeme, hatta modelleri sayesinde ev dekorasyonuna katkısı gibi pek çok kriteri inceleyerek karar veriyorsunuz. Tabii bu ürünleri kullanırken hijyene de çok önem verdiğinizi biliyoruz. Peki, ev tekstili ya da yorgan, yastık gibi uyku grubu ürünleri ne sıklıkla yıkanmalı, hatta kullanım ömürleri ne kadar? İşte; “Ev tekstili nasıl temizlenir?” ve “Ev tekstili ürünleri ne zaman değiştirilir?” gibi önemli soruların cevapları:

Ev Tekstili Ürünleri Temizliği

Nevresim Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yoğun geçen bir günde bir an önce yatağınızla buluşup güzel bir uyku çekmek istiyorsunuz… O yeni yıkanmış nevresimlerin kokusu ise neredeyse herkesin huzur kaynağı! Peki, nevresim nasıl yıkanır?

  • Diğer tekstil ürünleri ve giysilerinizin temizliğinde olduğu gibi nevresimleri yıkarken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri, seçtiğiniz yıkama programı. Nevresim yıkamak için hangi programın uygun olduğunu öğrenmek adına ürün etiketine bakabilirsiniz. Örneğin sentetik kumaşlı ürünler genellikle 30°C ya da 40°C’de yıkanabilirken pamuklu nevresimler 60°C’de yıkanabilir.
  • Nevresimleri yıkarken havlu, iç çamaşırı gibi ürünlerle yıkamamak ise hem nevresimlerinizin aşınmasını önlemek hem de daha hijyenik bir yıkama için oldukça önemli.
  • Nevresimleri yıkadıktan sonra -özellikle düşük sıcaklıkta yıkama yaptıysanız ya da açık havada kuruttuysanız- uygun sıcaklık ve buhar ayarında nevresimlerinizi ütüleyebilirsiniz. Bu hem yıkanma sırasında yok olmayan mikroplardan kurtulmak hem de mayt gibi toz alerjisine sebep olabilecek minik canlıları nevresimlerinizden uzaklaştırmak için uygun bir çözüm.
  • Nevresimler nasıl temizlenir?” sorusu kadar “Nevresim değiştirme sıklığı ne olmalı?” sorusu da hijyen için oldukça önemli. Nevresim takımlarının kış aylarında haftada en az bir kez, yaz aylarında ise haftada en az iki kez değiştirilmesi sağlıklı olacaktır. Ayrıca yaz aylarında, terleme daha fazla olduğu için yatak örtüleri değiştirilmese bile mümkünse iki günde bir yastık kılıflarının değiştirilmesi, bakterilerin oluşup çoğalmasını önleyen bir uygulama olabilir.
  • Nevresimlerin düzenli olarak değiştirilmesi herkes için önemli, ama toz alerjisi olanların bu konuda ekstra özen göstermesi şart! Eğer toz alerjiniz varsa nevresim takımı değişimini atlamamanız gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Hatta dilerseniz “Toz Alerjisi Olanlar İçin Evdeki Tozlardan Kurtulma Rehberi” yazımız sayesinde ev temizliği ile ilgili diğer detaylara da göz atabilirsiniz.
  • Nasıl ki giysilerinizi belirli bir zaman sonra değiştiriyorsanız ev tekstili ürünleriniz de değiştirilmeli. Rahat bir uyku çekmenizi sağlamanın yanı sıra yatak odası dekorasyonuna da katkı sağlayan nevresim takımları genellikle yüksek sıcaklıklarda yıkandığı için zamanla yıpranabilir ve dokumalarında hasar meydana gelebilir. Bu nedenle yatak örtülerinizi 2-3 yılda bir yenileriyle değiştirmeniz, yani yeni nevresim takımları almanız önerilir.
  • Peki, yeni alınan nevresim yıkanır mı? Hijyeniniz için kesinlikle yıkanmalı! Eğer “Çarşaflar hangi programda yıkanır?” sorusunun cevabını arıyorsanız bu konu hakkında ürün etiketinin size yol göstereceğini belirtelim. Fakat bir genelleme yapmamız gerekirse pamuklu çarşafların genellikle “Pamuklu” programında yıkanabildiğini belirtebiliriz.

Nevresim Temizliğii

Havlu ve Bornoz Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bildiğiniz üzere cilde direkt olarak temas eden bornozların ve havlu temizliği oldukça önemli. Fakat koronavirüs döneminde uzmanlar, havlu temizliğinin yanı sıra kişisel havlu kullanımı konusunda da uyarılarda bulundu. Yani havlu temizliği konusunda verdiğiniz önemi aynı zamanda kişisel havlu kullanımına da vermeniz şart! Peki; havlu nasıl temizlenir, havlu ve bornoz temizliğinde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

  • Bornoz ya da havluları yıkarken seçeceğiniz program konusunda yine ürün etiketi size yol gösteriyor. Fakat genel olarak “Havlular hangi programda yıkanır?” sorusunun cevabının “Pamuklu” programında 60°C ya da 90°C olduğu söylenebilir.
  • Havluları diğer tekstil ürünleri ve giysilerden ayrı olarak yıkamak hem sertleşmelerini önleyebilir hem de daha hijyenik bir yıkama sağlayabilir.
  • Giysilerinizi yıkarken olduğu gibi havluları yıkarken de renklere göre ayırdıktan sonra yıkama yapmak havluların renklerinde değişiklik olmasının önüne geçebilir.
  • Yıkama sonrasında havluları hemen çamaşır makinesinden çıkarıp kurumaları için asmak ya da kurutma makinesine koymak, bakteri oluşumunun önüne geçmek için oldukça önemli püf noktası.
  • Islaklık ya da nem, havlularda hızlı bir şekilde bakteri ya da mikrop oluşmasına neden olabilir. İnsan sağlığına zarar verebilecek bu durumu engelleyebilmek için ise havluların ve bornozları tam kurumadan dolaba yerleştirmemek oldukça önemli.
  • Peki, bornoz ve havlu yıkanma sıklığı ne olmalı? Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz.
  • Sık sık kullanılan ve bu nedenle yıkanmaya ihtiyacı olan havlu ve bornozlar zaman içerisinde yıpranabilir. Bu nedenle eski havluları yenileriyle değiştirmeniz gerekir. “Havluların kullanım ömrü ne kadar?” sorusunun cevabının ise 1 ila 3 yıl arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Eğer evdeki havlu sayınız kısıtlıysa ve aynı havluları sıklıkla kullanıyorsanız bu durumda her yıl yeni havlular almanız, hasar görmüş ürünleri ise tekstil geri dönüşüm konteyner’larına atmanız gerekebilir.

Havlu Temizliği

Yastık Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kaliteli uyku, konsantrasyonun artmasından bağışıklığın güçlenmesine kadar pek çok konuda etkili. “Kendinize İyi Bakın: İyi Uykunun Faydaları” yazımızda da bahsettiğimiz gibi yastık seçimi de kaliteli uyku uyumanızı sağlayan unsurlardan. Fakat seçimin yanı sıra yastık temizliği de kullanımı da dikkat etmeniz gerekenlerden. İşte, yastık temizliği hakkında bilmeniz gereken detaylar: 

  • Yastığınızı yılda en az 2 kez temizlemeniz/temizletmeniz önerilse de yaz aylarında sıklıkla terlendiği için yastıklarınızın bu sayıdan daha fazla temizlenmeye ihtiyacı olabilir. Peki, yastık nasıl temizlenir? Aslında bu sorunun cevabı, yastığınızın üretildiği malzemeye göre farklılık gösterebilir. Örneğin elyaf yastıklar çamaşır makinesinde yıkanmaya uygundur, fakat bazı yün yastıkların sadece dış kılıfı makinede yıkanabilir. Bu nedenle yastığınızın etiketinde belirtilen detaylar doğrultusunda yıkama yapmalı ya da ürünü kuru temizleme hizmeti alarak temizletmelisiniz.
  • Eğer yastıklarınız çamaşır makinesinde yıkanabiliyorsa yastık nasıl yıkanır, hangi program tercih edilmeli? Bu konuda etiketteki detaylar sizi yönlendirecek olsa da bazı makinelerde bulunan “Yorgan” ya da “Hassas” programlarında yastıklarınızı da yıkayabilirsiniz.
  • Aslında yastıklar, ömürleri dolduğunda bunu farklı yansımalarla belli edebiliyorlar. Yastığın yapısının değişmesi, horlama ya da yastıkta birikme ihtimali olan toz nedeniyle hapşırma, yastıkta çıkmayan sarı lekelerin oluşumu, hatta sabah boyun ağrısıyla uyanmanız bile yastığınızı değiştirmenizin zamanının geldiğinin habercisi olabilir.
  • National Sleep Foundation’a göre yastıklar 1 ya da 2 yıl içerisinde değiştirilse de bazı kaynaklar “Yastık ne zaman değiştirilmeli?” sorusuna, yastığın üretildiği malzeme doğrultusunda cevap veriyor. Sünger ya da köpük ve tüy içerikli yastıkların en fazla 3 yıl, polyester yastıkların en fazla 2 yıl, lateks yastıkların en fazla 4 yıl, bambu en fazla 3 yıl sonra değiştirilmesi öneriliyor.

Yastık Temizliği

Yorgan Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Havalar soğuduğunda sıcacık bir uyku sağlayan yorganların temizliği de oldukça önemli. Özellikle alerjik bireylerin daha fazla dikkat etmesi gereken yorgan temizliği hakkındaki detayları paylaşmaya başlayalım.

  • Yastıklarda olduğu gibi “Yorgan nasıl temizlenir?” sorusunun yanıtı da üretilen malzemeye göre değişiklik gösterebiliyor. Fakat sahip olduğunuz yorganın çamaşır makinesinde mi, yoksa kuru temizlemede mi temizlenebileceği konusundaki en doğru yönlendirme ürünün etiketinde bulunuyor. Yorganları yıkamak için en çok kullanılan programlar ise “Yorgan” ve “Hassas”.
  • Yorganların yılda en az 2 kez yıkanması öneriliyor. Özellikle mevsim değişikliğinde yorganınızı kaldıracağınız zaman yorganı yıkayıp tozdan ve kirden arındırmak, güvelerden korunmak için önemli bir adım.
  • Peki, yorganlar ne zaman yenileriyle değiştirilmeli? Pek çok kaynakta The Sleep Council’in, yorganların maksimum 5 yıl kullanılmasını tavsiye ettiği belirtiliyor. Fakat siz hem yorganınızın durumuna hem de satın aldığınız mağazadaki satış danışmanına sorarak bu konuda daha net bir bilgi alabilirsiniz. Örneğin yorganın belirli bölümlerinde topaklanma, eskisi kadar iyi ısıtmama, iç malzemenin belirli bir noktada toplanması gibi sorunlar varsa bu, yorganınızı değiştirmeniz gerektiği anlamına gelebilir.

Yorgan Temizliği

Battaniye Temizliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kış aylarında bazaların altından, gardıropların raflarından çıkan battaniyeler sıcacık bir kış geçirmenize yardımcı. Yatak odalarının yanı sıra salonlarda da kullanılan ve “salon battaniyesi”, “koltuk battaniyesi” olarak da bilinen tüm battaniye türlerinin temizliği ve kullanımı hakkında bilmeniz gerekenleri paylaşalım.

  • Battaniye nasıl temizlenir?” sorusu, battaniyenin üretildiği malzemeye göre farklılık gösterebiliyor. Bazı battaniye çeşitleri çamaşır makinesinde yıkanabilirken bazılarının ise kuru temizleme ile bakımının yapılması gerekiyor. Dilerseniz battaniye çeşitleri ve özellikleri hakkında daha detaylı bilgi almak için “Battaniye Mevsimi Geldi: Battaniye Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?” yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Eğer çamaşır makinesinde yıkanabilen türde bir battaniyeniz varsa bu ev tekstili ürünlerinin genellikle “Yorgan” ya da “Hassas” programlarında 30°C gibi düşük sıcaklıklarda yıkanması tavsiye ediliyor.
  • Battaniyelerin yılda en az 3 kez yıkanması öneriliyor. Tabii sürekli kullandığınız bir salon battaniyesinden bahsediyorsak bu durumda battaniyenizi 2 haftada bir yıkayabilirsiniz. Battaniyeler, toz tutabilen ev tekstili ürünleri olduklarından alerjik bir bireyseniz yıkama sıklığını artırabilirsiniz.
  • Devamlı kullanılan battaniyelerin en fazla 5 yılda bir yenileriyle değiştirilmesi tavsiye ediliyor. Fakat battaniyede topaklanma, renk değişimi, sararma gibi durumlar gözlendiğinde battaniyenizi daha erken sürede de değiştirebilirsiniz.

Şıklık ve Fonksiyonellik Arayışında: Ev Tekstili Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

“Tekstil ürünleri temizliği nasıl yapılır?”, “Ev tekstili nasıl yıkanır?”, “Hangi ev tekstili ürünü ne sıklıkla yenileriyle değiştirilmeli?” gibi soruların cevaplarını sıraladık. Eğer uyku grubu ya da bornoz ve havlu gibi tekstil ürünlerinin değişme zamanı geldiğini düşünüyorsanız birbirinden şık ve ihtiyacınıza uygun alternatifler için Koçtaş’a göz atabilirsiniz!