Battaniye Mevsimi Geldi: Battaniye Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Battaniye Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Havalar soğudu! Kışlık ev tekstil ürünlerinin baza altlarından ya da gardıroplardan çıkma zamanı geldi de geçiyor! Kış aylarında yatağınızı sıcacık kılmak içinse battaniyeler ve yorganlar olmazsa olmaz. Peki, seçeceğiniz battaniyenin ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığına nasıl karar vereceksiniz? Gelin, battaniye seçimi hakkında dikkat etmeniz gerekenleri sıralayalım. Bu arada dilerseniz “Soğuk Akşamların Kurtarıcısı: Yorgan Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler” yazımız sayesinde de ihtiyacınıza en uygun yorganı seçerken incelemeniz gereken kriterleri öğrenebilirsiniz.

Şıklık ve Fonksiyonellik Arayışında: Ev Tekstili Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli? adlı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Haydi, başlayalım!

İncelemeniz Gereken İlk Unsur: Battaniye Ölçüsü

Battaniyeler; tek kişilik battaniye, çift kişilik battaniye ve bebek battaniyesi olmak üzere üçe ayrılıyor. Fakat her sınıflandırmanın içinde farklı boyutlarda battaniyeler yer alabiliyor. Örneğin 150 cm x 200 cm ölçüsünde de 130 cm x 170 cm ölçüsünde de tek kişilik battaniyeler bulabilirsiniz. Peki, hangi boyutta battaniye almanız gerektiği konusunda doğru kararı nasıl vereceksiniz?

Bu doğrultuda en sağlıklı kararı verebilmek için önerimiz yatağınızın ölçüsünü almak. Yatağınız ile uyumlu ölçülerde battaniyeler, ihtiyacınıza en uygun cevabı verebilir. Tabii söz konusu yatakta değil, koltukta uzanırken üzerinize örtebileceğiniz bir koltuk battaniyesi ise bu durumda boyunuzu ve koltuğunuzun ölçülerini göz önünde bulundurabilirsiniz. Ne de olsa alacağınız battaniyenin yerlere sürünmesini istemezsiniz, değil mi?

Battaniye Seçimi

Hangisi İhtiyacınıza Uygun: Battaniye Çeşitleri

Seçeceğiniz battaniyenin hangi malzemeden üretildiği ısı yalıtımını doğrudan etkiliyor. Tabii bu durum da ihtiyaçlarınıza cevap verme açısından oldukça önemli. Gelin, hangi battaniye hangi özelliklere sahip birlikte inceleyelim.

  • Yün Battaniye

Mükemmel bir ısı yalıtımı sağlayan ve bu sayede kamp gibi açık hava aktivitelerinde de tercih edilen yün battaniyelerin en önemli özelliklerinden biri de doğada kolay parçalanmalarından dolayı çevre dostu olmalarıdır. Genellikle ağır yapıları olan, nemi emebilen yün battaniyeler çoğunlukla antibakteriyel özelliğe sahiptir. Fakat yün battaniye almadan önce yüne karşı bir alerjik reaksiyonunuz olup olmadığından emin olmalısınız.

Yün Battaniye

  • Pamuklu Battaniye

Nefes alabilir yapıda olan ve yıkamalara karşı dayanıklılıkları sayesinde uzun yıllar kullanılabilen pamuklu battaniyeler mevsim geçişlerinde de soğuk kış günlerinde de kullanılabilir. Bir pamuklu battaniyenin mevsime uygunluğunu belirleyen ise dokuma sıklığıdır. Sık şekilde dokunmuş pamuklu battaniyelerin ağırlıkları fazla olabilir, dokuma sıklığı az olan ürünler ise hafif yapılıdırlar ve ilkbahar, sonbahar aylarında tercih edilebilir.

Pamuklu Battaniye

  • Kaşmir Battaniye

Oldukça hafif olmasına rağmen sıcak tutma konusunda çok başarılı bir battaniye türü olan kaşmir battaniyeler ipeksi dokuları ile de bilinirler. Bakımı zor olan çeşitlerden biri olan kaşmir battaniye fiyatları da diğer seçeneklere göre daha pahalı olabilir.

Kaşmir Battaniye

  • Sentetik Kumaşlı Battaniye

Akrilik, mikrofiber, polyester gibi farklı sentetik özellikte olan maddelerden üretilen ürünlere bu isim verilir. Genellikle hafiftirler ve sıcak tutma konusunda oldukça başarılıdırlar. Kaliteli çeşitleri uzun yıllar kullanmaya imkân verebilir.

Sentetik Kumaş

  • Polar Battaniye

Sentetik bir kumaş olan akrilikten üretilen, ince olmasına rağmen çok sıcak tutan, kolay bulunabilir, bakımı kolay olan battaniye çeşitlerinden biridir. Her mevsim kullanılmaya uygun bir alternatiftir.

Polar Battaniye

  • Elektrikli Battaniye

Battaniye içerisinde bulunan ısıtma telleri sayesinde battaniyenin fişi prize takıldığında ve gerekli ayarlamalar yapıldığında battaniye ısınır. Soğuk kış günleri için ideal bir battaniye olsa da kullanım kılavuzunda belirtilen noktalara uyulmadığı takdirde güvenliği tehdit edebilir.

Elektrikli Battaniye

Makinede mi, Kuru Temizlemede mi: Temizlik Türü

Her tekstil ürünü gibi battaniyelerin de temizlenmesi gerekir. Peki, satın alacağınız battaniyeyi çamaşır makinesi yardımıyla mı temizlemek istersiniz, yoksa tercihiniz kuru temizlemeden yana mı olur?

Aslında bu sorunun cevabı seçeceğiniz kumaş türüne bağlı. Çünkü bazı kumaş türleri çamaşır makinesinde yıkanmaya uygun değil. Peki, bu doğrultuda hangi battaniyeyi tercih edebilirsiniz?

  • Yün battaniye: Düşük sıcaklıklarda, uygun programlarda makinede yıkanabilir. Kuru temizlemede de temizlenmeleri mümkündür.
  • Pamuklu battaniye: Uygun sıcaklık ve program doğrultusunda çamaşır makinesinde yıkanabilir.
  • Kaşmir battaniye: En hassas battaniye kumaşlarından biri olarak kabul edilir. Bu sebeple kuru temizlemede temizlenmeleri gerekir. Fakat bazı kaşmir battaniyeler makinede de yıkanabilir. Bu konudaki en doğru bilgiyi kullanım talimatlarından edinebilirsiniz.
  • Sentetik kumaşlı battaniye: Belirtilen yıkama talimatlarına uygun şekilde çamaşır makinesinde yıkanabilir.
  • Polar battaniye: Yıkama talimatlarına uyulduğu takdirde çamaşır makinesinde yıkanmaya uygundur.
  • Elektrikli battaniye: Tüm kablolar ve ısıtma sistemi battaniyeden ayrıldıktan sonra elektrikli battaniyeyi temizlemek mümkün olabilir. Tabii bu noktada battaniyenin kullanım talimatları doğrultusunda hareket etmeniz oldukça önemli.

Battaniye nasıl seçilir, anlattık. Şimdi, sıra kullanım alışkanlıklarınıza ve ihtiyacınıza uygun bir battaniye seçmekte! Yumuşacık battaniyeler Koçtaş’ta sizi bekliyor!