Şıklık ve Fonksiyonellik Arayışında: Ev Tekstili Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ev Tekstili Ürünleri Seçimi Nasıl Yapılır

Ev dekorasyonun üzerinde en detaylı düşünülen konularından birisi perde, havlu gibi tekstil ürünleri seçimi. Çünkü alacağınız ürünler hem zevkinize uymalı, hem de sağlıklı, uzun ömürlü ve kullanışlı olmalı. Biliyoruz, evin tüm bölümlerini düşününce bu kulağa zorlu bir seçim gibi geliyor. 

Peki ev tekstili seçmenin tüm inceliklerini bir kullanım kılavuzu kolaylığında sunsak ne dersiniz? Gelin mutfaktan, banyoya, yatak odasından salona kadar evin tüm bölümlerini birlikte adımlayalım. Doğru ev tekstili ürüne karar vermenizi sağlayacak tüm püf noktalarını paylaşalım, pratik ve doğru bir seçim yapın. İlk adım evin bütün bölümleri için geçerli ipuçlarını öğrenmekte:

İdeal Ev Tekstili Ürünleri Nasıl Seçilir?

Ev Tekstili Seçimi

İşte estetikten de kaliteden de ödün vermeden ev tekstili alışverişi yapmanın püf noktaları:

Mekana uygun kumaş seçin: İki ana kumaş türü var: Doğal ve sentetik kumaşlar. Doğal kumaşlar, bitki liflerinden ya da hayvanlardan elde ediliyor. En yaygın kullanılan doğal kumaş çeşitleri; pamuk, keten, yün ve ipek. Sentetik kumaşlar da adından anlaşılacağı gibi akrilik, naylon gibi sentetik liflerden üretiliyor. Akrilik, polyester, rayon (viskoz), polar, liyosel en çok tercih edilen sentetik kumaşlar. 

Çarşaf gibi cildinize temas edecek ev tekstili ürünlerinde pamuk, keten gibi doğal kumaş türlerini kullanın. Ancak sık kullanılan ev eşyalarında tercihinizi doğallıktan değil pratiklikten yana yapın. Örneğin likra gibi ütü gerektirmeyen kumaşlardan yapılma ürünleri alın. Kumaş çeşitlerinin özelliklerini de kısa kısa aktaralım:

  • Pamuk: Nefes alır, dayanıklıdır. Kırışabilir ve leke tutabilir.
  • Keten: Hafiftir, nefes alır, solmaya karşı dirençlidir. Çok buruşur ve makinede yıkamaya uygun olmayabilir.
  • Deri: Çok dayanıklıdır, kolay leke tutmaz. Uzun ömürlü kullanım için bakım yapmak gerekir. 
  • İpek: Dayanıklı, esnek ve parlaktır. Kolay buruşur ve leke tutar. 
  • Polyester: Kolay kırışmaz, esnek ve dayanıklıdır. Hava geçirmediği için terletir, kolay yanabilir.
  • Viskoz / Viskon: Suyu kolay emer, esnektir, terletmez. Kolay kırışabilir.
  • Liyosel (Tensel): Satenimsi bir yumuşaklığı vardır, nefes alır. 
  • Akrilik: Solmaya ve lekelenmeye karşı dayanıklıdır. Esneklik oranı düşüktür.

Dekorasyonu tamamlayan modeller bulun: Kumaş türlerinde olduğu gibi dekorasyonu da evin ihtiyaçlarına göre tasarlayın. Yatak odası, çocuk odası gibi dinlenme alanlarınızda nötr renkler kullanın. 

Salon gibi yaşam alanlarında ise genel dekorasyonu canlandıran seçimler yapın. Örneğin desenli koltuklarınız varsa, kırlentlere düz ve canlı renkli kılıflar takın. Ancak karmaşık bir görüntü oluşmaması için desenli mobilyalarla birlikte desenli kumaşları eşleştirmeyin. 

Evin enerjisini daha da arttırmak için kontrast renklere başvurun. Yeşil bir koltuğun arkasına turuncu perde ya da kahverengi sehpaların altına limon sarısı kilim serin. Banyo ve mutfakta da bu renk oyunlarına başvurmayı unutmayın. Mutfak ve banyonun sadeliğini kırmak için desenli havlu, paspas, örtü gibi tekstil ürünleri seçin.

Şimdi de sıra oda oda ev tekstili seçiminde:

Yatak Odası Tekstili

Yatak Odası Tekstili

Salon ve mutfak gibi alanlarda ev tekstili eşyaları genellikle görünür yerlerde bulunuyor. Ancak yatak odasında durum daha farklı. Yatak örtüsü, perde gibi dış katmanların yanı sıra çarşaf, yastık kılıfı gibi pek de görünmeyen eşyalar var. Siz de bu iki ayrımı gözetip, yatak örtüsü, minder gibi dekorasyonu etkileyen eşyalarda şıklığı ön plana alın. Nevresim gibi tekstil ürünlerinde ise sağlık ve konforu gözetin. Öyleyse dıştan içe doğru ilerleyelim:

  • ¨Yatak odası perde seçimi nasıl olmalı?¨ sorusunun cevabı uyku kalitenizi belirler. Yatak odasına çok ışık girmemesi için karartmalı stor perde kullanın. Gündüz bol güneş alıp özellikle kış aylarında sıcak olması için açık renk tül perde asın. 

Ancak sabah kolay uyanabilmesi için çocuk odası perdesinin karartmalı olmamasına dikkat edin. Yatak odanızın dekorasyonuna uygun perdeler ve fiyatları ile ilgili bilgi sizi Koçtaş’ta bekliyor!

  • Yatak odası sizin için sadece uyuma değil aynı zamanda rahatlama alanı ise odanızda bol minder olduğunu tahmin ediyoruz. Tüy tutmayan şönil gibi kumaşla kaplı minder kullanarak sık temizlik yapmaktan kurtulabilirsiniz. Evcil hayvanınız varsa yatak örtüsü seçiminde de buna dikkat edin.
  • Çarşaf, yastık kılıfı ve nevresim sağlığınızın ve konforunuzun belirleyicileri. Uyku takımlarınızı nefes alan, terletmeyen pamuklu kumaşlardan seçin. Hatta daha yumuşak bir his için pamuk saten karışımı, uzun ömürlü kullanım için pamuk ranforce, pürüzsüz görünümü korumak için pamuk poplin nevresim takımı alın. Tarzınızı yansıtan bir nevresim takımını bulmak için de testimizi çözün.

Salon Tekstili

Salon Tekstili Seçimi

Salonu sık kullanıyorsanız, özellikle de evcil hayvan ya da bebeğiniz varsa uzun ömürlü ev tekstili kumaşlarına öncelik verin. Ancak tercihiniz zerafetten yanaysa saten, kadife gibi kumaş türleri de zevkli seçenekler arasında. Salona perde, kırlent gibi eşyaları alırken dikkat edebileceğiniz diğer konular ise şöyle:

  • İplik sayısının yüksek olması kumaşın dayanıklılığını arttırır. Koltuk takımınız için döşeme kumaşı seçerken uzun ömürlü bir kullanım için iplik sayısını öğrenin.
  • Mobilyalarınızı vurgulamak için zıt ve parlak renklerde kırlentler kullanın. Dekorasyon zevkiniz bohem ya da country stiline yakında krem, vizon gibi nötr renkleri tavsiye ederiz.
  • Salon için perde seçimi hem odanın genel görünümü hem de ışık alma durumunu etkiler. Krem, sütlü kahve gibi açık tonlarda güneşlik perde tercih ederek evinize ışığı davet edin.
  • Kırlent, koltuk örtüsü gibi sık yıkanan kumaşları solmaya dayanıklı ve makinede yıkanabilen kumaşlardan seçin.

Mutfak Tekstili

Mutfak Tekstili Seçimi

Fonksiyonelliğe en çok ihtiyaç duyulan alanlardan olan mutfak için tekstil alışverişinde dikkat etmeniz gereken bazı konular var:

  • Mutfak masası örtüsü ya da runner için leke tutmayan, ısıya dayanıklı ve ütü gerektirmeyen sentetik kumaşları seçin.
  • Kurulama bezi gibi örtülerde ise sağlığı ve kullanım kolaylığını ön plana alarak pamuklu kumaşları tercih edin.
  • Işık faktörü diğer odalar kadar önemli olmadığından mutfak için perde seçimi daha özgürce yapılabilir. Örneğin mor, yeşil gibi koyu renkli, keyifli storlar kullanabilirsiniz.

Masa örtüsü, runner gibi mutfak tekstili ürünleri ve fiyatları ile ilgili sizi Koçtaş’ta bekliyor.

Ne Zaman Yıkanmalı, Ne Sıklıkla Değiştirilmeli: Ev Tekstili Temizliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Banyo Tekstili

Banyo Tekstili Seçimi

Gelelim havlu seçimi, bornoz seçimi gibi konfor kokan alışveriş önerilerine:

  • Yumuşacık bir his için pamuk ya da bambu havlu alın. Sık duş alıyorsanız veya kurutucu kullanıyorsanız banyonuz muhtemelen sürekli nemlidir. Hızlı kuruyabilmesi için pamuk yerine bambu havlu kullanabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise bambu pamuk karışımı. Özellikle bornozda tercih edebileceğiniz bu kumaş pamuğun su emme gücüne ve bambunun çabuk kuruma özelliğine sahip.
  • Yüz havlularının hepsini aynı renkte ya da yakın tonlarda seçin. Böylece havluları yüksek ısıda makinede yıkarken renklerinin birbirine karışması riskini yaşamazsınız.
  • Güvenli bir kullanım için banyo paspasının kaydırmaz olmasına dikkat edin. Su emici olması için pamuk banyo paspası, kolay temizlenebilmesi için de polyester banyo paspası kullanabilirsiniz. Seper gibi diğer banyo aksesuarları seçimi hakkında bilgiye ¨Banyo Aksesuarı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler¨ yazımızda bulabilirsiniz. 

Banyo eşyaları alışverişinizde nelere dikkat etmeniz gerektiğini artık biliyorsunuz. Şimdi banyo tekstili ürünleri ise Koçtaş’ta sizi bekliyor!