2023’ün En Şık Yatak Odası Perde Modelleri ile Dekorasyon Önerileri

2023 Yatak Odası Perde Modelleri

Yarattığı etki biraz göz ardı edilse de aslında en büyük dekorasyon ögelerinden biri olan perdenin seçiminde titiz davranarak huzurlu bir mekan tasarımı yapabilirsiniz. Örneğin pembe kadife perdelerle eşleşen mor bir halı ya da Nil yeşili şifonyer kendinizi dingin hissetmenize yardımcı olabilir. Tüm odaların tasarımında etkili olan perde seçimi, yatak odası söz konusu olduğu zaman ise ayrı bir öneme sahip. Çünkü yatak odası perdesi, kaliteli bir uyku uyumanın da anahtarı. 

Güne dinlenmiş şekilde başlamak için yatak odasının gece zifiri karanlık olmasında fayda var. İçeriye giren ışık miktarını belirleyen şey de elbette perde. Güneşi içeriye davet eden bir tül perde sayesinde de gündüz enerjik ve mutlu hissedebilirsiniz. Yani yatak odası perdesi seçimi tüm gün nasıl hissettiğiniz üzerinde önemli bir rol oynuyor. Peki, yatak odası perdesi nasıl olmalı ve en güzel yatak odası perde modelleri neler?

Soruların cevaplarına geçmeden önce bir şey hatırlatalım: Şık bir dekorasyona imza atmanızı sağlayacak yeni model yatak odası perdeleri Koçtaş’ta sizi bekliyor!

Yatak Odası Perdesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yatak Odası Perde Seçimi

Stilinizle ve ihtiyaçlarınızla uyumlu bir yatak odası perdesi almak için dikkat edebileceğiniz bazı konular bulunuyor:

  • Yatak odası perdesinin malzemesini seçerken özgür olun ve alışılmışın dışında seçimler yapın. Örneğin şık ve doğal bir görünüm için keten perde, zarif ve ihtişamlı bir hava katmak için kadife perde, modern bir dokunuş için de bambu perde tercih edebilirsiniz.
  • Odanız küçükse ya da yeterince güneş almıyorsa perde rengi, krem ve beyaz gibi açık renklerden biri olsun. Bu sadeliğe biraz hareket katmak için açık renkleri, pembe ve yeşil gibi pastel tonlarla da birleştirebilirsiniz. 

Ayrıca perde renginin genel oda dekorasyonuyla da uyumlu olmasına özen gösterin. Bu elbette aykırı renkleri bir arada kullanmayacağınız anlamına gelmiyor. Cesur seçimler yapsanız da uyumu gözetmeniz önemli. Dekorasyonun Püf Noktası: Doğru Renk Paleti Nasıl Oluşturulur? yazımızı da okuyarak odanızı bütünleyen bir perde rengine karar verebilirsiniz. 

  • Sokak ışıkları odanıza yansıyorsa karartmalı stor perde kullanın. Böylece uykunuz bölünmeden rahatlıkla uyuyabilirsiniz. Çocuk odasında da karartmalı perde kullanarak ailece sağlıklı uyku uyuyabileceğinizi not düşelim. İyi bir uyku uyumanın yollarını daha detaylı şekilde öğrenmek için de Daha Güzel Bir Uyku İçin 5 Yatak Odası Dekorasyon Önerisi yazımıza göz atın.
  • Odanız büyükse kadife gibi ağır perdeler kullanarak zengin bir yatak odası tasarımı yapabilirsiniz. Küçük yatak odalarında ise daha hafif perde türleri kullanabilirsiniz. Desen seçiminde de bu kriteri göz önünde bulundurabilirsiniz. Yoğun desen kullanımı mekanı küçük göstereceği için odanın büyüklüğüne göre desenli ya da desensiz bir model alabilirsiniz.

Diğer odalarınıza özel perde seçimi hakkında bilgi almak için de Evlerin Gelinliği: Tül ve Perde Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler yazımızı okuyabilirsiniz. 

mobilya ürünleri

Modellerine Göre Yatak Odası Perdeleri

2023 perde trendlerini takip etmek için tercih edebileceğiniz modeller şunlar:

Yatak Odası Perdeleri

  • Rustik Perde: Zamansız güzelliklerden olan rustik perde, 2023 yılında yatak odalarını da süslüyor. Rustik ahşap perde askısı hem yatak odasına tatlı bir görünüm veriyor hem de duvarın üst kısmını açığa çıkarıyor. Bu minimalist görünüm sayesinde oda daha ferah görünüyor. 

Bu perde modelini rustik veya bohem dekorasyona sahip yatak odalarında tercih edebilirsiniz. Rustik Ev Dekorasyonu Nedir, Nasıl Yapılır? ve Özgürlüğün Yansıması: Bohem Dekorasyon Nedir, Nasıl Yapılır? yazılarımızı okuyarak perdenizle uyumlu bir yatak odası dekorasyonu yapabilirsiniz. 

Kruvaze Perde

  • Kruvaze Perde: Salonda görmeye alışık olduğumuz kruvaze perde artık yatak odalarında da kendine yer buluyor. Özellikle büyük camlı yatak odalarında kruvaze perde kullanımı çok şık bir görünüm veriyor. Kruvaze perdenin en çok yakıştığı klasik dekorasyonla ilgili bilgi almak için Klasik Dekorasyonda Zarif Dokunuş yazımıza göz atabilirsiniz.

Blackout Perde

  • Blackout Perde: Fon perdesi yerine blackout yani karartmalı perde kullanarak dışarıdan gelen tüm ışıkları engelleyebilirsiniz. Karartmalı perdeler hem stor hem de klasik perde formunda olabiliyor. Ancak storun daha az toz toplayacağını not düşelim.

Yatak Odası Kelebek Perde

  • Briz Perde: Kelebek perde olarak da bilinen briz perde, minimalist tasarımdan hoşlananlar için ideal bir seçenek. Briz perde, pencere kanatlarına bitişik halde olduğu yani kabarmadığı ya da aşağıya sarkmadığı için yerden tasarruf sağlıyor. “Az çoktur!” diyenlerdenseniz Sadeliği Sevenlere: Minimalist Dekorasyon Nedir, Nasıl Uygulanır? yazımızı okumanızı ve briz perdeyle uyumlu bir yatak odası dekorasyonu yapmanızı öneririz 

Silüet Perde

  • Silüet Perde: Zebra perde gibi bölümlü olan silüet perdenin bir bölümü tülden, bir bölümü daha kalın bir kumaştan oluşuyor. Fon perdeyi ve tülü bir arada kullanmak için silüet perdeyi tercih edebilirsiniz. Silüet perde hemen her modern dekorasyon stiliyle uyum sağlar.

Malzemesine Göre Perde Çeşitleri

Malzemesine Göre Perde

En yaygın tercih edilen yatak odası perde malzemeleri keten, pamuk, polyester ve kadife. Kumaş türlerinin birbirinden farkında ve yatak odasında kullanımını öğrenerek ihtiyacınızı karşılayan bir perde türüne karar verebilirsiniz:

  • Keten perde: Uzun ömürlü bir kullanım için keten kumaşlı perde tercih edebilirsiniz. Güneşe karşı da dayanıklı olduğu için solma gibi bir sorunla karşılaşma ihtimaliniz azdır. Yani bol güneş alan bir yatak odanız varsa keten kumaşı rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ancak keten perdenin bir de dezavantajı var: Çabuk buruşması. 

Keten doğal bir malzeme olduğu için İskandinav stili, rustik dekorasyon ve bohem dekorasyonla mükemmel uyum sağlar. Özellikle taş rengi, kahverengi, krem gibi tonlarla doğallığı evinize çağırabilirsiniz.

  • Pamuk perde: Pamuk da doğal lif türlerinden birisi. Bu nedenle de keten gibi hem artıları hem de eksileri bulunuyor. Pamuk perde kolay temizlenebilir, hava geçirir; ancak keten kadar kolay olmasa da çabuk buruşur.

Pamuk hem tül hem fon perdesinde kullanılır. Hatta bazı karartmalı perdeler de pamuk keten karışımından oluşabilir. Pamuk perdeyi vintage dekorasyon stilinin bir parçası olarak değerlendirebilir, farklı dokularla bir arada kullanarak modern dekorasyonun da bütünleyicisi haline getirebilirsiniz.

  • Polyester perde: Sentetik kumaş türlerinden olan polyester de yatak odası perdelerinde tercih ediliyor. Daha bütçe dostu bir seçenek olan polyester perde daha çok fon perdesi olarak kullanılıyor. Yatak odanızda klasik dekorasyonu uygulamak için zümrüt rengi ya da bordo polyester perde kullanabilirsiniz. 
  • Kadife perde: Klasik dekorasyonun vazgeçilmez kumaşlarından birisi de kadife. Kadife yatak odası perdesi odanızın daha sıcak ve şık görünmesini sağlar. Ancak yapısı gereği diğer kumaşlara göre üzerinde daha fazla toz birikebilir. 

Yatak odasına özel perde modelleri ve dekorasyon önerileri hakkında detaylı bilgi paylaştık. Evin diğer odaları için uygun perde modellerini keşfetmek için de Dekorasyon Tarzına Uygun Perde Seçimi Önerileri yazımızı okuyabilirsiniz.